19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Bobby Brown 13.6.2009 12:00

Jsem liberál, a kdo je víc ...

"Tenhle aspekt trhu prostě nefunguje." - Ale funguje, pane Čermáku, právě že funguje!

Ovšem je pravdou, že trh vždy, ve všech aspektech, nefunguje tak, jak by si někdo (např. Miloš Čermák) přál - no jo, to už je ale jiná písnička, pane Čermáku. :-P

tosek 13.6.2009 14:17

Re: Jsem liberál, a kdo je víc ...

Ano, ano trh funguje i když nefunguje. To ví i pan Madoff. Jenom je záhada, za co ho v Americe pohnali před soud.

emersonskej 13.6.2009 14:27

Re: Jsem liberál, a kdo je víc ...

R^R^R^ Přesně tak - kdyby byl společenský požadavek na nekuřácké restaurace, tyto by zcela nepochybně vznikly. Tady v Brně jich pár je a popravdě řečeno o nich vím jenom proto, abych se jim zavčasu vyhnul.... Mimochodem brečet tu, že na vesnici člověk nenajde nekůřáckou hospodu je už naprostá ptákovina - tam má kolikrát jeden štěstí, že vůbec na hospodu narazí...

Hanibal 13.6.2009 19:27

Re: Jsem liberál, a kdo je víc ...

Nechme  si vzít českou hospodu! Nekuřáci ať chodí do Eu nekuřáckých restaurací vyslintati si jednu desátku a jdou domu, nebo ať chodí do cukráren. Krása Hrabalových  románů, by nebyla bez České hospody. Česká hospoda není jen o pivu a žrádle, tam se dělá politika, hraje fotbal, hodnotí sex, uizavírají se sázk o nesmysly. Prostě je to společenské místo, bez  cigára, a modravého dýmu je konec. Česká hospoda má to čemu se říká genius loci. Ač jsem 10 let odnaučený nekuřákkuřák, když je dobrá parta, nenechám si ujít tu krásnou atmosferu.. Pivo, cigareta, lidé stejné krevní skupiny, vašnivé hádky to je archetyp českého človíčka, tradice rituál. Nedejme si vzít ćeskou hospodu!!

hlava22 13.6.2009 11:36

Extrémisté.

Ke kuřákům je třeba přistupovat jako k pravicovým extrémistům. Zbavit je politických práv a nedovolovat jim přístup do jakýchkoli veřejných prostor. Jsou jich tři miliony a není vyloučeno, že proti soustavné šikaně se začnou politicky bránit. Proto je nutné preventivně přistoupit k uvedeným opatřením.

jura-p 13.6.2009 13:13

Re: Extrémisté.

Ano, hlavo22, vy jste důkazem toho, že každá totalita začiná ozdravnými důvody. Jedna to dělá pro zdraví rasy, druhá pro nebezpečí kuřáků, třetí mýtí nákazu a šíření imperialistických postojů. Tuhle v Kambodží zabili i všechny brýlaté. Vady zraku jsou prostě nemocí. Kdy přijdou na řadu tlustí, ti přece taky hyzdí a ohrožují ideál a pohodlí hubeného. Jak se chudák hubený musí mačkat, když si vedle něj sedne tlustý a zabere víc místa, než je obvyklé. Kdy přijdou na řadu ti s plochýma nohama a dědičnými poruchami typu familiární hyperlipoproteinnemie. Dovolíte jim kazit lidstvo. Už teď to má každý pátý.

Ano, každá totalita se odvolává na zdraví společnosti, na to jak nenormální jsou ti, které pronásleduje a pak už je jen krok k jejich separaci a eradikaci. Zvláštní hospody pro kuřáky, zvláštní hospody pro židy, zvláštní vagony pro černé. Živly je třeba netolerovat.

Každé pronásledování menšin a diferentních skupin je odůvodněno požadavkem ozdravění společnosti.

hlava22 13.6.2009 13:25

Re: Extrémisté.

no ale představte si tu hrůzu, že vznikne kuřácká strana. To jsou tři miliony voličů, v našich podmínkách d.f. ústavní většina. Vždyť by si mohli prohlasovat rozdělení veřejných prostor na kuřácké a nekuřácké s tím, že do kuřáckých nesmí nekuřáci a naopak. Zrušení spotřební  daně na tabák by už byla jen třešnička na dortu.

Julíček 13.6.2009 15:03

Re: Extrémisté.

Však vy byste dlouho nevládli, vyhulenci. Za chvíli byste se uchrchlalil k smrti.:-)

Míra 13.6.2009 11:10

Konečně snad rozumný přístup

Zákon, jak byl přijat, se mi jeví jako velmi rozumný. Přečetl jsem níže uvedené argumenty a řekl bych, že nikomu zatím očividně nepřišel na mysl rozdíl mezi nutností a dobrovolností. Předem podotýkám, že jsem nekuřák, kouř mi vadí. Ovšem zcela souhlasím s názorem, ať si majitel restaurace sám určí, jaká že ta jeho bude a samolepou na dveřích mi to oznámí. Za debilní však považuji kladení rovnítka mezi dodržováním hygienických, stravovacích a podobných norem a kouřením.

Prvně jmenované normy slouží k tomu, aby si host mohl být jist, že dostane, co má a dále, aby si domů neodnesl nějakou chorobu, proti které nemá šanci se bránit.

Proti kouření se může bránit zcela jednoduše, tedy do hospody nejít nebo v okamžiku, kdy mu tam začne cokoliv vadit, odejít. Pokud to někdo nedokáže (u některých diskutujích zde mám ten pocit), nechť se nechá prohlásit za nesvéprávného.

 A kecům o tom, že trh to nevyřeší, se mohu jenom smát. Zkušenost je přesně opačné. Vzpomeňme, kolik hospod museli majitelé zavřít ne kvůli dozorovým orgánům. ale kvůli tomu, že jim tam přestali pro nekvalitní služby chodit lidi.

Zcela jiná situace je na úřadech, kam jít musím a odejít nemůžu, tam striktní zákon chápu.Prostě a jednoduše- neraďte mi, co mám dělat, nevoďte mě za ručičku, a už vůbec mi nečiňte dobro, o které nestojím. Jasné?:-)

Rad 13.6.2009 12:58

Re: Konečně snad rozumný přístup

souhlas, když si dám v hospodě něco dobrého, a sotva mi to donesou a já se do toho chci pustit, nějaké hovado u vedlejšího stolu začne hulit. mě rázem přestává chutnat, takže se mám zvednout a odejít?

jura-p 13.6.2009 13:16

Re: Konečně snad rozumný přístup

A jak by vám pokazilo chuť, kdyby si vedle sedl cigán nebo černoch. Člověku furt ti lidi okolo nějak kazí chuť k jídlu.

Julíček 13.6.2009 15:08

Re: Konečně snad rozumný přístup

K tvému stolu by si měl sednout nějaký sravec a pořádně ti při obědě podkuřovat, když jsi tak tolerantní, moulo!;-D

Míra 13.6.2009 13:17

Re: Konečně snad rozumný přístup

Pro nechápavé ještě jednou a pomaleji. Ano, pokud si dáte jídlo v kuřácké hospodě a někdo vám do něj bude hulit, pak si nemáte nač stěžovat. Samolepa na dveřích vám jasně řekla, že to můžete čekat a musíte to strpět. V hospodě nekuřácké se vám to buď nestane nebo bude možné ono jak říkáte hovado potrestat.

A to je právě to, co mi na novém zákoně vyhovuje. Ač chápu, že převzít odpovědnost a naučit se dva grafické symboly může být pro řadu občanů denervující nebo dokonce nemožné.:-)

Honza42 13.6.2009 13:18

No když se Vám to povede bez placení, proč ne?

A hostinskému vysvětlete, že je Vám z toho blivno, a že si svůj "kuřácký vagón" má na dveřích pro příště řádně označit.

Míra 13.6.2009 14:16

Re: No když se Vám to povede bez placení, proč ne?

A víte, co je na tom všem vůbec nejlepší? Že já mu vůbec nic vysvětlovat nemusím. Já se prostě seberu, odejdu a už tam nikdy nepřijdu. A pokud nás bude hodně, bude s tím pro změnu zase on muset něco udělat. To je totiž jediný a naprosto správný princip fungování věcí, nikoliv dementní zákazy, protěžování a neustálé prosazování pseudolidských práv, která žádnými právy vlastně ani nejsou.

 

Věra 13.6.2009 14:34

Re: Konečně snad rozumný přístup

Pak budete muset naučit se číst v jaké hospodě si to máte objednat než začnete papat,Trochu jste to přepískl.Jsem nekuřačka a klidně chodím občas na obědy i tam kde je dovoleno kouřit a nikdo mi v poledních hodinách nefoukl kouř do pusy ,Asi nechodím s hovadama ale s lidmi kteří mají ohled,V té restauraci dobře vaří  a lidé od 12 ho,do jedné si nezapálí,;-DAle vy máte zřejmě jiné zkušemosti,

Rad 13.6.2009 19:31

Re: Konečně snad rozumný přístup

ano, mám jiné zkušenosti. když to jde, chodím do nekuřáků, ale tam je při obědě narváno.přesto se občas najde dement, který si tam donese popelník a zapálí.když to nejde, koupím si v samošce sekanou a ohřeju si ji a mám oběd za dvacku.

Panda 13.6.2009 18:16

Re: Konečně snad rozumný přístup

Di do nekuřáků a nekňuč.

A.D. 13.6.2009 18:48

Re: Konečně snad rozumný přístup

Však proto má být hospoda u vchodu jasně označena a vy byste do takové, kde je kouření umožněno, neměl vůbec chodit, když vám to vadí. Do rockového klubu se taky nepůjde večer pobavit příznivec dechovky, kterému rock nahání husí kůži, natož aby si pak stěžoval, že když do podniku vstupoval, žádnou hudbu neslyšel (ještě nezačali hrát).

emersonskej 13.6.2009 14:32

Re: Konečně snad rozumný přístup

Skvěle řečeno !!!R^

Julíček 13.6.2009 15:15

Re: Konečně snad rozumný přístup

Jasné tak napůl. Podle tebe by se nekuřák asi nenaobědval ani nenavečeřel, pokud bude zákon takový jaký je, protože pochybuji, že hostinští budou mít oddělené místnosti pro strávníky od udíren chrchlajících vyhulenců. Ale výhled do budoucna vyznívá příznivěji pro nekuřáky, protože huliče vyhubí rakovina.:-(

Míra 13.6.2009 21:45

Re: Konečně snad rozumný přístup

Jste nesvéprávný?O čem pochybujete? Tak tam proboha nechoďte a podporujte ty hospody, které vám vyhovují. To je furt dokolečka. Ne hostinský, ale vy poptáváte službu a určujete, jak bude vypadat. Problém je, že si to v této diskusi neuvědomuje drtivá většina lidí a za argumenty vydává nesmysly. Hostinský si může v zásadě dělat v hospodě co chce, ale jestli mu tam nebudou chodit lidi, má velký problém. Neboli jste to vy, kdo tahá za ten mnohem delší konec...

pepazdepa 14.6.2009 10:42

Re: Konečně snad rozumný přístup

Naprostý souhlas.

libor 13.6.2009 10:49

Zasáhla

tabáková lobi a je po zákazu. Všiměte si jak rychle prosadila zákon, že cigarety stojí všude stejně. Mrzelo je, že si třeba v noci v barech nebo u pump přiráželi třeba 4 ,- a oni z toho nic neměli. U benzínu a nebo chlastu, aby stál  všude stejně to by politici řvali, že je to zásah do svobodného podnikání. Jinde to nejde a tady jó, stačí k tomu lobista s prachama. Tabákové monopoly jsou mocné a kór u nás, kde korupce jen kvete a ani ta nová vláda se o ní ani nezmíní. Nařizovat obchodníkům, za jakou cenu MUSÍ prodávat je drzost a tohleto by se mělo změnit. Obchodnici totiž platí daně a politiky živí.VV

mm 13.6.2009 10:22

normy

není třeba nových zákonů, úplně by stačilo kontrolovat dodržování současných hygienických norem. Když uvážím, jaké požadavky jsou na kvalitu pracovního prostředí v jiných oborech nechce se mi pak věřit, že hospody mají nějakou vyjímku. Prostě proměřit a pokud nevyhovuje tak zajistit dostatečné větrání- a spokojeni by byli kuřáci i nekuřáci.

libor 13.6.2009 10:35

Re: normy

Taková vzduchotechnika neexistuje. Musela by mít výkon, jako tryskáč a pak by se ty prostory zase nedaly vytopit. Jediné řešení, je zakázat kouřit všude a nekompromisně. Jenže to vypadá, že ten Boris shrábnul od tabákové loby balík a je po zákonu.

Rad 13.6.2009 13:02

Re: normy

a vědělo se to už dopředu, mrkněte na akcie tabáku. jinak taková vzduchotechnika existuje, dokonce i jen uhlíkový filtr u stropu stačí, ale nepoužívá se, neb to stojí peníze.

A.D. 13.6.2009 18:52

Re: normy

Ale jistěže taková vzduchotechnika existuje, byla jsem v několika restauracích, kde bylo příjené čisté ovzduší a ačkoli u sousedního stolu sedělo několik kuřáků, necítili jsme ani trochu kouře.

Hanibal 13.6.2009 19:41

Re: normy

Komu vyhovuje hašišbuda, a´t jde do hašišbudy, kdo tam nechce, a´t tam neleze. Pochopí to i 5 leté dítě, že kde se mu nelíbí  nejde. Nekuřáci, ať se združuji v EU RESTAURACÍCH, ať si tam srkaji euroblafoviny, moralizuji a prudí. Českou hospodu si vzít nedáme, tečka

Pepek 13.6.2009 10:13

autor se tragicky mýlí

Mezi návštěvníky podniků nižších cenových kategorií a heren kuřáci těžce převažují. Rovněž tak mezi mládeží, která zase navštěvuje "své" podniky.