18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLITIKA: Je to marné

Už i ti socialisté začínají pomalu chápat, že to, co považovali dlouhá léta za naprosto základní principy ochrany pracovníků a jistot zaměstnanců, vede velmi často k opačnému účinku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 29.4.2013 15:19

Zajímavé, kolik lidí nebere v úvahu

že ekonomická krize a špatné ekonomické poměry přivedly k moci např. Hitlera.

P. Síbek 29.4.2013 8:56

minimální mzda

Nemyslím si, že by institut minimální mzdy byl až tak zbytečný. Zvýšení minimální mzdy ale musí jít ruku v ruce se snížením plateb za sociální a zdravotní pojištění jak zaměstnavatele, tak zaměstnance, plus snížení daně ze mzdy - tedy snížení rozdílu mezi superhrubou a čistou mzdou. To ale současná legislativa neumožňuje a pochybuji, že i příští vláda s tím něco udělá. Znamenalo by to totiž zrušit rovnou daň a diferencovat platby do sociálního a zdravotního systému- tedy bohatšímu ubrat a chudšímu přidat. To je ale jen jeden způsob řešení a ne zrovna šťastný. Druhá věc je, proč lidé pracují za minimální mzdu. Jsem bohužel přesvědčen o tom, že naprostá většina zaměstnavatelů platících lidem pouze minimální mzdu, by i při současných podmínkách mohla platit svým lidem více, aniž by je to nějak vážně zruinovalo. To už je ale diskuse na jiné téma. Je ale jasné, že minimální mzda bude vděčný námět pro předvolební kampaň a tedy lákání voličů. A to i přes to, že lidí pracujících za minimální mzdu je pouze velmi malé procento.

J. Heincl 29.4.2013 11:29

Re: minimální mzda

Tak zkuste zaměstnávat nekvalifikované pracovníky a uvidíte, jak je snadné jim platit víc než minimální mzdu. Obzvláště Vašim zákazníkům se bude líbit, jak jim navrhujete vyšší ceny v době, kdy tlak ze strany odběratelů na snížení cen je ohromný.

V. Venc 29.4.2013 12:35

Re: minimální mzda - ad Síbek

"..že lidí pracujících za minimální mzdu je pouze velmi malé procento."

Procento občanů zneužívajících sociální systém koreluje s procentem občanů s minimální mzdou!

Být přesvědčen o chování podnikatelů je vlastně tvrzením, že podnikatelé jsou zloději. Nevím, jak k tomu autor vzal odvahu.

P. Síbek 29.4.2013 13:01

Re: minimální mzda - ad Síbek

Jen pro upřesnění: od r. 1990, tedy 23 let, a to nepřetržitě, pracuji výhradně v soukromém sektoru. A jednu firmu, kde jsem posléze deset let pracova, jsem pomáhal  spoluzakládat. Takže si troufám tvrdit, že o "tom" něco vím. A nikde v mém příspěvku netvrdím, že podnikatelé jsou zloději.

Hezký den.

Z. Ležatka 29.4.2013 17:59

Re: minimální mzda

PROČ TAK SLOŽITĚ, PANE SÍBKU?

Stát potřebuje peníze a jde jen o to, jak provádět správu daně z příjmu i nezbytnou výplatu dávek. A k tomu stačí dva parametry: MEZNÍ % DANĚ a ŽIVOTNÍ MINIMUM. Žádná minimální mzda, žádné platby za sociální a zdravotní pojištění, žádná superhrubá a čistá mzda. Podrobnosti v LIMITNÍ DANI Z PŘÍJMU (LDP) na http://lezatka.blog.idnes.cz/c/188220/.

P. Pavlovský 29.4.2013 20:04

Re: minimální mzda je nesmysl!

Řešením je správné nastavení výše podpor, tak, aby se vyplatilo pracovat!

Výši mezd musí určovat nabídka a poptávka!

P. Novák 29.4.2013 20:09

Re: minimální mzda

Především,že máme rovnou daň je lež od samého počátku.Máme rovnou sazbu daně.Bohatý samozřejmě platí větší daň, než chudý.Nebo si myslíte,že 1000000 kč je totéž, co 1000 kč?Pak mě ještě zajímá, co je "velmi malé procento" . Já si odnesl ze školy pocit, že % je konstanta a je takové, jaké je- ani malé, ani velké, prostě % .