12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

POLITIKA: Jak nás ovlivní válka na Ukrajině?

Válečná tragédie doprovázející rozpad Jugoslávie sice přinesla mnohonásobně větší počet obětí a odehrávala se daleko blíže našim domovům, do našich životů se ale přímo nepromítla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Hoblík 9.4.2022 10:08

Na Jugoslávcích nám moc nezáleželo a Kosovců je jenom pár. To Ukrajina! To je jiné soustíčko...

M. Valenta 9.4.2022 10:06

Jaklovu demokracii znám. Je to ta kremelská.

P. Khail 9.4.2022 10:06

"a odehrávala se daleko blíže našim domovům" - opravdu? Vzdálenost Brno - Lvov 540 km, Brno - Sarajevo 610 km. :-)

T. Novy 9.4.2022 9:58

UK & USA?

Takže starej nemocnej Putler je podle Vás loutka v rukách královny a Bidena?

Hahaha, pobavil jste rudý noku .... Už nevíte, na co svést znásilňování a mobilní krematoria, že se do těch lží zamotáváte jako Lavrov. Jste k smíchu.

T. Novy 9.4.2022 9:54

Tak přestaňme skuhrat a pojďme máknout. Co jiného zbývá v podobných situacích?

P. Čech 9.4.2022 9:28

"Vážnější ale budou dopady na naši demokracii a na individuální svobody."??????

Vy si vážně myslíte, pane Jakle, že u nás máme nějakou demokracii? Víte Vy vůbec co to ta demokracie je? Zdá se, že nevíte. Demokracie je totiž "demos kratos" - vláda občanů. U nás žádná vláda občanů neexistuje a nikdy neexistovala. Občané totiž nemají ve svých rukou naprosto žádný nástroj, pomocí něhož by mohli svou většinovou vůli prosazovat, o jejím nastolování nemluvě. Volby podle zásad poměrného zastoupení takovým nástrojem zásadně nejsou, protože jsou voleny politické strany a hnutí a nikoliv zástupci občanů - fyzické osoby přímo. U nás existuje již od roku 1920 tuhá diktatura politických stran, diktatura nad občany a proti většinové vůli občanů. Opakuji, demokracie je vláda a moc většinové občanské vůle, něco takového co můžeme na světě vidět jen ve Švýcarsku. Nikde jinde!

J. Moravec 9.4.2022 9:19

Jeden mnohem mladší kolega v práci odpovídal v podobné situaci holou větou: “Bude hůř.” V danou chvíli to kolem skuhrajícím pomohlo.

J. Kulheim 9.4.2022 9:16

R^

P. Kmoníček 9.4.2022 9:11

Polanský, pokud se někdo spokojeně usmívá, tak to není pan Stanjura.

P. Hák 9.4.2022 9:05

JJ. A začít bychom mohli u sebe.

V. Vlach 9.4.2022 9:01

Ano, je třeba se od "západu" distancovat.

S vlastizrádnou bandou tupců u koryta to hned nepůjde, ale všeho do času.

P. Dvořák 9.4.2022 8:51

Pěstujte, hlídejte. Hodně štěstí R^

P. Dvořák 9.4.2022 8:50

Spíš:

"Bude zdecimována za otevřeného posmívání od těch, co žili ze dne na den a brali různé sociální dávky."

V. Církva 9.4.2022 8:35

Vážený, každý stát se musí nějak bránit. Proti ruským nacistům asi těžko květinama. Dobře víš, že tak jak na Krymu byli zelení mužíčci, na Donbase ruské zbraně a vojáci. Rusové jsou Zlem, nacisty v 21. století kdy už se vyspělý svět formuje jinak.

Aneb tomu cos napsal doufám nevěříš a píšeš to za peníze!

V. Církva 9.4.2022 8:27

Chudáci rusáci. Museli kvůli těm militaristickým rozpínavým Anglosasům rozmlátit Ukrajinu a vraždit lidi.

Aneb, to co píšeš smrdí po tarakánech, ruském vlaku a stalinských mrtvolách.

D. Polanský 9.4.2022 8:24

Proč?

D. Polanský 9.4.2022 8:24

Tohle je vyšší hra, hra o to, jak dostat Rusko na kolena dle Bismarckova plánu, tedy přes Ukrajinu. Ovšem teď si nemůžeme hrát na neZápad. Jedeme v tom, musíme se jasně postavit na stranu Západu. Nelze říct, doteď ses nám Západe hodil, teď již ne!

V. Církva 9.4.2022 8:22

Tak v každém případě je dobré na to myslet, že covid i válka na Ukrajině způsobují otřesy a výmluvy které vedou k omezování demokracie. Pokud nechceme skončit jako Rusko nebo Německo, musíme demokracii pěstovat a svobodu slova hlídat.

D. Polanský 9.4.2022 8:19

V jednom má pravdu. Decimace střední třídy tím, že přijde o své úspory. To že investovala do vzdělaní svého a svých dětí, pečlivě platila daně, žila slušně, spořila, se jí inverzně vrátí. Bude zdecimována za tichého šklebení těch, co žili ze dne na den a brali různé sociální dávky. A Stanjura se spokojeně usmívá.

J. Karza 9.4.2022 7:30

USA a GB dlouhodobě vytvářely podmínky a předpoklady pro vypuknutí války ve Východní Evropě. Zbytek evropských států tomu pasivně přihlížel. Důsledky války pocítí především evropské státy, obzvlášť ty bojišti blízké.

Utužení režimu bude nevyhnutelným následkem.

J. Moravec 9.4.2022 7:14

Zoufalý, nebo ukňouraný pan Jakl? Asi oboje.

J. Nevrkla 9.4.2022 6:30

R^!

B. Rudolf 9.4.2022 5:04

Rozhodli jsme se (my zde znamená Svobodný svět), že vpád Ruské armády na Ukrajinu je natolik velký zločin, že mu budeme vzdorovat i my.

Proto posíláme na Ukrajinu účinné zbraně. Proto vyhlašujeme proti Rusku podstatné ekonomické sankce, které vážným způsobem postihnou nejen Rusko, ale i nás. A to je také důvod, proč říkáme, že jsme ve válce. Proto bez průtahů a obstrukcí přijímáme obrovské množství uprchlíků z Ukrajiny a hledáme způsoby, jak se o ně rozumně postarat.

To všechno bude mít na naši ekonomiku vážné dopady. Proto bych byl moc rád, kdyby si lidé uvědomili, jak mimořádně hloupé je tvrzení, že tyto (hlavně budoucí) dopady na ekonomiku nesouvisí s válkou na Ukrajině.

J. Jurax 9.4.2022 3:34

Ehm ... jak k tomu autor došel ... postačí sledovat, co se kolem děje a extrapolovat ...

Š. Minařík 9.4.2022 2:04

Koho chce Bůh potrestat, toho raní slepotou, praví se v Písmu.

J. Kostelanský 9.4.2022 1:47

Ono asi nemůže být dlouho klik, zejména v Evropě. Považte sami, téměř 80 let klidu, prosperity a životu bez válek a jiných velkých otřesů. Z toho by se jeden mohl zbláznit. A taky že jo. Když dlouhodobě sleduji západní, ale i ty naše politiky, nemůžu se ubránit dojmu, že je postihlo nějaké kolektivní zatemnění myslí. Anebo jenom povýšenost v komunistickém stylu "poručíme větru, dešti".

Všichni politici teď naříkají nad vysokou inflaci. Ale co jiného mohli čekat, když Evropská centrální banka pouštěla do oběhu biliony ničím nekrytých eur? Když dělala právě to, co jí pravidla měnové unie striktně zakazovali - tedy vykupovala dluhy některých zemí eurozóny?

Všichni politici EU teď naříkají nad válku na Ukrajině. Ale co udělali za posledních 8 let, aby se vztahy na Ukrajině mezi Rusy a Ukrajinci alespoň trochu narovnali? Nic. Vůbec jim nevadilo, že nacionalističtí Ukrajinci udělali z jiných národností na Ukrajině občany druhé kategorie - tedy, že ukrajinštinu uzákonili jakožto jediný úřední jazyk. Týkalo se to nejen Rusů, ale i Poláků, Maďarů nebo Rusínů. Kde byla Rada Evropy?

A kde byla Evropská unie, když Ukrajinci za 8 let pozabíjeli 14 tisíc svých občanů na východě Ukrajiny. Proč jí nevadilo, že Ukrajina používá svou armádu, aby zabíjela civilisty ve své vlastní zemi? A proč EU nevadilo, že Ukrajina flagrantně odmítla plnit Minské dohody? Přitom stačilo pohrozit zastavením penězovodů z EU (samotná EU říká, že od Majdanu šli na Ukrajinu miliardy eur), pokud Kyjev nezačne jednat o narovnání vztahů s odštěpeneckými republikami.

Možná že nakonec bude lépe, když se státy západní Evropy promění ve státy muslimské. Směřují k tomu mílovými kroky.

F. Brabec 9.4.2022 1:12

Předpověď "bude omezována svoboda slova ... Bude omezeno právo shromažďovací i spolčovací. Nastanou útoky na soukromé vlastnictví,..." je dost dramatická tak by možná bylo dobré, aby autor vysvětlil, jak k ní došel.

J. Nevrkla 9.4.2022 0:24

R^R^!