3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Láníček 27.1.2011 12:15

Co se týká těch auditů,

tady je hezky vidět, co si autentická vládní garnitura myslí o jejich kvalitě a nestrannosti. Dobře je jim známo, že jsou to z velké části (aspoň na nejvýznamnějších místech) partajemi dosazení pohůnkové, ale nejsou si jisti,  s kterou grupou mohou momentálně držet basu a co bychom se od nich mohli dovědět. A docela také obdivuji tu nezdolnou víru pravičáků ve všemocnost trhu bez přívlastků (myšleno bez zásahů), přestože nám přívlastkoví bankéři docela nedávno předvedli, jak to může dopadnout. V souladu s tržními principy, které říkají, že zisky jsou soukromé, dluhy zcela veřejné, nás to pak solidárně povinně nechají zaplatit !

P. Fiala 27.1.2011 8:17

Fungování svobodných trhů v ČR

Pokud fungoval donedávna na trhu s elektrickou energií jen státní monopolní podnik ČEZ a.s. se 100% akcií držených na Ministerstvu Financí, tak to nebyl svobodný TRH, ale předchozí vlády ČSSD a ODS (vč. té pana Fišera) používaly socialistické metody řízení a jen díky Směrnici EU tento monopol musela vláda zrušit. Dnes zde operuje více dodavatelů elektřiny a cena se nezvýšila o 20%, jak bylo několika na vládě "nezavíslými" organizacemi přes média avizováno, ale dokonce snížena.

A dnes? ČEZ a.s. je vlastněn 2 ministerstvy již jen ze 75% a zbývajících 25% vlastní soukromí akcionáři,kteří vyvádí na dividendách oproti předchozím státním rozpočtům asi 10 miliard každoročně.

To by si měli nechat poslanci (naši zástupci) vysvětlit od ministra MF a MPO, jak se s tímto "rodinným stříbrem-doslova zlatem, hospodaří a to na účet odběratelů elektřiny.

Z. Švrček 27.1.2011 7:44

není to TEN trh

Jestli jste si totiž většinová společnosti nevšimli, začali jsme, uže něskolka let tamu nazad, pomalu otáčet na tu třetí cestu o ktré všichni víme, že v podstetě není a nikam nevede, ale přesto se nepoučíme, a stále se po ní básnicky pídíme a optimisticky vydáváme. S námi i celá EU (nebo spíše naopak EU a sní i my). Dojdeme víte kam. Už to je pomalu vidět.

K. Kužel 27.1.2011 6:17

Rozdíl mezi trhem

svobodným a tím, co se vyvrbilo v české kotlince (a nejen v ní)  je asi jako mezi inkrementem a exkrementem.