15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Jen je nechte, ať si žvaní

Jára Cimrman dospěl k poznatku, že lidská řeč nevznikla ze snahy dorozumět se, ale z potřeby vykecat se (vyžvanit). Poslanci ji patrně pociťují stejně naléhavě jako zbytek populace. Proč jim tuto potřebu upírat?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 7.3.2014 19:05

Není první!

To, že parlament je "žvanírna", která neumožňuje řešit složité problémy nové doby objevil a s tímto objevem bohužel zvítězil B. Mussolini, a to přesto, že byl proti Babišovi "chudáček", který nevlastnil ani státem dotovaný velkopodnik ani masmédia (nevlastnil téměř nic)!

J. Jurax 5.3.2014 22:24

No, domyšleno do krajnosti

nejlépe by bylo, kdyby ctihodní volení zastupiči žvanili co jim hrdlo ráčí - ale jenom žvanili a nic nedělali. Neboť kdo nic nedělá a jenom žvaní, nic nepokazí ani neukradne (pardon, nepřesměruje).

P. Papež 5.3.2014 19:10

"Spravedlivý"

"Spravedlivý"  Faltýnek má přes dvacet placených funkcí. Jak to všechno stíhá? Není potřeba mluvit, či brát odpovědnost, důležité jsou pravidelné sumy na vlastním kontě. Na to řeč nepotřebuje.

J. David 5.3.2014 16:36

Žvanírna...

Když se ráno chystám ve 2:00 do pracovního procesu (prduch, přivydělávající si bez možnosti daňového odpočtu na neřesti stáří), občas si pustím TV se záznamem z parlamntních škamen, coby pdbarvení na navlékání spodního prádla a pantalonů, pro povzbuzení ducha k světlým zítřkům. Pak jedu s veselou písní na rtech rozvážet ranní komodity. Nicméně to parlamentní žvanění u mne vyvolává kouzelný stav, dokonale se totiž mohu "vyprášit" před šichtou, i prostata nečiní problémy a Gutalax či senesových lusků netřeba. Nechť poslanci žvaní třeba i o singularitě, jen ať žvaní, podporují tím peristaltiku voličů. Víte, jak by bylo jednoduché vyjádřit třeba druhou mocninu dvoučlenu? V parlamentu se to ale musí okecat, zdali nutno "2ab" zahrnout do výsledku.

Nu, já se také vyžvanil, ale za své...

J. Jurax 5.3.2014 22:33

Re: Žvanírna...

No, Vám je hej, Vám to podporuje peristaltiku ... ale některým to navozuje nauseu ...

A s tou druhou mocninou dvoučlenu - kolik volených zastupičů po Vašem soudu ví, co je to dvojčlen a co je to druhá mocnina, ba i že dvojčlen lze umocnit? Na to by se musel ustavit vejbor, ten by po několika měsících tvrdé práce a studia středoškolských učebnic sesmolil zprávu, kterou by polovina poslanců stejně nepochopila a druhá polovina ani nečetla. Zpravodaj by se vykecal a poslancoví by stejně hlasovali podle toho, jak jim nakáže poslanecký klub.

R. Langer 5.3.2014 11:33

Jestli si pane autore myslíte,

že to žvanění skutečně k něčemu vede, tak jste naivnější, než jsem si myslel. Pro lidi by vůbec bylo nejlepší, kdyby ti agenti drželi hubu a nedělali nic, alespoň by nenadělali škodu. :-P

A. Reček 5.3.2014 16:16

Re: Jestli si pane autore myslíte,

Je to tak.  Žvanit a kloktat, to zvláště už ti zaběhaní poslanci skvěle dovedou. Autor článku je asi z Prahy, protože malinká pracovní výkonnost sněmovny jemu asi neříká nic.

F. Lesniak 5.3.2014 10:08

Základní problém Babiše je v tom,

že se neumí nikomu podřizovat a nikoho neposlouchá. Ve svých firmách se chová jako gubernátor a teď najednou v Parlamentu musí poslouchat, co se mu třeba nehodí do krámu? Co s tím? Mně nevadí jejich žvanění, ale vadí mi chlastání v pracovní době, vadí mi absence  poslanců v zaměstnání, vadí mi směšné ceny v jejich kantýně.

V. Kain 5.3.2014 16:33

Re: Základní problém Babiše je v tom,

To vypadá tak trochu na závist.Pro mě za ať si žerou,my bychom žrali taky,co si budeme povídat.Mě vadí,že kolikrát nevědí o čem hlasují a to co se schválí je za nedlouho novelizováno a ne jednou.Oni v podstatě nevědí o čem hlasují a řídí se tím o čem se rozhodlo v klubu.Většina těch nekompetentních čuňat za volební období přibere na váze a to jim přeji.

T. Kočí 5.3.2014 8:48

Jen je nechte, ať si žvaní

Pana ministra Bureše/Babiše to nebaví.Je zvyklý to rozseknout nařídit a jde se dál. To nevěděl, jak to chodí v parlamentu? Proč tam tedy lezl? Už o ZOH si ztěžoval, že nemůže sledovat hokej. Plat ministra + poslance a to celé na druhou jsou pro něj drobné . Já bych za plat poslance ty kecy taky poslouchat nechtěl, ale nekandiduji.

J. Vavrochová 5.3.2014 6:33

Když televize přenáší jednání naší poslanecké sněmovny,

člověk se nestačí divit. Jen málokdo se vyjadřuje k projednávanému problému, většina mluví o ničem, vzájemné osobní napadání je velmi časté. Možnost "vyžvanit se" mají velikou, ale kvalita přijatých právních norem je mizerná, sotva je nějaký zákon schválen, už se musí opravovat. Z toho soudím, že "vyžvanění se" není zárukou výsledné kvality. Proto si myslím, že zkusit přimět poslance k větší zodpovědnosti za vyslovené, nemůže být na škodu. Konečně, jejich úkolem je služba veřejnosti!

To samé je omezení popíjení alkoholu v "pracovní době". Mnoho našich zákonů vypadá, jako by při jejich schvalování byli všichni poslanci namol opilí; proč to nezkusit jinak?

Zákonodárců máme jako berušek, ale, bohužel, asi i s IQ dotyčných berušek. O chod státu se starají jen v souvislosti s vlastním prospěchem; smutné!

J. Jurax 5.3.2014 22:48

Re: Když televize přenáší jednání naší poslanecké sněmovny,

To s těmi beruškami se mi líbí ...

A stran chlastu - při vstupu do sněmovny alkoholtester a dejchnout - komu to hodí promile, tak domů vyspat a má áčko. Při odchodu ze sněmovny dejchout znovu. A kdo při příchodu či odchodu nadýchá, bude zveřejněn na webu a dostane vážné varování a pokutu ve výši čtvrtiny poslaneckého platu. Stejně tak kdo bude mít áčko. A kdo nasbírá tři vážná varování, přijde o mandát. A občas se bude dýchat i před hlasováním, aby poslancovo vědomí a případně i svědomí, má-li je, nebylo narušeno alkoholovou mlhou. Práce poslance a zákonodárce je přece náročná a odpovědná přinejmenším stejně jako práce řidiče MHD nebo jeřábníka!

V práci se nechlastá!

A poslanecké alkoholtestery se budou denně kalibrovat!

J. Basler 5.3.2014 2:19

Zvanění

Celá řada studií dospěla k názoru, že se Jára Cimrman nemýlil. Jeden z hlavních důvodů vzniku jazyka byla pravděpodobně schopnost pokecat si a podrbat o ostatních členech tlupy. Sociální vztahy ve zhruba 150 členné skupině jsou dost rozsáhlé a komplikované (pro ženy ;-), zatímco výrok: "ten buvol se šel napít před hodinou a ještě nemáme nic k večeři" je pro muže mnohdy jediná konverzace za celý den, případně týden. Znovu publikováno to bylo např. v nedávno vyšlé knize Y.N.Harari - Sapiens, od zvířete k božskému jedinci.