3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Jsme odsouzeni k prohře

Když dva dělají totéž, nebývá to vždy totéž. Tak třeba já když zjistím, že čekám miminko, do druhého dne po zjištění zaručeně přiberu dvě kila, i kdybych držela hladovku. A do doby, než se mimi narodí, zaručeně přiberu kil třicet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 30.12.2015 20:13

Chtít po našich politiciích

aby se na něčem shodli je absurdní.

Politikové primárně bojují o koryta - a k boji patří, že to, co dělají nepřátelské, o tatáž koryta bojující politické skvadry, je naprosto a úplně špatné. Nezáleží na tom, zda to objektivně je špatné (jakože často je), důležité je, že v boji o voliče je nutné ty druhé co nejúčinněji poplivat.

A horizont politika je od voleb do voleb.

L. Novák 30.12.2015 14:38

Svatá pravda! Potíž Česka je ekonomická negramotnost

naprosté většiny (zvláště pak starších) občanů a pochopitelně i jimi volených politiků. Stačí se podívat na dnešní vládu, jaké nesmysly tyhle tři partaje produkují...

Babišův ekonomický poradce včera (29.12.2015) v ČT24 (22:00) prohlásil, že to, co teď pozorujeme, je naprostá "pakárna" (sic!), protože stav, kdy si politik může dovolit vydávat dluhopisy, za něž mu ti, co si je kupují, ještě platí úroky, není normální...

T. Pansky 30.12.2015 8:56

Kde je chyba? Cesko ma nestabilni ustavu !!!

PS tvori vetsinu zakonu a pri schvalovani kdykoliv prehlasuje Senat. Zde je problem !!! Vladnouci politicke uskupeni v dobe sveho vladnuti si prosazuje cokoliv bez ohledu na budoucnost. Tohle znamena vladnuti bez kontinuity, jak rika autorka. Dokud se nezmeni ustava, Cesko bude vladnout bez kontinuity.

F. Žůrek 29.12.2015 22:51

U nás platí: Podrazit druhého a jsem lepší!

U nás pracovitý člověk neuspěje. Bude hlupákem, kterého dokáží druzí jen využít ve svůj vlastní prospěch. Na tom byl přece založen komunismus s jejich závistí. A zbavili jsem se toho? Mluvíme o nějaké pravicové politice, ale pracovat se nám ani nechce. Důsledně jsme stále levicoví. Krádež, podvody vede rychleji k úspěchu než práce. Takže nekonec proč se dřít? Vítězí vychytralý a nikoli vlastně chytrý a pracovitý (hňup).

V. Kusý 29.12.2015 22:26

Pravda je taková, že pokud si nechceme

připustit, že jsme jako národ banda pitomců, tak bychom si měli alespoň připustit, že se tak chováme.A jestli ani to neuděláme, tak Pán Bůh s námi a Babiš for prezident.Poněvadž pak si už opravdu nic jiného nezasloužíme.

I. Mertl 29.12.2015 18:26

Tentokrát ano, paní Šichtařová

Ani kopírovat zákony by nestačilo. A lidé kopírovat nelze! Prostě politici v Německu jsou lidé, vedení více zájmem veřejným než zájmy vlastními, a ani stranické zájmy - peníze, straničtí kolegové, volby - tam nehrají tak klíčovou roli jako u našich. Roli hraje i všeobecné morální nivó - v Německu je krást prostě nemravné a odsouzeníhodné, u nás se to, především z veřejného statku, tak nebere vzhledem ke zkušenostem z minulého režimu. Jsou to i větší odborníci než naši. Snad až v poslední době se dá mluvit o tom, že minstři před nástupem mohli získat více zkušenosti z veřejné služby, ale stranické výběry to často staví na hlavu. Názorová propast mezi levicí a pravicí, často připomínající třídní nenávist, pak maří jakékoli pokusy o kontinualitu vládnutí. Prostě: Němci mají lepší výsledky, protože mají lepší vlády, sorry.

T. Krystlík 29.12.2015 19:02

Re: Tentokrát ano, paní Šichtařová

Ono to souvisí hlavně se schopnostmi organizovat, která u Slovanů je horší než u Germánů. Pracovní výkon Čechů je stejný jako Němců, ale Němci pracují, i když nad sebou nemají dozor. A nekradou tolik, což je residuum z obrození, které tvrdilo, že nic státního, obecního není naše, nýbrž rakouské a my trpíme pod Habsburky - tedy odcizit cokoliv z obecního, státního, společného je vlastně v pořádku.

I. Mertl 29.12.2015 19:43

Re: Tentokrát ano, paní Šichtařová

Jistě, ten argument s kradoucím obrozením je kouzelný! Ale my starší, co už 19. století tak nepamatujeme, vidíme spíš to, že okrást komunistický stát byl vlastně projev vlastenectví. Ale pravda, je to vlastně totéž - stát není náš! Ale stejně si myslím, že vina je hlavně na slabě funkční vládě (a přitom ta naše má na rozdíl od té bruselské pramomocí dost a dost!). V devadesátém se vladní garnitury zcela vyměnily, noví (Pithart) se úplně učili, pak přišrl V. Klaus, a ten se nic učit nemusel, s ním zahájilo partajnické a účelové vládnutí, ve které už další vlády jen pokračovaly. Domnívám se, že o vládnustí s jistou perspektivou se pokoušelo až vlády Topolánkova a Nečasova, ty však poškodily osobní vlastnosti obou premiérů, druhou i hluboká krize. A dnes? Zase to krátkodeché, účelové, volební vládnutí. Snad ještě účelovější než kdykoli předtím.

T. Krystlík 29.12.2015 17:32

Základní otázkou je:

Proč Češi, kteří měli po skončení WW II po Švýcarsku nejzachovalejší a nejmodernější (vlivem Němců) průmysl v Evropě versus Němci ve zdemolované zemi mají dodnes nižší životní úroveň než Němci a Rakušané. V čem to asi může být, paní Šichtařová?

L. Novák 30.12.2015 14:40

Re: Základní otázkou je:

A co půlstoletí "budování vyspělého průmyslu" v komunistickém totalitním státě? :-P

T. Krystlík 29.12.2015 17:23

Jak si Hurvajs představuje válku a autorka Hartz IV

Arbeitslosengeld II, tedy Harzt IV byl schválen především proto, že lidé žijící ze sociální podpory nebyli do té doby zdravotně pojištěni (nutná péče šla k tíži okresního rozpočtu) a ani důchodově, což představovalo opět vyšší zatížení státu, přešli-li do důchodového věku as nedostatečnou výší důchodu. Principem reformy Harzt IV (ALG II) bylo vyrovnání podpory v nezaměstnanosti po roce (nebo dvou podle věku) se sociálními dávkami.

Reforma má ovšem více stinných stránek, o kterých se nemluví. Do budoucnosti se nebývale zvýší zatížení státu vlivem nepostačujících starobních důchodů - v Německu je čistý příspěvkový systém, tj. roční úrok z celkové zúročované částky, kolik se zaměstnavatelem /úřadem práce/ naspoříte v odvodech do důchdového pojištění, se vydělí 12 a máte výši měsíčního důchodu. Podniky následkem reformy vyházely zaměstnance a úřady práce nutí nezaměstnané pracovat za 1 EUR/h. Zbytek do sociálního minima doplatí okres (stát). Takoví zaměstnaní za jedno eurio mizí ze statistik nezaměstnanosti.

Mám pokračovat dál? Když paní Šichtařová tyto souvislosti nezná, tak ať raději o tématu nepíše.

K. Pavlik 29.12.2015 18:10

Re: Jak si Hurvajs představuje válku a autorka Hartz IV

Prosim pokracujte. Vypada to jako vyborny napad.

T. Krystlík 29.12.2015 18:57

Re: Jak si Hurvajs představuje válku a autorka Hartz IV

Vážený pane Pavlíku, nehodlám přesvědčovat české národovce, stejně to jejich názory nezmění. Máte-li zájem, můžete se mě zeptat na cokoli: tkrystlik@yahoo.de

J. Hanzlík 29.12.2015 17:03

Jen obecně

Jestli na tom opravdu něco není? Určitě je! Slabší hospodářský úspěch ponechávám stranou, ale je fakt, že permanentní neshody nám komplikují život. Nedokážeme odpovědně vsadit na svoji volbu a nést hrdě případné důsledky. Ale přesto si myslím, že my Češi (Moravané snad méně) jsme víc Němci než ostatní Slované. Mezi jiným je to např. respekt k pracovní kázni, ale už méně k její svědomitosti. Chováme úctu k řádu věci a cítíme nezbytnost jisté nezpochybnitelné spravedlnosti a právě proto žehráme na kvalitu justičních rozhodnutí. Někteří z nás si cvakli se svobodou a hýří splašky a my ostatní jsme často ukvapení v kritice a také nedokážeme být důstojnou opozicí. A hašteřivost, no fuj! No vidíte, zase jsem u kritiky. Radši toho nechám!

J. Kyselková 29.12.2015 16:19

Dříve -

než se nechám rozhodit následnými diskuzními příspěvky - musím vyjádřit své nadšení nad skvělým vysvětlením p.Šiktařové v čem tkví princip hospodářské prosperity Německa.

Stabilta daňových zákonů a úcta k pravidlům !! Normální změna vlády pravice - levice ano, ale musí d r ž e t kriteria stanovená předchozí vládou. (Možná princip někdejší oposmlouvy - stabilizační). Event pak zákony upravit dle praxe, ale ne jen zničit a začínat nehospodárně znova. Komplikovat a všechny zblbnout.

Jako příklad zopakuji - EET - problematické, zoufale odmítané, přes mrtvoly vlečené, natruc vnucované ! Ekonomický paskvil - protože zákony, týkající se těch nejaktivnějších (solí země) musí být přijaty v pravolevém souhlasu a srozumitelné ! Že to má být pohrabáč na korunky pachtící se podnikatelské drobotiny je zřejmé, ale očekávat z toho miliardy ve státní pokladně může jen hovado.

K. Vyšata 29.12.2015 16:29

Re: Dříve -

Asi bych mohl souhlasit téměř se vším co jste popsala. Ale realita je jiná a jediné řešení je ze sněmovny vymést politické podnikatele typu Kalouska, Fialy, Sobotky, Bendy a Němcové. Kompromis a vnímání potřebnosti jakékoliv zákonné normy nemůže být prostředkem jen k politickému potírání protivníka, jak je u nás zvykem, ale podle potřeby občanů. Tak daleko ještě naši politici nesdospěli.

J. Kyselková 29.12.2015 18:00

Re: Dříve -

Pane Vyšato - jmenujete některé lidi z PS, které je nutno odstranit. Byli řádně zvoleni a mají úroveň politického zastupitele, nejsou to pohádkové bytosti. Mají určitě zkušenosti větší než rychlokvašky, které se budou po nich zaučovat a ti poctivější pak nejen zvedat ruku při hlasování.

Nikoho nepodezřívám, že je zloděj a ničema. Na zvolené lidi je přísný dohled a jsou stále pod mediální exekucí. Všichni jsme byli bulvárem zavlečeni až do postele Petra Nečase, chtíc nechtíc. Málokdo jde do politiky (a pod gilotinu) jen pro peníze.

K. Vyšata 29.12.2015 21:54

Re: Dříve -

Už jsem některé vyjmenoval, samozřejmě je musí vymést slabá podpora voličů, snad už pochopí že jsou ve sněmovně jen pro sebereprezentaci a jak se mají občané je vůbec nezajímá. Někteří nabrali zkušenosti, bohužel takové, které jsou jejich voličům na nic. Měli vládu v rukou přes dvě desetiletí a výsledky? Rozkradená, zadlužená, cizinou obsazená republika. Nakonec jeden trapas, celou jejich pracně sestavenou síť kamarádčovtu rozbila hamižnost. Vzali kvazipravičáci do spolku VV s úmyslem udělat z nich loutky. Nedali Bártovi a spol. kus žvance a místo u koryta. Výsledek se dostavil, John vyrazil zametače průšvihů z místa policejního ředitele, Pospíšil, černá ovce ODS z uraženosti nasadil Zemana a lavina se pohla. A nabrala opravdu pořádný švih, výsledek už prožíváme, někdo s radostí, někdo se vztekem.

Podívat se do postele panu čistému se určitě nikomu nechtělo, ale když si do ní nasadil dominu kterou platil za nesmírnou dřinu, co zbývalo našim hrdinným kriminalistům, že?

V. Vaclavik 29.12.2015 14:57

Geneticka predispozice

se kterou clovek nic nenadela, stavena na roven hospodarskych uspechu, ktere zavisi na nasem rozhodovani, to je tedy gol.

Jinak samozrejme ze v zakonech to neni, je to v lidech, presneji v idejich, ktere jsou jim bytostni, tedy mam na mysli ideje zakladniho druhu. Ale nemyslim, ze Nemci jsou oproti nam Cechum svym ideovym zakladem nejak lepsi, spis oproti nam meli sanci hospodarsky dospet v relativne svobodnejsim prostredim povalecnych dekad, nez se svet zmrvil do dnesni podoby, ve ktere je hospodarske dospivani uz nemozne, coz je nas polistopadovy pripad.

Ale v nasem pripade nejde o osud (at uz geneticky, nebo mentalne fatalisticky, tedy nezmenitelny), se kterym nic nenadelame, ale zalezi to jen a jen na nas. Jestlize bychom se chteli zmenit, muzeme se zmenit, je to jen o chteni, o idejich, ktere nejsou geneticky vrozene. Osobne si myslim, ze my Cesi mame hospodarsky mnohem na vic, nez nejaci Nemci, nebo Svycari, kdybychom odhodili ideje, ktere nas drzi na dnesni nizke hospodarske urovni. Je to jen vec toho, co je nam drazsi, jestli si vice cenime nasich pomylenych idejich, nebo jestli si prejeme zbohatnout, stat se hospodarskym 'zazrakem'.

J. Chaloupka 29.12.2015 10:13

To je jádro pudla: ODS se už nikdy nedostane do situace,

kdy by tady vládla. Ani TOP09, jejíž lídr Kalousek si neuvědomuje, že Babiš je jeho potencionální koaliční partner, který jen z donucení vládne s ČSSD. No a protože do Babiše kope, kde to jde, tak nikdy vládnout spolu nemohou. Oni totiž naši politici řeší jiné věci než v Německu. Nemohou se dohodnout, protože jim nejde ani o stabilitu, ani o prosperitu země, ale jen a jen o jejich křesla a tučné odměny. A podle skutků tady nikdy žádná pravice nevládla, jen více či méně levicové strany. Obávám se, že ani nevědí, co vlastně pravice je.

M. Prokop 29.12.2015 11:04

Re: To je jádro pudla: ODS se už nikdy nedostane do situace,

pak budou zapotřebí nějaké nové strany (ne hnutí). Protože od ANOnistů rozumné vládnutí očekávat nelze (od socanů také ne).

K. Vyšata 29.12.2015 11:16

Re: To je jádro pudla: ODS se už nikdy nedostane do situace,

Nová strana nebo hnutí se těžko prosazuje v době postupného vymanění z krize. Vláda která se veze mimo jiné na stoupajícím ekonomickém cyklu a nebude dělat zbytečné chyby asi znovu vyhraje volby. Ve stejném složení, snad jen v trochu jiném postavení ministrů. Uvolní se ministerstva po KDU-ČSL která jen překáží a nastavuje oběma velkým stranám sem tam nohy. Nemyslím si, že je situace zralá na vznik nového seskupení, jediný relevantní podnět by mohlo být převalení se vlny imigrantů k nám, ale už to pochopily i jiné strany a tak to jako nosné téma nemůže vyplodit něco smysluplného.

M. Starý 29.12.2015 13:22

Re: To je jádro pudla: ODS se už nikdy nedostane do situace,

Prosím Vás, jen si nemalujte Babiše jako novodobého Karla IV !! Babišovi jde jen o vlastní ekonomické zájmy, proto šel do politiky, proto koupil MAFRU...

K. Vyšata 29.12.2015 13:44

Re: To je jádro pudla: ODS se už nikdy nedostane do situace,

Kdybyste se trochu zajímal o co jde, třeba by vám neušlo, že Babiš nikdy nepopíral, že do politiky šel ze zoufalství jaký bordel ve státě mu překáží v podnikání. Snad by se dala do vašeho mozečku vklínit myšlenka, že zákonnost, pořádek, malá korupce, odstranění možnosti krást a neodvádět daně je docela důležitý předpoklad, aby mimo Babišovo firem z toho profitovalo mnoho dalších podnikatelů a v neposlední řadě i občanů republiky.

Babiše nijak nemaluji, jen konstatuji holé skutečnosti.

M. Prokop 29.12.2015 14:12

Re: To je jádro pudla: ODS se už nikdy nedostane do situace,

Babiš/Bureš šel do politiky v obavách, že by mohly vyschnout státní dotace a podpory jeho podnikání.

Kecy o tom, jak mu vadil "bordel ve státě" jsou jen pro opravdové naivky, podobně jako že Babiš/Bureš zajistí zákonnost, pořádek, malou korupce, odstranění možnosti krást a neodvádět daně. To by dokázalo jen snížení daní, snížení státních a obecních ingerencí a pár generací žijících v tržním hospodářství (ne sociálně tržním, to je hnízdo korupce).

M. Starý 29.12.2015 19:47

Re: To je jádro pudla: ODS se už nikdy nedostane do situace,

Jenže nebýt toho "bordelu", tak by nebylo zázraku jménem Babiš. Nebo si fakt myslíte, že zatímco "všichni kradli a kecali a on makal" až si z nuly pomohl ke 40 miliardám?

M. Prokop 29.12.2015 14:08

Re: To je jádro pudla: ODS se už nikdy nedostane do situace,

Pak se ovšem nic nezmění, natož pak k lepšímu.

R. Langer 29.12.2015 13:16

Re: To je jádro pudla: ODS se už nikdy nedostane do situace,

ANO jsou ovšem také socani. I ODS jsou dnes už jenom socani.

P. Kmoníček 29.12.2015 12:15

Re: To je jádro pudla: ODS se už nikdy nedostane do situace,

Chaloupko jedno,přečtěte si článek ještě jednou.Nejde o to zda se někdo někam dostane,ale jde o shodu v ekonomickém dlouhodobém vývoji.

L. Šarina 29.12.2015 12:45

Re: To je jádro pudla: ODS se už nikdy nedostane do situace,

Děkuji Vám, lépe bych to nenapsal.