29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pešek 30.9.2008 12:15

Re: Podle autora by měli politici být přímo světci

Možná to nepolitiku nevadilo nebo vadilo jen málo také proto, že lidi měli poněkud slabší zdroje informací a především víc starostí, jak se uživit a na ostatní včetně třeba sportu nebylo tolik času?

Malina 30.9.2008 11:46

s tím protestantem Masarykem jste mne drahý nevzdělanče pobavil

 Tomáš MASARYK byl vychován jako KATOLÍK. Do protestanské církve přestoupil až v dospělosti. Kdy tato "změna dresu" byla pro něj vyjádřením nacionálně-politických cílů. Cílů, se kterými se katolická církevní hierarchie - a ani podstatná část prostého členstva - v Královstvím českém vesměs neztotožňovala.

 Můj dědeček byl také vychován jako katolík. Po vzniku ČSR  i on někdy ve dvacátých letech přestoupil (jako mnoho jiných) do Církve československé husitské. /HMM, tam je formálním členem i Jyrka../ Morální základ, kterého se článeček dovolává, ovšem děda měl od své katolické maminky a katolického tatínka. A katolického faráře, kam chodil na náboženství. Jako živnostníka pak dědu některé zásady, které do něj vpravili v mládí, provázely celý život. Nekradl, dodržoval smlouvy a dohodnuté termíny. Nekarbanil. Dokonce i manželce byl věrný a nikdy se s ní nerozvedl. Etc. .... Po roce 1989 byl velice udiven, jak je to mezi "podnikateli" běžné neplnit smlouvy a neplatit. Nic takového z doby svého podnikání neznal.

  Tvrditi, že za čísi životní úroveň je tento vděčen jakýmsi "protestanským zásadám" je blbost. To co je důležité, je úpřímné přesvědčení o nutnosti dodržovat některých křesťanských morálních pravidel, která jsou "katolictví" či "protestanství" /a možná i některým jiným náboženstvím/ společná. A zároveň v dané klutuře musí za jejich nedodržování následovat jasná a rychlá sankce. Pokud tomu tak z nějakých kulturně-historických důvodů není, pak je vám veškeré "katolictví" či "protestanství" platné jak mrtvému zimník ...

gerontusinza 30.9.2008 11:27

Pane Hulíku, skutečně otázka na "místě"....

Jen nechápu co vám na tom není jasné...... každý blb v této zemi se s tím dnes a denně setkává a vy nevíte?   Zahoďte modrý a růžový závoj když už myslíte a začněte se dívat a přestanete se blbě ptát..:-/

Sunny 30.9.2008 11:20

Re: Re: Re: Re: Komunistický režim

Jak brutálně pravdivé...:-/

Sunny 30.9.2008 11:18

Re: Re: Jojo,

Je skvělé, že neztrácíte naději:-) My se těch požehnaných zítřků asi nedožijeme, ale to nic nemění na faktu, že přijdou:-)

Sunny 30.9.2008 11:16

Re: Re: Re: Jojo,

:-D To máte asi pravdu, ale moc mě to nemrzí:-) Vždycky jsem doufala, že se budou jednou živit poctivě;-)

Liberta 30.9.2008 11:04

Re: Podle autora by měli politici být přímo světci

Na Vaší poznámce je chvályhodné jen to, že jim evidentně nezávidíte. Máte pochopení pro nebohé politiky, kteří jsou přece jako ostatní populace (kradou a podvádějí), ale je na ně bohužel lépe vidět.;-€ Uniká Vám, že elita národa, kterou si stavíme do čela, má být všestranně příkladem a nejen prosazovat, ale sama ctít principy poctivého obchodování a vůbec chování? Nebo považujete český národ už za tak všeobecně pokleslý, že jeho "elity" automaticky patří mezi zloděje a podvodníky???

Jaara 30.9.2008 10:26

Re: V zemich, kde je "prijimami zlatych tabaterek" politiky od obcanu.....

S tím Švédskem na prvním místě jste mne pobavil... A co gripeny?

Karem 30.9.2008 10:14

V zemich, kde je "prijimami zlatych tabaterek" politiky od obcanu.....

...pod vetsi kontrolou, je pak vetsina populace obecne poctivejsi, mene lze, krade, podvadi atd.

Staty s poctivejsi, mene lzivou a kradacskou populaci, pak maji mensi naklady s udrzovanim poradku a rozkradanim statniho rozpoctu.  Diky mensimu rozkradani a mensimu rozpoctu na policii jsou tyuto staty bohatsi. 

OPAKUJI:  Svedsko, Island, Norsko, Finsko, Dansko, Holandsko, Finsko, Svycarsko, USA, Anglie, Singapur nemaji poctivejsi populaci, protoze jsou bohatsi.   Je to presne naopak - byly chude, ale ted jsou bohatsi, protoze maji poctivejsi populaci i politiky - maji protestanstksou "masarykovskou" moralku.   Neni nahoda, ze Masaryk, ktery hlasal "nebat se a nekrast" byl protestant. Neni nahoda, ze ve fabrikach patricich nemcum se krade mene, nez napriklad ve fabrikach ruskych atd atd.  Tez neni nahodny rozdil mezi zivotni urovni na z\korumpovane sicilii, proti napr severni italii, ovlivnene sousednim kalvinskym svycarskem.   

Bohuzel, dnesni cesti politici si masarykovo heslo trosicku prizpusobili na "nebat se a nakrast".  Pak vyvoj v ceske republice stale tak trochu pokulhava za vyvojem ve svycarsku, abychom nechodili daleko.    

Jura Jurax 30.9.2008 10:01

Re: Re: Re: Komunistický režim

Na tohle obvykle odpovídám, že směrník může být prohnilý - a očividně taky je - ale musí správně ukazovat. To je jediné řešení ... :-/

nup 30.9.2008 10:01

Politici ODS

opakují? ;-D;-D;-D  Oni byli prvních deset let po plyšáku jako to lilium, že? ;-D;-D;-D

Jura Jurax 30.9.2008 9:59

Re: Podle autora by měli politici být přímo světci

Hm - světec Morava, Tlustý, Gross, Kavan, Kraus a hojně dalších ... nebo že by to byli jen šibalové?

A k tomu plzeňskému starostovi - jistě to nevadilo, pokud třeba nepřihrál předraženou státní zakázku vlastní firmě nebo neuplácel z peněz firmy, aby se koupily třeba tanky ze Škodovky ... a pokud nehrabal pod sebe a z holého zadku před vstupem do politiky v oné politice najednou nezbohatl ... akorát tehdy do politiky holé zadky kromě snad komunistů a socdem nechodily ...

Jura Jurax 30.9.2008 9:54

Re: Re: Jojo,

Ale dovolíme - protože něco volit musíme a když volit nebudeme, zvolí se sami ... slušný člověk do politiky nejde ... a když nějakým omylem jde, dlouho nevydrží buď být slušným nebo být v politice ... mimochodem uvědomujete si, že svým dětem jste vštěpováním Vašich nesporně správných zásad uzavřela cestu k politické kariéře ;-):-D

jarmich 30.9.2008 9:48

Re: Re: Komunistický režim

Ani se mi nechce věřit, že jste takový skeptik. Potom koho tedy volit? Marťany?

lucinapes 30.9.2008 9:47

Re: Jojo,

on takový politik v našich dějinách asi nikdy nebyl, každý má nějaké nectnosti (ani Masaryk jich nebyl prost), a protože u nás není tradice trvalého, klidného bohatství, každý (nenapadá mě žádná výjimka, ani - někdo by řekl zejména - církev) po něm touží, aby mohl mít, o čem v mládí snil, sami si dosaďte, co byste dělali, kdybyste měli -i  kdybyste to rozdávali chudým, byla by v tom pýcha a marnivost. Třetí generace slušných milionářů - tam je naděje. Doufám, že nepraskne nějaký korupční skandál na Schwarzenberga, to bych ztratila iluze úplně.

nepolitik 30.9.2008 9:26

Podle autora by měli politici být přímo světci

a žít ve vzduchoprázdnu odděleni od ostatní společnosti, aby se nenakazili jejími nešvary. Vzpomínám si, že za první republiky byl starosta Plzně současně poslancem a předsedou správní rady Škodovky a nikomu to nevadilo. Dnes vadí i nějaká přímluva. Zajímalo by mne jaký honorář bere pan "advokát" za své přímluvy. To však je asi advokátské tajemství. Házet špínu na druhé však dovede dokonale, aby odpoutal pozornost od své vlastní.Rv(Y)Rv(Y)Rv(Y)Rv(Y)Rv(Y)Rv(Y)(Y)Rv(Y)

Sunny 30.9.2008 9:14

Re: Jojo,

To by bylo hezké, ale stejně bychom o tom pořád  jenom četli. Co takhle si to prožít? Bude se sice muset spousta věcí změnit, ale myslím, že to půjde:-) Akorát s tím budeme muset začít - jako vždy- u sebe. Svoje děcka jsem učila, že mají každý den udělat jeden dobrý skutek. Šlo o maličkosti - někomu pomoct, zastat se kamaráda apod. Teď je to tak, že to považují za samozřejmost a pochopitelně to nepočítají - jeden a dost, dneska už je splněno:-) To, že všichni chybujeme, je jasné a v pořádku, protože z chyb se učíme. Chyby lze tolerovat. Nelze tolerovat prasárny, podrazy, krádeže, uplácení, násilí a další zhovadilosti. Problém je v tom, že u nás si politikové (i jiní) zvykli dělat prasárny a nazývat je pochybeními. Jde o to, jestli jim to dovolíme:-)

drak 30.9.2008 9:04

tome, ale víme

:-D že pomohl svému známému v Třinci získat balík a zlatá tabatěrka byla odměnka. Psi štěkají a karavana kráčí nerušeně dál. Článek autora se mi líbíl. Je to napsáano kultivovaným způsobem.;-O

Jura Jurax 30.9.2008 8:51

Re: Jerome Klapka Jerome

No, mám dojem, že trpíte iluzí, že politikové strany Vašemu srdci blízké by mohli být slušní, pravdomluvní, daného slova držící, moci nezneužívající aniž více či méně skrytě ze státního nekradoucí a vůbec naprosto ryzí charaktery. Nuže, takoví nejsou - to by prostě nemohli být politiky stejně jako slepec nemůže být mašinfírou.

Přesto volte stranu svému srdci blízkou. Směrník může být prohnilý - a taky je napříč politickým spektrem - ale musí ukazovat pro Vás správným směrem. Dělám to - z nezbytí - taky tak. :-/

Jura Jurax 30.9.2008 8:45

Re: Re: Kapciozní formulace článku

No, nějaký svatý nebo do nesvéprávna zblblý snad ... :-( 

Jura Jurax 30.9.2008 8:43

Re: Kdybych něco podobného napsal já, tak by mi moje babička řekla, že jsem volotrk.

No jo, trpěl byste za pravdu ... to už tak chodívá nejen v tuzemsku ... a nejen dnes ... :-/

Jura Jurax 30.9.2008 8:41

Re: "Když to nyní opakují politici ODS, tak mě zamrazilo".

No, možná to byl naivní idealista ... prozření bolí ... ;-P

Jura Jurax 30.9.2008 8:40

Re: Komunistický režim

Jojo, za bolševika z nás dělali komančové blby (neopomeňme ovšem dalších stran v Národní frontě sdružených), kdežto naopak dnes z nás dělají blby modří ptáci, socani, flanďáci, zelení mužíci a další, o komančích samozřejmě nemluvě.

Jak vidno, doba se změnila - dnes nás oblbují diferencovaně, zprava, zleva, zprostředka, ovšem za stejným cílem - urvat co se dá. ;-€;-O(Y)

Jura Jurax 30.9.2008 8:35

Jojo,

čekám, až nějaký renomovaný autor scifi, nebo ještě lépe fantasy, napíše dílo, v němž bude vystupovat poctivý, pravdomluvný, daného slova držící, nepodplatiltelný, moci nezneužívající, více či méně obmyslně nekradoucí a s mafií se nepaktující tuzemský politik, jenž všechny své síly dává do služeb vlasti, státu, národa a každý večer se před ulehnutím táže: "Udělal jsem dnes něco dobrého pro lidi?" A bude si moci pravdivě odpovědět ano a spokojeně usnout ... :-/

Jirejda 30.9.2008 8:18

Komunistický režim

z Vás dělal blbce, stejně jako současní vládnoucí komunisté, snažící se, naoko, praktikovat kapitalistický režim!:-(;-€(Y)

Pišta 30.9.2008 8:04

Re: Kapciozní formulace článku

Znáte někoho, kdo by nezištně nechal někoho jiného vydělat  takovou sumičku , jako to nechali vydělat  Grosse?

Tonevadí 30.9.2008 7:58

"Za komunistického režimu mi nejvíce vadilo, že se ze mne pokoušel dělat blbce"

Pane Hulík, a od tohodle režimu vám to už nevadí?

Frank 30.9.2008 7:35

"Když to nyní opakují politici ODS, tak mě zamrazilo".

Mně to zase rozesmálo. Je opravdu autor takový trouba nebo to jenom hraje? Možná je trochu jenom opožděn. U nás máme pro takové "myslitele" vžitý název-chujoplet.

map 30.9.2008 7:10

svižně napsáno

Dobře čitelný článek, který nikde nedrhne a pro mě má jasné sdělení.

Palivec 30.9.2008 7:01

Kdybych něco podobného napsal já, tak by mi moje babička řekla, že jsem volotrk.