5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Jednoznačný obraz

„Kam se postaví česká pravice, odkojená reaganovským konsenzem a thatcherismem, to bude ještě zajímavé,“ konstatuje Lucie Sulovská v hezkém článku na Konzervativních listech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Milan 5.8.2021 10:29

Nesmysl. I liberál má své etické hodnoty a bourání hodnot a radikální změna mezi ně nepatří.

Jedinou hodnotou liberálů je svoboda a s ní spojená zodpovědnost. Tu lze využít k zisku i k dobročinnosti. A ten zisk je obecný, není nijak cizí ani konzervativcům či levičákům. Liší se jen cesta k němu.

P. Milan 5.8.2021 10:26

Ale prdlajz. I pravičák pomáhá slabým, ovšem za své a ne za státní.

M. Grundmann 5.8.2021 10:25

V tomto příspěvku uplatňujete myšlenku, která je velmi často používána a podle mého názoru nesprávně. V podstatě říkáte, že forma rozhodnutí legitimuje jeho obsah. Ten Váš ceník služeb si každý podnikatel stanovuje svévolně. Pokud by si ceník nesepsal a udával by ceny pouze ústně, je to pro Vás nepřijatelné. Pokud si však toto své svévolné rozhodnutí sepíše a dá mu písemnou formu, podle Vás a velké řady lidí se najednou obsahově stejné rozhodnutí stane legitimní.

Pokud KGB zabíjela lidi zcela svévolně, jednalo se o zločiny. Nacisté všemu dali jasnou právní formu a většina vražd byla provedena na základě jimi respektovaných pravidel. Kdyby nešlo o vraždy, asi by jim tato finta prošla.

Pokud hospodský nenalévá Cikánům, tak je to diskriminace. Pokud však vydá interní předpis, že v daném podniku není přístup Cikánům povolen, a tento interní předpis vyvěsí, je přesvědčen, že se o žádnou diskriminaci nejedná, protože pouze jedná podle interního předpisu ....

P. Milan 5.8.2021 10:24

Klaus se pohyboval na hranici možného. Což je dost umění. Více by znamenalo konce souhlasu občanů s reformami, se všemi následky.

So geht das.

P. Milan 5.8.2021 10:22

"Rozprodej státního vlastnictví, likvidace britského průmyslu a jeho nahražení finančními spekulacemi, prudký nárůst chudoby, úpadek nižších tříd... takové reformy pomohly jen úzké vrstvě superboháčů."

Likvidaci britského průmyslu mají na svědomí (mají-li jaké) předchůdci pí Thatcher.

Ta jen umožnila, aby se vůbec něco dělo. Pan Hampl se občas projeví dost levicově. Holt politolog, ne ekonom.

V. Šedivý 5.8.2021 10:13

Mimochodem - co máte proti dražbě? Čím byste ji nahradil?

V. Šedivý 5.8.2021 10:11

Trochu jste si tu úvahu zjednodušil. Zmínění předem zveřejní ceník svých služeb (tedy svým způsobem návrh před uzavřením smlouvy) a podle toho postupují. Součástí ceníku pak běžně může být sazba za přednostní poskytnutí služby.

To je trh - stanovení pravidel, uzavírání smluv a jejich plnění.

R. Polášek 5.8.2021 10:07

Já jsem se hodně spletl v Trikolóře. Původně jsem si myslel, že to je dobrá a státotvorná pravicová strana, nyní ale se mně jeví jako protestanti proti všemu. Vyskakují jako Pepek Vyskoč proti prakticky všemu, co je součástí systému. Proti části, kde to je třeba, jako je eurohujerství, zelenému Bruseli a podobně, ale i proti všemu ostatnímu a žádné státotvorné myšlenky prospívající společnosti nemají.

Teď budu muset vymýšlet, koho jiného bych měl volit.

B. Rameš 5.8.2021 9:58

"ničení základů civilizace nemůže být zastaveno bez masivních zásahů do společnosti a do hospodářství" - nu, právě naopak, může být zastaveno pouze odstraněním masivních zásahů do společnosti a hospodářství. Když otrokáři seberete bič, nemůže s ním práskat. Jiná věc je, že jde o značně utopickou myšlenku - korporátní fašismus je už příliš rozbujelý a metastazovaný do mediálního i politického establišmentu... Vývoj kolem covidu to ukazuje velmi pěkně. Nezbývá než čekat na konečné multiorgánové selhání a doufat, že se narodíme znovu a lépe ;-).

M. Grundmann 5.8.2021 9:43

Pokud se po někom snažím dostat maximum toho, co je daný člověk ochoten dát, tak daného člověka vydírám. To je samotná definice vydírání. V reálné společnosti se naštěstí tržní mechanismy neuplatňují na každém kroku, protože by jinak došlo na střelbu ze samopalů.

Představme si skutečně tržní chování : pacient s bolestmi přijde k lékaři a ten se začne chovat tržně. Pacient zaplatí cokoliv za ošetření a pak si to s rodinou přijde s lékařem vyřídit. Taxikář vezoucí zákazníka na letiště se také nechová tržně a nesnaží se smlouvat, kolik je zákazník ochoten zaplatit za to, aby mu neuletělo letadlo. Většina profesí se nechová skutečně tržně.

Bohužel, tržní mechanismy jsou stále více aplikované. Stále více se provádějí různé dražby, které jsou jasnou formou vydírání. Danou službu nebo předmět dostane ten, kdo je ochoten za něj zaplatit nejvíc, protože jej nejvíc potřebuje. Takto se občas chovají dopravci, hoteliéři apod.

Tržní chování nemá se svobodou nic společného. V běžném chování je to spíš nešvar.

M. Valenta 5.8.2021 9:34

Tak konečně se nám pan sociolog vybarvil a se slzou v oku zavzpomínal na Klausův socializmus v pravicovém hávu.

T. Hraj 5.8.2021 9:18

Jaký je rozdíl mezi "tržní mechanismus" a "vzájemně výhodná spolupráce"?

Trh je možná boj (v přeneseném slova smyslu), ale není žádným vydíráním. Trh je jednoduše jedním z projevů svobody (zde na poli ekonomiky), to je celé.

J. David 5.8.2021 9:15

Jsem již dosti stár a minulostí poučen, kterak vnímat politiku pravicovou či levicovou. Každý politik (výjímky jsou sice pravidlem) je cosi jako ersenka, jde přenostně s kunčofty, kteří poskytují politikovi vyšší palmáre. A o tom je podstata politiky a politiků. Pravicová i levicová. Navenek ideologicky tlachat o ideálech, prakticky interně se ale jedná o nadívání kešení v politických pantalonech.

Covid19, zlatý grál pro politiky a jejich adláty. Dienstreglamá, bekantmachungy, vakcinace, roušky na šnóblu, no není to skvělý kšeft s provizemi pro povolané? Sice dle juristů přes hranu ústavnosti, ale psi štěkají a karavana kráčí dále. Občane, maul halten und weiter dienen. A nyní osobně. Dodržuji pravidla, ale... Páchnout do putyky nehodlám, abych se mohl prokazovat v mobilu jakousi tečkou a QR codem, nebo lejstrem o bezinfekčnosti kdejakému putykáři, nedej Bože hrmám z hygieny za doprovodu městských vechtrů. Nasadím na šnóbl PPF2 (není určen k medicínským účelům) a chlast a prfplégung si nakoupím v supermarketu laciněji, než v putyce. Doma se pak bezcovidově rozšoupnu (jsem penzista). Co tedy v putyce, mariáš s rozestupy, Cohibas si nemohu zapálit, lejstra o bezinfekčnosti předkládat?

F. Navrátil 5.8.2021 9:11

Konzervatismus je vláda zdravého rozumu. Ten povětšinou -ismy postrádají.

T. Hraj 5.8.2021 9:10

;-D

J. Krásenský 5.8.2021 9:10

Individualismus a kolektivismus jsou levicové pojmy - například liberalismus nebo socialismus. Pravice bez etického základu být nemůže. Teprve tento rozměr jí určuje. Pokud potřebujete vymezení typu individualismus a kolektivismus, pak přemýšlejte o personalismu.

T. Hraj 5.8.2021 9:06

Problém pravice a konzervatismu je v tom, že se pro něj obtížně argumentuje. PRAVICOVOST: Nesnažme se "pomoci slabým", zřiďme prostředí, ve kterém si pomohou sami. Nečekejte, že něco dostanete, čekejte, že vás necháme na pokoji, abyste si to něco mohli sami vydělat. Žádné dárky nedostanete, ale budete mít svobodu+odpovědnost. Kdo selže ponese následky. KONZERVATISMUS: Nepřinášíme úžasnou změnu k lepším, novým zítřkům, tj. spásu společnosti, morálky, planety,... chceme zachovávat to, co máme (a je dobré, funkční, přirozené).

Těžko si dát na prapor: ŽÁDNOU REVOLUCI! nebo NECHTE NÁS NAPOKOJI!

R. Gramblička 5.8.2021 8:51

To jo, ale v definici pandemie jsem nenašel kolik procent lidí se musí nakazit a kolik % zemřít

F. De Winter 5.8.2021 8:35

Zemřely 4 M z 8 000 M.

J. Pavelka 5.8.2021 8:21

No Baťa nepotřeboval pomoc státu na to, aby zlikvidoval drobné ševce....Drobný podnikatel má šanci tam, kde korporace nedosáhnou...

J. Pavelka 5.8.2021 8:20

To nesedí ani na normální socialisty a socdem...

J. Pavelka 5.8.2021 8:19

Ovšem nevím o tom, že by si to Robinson přál...On se chtěl z toho ostrova dostat pryč...

J. Pavelka 5.8.2021 8:18

No že jsem neviděl prase s chřipkou, neznamená nic...Neznám téměř žádného voliče Babiše a Zemana, přesto tito pánové regulérně vyhráli volby...A s prasaty se setkávám daleko méně než s lidmi

J. Anděl 5.8.2021 8:08

Však ale také píšu, že je možnost ze strany (pravicového) voliče dát jasně najevo, kterou "koblihou" si pravicová strana může uplatit mě.

J. Anděl 5.8.2021 8:07

PS: mimochodem já v tom mám právě velké slabiny. Tak možná to navrhuju jenom proto, že to vidím jako problém u sebe.

J. Anděl 5.8.2021 8:04

V životě. Jak psal blahé paměti pan Janyška - že lidé se na základě podobného chování přibližují a tím podobným chováním tvoří ty spontánní řády. Být vidět.

A možná, když opravdu teče do bot, i vytvářením skupin typu SOSP.

Ale je to přemýšlení nahlas a jediné, co mě napadá jako řešení. Není to nějaká výtka nebo moralizování, to ať si každý dělá, co chce.

R. Gramblička 5.8.2021 8:00

"Máme tu strany, které se k pravici hlásí. I ony jsou do nějaké míry stižené "populismem" - neboli snahou zavděčit se svému voliči za/pro to, že je zvolí."

jenže to je to, na čem demokracie stojí. Populismus je v demokratickém zřízení nejúspěšnější výhernou strategii, vychází z její podstaty a je tudíž její bytostní součástí. Nahlížet na populismus jako na nějakou vnější nemoc nebo špínu a snažit se od něj demokracii vyléčit (vyčistit) je chybné a nutně vede k neúspěchu

R. Gramblička 5.8.2021 7:50

Popravdě řečeno, nevím. Takže podle vás bychom se všichni, co se považujeme za pravičáky, klas.liberály, libertariány, minarchisty či ankapáky měli angažovat v politice? Jak? Mnohým z nás takový přístup nevoní neb je v tom implicitně obsažena snaha montovat se druhým do života. Zkuste být konkrétnější.

R. Gramblička 5.8.2021 7:43

cit:" Pandemie je epidemie velkého rozsahu zasahující do více kontinentů. Jedná se tedy o výskyt onemocnění s vysokou incidencí na velkém území (kontinenty) za určité časové období". - tolik definice. Covid opravdu zasáhl vícero kontinentů, jeho rozšíření je celosvětové, počty nakažených byly během vln v mnoha krajinách dosti vysoké. Celkově si nákazou prošlo 200 M lidí a umřelo přes 4 M.

Tak mi řekněte, o co vám vlastně jde? To jako že si vymyslíte pro běžně používaný termín vlastní definici a pak s ostatními hádáte? Jaký to má smysl?

J. Fráňa 5.8.2021 7:42

To je ta matematika, epidemie není, teď je měsíční průměr 22 nakažených na 100 tisíc. Pandemii prostě vyhlásí WHO a je jedno jaká je skutečná nebezpečnost nemoci. Vzpomeňte na pandemii prasečí chřipky v roce 2009. Viděl jste tehdy nějaké prase s chřipkou?;-D;-D;-D