1.7.2024 | Svátek má Jaroslava


Diskuse k článku

POLITIKA: Jan Fischer, rytíř smutné postavy

Blížící se inaugurace Miloše Zemana bude zakončením prvního několikaměsíčního příběhu přímé prezidentské volby v České republice. Pro někoho ten příběh končí šťastně, pro jiné smutně. Tragickým hrdinou, pověstným rytířem smutné postavy se stal Jan Fischer. Slýcháme o jeho dluzích, rozchodu se spolupracovníky i otaznících nad další profesní dráhou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Brzák 27.2.2013 21:10

Sice se to nemá, ale já si ještě jednou kopnu

Ačkoliv je J.F. politická mrtvola, znovu zopakuji - já jsem letošní volby "vyhrál" v okamžiku, kdy se Fischer nedostal do druhého kola. Přání, abychom měli prezidentku (Roithovou) se mi sice nenaplnilo, ale mít za prezidenta tohohle by bylo příliš.

J. Stejskal 27.2.2013 14:16

Upřímně řečeno,

pan Zeman by měl dát nějaký prachy panu Hanákovi. Ten odstřelil pana Fischera a pomohl k prezdentování prvnímu. Ale neudělal to schválně, jen tím prokázal, že má hlavu pouze na rádiovku. Pan Fischer se bohužel vžil už před volbami do "prezidentování". Jeho naivnost je bezbřehá. Na to, že je muž čísel, se choval jako hlupák. V okamžiku kdy jsem zjistil, že utratil peníze které vůbec neměl a říkal že mu je někdo slíbil, pro mne skončil úplně. Když mu řekli, že má dluh na který nemá, tak řekl že to bude "řešit", až se vrátí z rodinné dovolené v USA. A tento "zodpovědný" člověk dělal někde v Londýně snad viceprezidenta jakési evropské banky. Divíte se, že všechno vypadá, jak vypadá? Co by proboha teď dělal, kdyby byl členem jiné církve?

E. Sevrát 27.2.2013 13:55

Re: Pan Fischer uvěřil patolízalům

On uvěřil stejným lidem jako je on sám,správně píšete patolízalům.

M. Hoblík 27.2.2013 10:24

Pan Fischer uvěřil patolízalům

stejně jako mnozí jiní v naši době tomu, že jeho schopnosti a sláva jsou obdivuhodné. Neslaný, nemastný, přišel, odešel - komu bude chybět. Jen těm patolízalům, mohli se mít při něm dobře.

J. Chaloupka 27.2.2013 10:15

Jan F. mne naštval, protože dlouho před volbou už visel u nás na poště, jako president.

No a co se ztráty toho tzv. lukrativního zaměstnání v Londýně týče, dost dobře si nedovedu představit, jakým přínosem byl Fischer v bance, když nikdy ani omylem v bance nepracoval. Spíš sázím na to, že mu bylo v bance jemně naznačeno, aby si hledal jiné uplatnění. No, bohužel žádný novinář se v Londýně nezeptal na jeho pracovní výsledky a přijali ten mýtus o sebeobětování. Fischer byl odchovancem naší byrokracie, která se řídí třemi zásadami: 1. co tě nepálí, nehas, 2. kdo nic nedělá, nic nezkazí (to jsme viděli ve fotovoltaice) a 3. šéf má vždycky pravdu. To, že byl předsedou vlády, byla čistá náhoda, prostě jen byl po ruce, když se Topolánek s Paroubkem rozhlíželi kolem sebe, kdo by tak asi byl poslušná loutka. No a takto se i Fischer osvědčil. Kdo by však chtěl loutku ve vrcholné politice? Prostě v jeho případě platí přísloví, že pýcha předchází pád.

E. Sevrát 27.2.2013 8:02

Re: "...než nějaký nestranický pan Fischer?

Souhlasím.

J. Urban 27.2.2013 8:00

JFK není žádný rytíř, pane Hvížďalo!

Je to jen amorální pragmatik. Svůj pragmatismus dostatečně osvědčil před listopadem, ve funkci "úřednického" premiéra i jako kandidát na presidenta. Flus.

F. Eliáš 27.2.2013 7:13

Nedělejme z prezidenta boha

Je to než vysoký státní úředník. To jenom Klaus se zbožňoval.

P. Pavlovský 27.2.2013 5:01

"...než nějaký nestranický pan Fischer?

Nelze dost zdůraznit: Polistopadově nestranický! V jedné věci jsme mezi postkomunistikými státy sympatickou výjimkou: Hlavou státu nikdy nebyl bývalý komunista.

Trochu, ale jenom trochu to teď porušíme s M. Zemanem. Naopak hodně bychom to porušili s J. Fischerem, který do KSČ vstoupil přibližně v době, kdy byl v kriminále utýrán P. Wonka a kdy byli standardně vězněni disidenti.

Tohle je přece ten klíč k Fischerově porážce!  Fischer je sice odborník na statistiku, ale zároveň také bezcharakterní člověk, dokonce ostentATIVNĚ, JAK PŘEDVEDL ZDŮVODNĚNÍM, proč před 1. volbou plédoval pro K. Schw. a po ní pro M. Z.

Přiznávám sebekriticky, i já jsem původně zamýšlel ve 2. kole volit proti M. Z. J. Fischera. Nakonec bych to ale neudělal. On je ještě horší: je to "neosobnost", chodící oportunismus.

Z jednoho by málem udělal antisemitu. Je to ale jenom "tatínkovský Halbjude" (já taky).

V. Plocek 27.2.2013 2:09

Jan Fischer, rytíř smutné postavy

Promiňte ale v době spousty negací bych rád měl alespoň jednu pozitivní naději, tj. že to není tak jak uvádíte.

J. Vintr 27.2.2013 1:44

Re: Jan Fischer, rytíř smutné postavy

Žádné fiasko. To, že byl někdo do něj investovat další miliony, potvrzuje pravidlo, že když se u nás někdo jednou dostane ke korytu, zůstane u něj až do smrti. Ten dobrodinec, který za něj zatáhl ten dluh, nepochybně dobře ví, že díky Fischerovým konexím z působení v politice určitě neprodělá ...

V. Plocek 27.2.2013 1:07

Jan Fischer, rytíř smutné postavy

Každý, kdo vstupuje do vysoké politiky si musí být vědom rizik - vysoké hry, která v 80 % končí fiaskem (alesoň u nás), které se nemusí objevit hned (nezvoleném) ale dlouhodobě (selháním politika).  A toto si p. Fischer , figura v rukou manipulátorů, asi vůbec neuvědomoval, viz ukončení kvalitního zaměstnání (pokud nebyl jiný důvod).  Člověk musí jít do politiky s vysokým cílem, ale i vědomím zadních koleček, co se může stát , když se nepovede. Je to poučení pro další roky. Doufejme, že skutečné přátelé p. Fischerovi pomůžou od finančních nesnází a že se nenechá znova nabulíkovat do nějaké vysoké funkce bez "zadního jištění".. Potom již žádný soucit, ale palec dolů a to nekompromisně.