7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Anonym 28.7.2009 8:26

Re: Soudruhu Žáku,

Já bych se, když dovolíte, čestností v našich podmínkách příliš neoháněl. Prvá republika byla všechno jen ne komunistická, a přesto čestnost Čechů šla tak daleko, že ani mimořádně zorganizovaný německý aparát nebyl sto za Protektorátu zpracovat udání Čechů proti Čechům.

Nemá jakýkoli smysl někomu nadávat do soudruhů, vy čestný a hlavně světaznalý pane Kebule.

Korupci připouští systém, nikoli morální výše lidí. Budou-li nastoleny poměry, ve kterých korupcí nebude lze prakticky ničeho dosáhnout, uvidíte, že naši lidé nejsou většími, ale ani menšími korupčníky než jinde.

Anonym 28.7.2009 8:13

Naprosto bezvýhradný souhlas

Tentokrát se ztotožňuji s uveřejněným článkem do posledního písmenka.

Jen bych dodal, že pokud se pamatuji, tak kromě popsané situace k urachlené dohodě o opoziční smlouvě přispěli i politici z řad US, kteří ještě nevěděli, jestli s nimi někdo bude vyjednávat o sestavení vlády, ale již kladli jmenovitě Klausovi podmínky, za kterých by s ním koalici uzavřeli. A ke všemu to udělali tak, že 10 bodů svých požadavků neposlali jemu do rukou, ale rovnou je zveřejnili v médiích.

Pamatujete? Bylo jen několik měsíců poté, co Ruml přiznal, že slzel, když dav na ulici pískal když se objevil v okně Strakovky.... A to byl prosím ministr, dokonce ministr vnitra!!!

Baubo 28.7.2009 8:10

Veřejnost

je pomalu připravována na budoucí velkou koalici. Dnes na NP dokonce dva texty.

badaxe 28.7.2009 7:43

Re: Při loupeži IPB (přepadení ozbrojenými muži) jen zázrakem nedošlo

já peníze v IPB měl, nějak jsem si nevšiml že bych byl "odrán", jen se s nástupem ČSOB zhoršily služby, takže jsem účet asi po půl roce převedl jinam. Jinou věcí je, že byli okradeni všichni občané, tedy ti kdo z daní sanovali daný cirkus, ale vkladatelů se tohle nedotklo.

badaxe 28.7.2009 7:41

komu opoziční smlouva vadila?

Kupodivu vadila nejvíce těm kdo původně do koalice s některou z velkých stran chtěli jít, tedy KDU-ČSL a US (oběma bylo jedno se kterou, což je skvělou ukázkou politické "odpovědnosti") a Havlovi, který tím ztratil značnou část moci. To že hrozilo že různé pidistrany co sotva překročily hranici pro vstup do parlamentu, nebudou mít šanci vydírat a vymáhat pro sebe moc která jim díky tomu kolik dostaly hlasů nikterak nepřísluší je jen třešničkou na dortu. Stačí se podívat na lidovce kteří byli krom této vlády v každé, tedy byli zcela politicky "stálí" :-) subjekty "na jedny volby" generované Havlem jako ODA, US nebo SZ ani nepočítám. Vždy tyto malé strany zabraly větší část moci než jim náleželo dle voleb, vždy vládu v jejích krocích podrážely, (stačí vzpomenout Luxe a jeho vystoupení před novináři), takže není se co divit že se obě velké strany dohodli, jejich lídři navíc byli známí z předchozí práce, a vyšachovali tak jak Havla tak jeho pohůnky z disentu lačnící po korýtcích. Osobně se mi opoziční smlouva líbila, to že se nelíbila novinářům kteří na rozdíl od názoru autora článku nebyli pravicoví (takové neznám) ale prohavlovští, je celkem jasné. To že spousta lidí podlehla téhle masáži je normální. Pokud se ale podíváme na věc s odstupem, bylo těch kladných bodů o dost víc než záporných.

Petr Kohout 28.7.2009 7:35

Při loupeži IPB (přepadení ozbrojenými muži) jen zázrakem nedošlo

k neštěstí - stačil jediný strážný plnící své služební povinnosti a mohli jsme mít hodně krvavý průšvih. Dohoda tehdy zněla, že ČSSD dostane televizi PRIMA a ČSOB spoustu státních peněz. Televize ale v majetku IPB nebyla. V tuto chvíli jsme na podkladě "smlouvy o převzetí IPB" zaplatili ČSOB podstatně více, než byl souhrn vkladů do IPB. Tj. vkladatelé IPB nemuseli být odráni, mohli za menší peníze dostat všechno a ještě by nám zůstal případný majetek IPB.

Krátce před převzetím (loupeží) IPB jeden z hlavních akcionářů ČSOB (Belgický král) navštívil naši republiku. Podle mne dojednával podrobnosti.

Jurajda 28.7.2009 7:25

Představte si že jsem si dodnes nevšiml že tu je demokracie!

A to mi bude sedmdesát!

AKIBUA 28.7.2009 7:20

ANO

Vidím, že dnes budu v diskuzi první, kdo vysloví souhlas s textem článku. Já si o opoziční smlouvě myslím toréž. Pro ostatní rozhorlené přispivatele připomínám, že korupce je věčná. Je nutné oddělit systémové opatření od jednotlivých excesů. Privatizace bankovního systému významně snížila možnosti korupce ve velkém, to je prostě neoodiskutovatelný fakt. Zásah v IPB nebyl krádeží za bílého dne. V tomto byli pánové Klaus a Zeman opravdu této zemi prospěšní. Rozdělení koryt, které se popřít nedá je o několik pater níže a nastává po každých volbách. Byla to také doba, kdy poprvé KDU ČSL omezila svoje možnosti. Uvědomují si kritici oposmlouvy, že pro korupční mafie je nejperspektivnější stranou ta, která je vždy na straně vítěze a vládne? Jistě bychom nalezli i vysloveně negativní stránky. Každý volič musí počítat s tím, že splnit se dá jenom část slibů, kdy se hledá kompromis. Naše padlá vláda přišla např. s poplatky ve zdravotnictví, které vysloveně ve volebním programu popírala. A výrok páně Topolánka o tom, že voličům nemůžeme ani říkat, co zamýšlíme, protože bychom prohráli volby považují za horší ve vztahu k politické kultuře než celou oposmlouvu.

M.S. 28.7.2009 7:13

Re: Oposmlouva...

Zaručila stabilní politické prostředí, které by jsme právě nyní potřebovali.Na korupci žádný výrazný vliv neměla a to ani v kladném ani v záporném smyslu. Nyní je mnohem větší. Proti oposmlouvě brojí "pravdoláskaři" , protože byli vyšachováni ze hry. Málokdo si uvědomuje, že korupci (klientelismus) zde rozšířil právě prezident Havel.

Zeměžluč 28.7.2009 6:54

Oposmlouva...

... nelikvidovala opravdu opozici, ale zlikvidovala důvěru v politiku a politiky na hodně dlouho - pocit nemožnosti nic ovlivnit, byl zaset právě tehdy, jestli vám to vážený pane autore nedochází. Rozdělit si teritoria a vzájemně si tolerovat svinstva a průšvihy, to je asi to co podle vás tato již tak dost vytunelovaná země potřebuje. Nevím kde se tady vzalo tolik bytostných demokratů, kteří by nejradši aby se dvě strany třídaly ve vládě - možná by se ušetřilo na volbách a měli by klid na vládnutí tj. na rozkradení toho co ještě zbývá(poslední pokus to dokazuje jasně, neviditelná černá ruka trhu se natahuje v modré rukavici na zdravotnictví), to už můžete mít zase stranu jednu.  Řešením není omezení počtu stran, ale naopak pokud nějaká nová strana sežene tolik voličů, že to dá na jeden mandát - má ho dostat. Zrušení 5% hranice je cesta z patu. Vývoj účasti ve volbách to jasně dokazuje - voliči už nevěří,že volbami jde něco ovlivnit a co víc, kromě skalních příznivců,  nevěří politickým stranám.

Kebule 28.7.2009 6:14

Soudruhu Žáku,

za vlády ČSSD korupce kvetla stejně, jako za Klause! A kvete stále. Je to pozůstatek komunistické vlády. Lidé se čestnému chování zatím nenaučili. Od koho také, když komouši byli největšími podvodníky  minulého století! Stále tedy platí, že úplatkem lze v této zemi dosáhnou svého! :-(

Ladislav N 28.7.2009 0:47

"Opoziční smlouva" byla sama o sobě SMLOUVOU KORUPČNÍ (o rozdělené pozic vzájemnou podporou).

Kecy o "snížení korupce atd. za vlády ČSSD" jsou bohapustým nesmyslem. Byrokratizace všech činností zavedená za vlád ČSSD (posílená rozhodovací moc v rukou státního úředníka) naopak vede k neustálému růstu korupce a omezování svobody občanů.