5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Kde a komu vzít peníze na prevenci sucha a povodní

Dlouhotrvající sucho a horko, kterému nelze na žádném místě v naší zemi po několik posledních týdnů uniknout, posunuly celkem logicky téma obrany před suchem do popředí zájmů politiků i médií.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 16.8.2015 14:24

No,

z článku jednak vyplynulo, že to ti, kdož nám vládnou, dělali a dělají blbě, což celkem nepřekvapuje, jednak že je třeba dotovat, dotovat a dotovat, avšak SPRÁVNĚ.

Celkový dojem rozpačitý ... což kdyby se raději NEDOTOVALO nic?

J. Kučera 15.8.2015 11:07

Kde o komu vzít peníze

Nabízím řešení: ekologické organizace způsobily odlesněním části Šumavy škody na zádrži vody, m.j. i vyschnutí pramene Vltavy. Zastavit všechny podopory ekologům, 2. Amnesty Internacional bez informací pomlouvá ČR pokud jde o Romy, zastavit podporu AI, 3. Příspěvek na bydlení  - bydlící platí malou část a co je nad to, platí stát. Udělat to obráceně - příspěvek státu (např.) 1000 Kč, ostatní platí bydlící. Pronajimatel nebude žít za peníze státu = daňových poplatníků. Ještě je potřeba získat další peníze? Je mnoho dalších poodobných možností.

P. Čech 15.8.2015 11:10

Re: Kde o komu vzít peníze

Nejen ekologům, lépe řečeno ekologistům. Penězovod je nutno zastavit   v  š  e  m    t.zv. neziskovým organizacím. Ty totiž zatím vždy nadělaly více škody než užitku.

P. Vaňura 16.8.2015 16:43

Souhlasím, jen u péče o postižené a sportu mládeže

bych udělal vyjímku. Mimochodem, Kalousek v rámci "úspor" snížil příspěvek na péči, který dostávají SAMI POSTIŽENÍ u prvního stupně z 2000 Kč měsíčně na 800 Kč měsíčně.

Tady bych uvedl jednoduchý příklad mé známé důchodkyně. Témě 90 let stará žena s "chodítkem," s kterým se tak tak pohybuje po pokoji je v domově důchodců. Základní platba v domově důchodců je 10000 Kč/měsíčně, to je zhruba její důchod. Domov si ale dává příplácet za "služby navíc," tedy to co důchodce sám nezvládne a potřebuje pomoc. Za to platí NAVÍC 4160 Kč měsíčně. Protože bere příspěvek na péči 2 stupně 4000 Kč měsíčně, tak jí to skoro vyjde. Jen nevím jak to vychází těm s postižením 1 stupně.

Některé požadavky důmovů důchodců jsou fantastické, např. přinesení jídla na pokoj za 30 Kč.

F. Svoboda 15.8.2015 10:44

Zastavte budování průmyslových zón !!!

Jsou to obrovské vybetonované plochy na nejúrodnějších půdách. Přitom všude jsou staré nevyužité areály průmyslových podniků, kde je třeba obnovit činnost bez záboru další půdy. Nevolte proto prosím pitomce tyou Sobotka, kteří by neustále zabírali další půdu !!!

P. Čech 15.8.2015 11:08

Re: Zastavte budování průmyslových zón !!!

Cesta je jen jedna. Nevolit  žádné politické strany. Volit občanská hnutí typu ANO. Kýžené změny mohou nastat jen tehdy, pokud občanská hnutí (nejlépe jedno) získají nadpoloviční většinu hlasů. Vím, je to téměř nemožné. Na druhou stranu, nemožné není nic. Je třeba rozbourat a zásadně přebudovat náš politický a společenský systém. Nic jiného nám nepomůže. Žábou na prameni tohoto je moc politických stran a jejich téměř úplné ovládání demokratických mocí, které mají mít dle čl.2, odst.1 ústavy ve svých rukou občané.

J. Jurax 16.8.2015 14:26

Re: Zastavte budování průmyslových zón !!!

No nazdar ... snad od nás bohové neodvrátí svou tvář a Vaše vize se nevyplní ...

J. Kadeřábek 16.8.2015 17:08

Re: Zastavte budování průmyslových zón !!!

Zvolte si slovenského donašeče StB a bude ráj na zemi. On to prostě zařídí.

J. Plzák 15.8.2015 10:36

Sucho bylo, čas od času vždycky.

Dřív ale nikoho nenapadlo dát za to zemědělcům nějaké odškodnění.

J. Jurax 16.8.2015 14:28

Re: Sucho bylo, čas od času vždycky.

No, v modernějších dobách se snad mohli nanejvýš komerčně pojistit ...

P. Čech 15.8.2015 10:18

Zase to vidím poněkud jinak.

Obecně hrozící sucho a povodně žádné, ani sebevětší peníze, neodstraní. Odstranit je může pouze a jedině zásadní změna životních standardů lidí. Bude-li totiž současným tempem pokračovat industrializace evrpských nebo dokonce všech světových zemí, nebudeme mít zakrátko co pít a co dýchat. Sucho a povodně jsou totiž jen průvodními jevy současné rozcapenosti lidí a jejich kořistění na jejich životním prostředí. Toto kořistění má totiž za následek totální klimatické změny, což je možno již vidět na vlastní oči již dnes. To vše na rozdíl od keců našeho vševěda, Václava klause.

J. Jurax 16.8.2015 14:35

Re: Zase to vidím poněkud jinak.

Sucha i povodně bývaly i v dobách předindustriálních, kdy byli lidé dosud nerozcapení, smím-li použít Vaší charakteristiky.

Ale kážete hezky módně zeleně ... v létě je - jaké překvapení - teplo, a to prý bude v zimě i hodně sněhu - toť vskutku totální klimatické změny ... chtělo by to nejspíš dotace na boj proti nim ... :-)

J. Krásenský 15.8.2015 5:45

Prevence sucha a povodní

nemusí být příliš nákladná, některá opatření může učinit každý sám, například sekat trávu na výšku nikoli tří, ale dvaceti centimetrů. (Za deště zadrží více vody, za sucha přikryje i uschlá tráva půdu a izoluje ji (zeminu) před slunečním žárem a vyschnutím.) Zkrátka sekat trávu kolem domu a na zahradě pouze dvakrát do roka na seno a otavu a nikoli každý týden či čtrnáct dní.

P. Čech 15.8.2015 10:26

Re: Prevence sucha a povodní

Pane Krásenský, sekal jste někdy trávu? Kosou a nebo sekačkou, to je jedno. Asi ne, jinak byste takové hlouposti nemohl napsat. Totiž sekat trávu na výšku 20 cm je zbytečné a nesmyslné . Ani to prakticky nejde.Tráva na seno a otavu se seče již odjakživa, kdy a hlavně jak ji mají sekat věděli naši předci již velmi dávno. Budete-li sekat trávu jakýmkoliv způsobem, nikdy to neovlivní vznikající suco, neřinese déšť. Ten může přinést jen zásadní změna chování lidstva, změna jeho životních standardů. Skončení jeho kořistění na přírodním prostředí. Nic jiného nám nepomůže.

J. Plzák 15.8.2015 10:41

Re: Prevence sucha a povodní

Proč se někdo domnívá, že svým chováním může ovlivnit existenci sucha?

Že by to byl pozůstatek hesla "Poručíme větru dešti"?

Rozhodující je: lidské síly jsou proti silám přírody zanedbatelné!!

P. Čech 15.8.2015 11:02

Re: Prevence sucha a povodní

Mýlíte se, pane Plzáku. Lidské síly totiž svým chováním již natolik rozvrátily přirozené přírodní prostředí, že návrat k přirozenému stavu se zdá být nemožný. Nic však není nemožné. Musíme jen chtít. Chtít a vzdát se zbytečných t.zv. výdobytků civilizace. Jinak se změny přírodního a životního prostředí stanou nevratnými a spolu s přírodou zahyne i naše lidská kořistnická t.zv. civilizace.

J. Jurax 16.8.2015 14:40

Re: Prevence sucha a povodní

No, "chtít a vzdát se zbytečných t.zv. výdobytků civilizace" ... nu což, vzdáte se kupříkladu turbínových zubních vrtaček - tedy máte-li aspoň jeden vlastní zub? Našim předkům stačil kovář a kleště, což bylo energeticky nenáročné a ryze ekologické.

Jaké výdobytky civilizace jsou podle Vás zbytečné?