26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Ještě k projevu premiéra

Mnou pozorně vyslechnut, pak ještě přečten. Petr Fiala hovořil kultivovaně, srozumitelně. Jeho slova dávala smysl, neobsahovala nic, s čím by v principu nebylo možné nesouhlasit. Mnohé zklamal: nezmínil se o aféře Dozimetr. Mám pro to osobní vysvětlení. Nechtěl promluvu k národu zbytečně „zředit“ (bylo-li, jakože bylo, jeho záměrem, aby v následné celonárodní debatě rezonovaly záležitosti v projevu uvedené).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Krásenský 24.6.2022 11:35

Bioplyn...? To znamená, že plánuje zvednout počet dobytků. STANaři s tím už začli.

J. Nevrkla 24.6.2022 7:57

Já ten projev považoval za bohapuste zvaneni. Světlé zítřky, za pár let budeme energeticky suverénní, postavíme jaderné elektrárny, dva tři roky budeme trpět, pak nastane krásná doby...

Totální bláboly. Moře po kolena, všem pomůžeme, všechno zaplatíme. Kritika utrácení Babiše v covidove době, zapomněl zmínit, že pro to vše sám zvedal v parlamentu ruku. Kritika Putina, ani slovo o tom, jak ho posílali ke všem čertum, jak usilovali o vstup Ukrajiny do NATO, jak tu konfrontaci usilovně podněcovali. Ani slovo o tom, za kolik kupuje plyn Maďarsko a kolik bude stát nás. Za kolik produkujeme elektřinu, kdo se na ni pakuje, aby našim odběratelům byla prodávana daleko dráž. Ani slovo o tom, že kvůli drahote a nedostatku energie vážně hrozí bankroty průmyslových podniků, že kvůli drahote a nedostatku hnojiv utrpí zemědělství. Je ostudou, že takový premiér a vláda nám vládnou. Bulharský pokrokový premiér stejného ražení už končí, je načase, aby skončil i ten náš.

M. Winter 24.6.2022 7:57

Projev nebyl nic jiného než odpoutání pozornosti od kauzy STAN. Jen hromada prázdných slibů, které neřeší současnou situaci. Kolik let se vyšetřuje kauza čapí hnízdo, náklady na vyšetřování už musely mnohonásobně překročit případnou škodu 50mega. Tady jde o miliardy, drogy, dokonce mrtví lidé a premiér tu mele něco o tom že nenechá nikoho padnout (asi myslí Rakušana) Kde je milion chvilek? Je až k smíchu za co odstoupil nebohý Stanislav Gross;-€

P. Pepax 24.6.2022 8:59

R^ vyhnul se podvodníkům ze Stanu jako lejnu.

V. Povolný 24.6.2022 7:45

Premiér Fiala je solidní, pravdomluvný a seriózní - pan profesor. Patří za katedru vysoké školy. Tam mu to slušelo nejvíc, ale do praktické politiky nepatří. Zejména v dnešní době. Tohle platí už od okamžiku, kdy vstoupil do politiky.

P. Čech 24.6.2022 7:52

Solidní, pravdomluvný a seriózní není. Kdyby totiž takovým byl, nikdy be nevzal funkci premiéra, na kterou očividně nemá. Jediné co umí a čemu snad rozumí je umění spisovně česky mluvit, lépe řečeno žvanit. Stejně jako ostatní profesoři na našich universitách. Zde obecně platí naše rčení "ševče, drž se svého kopyta" a nemíchej se do věcí, jimž vůbec nerozumíš.

P. Čech 24.6.2022 7:37

Mám za to, že je nutno říci jedno důležité. Dosažené vzdělání rozhodně neznamená inteligenci, ani její nějaký stupeň. Inteligenci neznamená rozhodně to, je-li osoba v nějaké funkci, premiéra nevyjímaje. Do takových funkcí totiž lidé nejsou u nás přímo a demokraticky voleni, ale povětšinou dosazováni politickými subjekty, což je špatně. Premiér Fiala spisovně česky mluvit umí, to je pravda. Otázkou ovšem je, co říká. V předvčerejším projevu k občanům neřekl nic, co by tito nevěděli a na což již dávno mají svůj občanský, nikoliv politický, názor. Jsou dokonce věci, u kterých lze silně pochybovat, zda mluvil pravdu. Jeho spolustraník Stanjura totiž řekl, že jsme nebyli a nejsme na situaci s dodávkami potřebného plynu vůbec připraveni. Fiala ovšem hlásal, že na nadcházející sezonu máme plynu dost. Oba to řekli jinými slovy, ale obsah byl odpovídající. Jeden z nich lhal. Ketrý asi? Podobně tomu bylo s obsahem celého Fialova projevu. Mám za to, že naprostá většina občanů ČR očekávala něco zcela jiného.Nikoliv servilní podbízení se Evropské unii či USA. Pravdivé hodnocení současné situace s konkrétními návrhy jak celou situaci řešit nezávisle na politických sférách zájmů jakékoliv "velmoci". To chtějí lidé slyšet a ne podlézavé kecy někoho, kdo si vůbec se skutečným řízením státu neví rady.

J. Novotny 24.6.2022 7:52

Fiala řekl, že je dost plynu pro domácnosti, pokud se nemýlím - příliš snadno obviňujete ze lži. Spolehlivě zajistit plyn pro průmysl nejde, protože k tomu není infrastruktura a tu do zimy nevybudujete (to měly dělat předchozí vlády, i s využitím peněz EU - po krizi 2009 tam bylo několik příležitostí a projektů, třeba propojení sever-jih s LNG terminály, vše dotováno EU).

O. Vašíček 24.6.2022 8:51

Jaký byl před 5ti lety důvod budovat LNG terminály na plyn 3-5x dražší? Kdo by ho u nás kupoval?

Stejně tak můžeme plakat, že se nepostavily JE. Taky to měly udělat minulé vlády a neorientovat všechno na levný plyn z Ruska.

Teď nám to ale nepomůže. Co jsme v minulosti měli už víme. Co dělat teď? To nevíme. Asi začít shánět svetr a kulicha pro každého. Šetřit na sociální dávky v nezaměstnanosti a přemýšlet, jak vyřešit realitní bankrot, když nezaměstnaní nebudou mít na splácení hypoték. Začít stavět sociální byty, apod. Ale rychle. Protože až se zima zeptá, tak bude chtít odpovědi.

J. Lukavsky 24.6.2022 10:47

"Jaký byl před 5ti lety důvod budovat LNG terminály na plyn 3-5x dražší?" Stát by nikdy neměl připustit aby zásadní komodity pro jeho přežití se odevzdaly do rukou souseda který je nečitelný a může kdykoli udělat cokoliv. Ve Švédsku kdysi řešili zda zavřít poslední švédskou továrnu na boty. Čínské byly za čtvrtinu ceny. Protiargument byl: "Co když bude válka a Čína nám neprodá boty? Naši vojáci budou bojovat bosí? J.L. end

R. Langer 24.6.2022 11:06

Hm, ale to by odporovalo politice Brusele... ;-D

O. Vašíček 24.6.2022 21:50

Přesně tak, ale všechny komodity u nás obhospodařují soukromé společnosti. Stejně tak jako fabriky, vodu a pod. Těm to nikdo nařídit nemůže a navíc ztratily by v té době konkurenční výhodu nižší ceny. Že je to krátkozraké se zjistí až v kritické situaci. Pak by dal za jinou možnost takřka cokoli. Stejně jako teď.

V. Novak 24.6.2022 8:58

Co kdybyste si zjistil pár čísel? Třeba regasifikační kapacitu toho polského terminálu ve Svinoústí a plánovanou tranzitní kapacitu plánovaného (a Poláky zaříznutého) plynovodu STORK II.

P. Čech 24.6.2022 11:19

Spolehlivě zajoistit plyn jde, jen chtít. Asi tak, jak si jej zajistilo Maďarsko či Rakousko.Chce to ovšem jedno zásadní. nežvanit a konat.

M. Jurištová 24.6.2022 7:15

Vážený pane autore, nevím v jakých sférách se pohybujete, ale závidím Vám optimismus. Já jsem bohužel dennodenně v prostředí mezinárodního obchodu a k projevu pana premiéra mohu říct jen tři slova: "Bože pomáhej nám". Protože ten člověk je někde na akademické vesmírné oběžné dráze a nemá vůbec ponětí co dělá. Zajímalo by mě jestli mu někdo z jeho bankovních poradců sdělil jak fungují firmy a co jsou to vstupní náklady. A také jestli vůbec tuší kolik firem kvůli těm vstupním nákladům za energie zkrachuje a kolik jich jejich zahraniční vlastníci odstěhují jinam, kde jsou náklady za energie nižší. Jedna věc je, chlubit se, že rozšiřuji počet lidí, kteří dosáhnou na sociální dávky (naprosto neuvěřitelná věta od pravicového politika) a druhá věc je, že to někdo musí platit. Jedna věc je, snížit o dva stupně teplotu v místnosti, ale má vůbec náš pan premiér představu kolik lidí nebude dostávat výplatu, protože nebude mít od koho? Denně pracuji s výhledy ratingových společností a hodnotím finanční stabilitu firem (především v elektrotechnickém průmyslu) a můžu pana premiéra ubezpečit, že nikoho nezajímá, že za všechno může Babiš a signály, které vysílá způsobily pouze zhoršení ratingu České Republiky. "We have downgraded the business and regulatory environment outlook due to the increase risk of a rise in taxes by the government.“

I. Hermanek 24.6.2022 7:32

Presne

J. Krásenský 24.6.2022 7:41

Souhlasím

O. Uživatel 24.6.2022 7:44

Uživatel požádal o vymazání
P. Čech 24.6.2022 7:54

My, lidé, lépe řečeno občané ČR nesme v žádné válce. Pouze osobami takových válečných štváčů, jakým je i náš pan premiér se do probíhající války mezi Ruskem a Ukrajinou nerozumně cpeme. A doplácíme na to. My občané. Politici nikoliv.

P. Čech 24.6.2022 7:48

Máte naprostou pravdu, paní Jurištová. Váš pohled na věc je obecný a pravdivý. Je však nutno pojmenovat pravou, skutečnou příčinu tohoto stavu. Ta příčina tkví v celkovém, politickém pohledu a systému, který u nás máme zaveden ústavou a volebním zákonem. Zmíním ještě neexistenci zákona o obecném referendu, což je skutečnost zcela zásadní, chceme-li hovořit o jakékoliv demokracii u nás. Chceme-li hovořit o vládě občanů, o jaké se zmiňuje čl. 2, odst.1 ústavy. Taková vláda občanů u nás nikdy neexistovala a je obecně nahražena vládou a mocí politických stran, vycházející z čl. 5 ústavy. Tady je totiž zakopaný pes, čehož je přesným důsledkem naprostá nefunkčnost celého systému. Jak jinak odpovědět na otázku, proč od roku 1993 pouze jedna vláda dovládla po celé volební období, Je to všechno dáno systémem "chytré" horákyně, který u nás vládne. Systémem nutných kompromisů, které jsou vždy horší než kterýkoliv z původních návrhů. To je příčinou nefunkčnosti celého státu, kterážto nefunkčnost je důsledkem jediné příčiny. Vlády a moci politických stran.

R. Langer 24.6.2022 8:00

Jak jste proboha přišla na to, že Fiala je pravicový politik? 8-o

On a celá ODS je banda prolhaných levičáků, už hodně, hodně dlouho. ;-€

P. Čech 24.6.2022 11:22

U nás žádný pravicový politik není. Pokud by byl, vystupoval by veřejně proti řízení státu pomocí socanských dávek, přídavků, příspěvků, dotací a různých socanských pobídek. Já jsem dosud nic takového nezaznamenal. Všechny naše politické strany a hnutí jsou totiž socanské a levicové.

P. Dvořák 24.6.2022 8:30

Paní Jurištová R^ R^ R^

M. Malovec 24.6.2022 7:05

Víme, co všechno je třeba, ale jetřebovat uměl dokonale i minulý režim, a kam to dotáhl. Jetřebování je nám na velký kulový, přestat mávat rukama jako kašpárek a konečně se dívat na svět realisticky a hlavně neplácat a pracovat.

B. Hančl 24.6.2022 6:55

Nějak nechápu, jak lze odpornou břečku naředit? Kolik vám Stejskale ODS platí za ty kydy?

P. Boublíková 24.6.2022 6:52

Po vyslechnutí premiérova projevu jsem upadla do veliké deprese. Pochopila jsem, že tato vláda neumětelů nic z Babišových chyb nenapraví, ale naopak je schopna zničit stát definitivně. (Spolu to dokážeme...)

Pan premiér Fiala žil celý svůj dospělý život na akademické půdě, v bublině odtržené od reality. Je to osoba vhodná k reprezentativním účelům, ale jako krizový manažer se nehodí.

Neslibujte si od této vlády vůbec nic...

K. Filip 24.6.2022 7:34

Bohužel, včetně premiéra na postech ministrů nenajdete ani jednoho odborníka. Což je v této super krizové době tragické. Diky hlouposti voličů se ke korytům dostaly strany, které , lhaly že na dané posty mají odborníky. Nemají.

J. Krásenský 24.6.2022 7:44

"... díky hlouposti voličů...", kteří si však o době myslí, že jsou tou lepší, vzdělanější, kultivovanější a schopnější části společnosti.

P. Boublíková 24.6.2022 8:06

Jedinou výjimkou je myslím ministr Blažek, který má pro svou funkci jak odpovídající vzdělání, tak praxi. S notnou dávkou tolerance bych vzala na milost i Černochovou, ovšem kdyby se konečně naučila anglicky a spravila si zuby aspoň před cestou do USA - podle amerických kritérií ji mohli považovat za bezdomovkyni, která se za ministryni členského státu NATO jen vydává.

No a v současné energeticko-ekonomické krizi nás ani ti dva nespasí.

J. Krásenský 24.6.2022 7:41

Přesně tak.