30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Je ministerstvo pro vědu dobrý nápad?

S návrhem přišel lidovecký vicepremiér Pavel Bělobrádek, koaliční partneři nejsou proti a opatrná podpora většinově zní i z opozičního tábora.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 27.8.2015 23:10

Re: Další?

Jistě - ale na houno jsou/budou oba.

J. Jurax 27.8.2015 23:08

Re: Jsme tak neschopní,

Ale na jednoduchosti se nelze přiživit, přikrást si a přesměrovat, na jednoduchém se to neschová - takže jednoduchost v čemkoli NENÍ v zajmu jakékoliv politické garnitury u koryt jsoucí.

J. Jurax 27.8.2015 23:06

Je ministerstvo pro vědu dobrý nápad?

Jednoznačně ano. Přibudou nová politická koryta, jež bude třeba obsadit zasloužilými straníky, co mají taky nárok, rozhojní se počet úřednictva (sníží se tím nezaměstnanost) - prostě samá pozitiva.

Akorát ty prachy, co sežere tohle na houno jsoucí ministerstvo, se mohly dát na vědu ... no ale to už bude starost toho ministerstva ...

M. Pivoda 27.8.2015 21:01

Je ministerstvo pro vědu a výzkum dobrý nápad?

Není. Protože z názvu ministerstva vypadlo slovo inovace.

1. Jestliže věda a výzkum nevyústí do inovací (alespoň tedy u větší části státem financované vědy a výzkumu), pak je to zbytečná činnost.

2. Autor článku považuje slovo "konkurenceschopnost" jen za jakýsi módní výraz (viz výše v jeho článku). Už jen tímto jsem se ujistil, že přes tyto lidi cesta k lepší konkurenceschopnosti české ekonomiky určitě nevede. Tito lidé neví o co jde.

J. Kernal 27.8.2015 16:12

Jsme tak neschopní,

že na všechno potřebujeme komise , nadace a nová ministerstva? Čím víc úředníků, tím víc přiživníků, tím méně svobody a více korupce. Pánové, v jednoduchosti je krása, pokud chcete neco udělat pro tuto zemi.

M. Sedláček 27.8.2015 15:41

Re: Levicovy blabol !!! Ministerstvo pro vedu?

+1

M. Sedláček 27.8.2015 15:41

....přimět svět byznysu....

Takže jako návdavek k dalším úřednickým parazitům bude zvýšeno okrádání těch, co skutečně něco tvoří. Blbečku Jelínku, pochop, že "kde se to překrývá s momentálními podnikatelskými záměry" je princip soukromého podnikání.

L. Hrušková 27.8.2015 12:52

Re: Je ministerstvo pro vědu dobrý nápad?

Takhle odpovědně se přistupuje k boji s nezaměstnaností !!!

P. Čech 27.8.2015 11:34

Je ministerstvo pro vědu dobrý nápad?

Asi ano, ovšem jak pro koho. Budou-li naše vládnoucí politické strany a dnes již i hnutí takto pokračovat, zanedlouho budeme mít ministerstev více než dvacet. To vše jen proto, aby bylo možno umístit na výhodná místa, kde se nemusí příliš pracovat co nejvíce úředníků a jiných známých politiků. Tedy, dobrý nápad je to jen pro politické strany a hnutí, ne již tak pro občany této země. Pro občany by bylo lepší jít cestou Švýcarska a do ústavy si zabudovat článek, povolující pouhých 7 (slovy sedm) ministerstev. Tak to totiž ve Švýcarsku mají a jak je vidět, prosperují a fungují daleko lépe než my. Oproti současnému stavu  (ministerstev 15+1) by tak bylo možno ušetřit okamžitě cca 120 miliard korun ročně. A to nepočítám zbytečné organizace, přímo řízené těmito zbytečnými ministerstvy. Jejich zrušením bez náhrady bychom určitě měli vysoce přebytkový státní rozpočet. To ovšem politické strany a hnutí nechtějí a počet ministerstev hodlají zvyšovat. Typicky český přístup!

K. Janyška 27.8.2015 11:17

Re: Inu, co si budeme namlouvat

Ano, to je skutečný problém budoucnosti. Oni irelevantně vzdělaní lidé jsou základem budoucího zločinu  a zla... Dzp.

A. Alda 27.8.2015 10:29

Inu, co si budeme namlouvat

Je třeba vytvořit místa pro ty stovky nadbytečných absolventů rozmanitých "humanitních" pseudooborů, které dnes vysoké školy chrlí...

J. Plíva 27.8.2015 10:09

Re: Levicovy blabol !!! Ministerstvo pro vedu?

Svatá pravda! Stát není od toho, aby financoval vědu a výzkum. Když to stát dělá financuje zároveň spoustu příživníků a podvodníků. Finance na vědu a výzkum se najdou i bez státu.

J. Beneš 27.8.2015 9:10

Další?

Nejsem příznivcem dalšího rozbujení stání administrativy, proto volím komparaci. Srovnám-li  si přínos ministerstva pro lidská práva a....s novým úřadem, pak zastávám názor, že tento nový úřad by mohl být užitečnější i fundovanější.

K. Janyška 27.8.2015 8:53

Vědci bez znalosti teorie spontánního řádu jsou blbci.

To se mi to rýmuje. Žádného z nich jsem totiž nikdy o této základní a fundamentální řídící struktuře vesmíru i lidského světa neslyšel mluvit.   Takže jejich ministerstvo by se mohlo jmenovat ministerstvo pro blbce... Dzp.

T. Pansky 27.8.2015 8:35

Re: Levicovy blabol !!! Ministerstvo pro vedu?

Jeste jsem chtel dodat: na efektivne rizenych vyzkumnych pracovistich zacinajici vedci pracuji na aplikovanem vyzkumu, kde se uci delat vyzkum, ktery je vyzadovany a placeny zadavatelem.  Timto se vedci uci nedelat vedu pro vedu bez jakekoliv aplikace a potrebnosti.  Pozdeji, kdy se vedci nauci neplytvat svym casem a prostredky, mohou prejit na zakladni vyzkum, nebot z aplikovaneho vyzkumu si prinesli cilevedomost a potrebne znalosti.

J. Vavrochová 27.8.2015 6:31

Není! A nemusí se to dál okecávat.

T. Pansky 27.8.2015 1:46

Levicovy blabol !!! Ministerstvo pro vedu?

Co by melo delat? To nevime, ale je potreba nove zidlicky.  1) Autor se zminoval o spravnem posuzovani vyzkumu, o publikacni cinnosti.  To je hezke, ale moc velkou cenu to nema.  Rozdeluji se granty (to zni tak vedecky), ale to jsou statni penize (z velke casti).  Honi se publikacni body a publikuji se blaboly.  Zajima se ale nekdo, kolik penez prichazi ze soukrome sfery v pomeru ze statni kasy???  To je skutecnym ukazatelem efektivnosti a potrebnosti vyzkumu !!!  Touhle transformaci vysoke skolstvi a vyzkum zatim neprosel (z vetsi casti).   2)  V Ceske republice se kradou vysledky vyzkumu.  Uvedu priklad: vedec pracuje pro vysokou skolu a prijde s napadem, ktery odzkousi na pude skoly.  Ono to funguje.  Vedec opusti skolu, zalozi eserocko a vyzkum proda.  To se deje v CR.  V zahranici je za tohle kriminal.  ...  Nez levice opet prijde s dalsim mnozenim ministerstev, je treba vycistit Augiasovy chlevy ceskeho vyzkumu.  top0625top@live.com