30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
huhulak 1.5.2007 14:12

Re: Oplocení dálnic a silnic

Nezapomnel jste, ze den ma pouze 86400 vterin ? To to tam u vas v severomoravskem kraji musi teda hucet, sto tisic aut denne na jedne silnici, to nemaji ani v Hongkongu.

huhulak 1.5.2007 14:10

Re: Re: řepka jako alergen?

To je videt, ze nejste odbornik, to nemusite ani rikat. Zeptejte se nejakeho agronoma-praktika, proc se v nynejsi dobe stridaji na poli plodiny. Napoveda: kvuli vycerpani pudy to teda nejni.

Tomáš 1.5.2007 13:15

Re: Alergie???

Ptejte se, odkud na to Norsko bere. Že by ropa?

kopec 1.5.2007 12:46

Re: Re: Re: Re: Zkrátka jednoduchá řešení

skutecne mi to neda,pane akai , nechal jsem se vyprokovat k odpovedi na vas blabol.Vy Odesaci strasne podcenujete lidi.Ukazte mi kde v navrhu reformy je snizeni DPH na  15%.Je tam pouze zvyseni spodni hranice na 9%! A i kdyby byla zavedena rovna dan 15% jak troubi Vlastik, je to v kazdem pripade zvyseni dani o 10% u nezbytnych zivotnich potreb. A ten kdo vystehoval romy z mesta je mistopredseda Topolankovy vlady Cunek. ktereho Topolanek a tedy ODS uz pul roku kryje,aby se nerozpadla koalice.Maji toho moc spolecneho.Minimalne vladu.

akai 1.5.2007 12:17

Re: Re: Re: Zkrátka jednoduchá řešení

Zajisté, ODS zvýší DPH z 19% na 15%. A až se naučíte číst, možná vám trkne že "ten kdo vystěhoval sociálně nepřizpůsobílé z města" s ODS nemá nic společného. ;-P

EmillXX 1.5.2007 11:44

Tvrzení páně Bursíkově o "řešení energetické situace" sbíráním klacků v lese je naprostá

hovadina.a je dokladem malé vzdělanosti těch, kteří tomu nesmyslu věří. Potenciál biomasy je příliš malý na to, aby mohla hrát v energetické bilanci váznamnější roli. Ty klacky by nahradily možná milion tun uhlí ročně, ALE kolik by jejich sběr a transport stál pan Bursík jaksi neuvádí. Fosilní paliva (jako první uhlí) sa začala užívat právě proto, že "biomasa" (dřevo a z něho vyráběné dřevěné uhlí) přestala stačit už v 18 století menšímu počtu obyvatelstva, než je dnes.

NEJMÉNĚ zatěžuje životní prostředí jaderná energie, která jako JEDINÁ má dostatečný potenciál k tomu, aby nahradila fosilní paliva. Větníky jsou materiálově daleko náročnější o fotovoltaice nemluvě a navíc tyto zdroje závisejí na počasí.

Kodl 1.5.2007 11:25

Řešení by se mohlo najít zjištěním, že ony dotyčné krávy

byly šílené.Pak bychom mohli preventivně vybít chovy v bezpečném pásu cca 20 km kolem všech dálnic a bylo by po problému.:-)

R 1.5.2007 11:16

Re: řepka jako alergen?

Njsem zemědělský odborník, ale rozšíření pěstování řepky může mít dobrý vliv na půdu. Čím jsou plodiny střídané na poli rozmanitější, tím více se zamezí jednostrannému vyčerpání půdy. V minulosti se preferovalo hlavně obilí, několikrát po sobě šly pšenice a ječmen a potom jedenkrát dvakrát něco jiného. Řepka jakožto zástupce brukvovitých je dobrý krok k zvýšení rozmanitosti. Ještě by to chtělo oživit pěstování jetele a vojtěšky  nebo hráchu a bobu, případně rozšířit pohanku.

R 1.5.2007 10:58

Oplocení dálnic a silnic

 u nás se stalo nutností, když během posledních 10 - 15 let prudce stoupl noční provoz na nich. Ještě v roce 1990 jsem mohl jít po 10 hodině večer tady v severomoravském kraji uprostřed  určité silnice pro motorová vozidla hodinu a potkal jsem tak jedno auto. Pamatuji si na to. Nyní policajti dělali statistiku a vyšlo jim, že na stejné cestě projede něco mezi 50 až 100 tisíci vozidly denně ve dne v noci.  Dříve zvěř přes den počkala v křoví u cesty a v noci cestu bez aut bezpečně přeběhla.  Dneska zvěř čeká několik dnů v křoví až auta přestanou jezdit, přirozeně se nedočká a potom puzena instinktem jde přes cestu.

jirka.s. 1.5.2007 10:52

Oplotit dálnice? Asi ano, ale....

Dal si někdo práci zjistit, proč se v tomto posledním případě dostaly ony krávy až na dálnici? Krávy totiž byly zabezpečeny plotem, který byl postaven jejich majitelem a docela vyhovoval svému účelu. Totiž aby  v poklidu pasoucí se krávy se nepohybovaly tam, kde nemají. Jenže onu kritickou noc se páchala docela nedaleko tzv. "technopárty". Diví se snad někdo, že zmiňovaný plot splašené krávy prorazily? On byl totiž dimenzovaný právě a jenom na omezení pohybu pasoucích se krav a nikoliv spalšených!

Osobně se domnívám, že hodnota těch dvou též zabitých krav byla daleko větší než hodnota nadrogovaných a ožralých blbečků v palicemi nastrkanými do reproduktorů, ze kterých vycházelo cosi, co by splašilo i daleko odolnější tvory než jsou ubohé krávy!

R 1.5.2007 10:50

řepka jako alergen?

Řepka má pyl uzpůsobený na přenos hmyzem, zrníčka pylu jsou kompaktní a obalená lepem. Množství pylu přenášeného větrem z řepkového pole je absolutně zanedbatelné proti množství pylu uzpůsobeného pro přenos větrem z větrosnubných rostlin, což jsou teď na jaře trávy, jehličnany, topoly, olše, břízy, vrby a spousta dalších. V pozdním létě to je třeba kukuřice.  Navíc u rostlin opylovaných hmyzem je možné u slabých alergií se částečně imunizovat přes zimu konzumací neupraveného medu těchto rostlin, obsahují totiž příměs jejich pylu a příznivý vliv konzumace takového medu na alergie je prokázán.

Vlali 1.5.2007 10:48

Re: Problémy jsou proto, aby se řešily.

Řešit problémy, když ještě nenastaly? Tomu se říká prevence a je to nejlevnější způsob řešení skutečných problémů. Teď k těm skutečným problémům. Dělat energetickou politiku bez jádra je iluze našich zelených. To, že oploceny mají být hlavně krávy vám řekne každý sedlák na to netřeba ministerského rozumu. Ovšem za cenu našich dálnic by mohly mít plot z cenných kovů (pakliže by ho naši spoluobčané nerozkradli). 

Macha 1.5.2007 10:48

Mars

Ja bych doporucil lidem s nazory pana Kuthana se odstehovat na Mars. Tam si muzou zavest ten svuj trvale neudrzitelny rozvoj pekne od piky a presne podle svych predstav. Nikdo ze zelenych nechce nahradit veskere zdroje energie pouze vetrniky, nikdo nechce osit celou zemi repkou, jak nam Rimanove a Kuthanove porad tvrdi. Jde o zavedeni ruznorodych zdroju energie, ktere nejmene zatezuji zivotni prostredi. Jak Bursik zkracuje: "Sbirani klacku v lese". Nikdo nechape, ze pokud se Zeme stane neobyvatelnou nasi "hospodarskou" cinnosti, tak nam je cely rust DPH opravdu k nicemu. A oplocene dalnice jsou samozrejmosti ve vsech normalnich zemich.

vládík 1.5.2007 10:12

Re: Re: Alergie???

Tak já ty soby v Norsku i Finsku na silnicích zažil (a spoustu času prostál, než se odebrali jinam). Pravda - ne na dálnicích.

vládík 1.5.2007 10:09

Nad plty vám zůstavá rozum stát?

Tak to vám asi již dlouho stojí. Že oplocení dálnic je velice žádoucí (nejen kvůli jedné  krávě) je známo dávno. Že nebylo za socialismu a dlouho ani za rádobykapitalismu realizováno je jen věc peněz.   Na kolik si cení autor jeden lidský život?     Já třeba na tisícinu grippena.

huhulak 1.5.2007 9:53

Re: Alergie???

Boze, vy ste blbej. Norskem jsem projel nekolikrat odzdola nahoru a zase zpatky, a soba bylo videt jenom v ohrade u kseftu. Ani kravku ci ovecku nebylo videt. Jo, kdyz zajedu mezi pastviny na silnicku s rostem, to jo, ale to neni silnice, lec pastvina.

EmillXX 1.5.2007 9:53

Re: pane Kuthane

Žádné "biopalivo" nebude ekonomické, pokud se jiná paliva nezkážou: Navíc si jejich produkcí na úkor potravin může lidstvo vykoledovat hladomory a války.

Nevšiml jsem si, že by přispěvatel obhajoval výfukové plyny a mimochodem, jsou u nových aut mnohem čistější, než tomu bylo v minulosti.

To, čemu říkáte v Temelíně "havárie" není v běžných fabrikách hodnoceno jinak, než jako provozní poruchy. Takové řeči mohou brát vážně jen "humanoidi," kteří nikdy nepracovali v žádné fabrice.

fool 1.5.2007 9:45

ploty

ploty kolem dalnic povazuji za naprostou samozrejmost. a nikdo mi nebude vykladat ze to stoji az tak strasne ultra penize

EmillXX 1.5.2007 9:45

VAŠE LOGIKA JE OBDIVUHODNÁ,

za vše mohou lidé, protože se třikrát denně nemodlí k Matce Gaii. Jinak. ten plot kolem dálnic je jeden z mála rozumných návrhů, které pan ministr dokázal vymyslet kromě spousty nesmyslů, které chrlí takřka denně.

Ale co je na řepce tak přirozeného??? A co je přirozeného na celém zemědělství??? Pokud by naši předkové měli mezi sebou ekologisty, ani by neslezli ze stromů. Ale pozor, pokud by se někdo takový mezi nimi objevil, byli by ho schopni zabít a sníst s tím, že se k ničemu jinému nehodí - takoví jsou totiž ti "přírodní, nezkažení lidé" doopravdy.

kerim 1.5.2007 9:26

Re: pane Kuthane

Jezdit na řepkový olej je možná krásné, ale ekonomicky ohromně nevýhodné. Hnojiva, sklizeň, esterizace oleje, aby byl pro motory stravitelný, to všechno je tak energeticky náročné, že je to ekonomicky na úrovni používání H2. Je to cesta  z nouze, vhodná tak do válečné ekonomiky.

janiga 1.5.2007 9:25

Re: Re: Re: Re: Zkrátka jednoduchá řešení

Ano, za všechny problémy může Pablbek!!, ještě že náme takové vševědy jako mik, kteří na to přišli!!

Bobby Brown 1.5.2007 9:21

Re: Re: Zkrátka jednoduchá řešení

Ano, tak s tím naprosto souhlasím...

Suger 1.5.2007 9:18

Alergie???

Každá civilizovaná země má plot kolem dálnice a pod dálnicí podchody, kudy může zvěř migrovat. Za alergie nemůžou stromy, rostliny, zvířata, roztoči. To si lidé svým konáním, zničením životního prostředí a chemizací narušili svůj zdravotní stav, své orgány, že trpí alergiemi, jsou nemocní. Bez aspartamu, barviv, chemických konzervantů se jídlo nevyrábí. Prvovýroba je také samá chemie. Jenže to je mocná chemická, potravinářská a farmaceutická lobby a ta si prosadí, co potřebuje. Kdežto zvířata, stromy a rostliny nemůžou mluvit a nemají se jak bránit.. Tak si to odskáčí za všechno špatné lidské konání. Ale protože vesmírná spravedlnost existuje, tak máme těžké alergiky, rakoviny, genetické vady a bude hůř. 

Naši řidiči nemohou jezdit v Norsku, nejsou totiž normální. Na cestách a kolem cest jim překáží absolutně všechno, zvířata, stromy, cyklisté. Debil, který se nevejde s autem na cestu a zabije se o strom 3 metry za příkopou je vlastně chudák a proto se vymyslí vyhláška budou se muset stromy do 4 metrů od silnice vykácet.

 Tak nádhernou přírodu si Norové chrání a všude kolem cest a na cestách leží kravky, ovečky a přes cestu přechází sobi. Řidiči jsou tolerantní a opatrně zvířata objíždějí.  V kempech si malí Norové hrají v potoce, jehož voda spadne z vodopádu, který zásobuje ledovec. Lidé si tam žijí v souladu s přírodou a neničí si ji.

Ale na tohle tady s tím malým českým kocourkovským myšlením nemáme.

Ludva 1.5.2007 9:01

Problémy jsou proto, aby se řešily.

Přístup zelených - řešit problémy, které ještě nenastaly. Proto jsou jejich řešení neekonomická a v principu protispolečenská. Jejich zásahy však také problémy vytvořily. Nejhorší případ je rozbití rozvoje jaderné energetiky po havárii v Černobylu. Ekologistická hnutí, určitě dobře živená naftovou a uhelnou lobby, téměř zastavila stavbu nových JE a způsobila tak návrat k fosilním palivům. No a výsledky - skleníkový efekt, teď připisují každému jinému, jen ne sobě. Divím se energetikům, že si to nechají líbit. Nechat si přikazovat, co mají dělat. Stávky, zastavit elektřinu na pár dní, ať každý pochopí do čeho se zelenými jde. Můžou šlapat v kolech spolu s veverkami.

Vsejasny(olbrajt) 1.5.2007 8:42

Re: Oploceni?

Tak teda nevim, kde to v te Australii jezdite 100 km dve hodiny. Az tam priste budete, tak si laskave vsimnete, ze oploceni podel verejnych silnic je temer vsude, nejen podel dalnic. Vetsina toho oploceni bezi po hranicich soukronych pozemku a je zrizena a udrzovana take soukrome, nebot neni v zajmu majitelu domacich zvirat, aby se jim ta rozebehla, v celych tech stovkach, ci tisicich, at jiz pod kola projizdejicich voziidel, ci az nekam do neznama.

Mozna, ze Vas vzali nekam daleko z verejne silnice, kde je pravo projizdeni (easement) pres soukrome pozemky. Tam jste si mozna vsiml, ze se jednotlive hranice pozemku prejizdi pres ocelove "rosty", ktere zamezuji domacimu zvirectvu se rozprchnout nekam jinam. Tam pak samozrejme se vyplati zpomalit, ocitnete li se uprostred stada.

Mozna take jste videl i neco podobneho i na verejne silnici. V dobach sucha (jako treba poslednich par let) ve vnitrozemi kde provoz neni prilis husty, stada jsou nekdy hnana podel obou stran silnice, kde se pasou na "verejne" trave, tzv. agistement.  Ale ze by jste nekdy videl v Australii stado na necem podobnem D1, tak to teda urcite ne.

lucrecie 1.5.2007 7:58

Re: Oploceni?

jistě, všude jsou problémy a za pohodlí se platí, jen trochu srovnáváte nesrovnatelné, naše dálnice nepotřebují krávy, abyste jel 100 km dvě hodiny, dálniční frekvene, rozloha, hustota obyvatel i zvěře, terén... se opravdu poněkud liší ;-)

lucrecie 1.5.2007 7:48

pane Kuthane

řepka není jediné biopalivo a pokud vím, řešení existují a pilně se na nich pracuje, zkuste být trpělivější, pouze nemáte informace, chráněné dálnice jsou všude v EU z nějakého důvodu, existují "podchody" nejen pro ochranu zvířat a jejich migrace, ale především chrání životy lidí, čehož si doposud nikdo nevšiml až poté, co lidé i zvířata umírají, co se týče Temelína, nemám nic proti jádru, ovšem bezpečném, jenže s ohledem na počet havarií v Temelíně by stát neměl zanedbávat stávající pro stavbu nových a logicky stejně poruchových bloků, uhlí - možná jste nikdy netopil v kamnech plastem a pneumatikami, mohu Vás ubezpečit, že Vám takto kamna příliš dlouho nevydrží, no a konečně, napadáte řepku kvůli dýchacím potížím ale výfukové plyny paradoxně obhajujete, leda máte řešení jak lidem geneticky upravovat plíce na suroviny, které momentálně drancujeme ...co Vás ale přesvědčí, že podobné opatření je přecejen složitější nevím, jisté je, že rychlost Vašich úvah předčila odsuzované, dalo by se říci, že jsou ještě rychlejší než smrt

Willi 1.5.2007 7:08

Oploceni?

Australie patri urcite mezi vyspele staty a oploceni silnic neni nikde.Ani na Novem Zelande . Je pravda,ze kolem hlavnich dalnic , kolem pobrezi, protoze tam je to nejvic obyvane lidmi se kravy,kone,ovce nevyskytuji, zato kdyz jedete jen treba 100 km do vnitrozeni, kde jsou sami farmari s dobytkem tak si budte jisti, ze se potkate na kazdem kroku s kravami a byky na kazdem kroku. Tech 100 km jedete i dele nez 2 hodiny, protoze z kazde strany cesty na vas "hledi" krava nebo byk. Farmari maji dobytku po tisice kusech a obrovske pozemky na paseni Kravy se tam rodi i umiraji.Nekdy musite zastavit a pockat nez kravy ze silnice odejdou. To nepripada v uvahu, aby farmar oplotil celou delku kolem silnice plotem. A klokani by to stejne preskocili a tech je tu na cestach zabitych nejvic. Lide jsou tu na to zvykli a jezdi opatrne - ale taky se nekdy nejaka srazka stane.Nektery farmar ma tech krav i 3000 kusu.

Realista 1.5.2007 6:52

Já myslím, že na ně také v brzku dojde...

lidská hloupost nezná stranickost. Apropó, proč něco nenapíšete Vy?;-D

Realista 1.5.2007 6:49

Re: polovina populace???

No co se týká dětské populace jistě je to půl na půl. Jsem také alergický, nejen na politické tlučhuby, ale i na alergeny. Autor ma 100% pravdu ohledně toho, že řepka je alergen. Jen se zeptejte některého alergologa, jak stoupá rychle alergie u obyvatelstva, když kvete řepka. Je jich daleko více než na jaře, kdy je olše, bříza, lísky a další...a mnoho lidí s rýmou není ani podchycených u specialistů a současnou rýmu přisuzují střídání teplot počasí.Ale ono to je jinak...:-/