23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

POLITIKA: Kde dnes jsme a co nás čeká

Ambiciózní název dnešního předvánočního setkání: Česko 25 let po revoluci – kde dnes jsme a co nás čeká, jsem si nevymyslel, pouze jsem ho přijal. Je to velké, asi až příliš velké téma. Proto k němu mohu nabídnout jen pár úvodních poznámek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kain 23.12.2014 17:06

Re: Pane prezidente Václave Klausi, všechno dobré k Vánocům

Nikdo z těch politických oháněk co se motají dneska v politice na V.Klause nemají ani náhodou.

Ť. Mráček 23.12.2014 17:29

Re: Pane prezidente Václave Klausi, všechno dobré k Vánocům

Opravdu na něj nemají, ale na druhou stranu uznejte, kolika mladším politikům se dneska povede být namyšleným polobuzerantským tuneldědkem s takovou mocí? V tomhle ohledu ho dějiny určitě ocení.

Ť. Mráček 23.12.2014 17:16

Re: Pane prezidente Václave Klausi, všechno dobré k Vánocům

Kdyby nebylo Václava Havla a jeho Charty 77, nebylo by polistopadového polobuzeranta Klause, vy kompozitivní máčavko svaz-armovská.

J. Kulheim 23.12.2014 20:25

Re: Pane prezidente Václave Klausi, všechno dobré k Vánocům

To jako myslíte, že se SSSR leklo pana Havla.

Dobrý vtip, měl jste si ho nechat na Silvestra.

Ť. Mráček 23.12.2014 23:04

Re: Pane prezidente Václave Klausi, všechno dobré k Vánocům

A váš Silvestr asi právě vrcholí, ne? Když někdo o voze, tak vaše blahorodí o koze.

B. Rybák 24.12.2014 0:26

Re: Pane prezidente Václave Klausi, všechno dobré k Vánocům

Třeba ho ještě vylepší sdělením, že Rudou armádu zahnal na jeho pokyn pan Kocáb!

V. Vaclavik 23.12.2014 14:05

Standardni politicke strany

postupne zahodily svou sanci (svym koketovanim s 'treti cestou') a v dobe Topolankovy vlady (bod 3) byla ta jejich standardnost uz dlouha leta jen kostlivcem, kdy ta standardnost dobihala uz jen setrvacnosti, byla to jen parodie standardnosti.

Ta "doktrína nepolitické politiky a tzv. občanské společnosti" byla, jak jste spravne v minulosti urcil, jen zasterkou pro uchopeni moci nikym nevolenymi aktery... jenze ty vase standardni politicke strany, dokud byly u moci, provedly v bledemodrem presne to same!! V podani tech standardnich stran si tu moc prevzali ti ruzni 'podnikatele na statnim' a bylo jim to umozneno prave tou politikou treti cesty.

Politicke strany standardni byly (neni od veci ale zminit, ze takove standardni strany, jejich slupku, si v minulosti umely zavest i mnohe zeme tretiho sveta, ale nepomohlo jim to, stejne jako to nepomohlo nam...), ale bohuzel takova byla i jejich politika - byla standardni, kde standardnost znamenala slepe nahlizeni na Zapadni Evropu jako na vyspely kapitalismus a cilem bylo te Evrope se priblizit, zatimco Evropa se uz v tom listopadu 89 davno zmitala v levicovych treti-cestovych krecich (kterou nemoc ziskala v sedesatych letech).

V. Vaclavik 23.12.2014 14:14

Re: Standardni politicke strany

Pro nasi pravici a ty jejich standardni politicke strany plati to proslavene Clintonovo -' je to o ekonomice, hlupaku'. Aplikovane na nasi situaci to znamena, ze kdyby politika tech standardnich stran prinasela ocekavane vysledky, tedy bohatnuti obcanu, tito by si zlatou husu jiste nezabili. Bohuzel, to prvotni bohatnuti v prvnich par letech po padu komunismu zabila ta politika treti cesty, ktera spocivala predevsim v tom, ze si stat udrzel socialismus v klicovych podnicich a institucich, odkud se nam zrodili ti vselijaci 'podnikatele na statnim' ceciku, toho ceciku, ktery byl soucasti te nasi standardni politiky.

Nyni pan Klaus, coby jeden z tehdejsich hlavnich akteru, rika, ze "Hlavne nevidím – ale nechci privolávat – takové negativní ci katastrofické události, které by vyvolaly tlak verejnosti na zmeny, které bych já považoval za potrebné.". Bohuzel pan Klaus a tehdejsi politici nevidi a nepripusti si, ze tu polistopadovou dobu po roce 89, kdy verejnost byla otevrena k velkym zmenam, ktera k nim dala prilezitost, prosustrovali. Nikdy nezapomenu, jak si pan Klaus placal v projevu k narodu po rameni, jak uz mame vse v placu a uz je potreba jen solichat, zadnych velkych zmen uz nam neni treba, ze nepotrebujeme nejakou permanentni revoluci, ze uz jsme standardni zemi... a nevidel, ze ta nase standardnost je jen slupka a ze ta treti cesta (ktera je urcena objektivne) nemuze, nez vest nas do pekel.

J. Boleslav 23.12.2014 14:20

Re: Standardni politicke strany

Když se ale tak trochu rozhlédnete kolem sebe, musíte uznat, že ta naše slupka není zase až tak úplně nejhorší. Že většina lidí na politiku pouze nadává a aktivně do ní nevstupuje, není přece vinou Klause, ale nás občanů. Jakou další velkou změnu byste si představoval. Nejznámější změnař, sedící v Oválné pracovně, toho taky až tolik nezměnil. A pokud, tak často spíš k horšímu.

R. Tesařík 23.12.2014 14:44

Re: Standardni politicke strany

Téměř všechno k horšímu.

V. Vaclavik 24.12.2014 19:50

Re: Standardni politicke strany

Jednu zmenu jsme meli po listopadu 89 udelat a to kdyz uz ne zavest pevnou menu, pak aspon vyhlasit a dat do ustavy, ze narodni banka nebude cilovat zadnou inflaci, nebo nejake jine manipulovani menou, tedy ze nebude pouzivat menu jako hospodarsky nastroj na ovlivnovani ekonomiky zeme, leda v pripade nejakych velkych mezinarodnich udalosti, jako treba valka, nebo neco podobneho.

To same melo byt vyhlaseno a do ustavy vepsano o danovem systemu - ze nebude pouzivany na manipulaci, tedy kriveni trhu, spotrebitelskeho, ci vyrobniho chovani... 

Dale melo byt vyhlaseno, ze ty nektere narodni podniky si jeste nejaky case treba udrzime, ale ze cilem bude jejich plna privatizace. Dale ze stat nebude provozovat energetickou politiku, podobne jako nebude provozovat politiku menovou, jak vyse uvedeno.

Nikdy nezapomenu, jak pan Klaus podrzel monopol toho naseho Telekomu, aby mel cas zavest pevnou linku i te posledni babicce, zijici nekde v zapadlem hvozdu.... z dnesni perspektivy je jasne, jak hluboce a tragicky se mylil, jako ostatne se myli kazdy narodohospodar. Proto ty prednasky a reci o volnem trhu z jeho ust zneji jako znely ty reci o pravde a lasce z ust pana Havla.

J. Boleslav 23.12.2014 14:15

Re: Standardni politicke strany

A máte snad dojem, že nestandardní a nečitelná politická hnutí jako ANOnisti či Okamůry jsou ta správná cesta?

V. Vaclavik 24.12.2014 19:53

Re: Standardni politicke strany

Samozrejme ze nejsou, ale to jeste z tech standardnich stran spravne ukazatele cesty necini.

Prece ty dnesni nestrany vznikly jako odpoved na ~selhani~ tech standardnich!

B. Rybák 24.12.2014 1:50

Re: Standardni politicke strany

Pojetí politiky pana profesora V. Klause bylo zcela v duchu (ekonomického) liberalismu např. "rakouské ekonomické školy", ..a M. Friedmana. Pod americkým "atomovým deštníkem" politicky a morálně zdegenerovanou neokoloniální západní Evropu ovládl neolevicový "zelený socialismus" pro který jsme byli pouze "kořistí", které nebyla těmito bohatými státy po zhroucení trhu v RVHP poskytnuta žádná šance na vlastní ekonomickou cestu (natož cestu standardního liberálního kapitalismu).

Nevýhodné, ekonomicky likvidační dohody s ES tehdy podepsaly všechny státy "východní Evropy". V. Klaus to popsal slovy: "Vůbec s nimi nebylo možno vyjednávat". Nemohl ani za ničivé dopady Havlovy nenávisti k politickým stranám, "jeho blbé nálady", které vedly k tomu že naše demokratické politické strany měly cca desetkrát méně členů, než bylo potřeba!

V. Vaclavik 24.12.2014 20:06

Re: Standardni politicke strany

Ty nase demokraticke strany mely male clenstvi, protoze radovy obcan vycitil, o co v nich doopravdy pujde. Ani ja osobne, a ze jsem politicky vyhraneny a o politiku jsem se po listopadu 89 vzdy zajimal, jsem o vstupu do ODS, nebo nejake jeni odnoze, od dob jejch vzniku ani nepomyslil. 

My jsme meli pred vstupem do EU uz davno, hned po listopadu 89, zavadet zmeny, o kterych pisu tady vyse, a ohledne vstupu, nebo nevstupu do EU na tech zmenach trvat, protoze jsou proste spravne, tecka. Pak bychom nejspis byli s Unii spojeni jako treba Svycarsko.

Pan Klaus samozrejme nemohl diktatorsky zivot zeme ovlivnit, ale ta cesta, kterou pro ODS vytycil, byla od sameho pocatku cestou do pekel, bez ohledu na ten nas pozdejsi vstup do EU, podepisvovani tech smluv. Byla to cesta do pekel, protoze to byla 'treti cesta', cesta hospodarskeho rizeni statu zeshora, jak makro, tak i mikroekonomickeho druhu. Pan Klaus, namisto cteni Friedmana mel cist Randovou, kde by se dozvedel, co ta treti cesta objektivne znamena. Zjistil by pak, ze jeho politika byla solidne treti-cestova, stejne jako byla ta pane Havlova, jen jineho treti-cestoveho druhu.

J. Tachovský 23.12.2014 14:00

Pekne a pravdive napsane

Kdyby to pan president vydal pod pseudonymem Carl Schwarzenberg, tak mu zatleska i prosty cesky lid.

S. Donát 23.12.2014 14:28

Re: Pekne a pravdive napsane

Jen by v takovém případě musel zvolit trochu jiný slovník...

R. Tesařík 23.12.2014 14:45

Re: Pekne a pravdive napsane

je fakt, že Karel na to nemá ani omylem.

M. Dědek 23.12.2014 11:46

Co bude následovat, to záleží jen na nás.

Když čtu podobné politologické rozbory, uvažuji o tom, že na světě je už nyní velké množství rozumných a moudrých lidí, kteří si uvědomují, že současná národní i mezinárodní politika je bohužel založená na dogmatických premisách vycházejících z předpokladu, že lidi jsou většinově ve své podstatě bezohlední sobci, kteří se sdružují ve společenstvích, v nichž platí zákony džungle. V současném zastaralém a nefunkčním pojetí politiky prognózují politologové budoucnost podobně jako meteorologové počasí. Je nejvyšší čas začít budoucnost lidstva systematicky, cílevědomě, plánovitě, centrálně, globálně realizovat. Nebude.li se uvedený problém urychleně řešit, tak to špatně dopadne. Globální demokratická vláda by mohla být organizací, která by rozumným a moudrým lidem byla cestou k dohodě, co bude v budoucnosti následovat. Osobně se domnívám, že v rámci vzniku globální demokratické vlády vznikne univerzální učení, které bude zahrnovat v jednotném pojetí víru i vědu. Více lze nalézt v následujících odkazech:

Pochová věda boha?: http://dolezite.sk/John-Lennox-Pochova-veda-Boha-oevOW0.html#ixzz3MfFmEMYk

Prognóza budoucnosti lidstva: http://miloslav7.blogspot.cz/2013/12/prognoza-budoucnosti-lidstva.html

Teorie vševývoje reálskutečnosti: http://miloslav7.blogspot.cz/2014/07/teorie-vsevyvoje-posledni-definitivni.html

J. Boleslav 23.12.2014 14:22

Re: Co bude následovat, to záleží jen na nás.

Nezlobte se, ale globální demokratická vláda patří v dohledné době do říše utopií.

M. Dědek 23.12.2014 15:09

Re: Co bude následovat, to záleží jen na nás.

Nemyslím, že je to utopie. Podle mně je to jediná možnost jak může lidstvo solidně přežít při již současně téměř vyčerpaných zdrojích planety.

P. Vaňura 23.12.2014 19:51

Ta globální vláda by napáchala tolik zla, že Hitler a

Stalin byli ve srovnání s ní dobrodinci lidstva. Přečtěte si F. A. Hayek, Cesta do otroctví. Tam se dočtete, jak by ta vláda vypadala!

B. Rybák 23.12.2014 23:17

Re: Ta globální vláda by napáchala tolik zla, že Hitler a

Přesně tak!

O. Prokop 23.12.2014 11:29

Vážený pane exprezidente

Váš článek patří do skupiny:

1. nápadná výmluvnost- povídání, které je o ničem i když není nepravdivé. Taky jako Vaše knihy- kolik jich bylo vlastně?

Další Vaše charakteristiky:

2. Velikášské sebehodnocení - to je jasné, jak všechno víte, všechno znáte - od ekonomie přes globální oteplování a další obory.

O. Prokop 23.12.2014 11:30

Re: Vážený pane exprezidente

3. Ztráta sebereflexe - chilské péro.

4. Neexistence svědomí - Vaše amnestie je výmluvná. Útoky na mrtvého Havla, který se nemůže bránit.

5. Boj o moc - peníze, to se Vám povedlo- gratuluji.

6. Manipulativní jednání.

O. Prokop 23.12.2014 11:31

Re: Vážený pane exprezidente

7. Patologické lhaní

a další charakteristiky, o kterých by mohli povídat lidé, kteří s Vámi měli tu čest, či smůlu komunikovat, či jednat. Vaše zásluhy oceňuji, ale to je již minulost. V mnoha oblastech jste ale zakonzervoval socialismus.

Proč musíte pořád vystavovat svoji osobu do centra pozornosti? Patříte již minulosti, Nobelovu cenu za ekonomii ani literaturu už nedostanete. Čím více budete mít potřebu do všeho kecat, jenom více se bude ztrapňovat a naplňovat podezření, že jste opravdu, ale opravdu tím, o kterém se již jiní lidé trefně vyjádřili.... a to z oboru psychologie osobnosti.

J. Křivánek 24.12.2014 0:34

Re: Vážený pane exprezidente

Vážený imbecile (psychiatrická kategorie) chápu že při tvém IQ tykve

jsou Klasousovy texty pro tvůj mozek nepochopitelnou řadou slov. Nicméně

někteří co přesáhli IQ 100 některé části chápou. Žer levné párky a

hlavně nikam nepiš.

S. Donát 23.12.2014 11:41

Re: Vážený pane exprezidente

Pokud považujete ten text za "povídání o ničem", vězte že:

1) Problém nemusí být nutně na straně autora textu

2) Nikdo Vás nenutí to číst

Z. Rychlý 23.12.2014 13:30

Re: Vážený pane exprezidente

Díky, napsal jste to za mne. Mám z toho stejný pocit. V.K. má jistě spoustu správných a logických závěrů, ale nemůžu v pozadí nevidět autora - člověka kdysi velmi vlivného, který teď tvrdí "mnohé jsme nechtěli". Teď má jakési tuchy, či vize. Měl je mít dříve a mluvit o nich, ovlivňoval mnoho lidí, mohl vytýčit nějaké směry a my, kteří jsme mu kdysi věřili každé slovo, bychom se je snažili naplnit. Tento náboj rozmělnil a promrhal v boji sám za sebe.

Třeba kritizovaný růst a vliv medio a soudco-kracie možná není zase až tak velký, jen markantně vyčnívá na pozadí totálního úpadku klasických politických stran, na čemž měl ovšem V.K. obrovský podíl.

V dnešní době začíná být trapný.

O. Prochazka 23.12.2014 15:16

Re: Vážený pane exprezidente

Máte zřejmě komplexy. K článku se nevyjadřujete a píšete o svých dojmech z Klause. Já to vidím zcela jinak. Kdo má pravdu?