6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Jak jsem se styděl

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
doktor 26.5.2008 10:25

Václav Klaus st.

je po celou dobu, co ho trochu známe, schizofrenní. Jako politik a bývalý ekonom je přísně racionální a dogmatický, jako člověk dokáže být emocionální. To ho ctí. Jinak Kosovo za Tita nebylo autonomní oblastí Srbska, ale (a to až od roku 1974) Jugoslávie. Miloševič administrativním přesunem Kosova do Srbska v roce 1989 reagoval na tehdejší masové násilnosti kosovských Albánců vůči kosovským Srbům. Ti z Kosova dlouhodobě prchali právě pro násilí, které na nich jejich albánští spoluobčané páchali. Kosovští Albánci se přidali v WWI na stranu centrálních mocností, a ve WWII zase na stranu Osy (vytvořili mimo j. SS divizi Skanderbeg). Bylo jich v Kosovu původně jen cca 400.000. Přesto tam už od počátku 20. století tvořili většinu přes 60%, z toho byly 3/4 muslimové.  Kdybych byl Srbem, řekl bych si možná "ať si jdou". Ale kdo ví...

Jenyk 26.5.2008 11:30

Re: Václav Klaus st.

Jako dnešní občané České republiky jsme si to ale přece se Slováky řekli a tehdy ..sakra, jak on se jen jmenoval, už jsem zapomněl, byl tuším předseda české vlády...který to celé zařídil. Co kdyby se ho pan prezident na tehdejší okolnosti zeptal? Možná by se také mohl podívat na dnešní vztahy které máme se Slováky, třeba by byl překvapený. To jen pro jistotu, aby se za ten svůj dnešní stud někdy nestyděl, když se za něj nestydí dnes ;-P.

brána 26.5.2008 11:30

Re: Václav Klaus st.

Všechna čest emocionálně agujícím dogmatikům. Ale nezapomínejme na prezidenta racionálně nakládajíciho s naší emocionalitou. Na tomto parketu má mezi námi velmi málo soupeřů a velmi mnoho obětí.

doktor 26.5.2008 12:46

Re: Re: Václav Klaus st.

I to je možné. Dělají to prý inteligentní deprivanti (deprivace = definovaná porucha osobnosti).

Raul 26.5.2008 10:18

Panslované noví Pangermáni

Odhlédneme-li od sympatií k tomu či onomu etniku bylo postavení Čechů v Rakousko-Uhersku spíše podobné situaci dnešních Kosovců než Srbů. Ale Panslavismus ještě neřekl své poslední slovo. Je otázkou času, kdy se stanou Srbové v Kosovu - kteří musí být pod velkým tlakem -"pátou kolonou" Srbska, potažmo Ruska. Doufejme, že se historie neopakuje.

Vlasta 26.5.2008 10:17

Jsem na Vás hrdá

pane prezidente za to, že jste srbského velvyslance pozval. Vadí mi uznání Kosova naší vládou, protože je to diletantismus. Škoda, že si vláda nenechala od nějakého odborníka na Balkán zpracovat studii. Navíc  po nás uznání nikdo nevynucoval, takže jsme si mohli zachovat čest a svou hrdost. Ale co bychom si zachovávali, když my vlastně žádnou nemáme a jen lezeme pořád do zadku buď Rusům, nebo Američanům, nebo Bruselu. Takže za svou vládu se také stydím.:-(

Pája45 26.5.2008 11:08

Re: Jsem na Vás hrdá

"Vlastičko" vy se asi musíte mýlit, "naše" vláda je přece sestavena jen z "kvalitních" a možná i z "nejkvalitnějších odborníků" (např.: Tupohlávek, Sáša, Zelenáč, Čunda, jmenovkyně Vlastička, a nejtalentovaněší Julda, ale i další). Nebo se snad, proboha, mýlím já?

havránek 26.5.2008 11:28

Re: Jsem na Vás hrdá

R^Mohu se jen podepsat, je mi z toho zle, hlavně když si vzpomenu, jak se k nám srbové v bývalé Jugoslávii hezky chovali- to co provedl Valach s křivými ústy a šlechticem je HANBA.

Stein 26.5.2008 10:17

Predstirat stud je pokrytecke

Jako prezident Protektoratu Bőhmen und Mähren si Klausi nevedete spatne.Evropa se podle vzoru velkeho statnika Adolfa Hitlera narodnostne srovnala a Vy tu ronite krokodyli slzy nad tim, ze osmdesat procent Albancu dostalo moznost zit ve spolecnem albanskem state.To k Vam nejak nepasuje.

Arthur Longen 26.5.2008 10:11

Srbove zpusobili na Balkane tolik zla, ze to nema cenu komentovat...

Stydim se za Klause. A btw. zahranicni politiku ze zakona dela vlada a ne tenhle sasek >-

Petr Kunetka, zlocinec 26.5.2008 10:44

Re: Srbove zpusobili na Balkane tolik zla, ze to nema cenu komentovat...

Doporucuji precist ustavu...

Martin 26.5.2008 10:10

Pro hospodské inteligenty

Jelikož typický český hospodský inteligent nemá ani tušení co se v Kosovu stalo, musím to připomenout. Prostě se do Kosova desítky let sáčkovali Albánci, protože v Albánii to bylo na p*ču a až jich bylo v Kosovu hodně, udělali si referendum a doslova si ukradli část Srbska. A ti naši šaškové jim to ještě uznali. Proto pan velvyslanec odjel nas*aný domů.

Jen pro připomenutí: O hranice se nediskutuje, o hranice se střílí. Pokud by nyní Srbsko vojensky zaútočilo na Kosovo, bylo by to správné a logické.

Zeměžluč. 26.5.2008 10:47

Re: Pro hospodské inteligenty

Promluvil hospodský blb, který vám děti vysvětlí, že válku na Balkáně po rozpadu Jugoslávie začali kosovští Albánci. To není ani blbost co píšete to je lež.

jo 26.5.2008 14:26

Re: Re: Pro hospodské inteligenty

válku začali Albánci, to ví každý. jen to někdo z ideologických důvodů zatlouká

vita 26.5.2008 10:08

Je málo příležitostí, kdy mohu souhlasit s Václavem Klausem.

Tím jsem mu vděčnější za ty, kdy se svým presidentem mohu souhlasit stoprocentně.

Díky, pane presidente.

Psí vrah Čumil 26.5.2008 10:12

Re: Je málo příležitostí, kdy mohu souhlasit s Václavem Klausem.

Ano, ono to pana prezidenta sice neomlouvá z jeho jiných úletů a přešlapů, ale tady se skutečně s ním dá souhlasit stoprocentně.

PROKOP BUBEN 26.5.2008 10:07

JAK VIDNO

Ten který již mnohokrát prokázal, že studu nezná se najednou stydí......Že by i za jmenování a podílu na ustanovení TOPŠAŠKES vlády a opětné jmenování Čunka za ministra a tím pádem i místopředsedy vlády.....

defurak 26.5.2008 10:05

Stydím se spolu s Klausem - je to podlá zrada a ohýbání hřbetu.

Stydím se za naši nesebevědomou vládu. To je řečí o hájení národních zájmů ! Svá ramena ukazujeme na prkotinách - v zásadních věcech Topolánek, Schwarzenberg, Vondra a spol. se plazí po kolenou přes zásadní nesouhlas většiny občanů. Otírají se o Fica, Tuska - pokud se týká hrdosti, respektování názoru obyvatel a používání zdravého rozumu jim však nesahají ani po kolena. Stydím se za ně spolu s Klausem.

Neříkejte, že nevíte o co v Kosovu ve skutečnosti jde - americká základna, lignit, měď, zinek ! A jak to tam skutečně vypadalo a vypadá? Podívejte se na dokument "Uloupené Kosovo" a nebo se pobavte s lidmi, kteří tam v poslední době byli. Pokud vás ani to nepřesvědčí - tak se tam vydejte sami ! Válet se po plážích ve Španělsku umí každý - vydejte se do Kosovských hor, frajeři !

AndyO 26.5.2008 10:18

Re: Stydím se spolu s Klausem - je to podlá zrada a ohýbání hřbetu.

zrada čeho?

defurak 26.5.2008 11:45

Re: Re: Stydím se spolu s Klausem - je to podlá zrada a ohýbání hřbetu.

Zrada přátel, kteří např. po ruské invazi poskytli pomoc desetitisícům našich občanů, zrada většiny našich občanů, jejichž názor nikdo nerespektuje.

AndyO, již něco pamatujete a IQ máte též dost vysoko - Takže snadno rozpoznáte, že se hrbíme  před "vrchností" více než  za Husáka, že zde prostě máme modrý buldozerismus, což je jen jistá varianta bolševismu. Vám se to líbí ? Já jsem to neměl v lásce tehdy a nyní tuplem ne.

AndyO 26.5.2008 11:57

Re: Re: Re: Stydím se spolu s Klausem - je to podlá zrada a ohýbání hřbetu.

já tedy nevím o tom, že by Jugoslávci poskytli pomoc desetitisícům našich občanů, honili emigranty velmi pilně. Zrada většiny našich občanů- to nevím, co tím myslíte. Zrada je velmi silné slovo a nevím o tom, že by naši občané byli Srbové.

Já se tedy před vrchností nehrbím a dokonce nepoužívám ani idiotský argument levicových pomatenců- že někdo někomu leze do řiti jen proto, že nemá stejný názor jako oni. Co je to za blbost? Kde to má nějaký logický základ? Vždyť se to dá aplikovat na absolutně cokoli- nelezeš do zadku amíkům, tak tam lezeš rusům. Tuhle polarizaci si strčte lidi za klobouk, jste jak ti srbové s albánci- nedokážete se domluvit vůbec na ničem. A to jste mdlí Čechové, co byste dělali s horkou balkánskou krví? Vraždili se?

Slovo zrada je fakt trochu silné kafe.

vita 26.5.2008 10:24

Re: Stydím se spolu s Klausem - je to podlá zrada a ohýbání hřbetu.

Doplním - A mluvte tam spolu česky.

Oni se už Albánci postarají, aby byl slovanský živel omezen o pár dalších. Obvykle to nerozeznávají a ani rozeznávat nehodlají.

No - a my se zbavíme indoktrinovaných troubů...

Zeměžluč. 26.5.2008 10:54

Re: Stydím se spolu s Klausem - je to podlá zrada a ohýbání hřbetu.

Hlavně nečumte na tendenční dokumenty, nebo z toho zblbnete. Přečtěte si něco o tom, jak tam srbská menšina 10 let rušila Albáncům školy, nemocnice a dělala z nich občany třetího řádu. Bez jakéhokoliv  násilného odporu z Albánské strany. Až něco přečtete a budete o temetu vědět něco co se vejde za nehet malíčku můžete zkusit psát, ale pouze na nečisto. Jinak si ty Vaše písemné exkrementy nechte na doma.  

vita 26.5.2008 11:26

Re: Re: Stydím se spolu s Klausem - je to podlá zrada a ohýbání hřbetu.

Vy troubo, KDY Srbové rušili Albáncům v Kosovu školy?

Albánci měli plně albánské školství včetně univerzity v Prištině - jenže se rozhodli bojkotovat vše, co platil Bělehrad (a on to poctivě dál platil) a tak bojkotovali státní školy, úřady, nemocnice i tu univerzitu.

Bože, člověk by čekal, že Češi budou po těch letech očkováni sérem na propagandu - ale jak vidno, najdou se pitomové, kterým ani očkování nepomůže...

kolku 26.5.2008 14:17

Re: Re: Re: Stydím se spolu s Klausem - je to podlá zrada a ohýbání hřbetu.

pár jich tady tupě opakuje tehdejší propagandu.  nediv se tomu.Oni prostě musí mít Velkého bratra 100% dobrého, který neudělá chyby.  Komunisté jim to vtloukali do hlavy 40 let. Ted s chovají stejně. Drží se své ideologie zoufale zuby nehty, bojí se jen nezávisle pomyslet. Protože   fakta odporují jejich ideologii, odpovídají propagandistickými frázemi.

Je to nesvéprávná spodina českého národa :-D

Saša 26.5.2008 9:51

Také to nedokážu vnímat jinak než jako zradu.

Když Habsburkové přepadli Srbsko, vedlo to k ztrátě jejich říše a Slované se od nich a je podporujících Germánů osvobodili. Když nyní česká vláda pomáhá germánskému Bruselu okleštit Srbsko ve prospěch protislovansky zaměřených muslimů a mafiánů, nedokážu to nepovažovat za zradu. Zradu nejen Srbů, ale i Čechů.

LK 26.5.2008 10:51

Re: Také to nedokážu vnímat jinak než jako zradu.

Svérázný výklad dějin. 1/ "Ke ztrátě říše" nevedla válka se Srbskem, ale poválečné mezinárodní smlouvy: koncem 1. sv. války přece vůbec nebylo jisté, jestli se Rakousko rozpadne, a Masaryk musel hodně lobovat. 2/ Evropa se nedělí jen na Slovany a Germány, přičemž bychom měli patřit k těm prvním a hájit jejich postoje. To je už za náma, žádný rozumný člověk se dnes nebude chtít opírat o to mocné slovanské (ruské nebo srbské) Kollárovské dubisko. 3/ Když někdo vyvolá genocidu a pak prohraje válku, ztrácí území. Tak to po válce bývá. Jak chcete udržet Srby a Albánce po těch hrůzách ve společném státě?

Zeměžluč. 26.5.2008 11:04

Re: Re: Také to nedokážu vnímat jinak než jako zradu.

Masaryk musel hodně lobovat a hlavně s Benešem lhát spojencům, jak tady zavírají Habsburkové lidi za národnostní cítění a kolik je tu politických vězňů. Musely se použít podvodné národnostní mapy, Slovákům se musela slíbit nikdy nesplněná autonomie a Němci nebyli nikdy přijati jako politický národ, místo toho se vymyslel lživý konstrukt československého národa a první republika byla dokonale podminovaná. Spoléhání na slabou a války se bojící Francii přineslo svoje ovoce. V jednadvacátém století se tu najednou objeví spousta slavjanofilů, kteří by se nejraději přitulili do huňatého kožichu ruského medvěda, blbci(tam dostatnete akorát blechy nebo filcky). Zapomínají na bratrské objetí, kterého např. dostalo Polákům a to ani ne hned od ruských komunistů, stačil pro začátek velkoruský šovinismus carského režimu. Lidi, kdy už přestanete používat ten nejedlovský výklad dějin ze základní školy a primitivní panslavismus. Pořád si budeme něco nalhávat.

Pája45 26.5.2008 11:24

Re: Re: Také to nedokážu vnímat jinak než jako zradu.

Milé "LK", pozdě bycha honit, ano dnes to vypadá, že za vše mohou srbové. Kdyby se "demokratická západní Evropa" při nekontrolovaném rozpadu Jugoslávie postavila nacionalismu, mohla tomu všemu zabránit nebo to mít pod kontrolou. Jenže řada "mocných" států si okamžitě začala hrát na vlastním písečku a pokračuje v tom dodnes. Velkou část nejlepší výzbroje armády NDR poslalo Německo Chorvatsku, zamotali se to toho hoši z "jůesej" (malá střelnice, mávnutím proutku udělali z teroristické UCK národně osvobozeneckou armádu a z vrahů, mafiánů, pašeráků drog udělali demokratické vedení státu). Ono se to uznání nebo neuznání po 18 letech bordelu na Balkáně, ve kterém i my máme prsty (viz Havel - co chtěl balkán rozbombardovat víc než US army stihla) těžko rozhoduje.

LK 26.5.2008 12:02

Re: Re: Re: Také to nedokážu vnímat jinak než jako zradu.

Milé "Pája45", ovšemže za vše Srbové nemohou. Já si ale pamatuju, jak začala občanská válka v Jugoslávii. Tu vyprovokoval Miloševič a jeho vláda, nejdřív proti Slovincům, to někdy v roce 1990, pak zčala válka s Chorvatskem a s Bosnou (Albánci tehdy tak důležití nebyli - vědělo se jen, že jim tam Miloševič zrušil autonomii a univerzitu a že se tam obě etnika nemají rády), a až v r. 1999 začala válka v Kosovu. Tehdejší srbský režim si znepřátelil všechny sousedy, slovanské i neslovanské, a svazek se Srbskem si nepřál nikdo. Všechno inicioval Miloševič, a jako agresora ho identifikovalo i OSN. Miloševič zneužil srbský nacionalizmus, hodně Srbů s ním tehdy souhlasilo, a po prohrané válce holt musí nést ten důsledek, že ta ostatní etnika s nimi už žít nechtějí. Svět se k problému dlouho stavěl váhavě - vojska neměla mandát bojovat, jen "chránit", a před jejich očima srbská vojska např. vyvraždila asylanty ve Vukovaru. Až zásah NATO a jeho bombardování Srbska zastavilo masové vybíjení Albánců. Jistěže ti ostatní opláceli Srbům stejnou krutostí (až na Slovince), ale tento efekt přece známe i z naší historie. Jistě to dnešní Kosovo není klasickou demokracií. Problém je, že Evropa asi nemá sílu držet obě etnika na řetězu, aby se na sebe nevrhly, a že neuměla vymyslet nic lepšího, než se rozhodnout pro jedno ze dvou špatných řešení. Žádné jiné nebylo po ruce. ČR se asi musela rozhodnout ne podle kmenového pojetí "zrady; slovanského bratra", ale pragmaticky podle toho, které řešení přinese víc stability.