19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

POLITIKA: Ještě k projevu premiéra

Mnou pozorně vyslechnut, pak ještě přečten. Petr Fiala hovořil kultivovaně, srozumitelně. Jeho slova dávala smysl, neobsahovala nic, s čím by v principu nebylo možné nesouhlasit. Mnohé zklamal: nezmínil se o aféře Dozimetr. Mám pro to osobní vysvětlení. Nechtěl promluvu k národu zbytečně „zředit“ (bylo-li, jakože bylo, jeho záměrem, aby v následné celonárodní debatě rezonovaly záležitosti v projevu uvedené).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 24.6.2022 7:37

Mám za to, že je nutno říci jedno důležité. Dosažené vzdělání rozhodně neznamená inteligenci, ani její nějaký stupeň. Inteligenci neznamená rozhodně to, je-li osoba v nějaké funkci, premiéra nevyjímaje. Do takových funkcí totiž lidé nejsou u nás přímo a demokraticky voleni, ale povětšinou dosazováni politickými subjekty, což je špatně. Premiér Fiala spisovně česky mluvit umí, to je pravda. Otázkou ovšem je, co říká. V předvčerejším projevu k občanům neřekl nic, co by tito nevěděli a na což již dávno mají svůj občanský, nikoliv politický, názor. Jsou dokonce věci, u kterých lze silně pochybovat, zda mluvil pravdu. Jeho spolustraník Stanjura totiž řekl, že jsme nebyli a nejsme na situaci s dodávkami potřebného plynu vůbec připraveni. Fiala ovšem hlásal, že na nadcházející sezonu máme plynu dost. Oba to řekli jinými slovy, ale obsah byl odpovídající. Jeden z nich lhal. Ketrý asi? Podobně tomu bylo s obsahem celého Fialova projevu. Mám za to, že naprostá většina občanů ČR očekávala něco zcela jiného.Nikoliv servilní podbízení se Evropské unii či USA. Pravdivé hodnocení současné situace s konkrétními návrhy jak celou situaci řešit nezávisle na politických sférách zájmů jakékoliv "velmoci". To chtějí lidé slyšet a ne podlézavé kecy někoho, kdo si vůbec se skutečným řízením státu neví rady.

K. Filip 24.6.2022 7:34

Bohužel, včetně premiéra na postech ministrů nenajdete ani jednoho odborníka. Což je v této super krizové době tragické. Diky hlouposti voličů se ke korytům dostaly strany, které , lhaly že na dané posty mají odborníky. Nemají.

I. Hermanek 24.6.2022 7:32

Presne

M. Jurištová 24.6.2022 7:15

Vážený pane autore, nevím v jakých sférách se pohybujete, ale závidím Vám optimismus. Já jsem bohužel dennodenně v prostředí mezinárodního obchodu a k projevu pana premiéra mohu říct jen tři slova: "Bože pomáhej nám". Protože ten člověk je někde na akademické vesmírné oběžné dráze a nemá vůbec ponětí co dělá. Zajímalo by mě jestli mu někdo z jeho bankovních poradců sdělil jak fungují firmy a co jsou to vstupní náklady. A také jestli vůbec tuší kolik firem kvůli těm vstupním nákladům za energie zkrachuje a kolik jich jejich zahraniční vlastníci odstěhují jinam, kde jsou náklady za energie nižší. Jedna věc je, chlubit se, že rozšiřuji počet lidí, kteří dosáhnou na sociální dávky (naprosto neuvěřitelná věta od pravicového politika) a druhá věc je, že to někdo musí platit. Jedna věc je, snížit o dva stupně teplotu v místnosti, ale má vůbec náš pan premiér představu kolik lidí nebude dostávat výplatu, protože nebude mít od koho? Denně pracuji s výhledy ratingových společností a hodnotím finanční stabilitu firem (především v elektrotechnickém průmyslu) a můžu pana premiéra ubezpečit, že nikoho nezajímá, že za všechno může Babiš a signály, které vysílá způsobily pouze zhoršení ratingu České Republiky. "We have downgraded the business and regulatory environment outlook due to the increase risk of a rise in taxes by the government.“

J. Novotny 24.6.2022 7:15

Energetika nejde resit nasledne. Dnesni krizi prokoucovaly predchozi vlady, pocinaje CSSD s privatizaci Transgasu. Alespon ten kontrakt s Norskem meli prodlouzit, byl by plyn pro domacnosti.

Fiala tak rekl, ze to budou roky, nez se vyvazeme ze zavislosti na Rusku. To je pravda a nikdo s tim nic neudela.

J. Novotny 24.6.2022 7:10

To jako ze by nam pres sankce Rusko stavelo jaderku? Na cem jedete?

J. Novotny 24.6.2022 7:07

Zavrit uhelky by znamenalo primo ohrozit dodavky elektriny a stabilitu site v CR. Stat je tedy nemuze zavrit, nez ziska nahradu.

M. Malovec 24.6.2022 7:05

Víme, co všechno je třeba, ale jetřebovat uměl dokonale i minulý režim, a kam to dotáhl. Jetřebování je nám na velký kulový, přestat mávat rukama jako kašpárek a konečně se dívat na svět realisticky a hlavně neplácat a pracovat.

R. Langer 24.6.2022 7:04

ODS jsem přestal volit v okamžiku, když zvedla daně, přičemž ve svém volebním programu měla pravý opak. Mají to tam dodnes, pokud vím, proto takové lháře nemohu už nikdy podporovat.

R. Langer 24.6.2022 7:02

Ještě že jsem to neslyšel, to bych se zase jenom zbytečně na*ral... ;-€

B. Hančl 24.6.2022 6:55

Nějak nechápu, jak lze odpornou břečku naředit? Kolik vám Stejskale ODS platí za ty kydy?

P. Boublíková 24.6.2022 6:52

Po vyslechnutí premiérova projevu jsem upadla do veliké deprese. Pochopila jsem, že tato vláda neumětelů nic z Babišových chyb nenapraví, ale naopak je schopna zničit stát definitivně. (Spolu to dokážeme...)

Pan premiér Fiala žil celý svůj dospělý život na akademické půdě, v bublině odtržené od reality. Je to osoba vhodná k reprezentativním účelům, ale jako krizový manažer se nehodí.

Neslibujte si od této vlády vůbec nic...

P. Hák 24.6.2022 6:52

No ale ČEZ a EPH by na tom neprodělaly, že?

P. Hák 24.6.2022 6:51

Docela by mne zajímalo, zda by mohla nastat situace, že by Petr Fiala pronesl projev, který by pan autor nevnímal pozitivně.

Pak taky zda je pan autor přesvědčen, že Green Deal je v podstatě dobře, jen ten Putin nám to kazí. Nebo že Green Deal je blbě, ale v Bruselu a ve Fialově vládě jsou rozumní lidé a chápou realitu a nějak to udělají. Nějak mi z článku není jasné, jak to vidí.

I. Pávek 24.6.2022 6:47

Ještě k projevu premiéra - měl raději mlčet

J. Novák 24.6.2022 6:27

To, že má někdo určitou inteligenci ještě neznamená, že ji využije ve prospěch společnosti.

P. Hatina 24.6.2022 6:27

Že o tom tak přemýšlím. Fiala "nehovořil o uhlí" , ale současně řekl, že chce získat pod kontrolu státu celou síť klíčových elektráren. Z nichž ale většina je dneska na uhlí.

Což by znamenalo, za prvé, že protože jsme demo, tak musí ty elektrárny nebo podíly v nich od jejich majitelů/akcionářů odkoupit.

Ale za druhé, že - za pár let, a dle pokynu Brusele stát ty svoje draze nakoupené elektrárny zavře? To je ale divnej džob. Asi že "my na to máme"...;-D

P. Svoboda 24.6.2022 6:20

Výstižně popsáno.

K. Filip 24.6.2022 6:05

Pane Renjascu, lépe bych to nenapsal.

J. Ošlejšek 24.6.2022 5:54

👍👍👍

A. Renjascu 24.6.2022 5:52

Přiznám se, že jsem volil ODS až do pádu Nečasovo vlády a od té doby se mi nepodařilo zvolit do PS žádného zástupce, kterého jsem volil a zřejmě to tak zůstane i nadále. Nemůžu však pominout, že Babiš přes všechny výhrady, které vůči němu mám nezadlužil ve skutečnosti tuto zem ani o jedno jediné procento HDP a to neměl na rozdíl od předchozích vlád k dispozici mohutný finanční polštář z privatizace státního majetku. Tyto předchozí vlády rozprodávaly všechno možné, až rozprodaly veškerý státní majetek včetně klíčových firem jako jsou rafinerie, "trubky", třicetiprocentní podíl v ČEZu,...a přesto mohutně zadlužovaly tuto zemi. A teď najednou se tváří, že vše je zapomenuto, že to neexistovalo a naopak veškerou vinu nesmyslně hází na předchozí vládu či na válku na Ukrajině ačkoliv potřebné komodity by mohly odebírat nadále a to dokonce výrazně či lépe řečeno násobně levněji než nyní... Proto mi nezbývá nic jiného než konstatovat, že premiér Fiala je velký lhář a pokrytec, který káže vodu a pije víno...

R. Vacek 24.6.2022 5:48

V projevu mne zaujalo, že si Fiala pochvaloval, že jsme vyštípali Rusko a Čínu z jaderné oblasti, takže je mi jasné, že mu nejde o řešení dostatku energie, ale o ideologicky správná řešení.

No a ideologicky správná řešení nemusí vést k překonání problémů - Častěji vedou do pekel.

R. Langer 24.6.2022 5:43

Vnímáte to pozitivně? Hmmm...

A. Renjascu 24.6.2022 5:38

Tak všechny je spojuje nenávist vůči Babišovi. Díky této nenávisti je pětikolce dopředu vše odpuštěno, takže i slaboduchý projev premiera se jeví jako úžasný, opomenutí jedné z největších a nejodpornějších korupčních kauz v dějinách ČR do které je zapojeno několik elitních politiků vládních stran se jeví jako ochrana před naředěním, unikátní neschopnost vlády - unikátní i v rámci EU a to je již co říct - se svede na Babiše a Putina a prázdné foskule o budoucích holubech na střeše se jeví jako slova inteligentního politika. Evidentně jsem asi poslouchal jiný projev než autor článku. Nenabídl žádné řešení, opomenul, že třičtvrtěstátní ČEZ má smlouvu s primárním dodavatelem plynu, která letos končí a místo jejího prodloužení a navýšení nasmlouvaného objemu plynu jí z ideologických důvodů nebudeme prodlužovat, opomněl on i autor článku podíl ODS na zadlužování zrušením superhrubé mzdy a nesmyslných covidovych výdajů, vysvětlení toho, proč země s násobně vyšším zadlužením nemají ani poloviční inflaci... a psát by se dalo ještě dlouho. Autor se díky brýlím antibabiš domnívá, že to byl kultivovaný a srozumitelný projev. Ne byl to projev malého uplakaného chlapce, který se poprvé setkal s realitou života a zjistil, že nic neumí, ale nechce to veřejně přiznat. A zároveň to byl projev pokrytce, který předchozí vládě vyčítal každý sebemenší prohřešek a sliboval změnu a nový styl, aby poté na všechny tyto sliby zapomněl, vysmál se svým voličům a ukázal jim, že kvůli korytku je ochoten hodit morálku do kanálu klidně i v přímém přenosu.

D. Stirsky 24.6.2022 5:31

Mne projev zklamal. Byl kol toho humbuk a pak premiér přečetl závěr z jednání vlády. Já čekal cosi ve stylu “naše země nevzkvétá” a místo toho jsem se dozvěděl, kolik dostaneme. Odkud se na to vezme, už Fiala neřekl. Na jeho místě bych promluvil o tom, že i přes kauzu Dozimetr jen demokracie stále tím nejméně špatným způsobem správy věcí společných, že zaplatit teď musíme všichni bez ohledu na to, zda za “to” můžeme či nikoli, něco o naději, atd. A neštval bych proti minulé vládě, jen bych zkritizoval, že v době růstu nespořila.

K. Filip 24.6.2022 5:23

Pane Stejskale, aby vás tahle imitace premiéra po zimě nezavedla do jiných vod.

V. Mokrý 24.6.2022 5:22

ODS vládla i po " sametu " a tam se " vyznamenávala.

A. Renjascu 24.6.2022 5:07

Co pan Fiala svým národům zapomněl říct:

Tak pan Fiala nějak opomněl říct, že ODS zde vládla - a pan Fiala byl členem této vlády - od roku 2007 do roku 2013 a zadlužila tuto zemi o neuvěřitelně gigantických 19% HDP z původních 23% HDP na 42% HDP, zatímco ten ošklivý Babiš nezadlužil tuto zemi ani o 1% HDP, protože převzal vládu v roce 2014 s dluhem 42% HDP a předal jí v roce 2021 opět s dluhem 42% HDP.

Pak dále opomněl sdělit, že ODS pod jeho vedením odhlasovala společně s ANO (ano bylo to společně v holportu s ANO) zrušení superhrubé mzdy a tím zvedla sekeru ve státním rozpočtu minimálně o 88 miliard každý rok. To jsou další chybějící miliardy na kterých má podíl.

A nakonec nám zapomněl říct, že se na svých stránkách ODS chlubí s tím, že vláda ANO v době covidove krize od ODS opisovala, ale i s tím, že ODS navrhovala masivnější, dlouhodobější a rychlejší pomoc a zvýšení výdajů. Je to neuvěřitelně velký a velice amorální manipulant ten Fialový chlapík

https://www.krajskelisty.cz/praha/27397-gestikulujici-petr-a-jeho-frazeologie-komentar-stepana-chaba.htm#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_vert_ab=0&dop_vert_id=leg0&dop_req_id=tIqAYXA5oG8-202206240259&dop_id=16897148

https://www.securitymagazin.cz/security/komentar-podivny-projev-premiera-cr-fialy-k-narodu-1404068960.html#dop_ab_variant=763020&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_vert_ab=763020&dop_vert_id=leg0&dop_req_id=PFtyMKTN1vX-202206240233&dop_id=16902920

V. Němec 24.6.2022 4:46

Já to vidím jinak. Prkenný harmonikář nám za doprovodu imaginárního tahacího nástroje přednesl asi tento melodram:

Změna je tady, ale trochu jiná. Je zle, ale není to naší vinou.

Za všechny nemoci ekonomiky světa může tak trochu Babiš, ale hlavně Putin a Rusko.

ČEZ stát neovládá, má tam jen 70% podílu, což je málo, ale to zlepšíme. Že v jiných případech stačí 51, to nevysvětlil. Přesto slíbil znárodnění energetiky.

Bude ještě hůř, ale pět cypů vás, naši drazí poddaní, nenechá padnout. Půjčí si od vašich potomků další peníze, ostatně jako to dělali ti předtím, a nekončící blahobyt zajistí, i kdyby pod kotel nebylo.

Nějak jsem tomu nerozuměl, ale já jsem jenom hlupy Ostravak.

K. Machala 24.6.2022 1:19

Bez uhlí to je balanc na hraně a zahrávání si s ohněm.