21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

POLITIKA: Jan Švejnar

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
mueller 28.1.2008 15:07

Re: Re: Re: proč jej budou volit komunisti

No ale momentalne Distinguished Professor neni, proc ? Na "sve" universite je Svejnar radovym profesorem, jednim ze 136 profesoru ekonomie (racte si prepocitat na strankach university), ani nevede department. Za svou karieru universitniho profesora (jak pisete, za 29 let) zverejnil 37 odbornych clanku v odbornych casopisech (racte si prepocitat u WoSc), to mi na tak skveleho a uznavaneho vedce prijde setsakra malo (Klaus jich ma 66 nebo tak nejak, ovsem vetsinou v mene vyznamnych odbornych casopisech). Ze lhal s Nobelovkou, bez problemu porusil dane slovo, ze o sve uloze pri nominaci kandidatu nebude verejne hovorit, ze ma dva zivotopisy, jeden pro Americany a jeden pro "zaprdene Cechacky" ((C) Venda Chrochta alias Vaclav Havel), atd., pekne zapada do obrazu hochstaplera.

jiří s 28.1.2008 14:57

Re: jiří s.,

Možná ano. ;-) Já bych v tom až takové obětování neviděl, nepochybně ho politika baví a je pro něj dostatečnou seberealizací. Nevím, jaký by byl vědec. Ale jeho vynucování si pedagogických hodností (docent a profesor jsou tituly učitelské, ryzí vědci v Akademii věd je nemají, k jejich získání zákon požaduje učitelskou praxi) je trapné.

Ivan Nový 28.1.2008 14:51

jiří s.,

Klaus svou vědeckou kariéru obětoval službě vlasti.

Ivan Nový 28.1.2008 14:50

jiří s.,

ano, jedná se o "praktické" analfabety, na ekonomických datech dokáží objevit zákonitosti, ale nedokáží těch ekonomických dat sami dosáhnout. Umí porozumět a ohodnotit "román", ale neumí ho "napsat". A politika a podnikání je hlavně o tom druhém. V politice nemusíte vědět proč, ale jak.

jiří s 28.1.2008 14:40

Re: Re: proč jej budou volit komunisti

Jan Švejnar byl v letech 1978-83 Assistant Professor (zhruba odborný asistent), 1983-87 Associate Professor (zhruba docent) a od 1987 Profesor  (profesor). V letech 1993-1996 měl dokonce titul Distinguished Service Professor, od roku 1996 je Everett E. Berg Professor of Business Administration.

Václav Klaus si dal udělit učitelský titul docent od státem financované univerzity v době, kdy byl ministrem financí toho státu. Učitelský titul profesor si dal udělit od téže státem financované univerzity v době, kdy byl předsedou vlády. V té době na žádné škole nevyučoval, protože na to samozřejmě neměl čas. Nechápal jsem a nechápu jeho podivnou posedlost učitelskými kvalifikačními tituly, jakoby nevěděl, že je plnoúvazkový politik. Politik osobně velmi úspěšný. (Osobně míním z hlediska jeho kariéry. Hodnotit jeho prospěšnost tady nehodlám.)

Pamětník 28.1.2008 14:36

Re: Re: Re: Re: ŠVEJNAR? PROBOHA, NE!

Na jiné stránce dotyčného světového ekonoma se můžete dočíst, že skoro rozhoduje o Nobelovo ceně. A taky je otec ekonomických reforem (chybí snad jen, že také založil Michigan). Jinými slovy: na stránkách pana Švejnara je pohádek ....... A není ani třeba umět anglicky. Pan kandidát je produkuje i pro čeké prosťáčky. A ti umí zobat z ruky.

jiří s 28.1.2008 14:18

Re: Re: Strategie transformace

Všichni tři autoři jsou z CERGE Univezity Karlovy a Národohospodářského ústavu Akademie věd. Prof. Hanousek je podle citací v mezinárodních uznávaných odborných časopisech (amerických, britských apod.) nejvýznamnější český ekonom-vědec, prof. Kočenda patří do první pětice. Myslíte si, že redakční rady těchto časopisů nechávají opakovaně publikovat hlupáky?

Celou tabulku českých ekonomů podle citačního indexu si můžete stáhnout tady (PDF).

Petr 28.1.2008 14:14

Re: Re: Re: Sakra to jste si naběhl..

Počet není vše, Klaus publikuje v časopise Politické ekonomie, což je trabant proti Švejnarovým časopisům z 1. ligy.

patek 28.1.2008 13:48

Re: Pan Švejnar je "žvanda urunda"

žvanda urunda jsem ještě neslyšel ale na vás se to fakt hodí

Realista 28.1.2008 13:09

Nechci vám tu předhazovat přihlášku Klause do strany, nechci Vám tu předhazovat

účinkování v Prognostickém ústavu, tedy elitního ústavu komunistických ekonomů, kteří zpracovávali ty pětiletky později tak kritizované. Nechci Vám tu ani předhazovat klientelismus, který vládl, nechci vám tu předhazovat Šrejbra, Batshiho, Sinhu a další sponzory ODS za Klause, díky nimž se strana rozštěpila, nechci Vám tu ani předhazovat sponzorství kriminálníka Chobota z Icebergu, kterému 2,5 milionu dondes zajistilo beztrestnost při ukradení pozemků a vytunelování Spalovny Vysočany a mohl bych pokračovat o spojeních na Tykače a další.. To oparvdu nechci. Faktem je, že Klaus se bez hlasů komunistů taktéž neobejde a udělá pro to cokoli.;-)

čtenář 28.1.2008 13:02

hm

... Neuvědomuje si, že v české politice president, který chce radit, poučovat, nabádat a moralizovat nemůže ničeho dosáhnout. ...

To je o kom?

J.M. 28.1.2008 12:38

Re: Re: Sakra to jste si naběhl..

Díval jsem se do databáze " Web of Knowledge" na publikační aktivity v renomovaných ekonomických časopisech obou profesorů a kandidátů na prezidentský úřad. Počet evidovaných článků ( v obou případech kolem čtyřiceti), je u obou stejný, ale prof.Švejnar má mnohem větší tzv. citační ohlas. To samozřejmě není žádný podpůrný argument pro jeho zvolení/nezvolení. Odborník - ekonom to ale je. Mně osobně na něm vadí  jeho role mouřenína , kterou patrně nevnímá a také kdo ho do jeho kandidátské role nominoval a proč.

JaK 28.1.2008 12:20

Pan Švejnar je "žvanda urunda"

Sleduji mluvení pana Švejnara (činy nevidím žádné) a souhlasím s autorem. Chybí nejen činy, ale i myšlenky vycházející ze znalosti věci a problémů. Kdysi byl pro tento typ mluvky, který hodiny mluví prakticky o ničem a o všem, krásný výraz "žvanda urunda". Co mne ovšem nejvíce udivuje, jak stále omílá, že přinese nový vítr a my mu to nějak bereme, přesto, že docela dobře nepravdami, polopravdami a také lhaním k nám nic nového nepřináší, naopak. A bez debaty, je přešvejnarováno. Už to převychvalování  nějak začíná otravovat.

Pamětník 28.1.2008 12:05

Švejnar=ekonomický Jára Cimrman

Je opravdu pozoruhodné, s jakou drzostí pan kandidát Švejnar a jeho volební korteši se nám snaží vymýt mozek tvrzením že ausgerechnet Švejnar stál u všech ekonomických porevolučních změn. Jestli to všechno vymyslel, jak se nám dnes snaží vsugerovat, pak kam se na něj hrabe Jára Cimrman. Dokázal své prvenství opravdu dlouho tutlat.....

Joska 28.1.2008 11:54

Re: Re: Tak trochu článek ze stáda

Ano, lidem, kteří nechtějí přemýšlet, nechtějí vidět, zato bezmezně obdivují nebo bezmyšlenkovitě odsuzují jsou  poněkud stádovití.

Není vůbec pravda, že Švejnar slíbil komunistům vše co si přáli. Naopak stanovil spoustu podmínek pro jejich obecnou přijatelnost

František I. 28.1.2008 11:44

Re: proč jej budou volit komunisti

Áááá, jak krásně nám to náš sockomoušský dutohlávek bublá. Bude asi pršet. Apro, v USA profesor není ten samý titul, jako v Evropě. Stejně tak, jako High School není vysoká škola. To vás v tom Vumlu taky mohli naučit. Ale beru, co v bedně nění, v apatice nekoupíš. Takže se těším na další bubli, bubli, hnusnej klaus...

Joska 28.1.2008 11:44

Re: Re: Strategie transformace

Opravdu jste to četl?

Starý J. 28.1.2008 11:42

Re: Tak trochu článek ze stáda

Nerozumím Vašemu "tak trochu článek ze stáda"! Jako že Payne je "ze stáda"? Co potom by byly Vaše glosy? Ty nejsou ze stáda (jiného, ale stejně tak stáda)? A z čeho jsou?

Proč podle Vás Payne "takticky" zamlčuje  to, že Švejnar i komunistům (stejně jako všem), slíbil vše, co by si přáli, mně také nějak nedochází!

Poklop 28.1.2008 11:42

Re: Re: Dobrý den nulo.

No vaše argumenty zase stojí h...

Poklop 28.1.2008 11:40

Re: Re: Sakra to jste si naběhl..

Že ty vládě komunistů Klause byl?Že raději neodstoupil.Je vidět,že okecáte všechno Jednou jsou komunisti strana ze sněmovny.Svatá prostoto!tak proč to vyčítáte Paroubkovi,že s nimi vládne?Prostě si nevidíte  do úst.Když se to hodí....

František I. 28.1.2008 11:39

Re: Strategie transformace

Tohle je ještě srandovnější: "Origin and Concentration: Corporate Ownership, Control, and Performance in Firms after Privatization," Economics of Transition, January 2007 (with J. Hanousek and E. Kocenda). Alespo%n je vidět, že v tom není Švejnar sám.

Starý J. 28.1.2008 11:37

Re: Expremiér Zeman (mimořádně střízlivý): Muž jménem Payne je spíš diagnoza než poslanec...

Dnes Vám vždy opovrhovaný Zeman slouží za autoritu? A cože tak najednou?

Starý J. 28.1.2008 11:36

Re: Re: Re: Sakra to jste si naběhl..

Víte, na pravdě a lásce není nic hanebného, pokud se za ní neskrývá lež a nenávist! A ta nenávist vůči Klausovi je letitá a obrovská. A každá lež je přitom dobrá! Stejně tak, jako horovat pro morálku a chovat se zcela nemorálně! Nebo jsou pro Vás trvalé zákulisní nečestné intriky, místo otevřené politické soutěže,  něco morálního?

Štváč 28.1.2008 11:34

proč jej budou volit komunisti

Mimo několika leváren za pár miliard a stranickou příslušnost své Lívie ke KSČ, náš poctivý, národní ekonom a erudovaný profesor, nezamlčel nic. Má nás všechny rád a privatizaci provedl úplně sám, aniž by si nechal radit od kapitalistických ekonomů. Jen ta "nobelovka" ještě čeká a pozvání do Států ať si strčí Bush do zadku, máme oblíbené, rozvinuté Rusko a tam má tatíček K. dveře vždy otevřené. Nějakej emigrant a profesůrek ze Států nás nemůže rozházet. Bůh ví, jak toho "profesora" dostal.

František I. 28.1.2008 11:33

Re: Strategie transformace

Opravdu to stojí za to. Nejdříve jsem si myslel, že si dělá legraci. No, máme se na co těšit.

František I. 28.1.2008 11:30

Re: Re: Re: Sakra to jste si naběhl..

Pokud ji v sobě nemáte, tak tecy o ní vám nepomohou.

Starý J. 28.1.2008 11:29

Re: Sakra to jste si naběhl..

...Asi stejně, jako jim nadbíhá nyní Klaus. Mimochodem nechtěl je také zviditelnit pozváním na balkón? Má  v živé paměti Grebeníčkův výraz triumfu....

A čím jim ten Klaus nyní nadbíhá? Nechtěl byste nám to přiblížit nějakým příkladem?

Kromě toho omletého a nesmyslného "pozvání na balkon"? Nějak zapomínáte, že nebyl Grebeníček pozván na balkon, ale zástupci (předsedové) všech stran v pralamentu. To že se vytahuje jen fotografie Grebeníčka a ne jiných, je samozřejmě zcela účelové, určené pro lidi Vašeho typu!

I kdyby to bylo tak, jak Vy to popisujete, pak je pro Vás "pozvání na balkón" větší malér, než jmenování komunistů do vlády (Čalfa), guvernérem státní banky (Tošovský) a řada dalších. Nebo je to pro Vás víc, než faktické vládnutí s komunisty, které předváděl Paroubek po celou dobu svého premiérování, kdy kašlal na koaliční spojence a prohlasoval proti jejich vůli s komunisty všechny socialistické zákony.

Joska 28.1.2008 11:21

Re: Re: Sakra to jste si naběhl..

To máte pravdu, že u Klause jsem opravdu nezaznamenal slova o morálce. Možná je to cílené. Ale hlavně mi pořád nejde do hlavy, cože je tak na morálce špatného. Vždyť na ní jsou založeny veškeré zdravé mezilidské vztahy a my bychom o ni rozhodně měli usilovat. A ne ji zostouzet a zesměšňovat... Mám tytéž pocity jako když někdo mluví o " pravdoláskovém bratrstvu". Jako by na pravdě a lásce bylo cosi hanebného..;-)

a 28.1.2008 11:21

Strategie transformace

Svou tehdejší naivní představu o stavu československé společnosti v r.1989 ostatně dokládá pan Švejnar přímo ve své Strategii transformace  (http://www.jansvejnar.cz/?page=publikace), doporučuji zejména shrnutí a hormonogram (kapitola 3, str.39).

Starý J. 28.1.2008 11:18

Re: Dobrý den nulo.

Nějak jste nic nevyvrátil, nepřines nic, žádný argument, co by ten článek "nuly" zpochybnilo, jen si tak plivnul! Už jste spokojen?

Propána krále, co jste nám vlastně sdělil?