5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I-Worm 23.5.2008 10:03

Re: Re: Re: Re: Ten citát o pokrytcích je moc pěkný

to nevadí.

Ske ptic us Max imus 23.5.2008 10:03

Ne, upozorňuji na to, co je historicky ověřené.

iva 23.5.2008 10:03

Re: Obávám se

Nechápu, co Vás opravňuje k tomu říkat, co věřící potřebuje a co ne!!! Když tomu nerozumíte, tak mlčte!!!

Olin 23.5.2008 10:03

Re: 1620

Největší škodu utrpěla církev zrušením roboty a nevolnictví.

Naprostá hloupost. To by museli utrpět škodu i ostatní majitelé půdy. V první řadě císařská rodina. Ale neutrpěli...

Půda bez lidí měla menší cenu před tisíci lety. Za Marie Terezie se naopak nevyplácelo "vlastnictví" lidí. Půda měla cenu velikou. Větší, než dnes. Fyziokraté ji dokonce přeceňovali. A chudé hnal hlad po půdě do Nového světa.  Dnes chodí lidi za oceán z jiného důvodu, že?

Olin

Ske ptic us Max imus 23.5.2008 10:02

ad b

A s bičem nad ním stál Váš rabi v civilu, že?

Ske ptic us Max imus 23.5.2008 9:59

Když zloděj(komunista) okrade zloděje(ŘKC), nedojímá mě to, ale sere mě, když se jednomu ze zlodějů(ŘKC) má majetek vracet.

Nemluvě o tom, že pomatené řádové sestry jsou jen altruistickou zástěrkou tomu prohnilému amorálnímu kultu mrtvých sloužícímu jako pojišťovna věčného života.

f.novacek 23.5.2008 9:58

Obávám se

Věřících si jako jednotlivců vážím, alespoň většiny. Církev, jako organizace, je stejně zločinná jako strana bolševiků. Bůh je všudepřítomný a vševědoucí, proto nepotřebuji chodit se modlit do kostela.  Josef II, Habsburg-Lotringen jako katolický panovník věděl, proč likviduje řády. A nijak mu to na víře neubralo. V rámci "demokratizačního" procesu se současná vláda začíná chovat  stejně jako vláda v rámci procesu "normalizačního", tedy dělá si co chce bez ohledu na mínění voličů. Obávám se okamžiku, kdy se na scéně objeví nový Sládek. A obávám se, že tato doba není daleko.

Ske ptic us Max imus 23.5.2008 9:53

V tom případě byste mohl volat po vrácení majetku komunistům, protože ti jsou si schopni vymyslet stejné pohádky a paušalizovat jako Vy.

york 23.5.2008 9:51

Re: Ale církev je přece zlatý důl, nicht wahr!

Co s tím má společného požadavek na zákonné ohodnocení nevydaného majetku. Pokud stát v obecném zájmu a nevydání veškerého majetku je dle státu asi  v obecném zájmu  používá dvojí metr, je to na pováženou. Pokud mi vyvlastní pozemek pod dálnicí, mohu také argumentovat, že jsem tam chtěl stavět hotel a chci 5000 Kč za metr.

K. 23.5.2008 9:51

Ve Francii byl převeden majetek katol.církve na stát už v r.1905

 a zrušeno bylo i financování kněží státem, a přesto tam nikdo nekřičí, "co bylo ukradeno, musí být vráceno". Církev si peníze obstarává sama a existuje bez problémů. Zato u nás, v nejateističtější zemi Evropy, budeme muset prelátům kromě platů dávat ještě 4,5 miliardy ročně po šedesát let, než se aspoň z části (z jedné třetiny, jak tvrdí) nasytí. Takovou církev a takovou vládu, jako máme my, aby pohledal. Ó my se máme!

Jakub Roth 23.5.2008 9:49

Re: Re: Re: Ten citát o pokrytcích je moc pěkný

V tom případě nevidím důvod, proč jste to napsal.:-P

Jakub Roth 23.5.2008 9:48

Re: Re: Re: Ať je to zaměstnání jako každé jiné.

a) Netykat, v jedný jednotce jsme spolu neválčili

b) Víte, že jo? Viděl jsem faráře na pokraji fyzického zhroucení po sakra náročné službě nejenom věřícím. A taky jsem viděl stařičkého faráře sedřeného otročinou na uranu. Bytíz, znáte?

střeček 23.5.2008 9:48

Re.Re:Re: Co bylo ukradeno

Je nepřijatelné, aby demokratický stát za který se Česká republika považuje "rehabilitoval" formou jakési restituce i majetek, který Římsko-katolická církev  vynutila jako desátky za fedualismu na nevolnících, jakož i majetek, který zkonfiskovala během inkvisičních ptrocesů (viz např. Kladivo na čarodejnice atd.); nechápu, že náš stát s totuto institucí- se zločineckou inkviziční a křižáckou minulostí odpovědnou za desetitisíce , staticíce mrtvých (upálených, a zabitých jinověrců, muslimů , indiánů atd. vůbec jedná. A na oplátku státu vydají Voršilky své obohacení na úkor České republiky ?

Pepa 23.5.2008 9:47

Re: pravda,nic než pravda...

Veliké díky za příspěvek.Lépe bych to nenapsal.Nprostý souhlas sevším co je tu napsáno.

PROKOP BUBEN 23.5.2008 9:47

JAK VIDNO

Církev, zvláště katolická po komunistických zhůvěřilostech je na u nás na kolenou a pochybuji, že jí mohou pomoci sebevětší dotace, nebo restituce.......Jednak není schopna se modernizovat ani přijmout skutečnost, že musí v našem prostředí začít skoro od píky.....Duchovní by ve vyspělé společnosti měli mít důstojné podmínky ke svému snažení a hospice, různé ústavy, včetně jiných neziskových činností v jejich rukou by společnosti mohly být prospěšné.....Jinak si myslím, že vrácené majetky ztěží zvládnou i administrativně a budou stejně prodávat a prodávat, což se u kostelů a far již děje......

I-Worm 23.5.2008 9:35

Re: Re: Ten citát o pokrytcích je moc pěkný

asi jste četl něco jiného, nežli jsem napsal. O restitucích tam nebylo ani jedno, opravdu ani jedno slovo.

PPP 23.5.2008 9:25

1620

Když už se vracíte až k Bílé hoře, je dobře si uvědomit, že tenkrát cítkve nabývaly a ztrácely pozemky, půdu, statky a vesnice zároveň s lidmi. Bylo nevolnictví a člověk byl součástí toho majetku. Půda bez lidí, měla jen pramalou cenu a nedala se obdělávat. Největší škodu utrpěla církev zrušením roboty a nevolnictví. Teď chtějte volat, že co bylo ukradeno, musí být vráceno. Ať to Marie Teresie slyší.

Olin 23.5.2008 9:24

Ale církev je přece zlatý důl, nicht wahr!

Už čtvrt století dávám do církve přibližně desetinu svých příjmů. Ať si to každý vztáhne na své příjmy, každopádně je to dost peněz.

Moji přátelé postavili v našem městě víceúčelovou halu (v neděli se promění  v kostel) za 33 Mil. Jednotlivé rodiny do toho daly statisíce, dědictví, kupónovou knížku apod.

Pokud si myslíte, že "církevní majetek" vznikal v minulosti zásadně jinak, jste na omylu. ...a teď přijde zase nějaký -ismus a všechno to zabaví. A další generace řeknou, že ti flanďáci nemaj na nic nárok, v tiché apolečenské dohodě, že církve jsou tu přece od toho, aby se nechaly nějaký čas pracovat a bohatnout a pak se zkasírovaly. To nevymysleli komančové. To se dělá od Diokleciána.

Olin

Veteran 23.5.2008 9:23

Re: Re: Co bylo ukradeno...

Proč by to vše měli platit ti, co s církvemi nemají nic, ale opravdu nic společného??????

pozorovatel123 23.5.2008 9:23

Je to chaos

Nemám nic proti vyrovnání na dohodnutých principech. Rozumim tomu, že dělat to výčtově jak to chce Tlustý je zdržující blábol, který má vše pozastavit. Zde je pan Tlustý skutečně komunistou dle víry.

Nerozumím tomu, proč má být náhrada rozložena na tak dlouhou dobu. Oddělme církev od státu, vraťme jim těch 68 miliard řekněme za dva roky, pak atˇ žijí za své, vracejí se jim i naturálie, tak by to měli dokázat. Stát si na to bude muset půjčit, ale od banky, ne od církve. Banky budou mít větší zisk, tím se část vrátí státu v daních a trochu vyšší úroky se tím vyrovnají.

Církve budou žít bez státních dotací řekněme od roku 2010 a tím vznikne v dalších letech další úspora, která padne na úroky. Splácení by v tomto řípadě mohlo být vykalkulované na kratší období než je to stávající. Neplnění Mastrichtských kriterií po cca 2 roky nás nemusí trápit, protože Euro zatím nechceme. Tatopůjčka od církve by vlastně mohla být považována za pokus obejít tato kriteria a je otázka jak na to budou někteří naši sousedi reagovat. (pokuty atd). 

Petr 23.5.2008 9:20

Re: Ale no tak

No,vy jste to teda rozjel.Trochu se nadsebou zamyslete.

Veteran 23.5.2008 9:18

Re: Re: Ať je to zaměstnání jako každé jiné.

Už jsi viděl udřeného faráře natož biskupa ?

Veteran 23.5.2008 9:17

Re: pravda,nic než pravda...

Zmínky o pronásledovaných a také popravených knežích a deportovaných jeptiškách jsiu naprosto pravdivé, ale co to má společného s kilometry lesů olomouckého arcibiskupství, polnostmi a honitbami?

Petr 23.5.2008 9:17

Re: Re: Re: Majetek byl církvi SVĚŘEN na výkon některých velmi přesně specifikovaných funkcí.

Zkuste si o tom něco zjistit.Děkuji.

Petr 23.5.2008 9:16

Re: Neplácejte nesmysly, Alo.

Vy mluvíte za všechny občany?

Jakub Roth 23.5.2008 9:13

Re: Ten citát o pokrytcích je moc pěkný

Jasně, takže když něktěří (a pro vás specileně ještě jednou - NĚKTEŘÍ) představitelé církve se snažili tyto průšvihy zatloukat, my natruc nikomu nic nevrátíme. Pochopil jsem vás dobře?:-P

wbgarden 23.5.2008 9:06

Re: pravda,nic než pravda...

Dovoluji si skromně podotknout, že napříč dějinami trpěli nejen věřící....

I-Worm 23.5.2008 9:05

Ten citát o pokrytcích je moc pěkný

hned jsem si vzpomněl, jak církev zatlouká pedofilní průsery kněží...

karlik 23.5.2008 9:01

Majetek byl pouze svěřen i šlechtě

Majetek byl pouze svěřen i šlechtě při lenní přísaza, ale to se tady nehodí připomínat, že ano

york 23.5.2008 8:57

Re: Re: Re: Tak který majetek chtějí vlastně vrátit?

Už ministr Dostál upozornil, že se do toho majetku dostal ten, který tam nepatří. Pokud někdo dává " revisi" do úvozovek tak je to podivné. Zrovna tak jako utajování a přblblé vymlouvání. Jinak pro vaší informaci. Žádnou farskou zahradu nevlastním. Jsem jenom proti zaseknutí 300 miliardové sekyry, kterou budou splácet příští pokolení.