2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Terry 14.4.2006 8:30

Re: Re: Re: PROČ IMUNITA V DEMOKRATICKÉM STÁTU???

Sorry, už zapomínám, jak by řekl Werich :-D

Terry 14.4.2006 8:31

Re: Re: Re: Re: PROČ IMUNITA V DEMOKRATICKÉM STÁTU???

Měl bych vědět, kam jsem zařazen, viď:-D;-D

A.S. Pergill 14.4.2006 8:41

Re: PROČ IMUNITA V DEMOKRATICKÉM STÁTU???

Odpověděl jsem o fous níž diskutujícímu MK: Poslanec je členem moci zákonodárné a z principu fungování demokracie by měl být chráněn před buzerací ze strany moci výkonné (policie např.) a soudní. Pokud tomu tak nebude, tak hrozí, že tyto dvě moci budou diktovat jim vyhovující (= ve většině případů nedemokratické) úpravy legislativy.

Jistěže v zemích s vyšší politickou kulturou ta ochrana poslanců může být slabší - tam by totiž účelové zadržení poslance v době hlasování v pralamentu nebo jeho buzerace soudem z nicotných důvodů (zjevně vzatých jako záminka) vedla k okamžitému pádu policejních resp. soudních špiček a možná i celé vlády. U nás policie v době presidentských voleb zcela účelově zadržela opozičního poslance, a jen díky tomu byl příslušný kandidát zvolen - takže politická kultura 0.

Terry 14.4.2006 8:44

Re: Re: PROČ IMUNITA V DEMOKRATICKÉM STÁTU???

Souhlas. Ale tu "politickou kulturu = 0" si poslanci sami vytvořili a vybudovali.

MLOK1 14.4.2006 9:14

Re: Re: PROČ IMUNITA V DEMOKRATICKÉM STÁTU???

Aha, už tomu rozumím. Takže: V demokratickém státě mohou být všichni občané, s výjimkou "nadlidí" pos*anců (+ jejich přítelíčků) buzerováni mocí výkonnou. Smutné to zjištění, bohužel pravdivé. Zřejmě jeden z ne nepodstatných důvodů "blbé nálady".

AAA 14.4.2006 13:10

Re: Re: Re: PROČ IMUNITA V DEMOKRATICKÉM STÁTU???

A tudiz budeme plamenne horovat za to, aby mohli byt buzerovani vsichni kdykoli a kdekoli. Misto toho, abysme se snazili nenechat si to buzerovani libit. Budeme spokojeni s tim, kdyz kazdy pochuzkar bude mit zjebat i "nadcloveka". Skvele :)

Terry 14.4.2006 7:45

imunita

Tato "zbožná přání" a ujišťování o snaze snížit nesmyslně širokou imunitu našich poslanců (a to napříč politickými stranami, nejvíce ČSSD a KSČM) slyšíme z jejich úst už několik funkčních období, a to nejen v předvolební době, snaha "zalíbit se" ale v předvolebním čase kulminuje. Kdepak byli všichni tito "dobráci", když se již několikrát o omezení rozsahu imunity v parlamentu hlasovalo a nikdy to neprošlo? Kde byli, když si neoprávněně "přdali" a pak se dušovali, jak to hned na dalších schůzích napraví, a prd.

Hovn*, soudruhu Jičínský, sedíš tam už příliš dlouho, než abys mohl ještě něco dobrého udělat. Proboha, běž někam, nejlépe do (Y).

(Mj. podobně promluvil v roce 1653 Oliver Cromwell k členům tzv. Dlouhého parlamentu, než je musel vykopat. Je vidět, že na "kvalitě" poslanců nová doba nic nepřidala, pořád to jsou jen vyžírkové, jdoucí do politiky jen kvůli potřebě snadno a rychle si napakovat kapsu.

ilna 14.4.2006 7:30

!!

Jičínský patří mezi největší parchanty v politice - mimochodem odpovědné i za to, v jakém rozsahu mají posranci imunitu,.  A teď si bude cintat pentli. Ať táhne, kam patří - do horoucích pekel.

LOJR 14.4.2006 7:29

Soudruh Jičínský nám jaksi zapomněl sdělit,

že imunita zejména v té šíři, jaká zde je, tedy pro veškeré trestné činy, nemá nikde ve světě obdobu. Ta ale soudruhovi nevadí, s ní by nic nedělal. Padouch nebo hrdina, všichni jedna rodina!

Terry 14.4.2006 8:36

Re: Soudruh Jičínský nám jaksi zapomněl sdělit,

Padouch nebo ožralec nebo korupčník nebo vyžírka, všichni jedna poslanecká rodina!

xpoe 14.4.2006 1:36

Jičínský táhni do hajzlu

Pro pána Jána , kdy Vy už zmizíte z politikysoudruhu Jičínský.  Když poslankyně Dundáčková četla Vaše bolševické elaboráty o třídním boji před hlasováním o protikomunistickém zákoně , seděl jste v poslanecké lavici a vypadal jste jako obviněný zločinec přen Norimberským tribunálkem a divil jsem se, že jste neodešel kanálama někam pryč a u¨ž jste se nikdy neměl ukazovat na veřejnosti.

Vy jste ten největší hnus v naší politice. Skřípu zuby vzteky ze své bezmoci s tím něco dělat.

I kdyby sockomkouši dostali 5,1% , tak Vy se do parlamentu dostanete - hnus a hrůza. Výsměch všem slušným lidem.

 

?? 14.4.2006 1:59

Re: Jičínský táhni do hajzlu

Kdyby byl na straně pos*anců zájem, tak to odhlasovali již dávno. (Podobně jako když slibovali na  konci roku 2004, že hned po Novém roce  (kterém ?) si sníží platy, "omylem" zvýšené !

To jsou  jen Vaše předvolební kecy, soudruhu Jičínský (Y) !

Terry 14.4.2006 9:10

Re: Re: Jičínský táhni do hajzlu

Bohužel je vysoká pravděpodobnost, že soudruh Jičínský bude v parlamentu i v dalším funkčním období, protože kdyby ho chtěli z jeho poslaneckého křesla vykopnout, tak se ta politická fosilie nejspíš rozpadne.

A.S. Pergill 14.4.2006 0:34

Imunita má smysl

I v novodobé historii ČR byla jedna volba presidenta, kde by nedošlo ke zvolení, kdyby jednoho z volících poslanců zcela účelově nezadržela policie.

Problém imunity PO výkonu mandátu zase má bránit (a jsem přesvědčen, že i reálně brání) tomu, aby nebylo možné zákonodárce účelově stíhat za to, jak ve svém funkčním období hlasoval. Bude-li tady korektiv zákonodárného sboru, může být aktérům něčeho podobného šlápnuto na kuří oko.

Daleko větší problém je, dle mého soudu, silná závislost zákonodárců (především poslanců) na partajních sekretariátech. Dovedeno ad absurdum bychom mohli v případě řady kauz zrušit poslaneckou směmovnu a nechat někde v salonku zasedat těch cca 5 vůdců parlamentních stran, kteří by měli tolik hlasů, kolik jejich strana dostala mandátů. Ušetřilo by se dost peněz a výsledek hlasování by byl velmi podobný současnému stavu. A odpadly by trapné scény s umírajícími poslanci, hlasujícími na vozíku nebo kolečkovém křesle.

MK 14.4.2006 8:20

Re: Imunita má smysl

Ano, ma smysl, ale mela by se vstahovat POUZE na ciny spachane v Parlamentu ci Senatu, nebo na ciny primo souvisejici s vykonem politicke funkce - tato by klidne mohla trvat i dozivotne, aby poslance za hlasovani nebylo mozne stihat - souhlas. Ale proc ji maji tu ku*vy neomezenou? Nechapu...

A ze to soudruha Jicinskeho tak rozhorcilo tesne pred volbami je taky dost pruhledne...

MK 14.4.2006 8:21

Re: Re: Imunita má smysl

Vztahovat... Jicinsky me tak rozcilil, ze pisu nesmysly...:-/

A.S. Pergill 14.4.2006 8:32

Re: Re: Imunita má smysl

Představte si důležité hlasování v parlamentu, kde to vypadá, že by část poslanců vládních stran mohla hlasovat s opozicí, a policajty, chytající opoziční a "nejisté" vládní poslance na cestě do parlamentu k vůli nějakým zcela smyšleným porušením pravidel silničního provozu.

Moc zákonodárná prostě musí být oddělena od vlivu exekutivy, jinak bude zákony dikovat exekutiva (a už to nebude demokracie).

Terry 14.4.2006 8:53

Re: Re: Re: Imunita má smysl

...a policajty, chytající opoziční a "nejisté" vládní poslance na cestě do parlamentu k vůli nějakým zcela smyšleným porušením pravidel silničního provozu,

 např. jízda pod vlivem alkoholu. Ta drzost!!

To jako myslíš, že policejní prezident si BISkou nechá zjistit, kdy a kudy příslušný opoziční poslanec pojede a přikáže policistům, aby mu "naměřili" v dechu a krvi alkohol?

Když ožralý poslanec večer (asi cestou z pozdního zasedání parlamentu či hospody, někdy to je jedno) způsobí dopravní nehodu a není schopen ani srozumitelně komunikovat, tak se hajzlík nemá co ohánět imunitou.

MK 14.4.2006 9:01

Re: Re: Re: Imunita má smysl

...nebo na ciny primo souvisejici s vykonem politicke funkce... neumite cist?

I-Worm 14.4.2006 9:59

Odstupující komunistický parlament ještě nahonem

zrušil trest smrti. Myslíte si, že by bylo tak obtížné ho obnovit, kdyby komunisté zase získali moc? Skutečně si myslíte, že by nebylo možné paralyzovat opozici jinak - tam kde není demokracie? To vám může uveřit jen úplný idiot.

Terry 14.4.2006 8:20

Probuď se !!!!

Problém imunity PO výkonu mandátu zase má bránit (a jsem přesvědčen, že i reálně brání) tomu, aby nebylo možné zákonodárce účelově stíhat za to, jak ve svém funkčním období hlasoval.

Kolikrát byla použita v našem parlamentu imunita k "ochraně" toho jak kdo hlasoval? Podívej se, co imunitní výbor řeší: že jel poslavec moc rychle, že řídil ožralý, zda bude vydán při obvinění z korupce apod.

S druhou částí tvého příspěvku souhlasím. Stačí se jen podívat na přímé přenosy z PS, aby každý viděl "zájem" poslanců o projednávanou problematiku a "snahu" vyslechnout případné argumenty. V okamžiku hlasování dobíhají poslanci z "předsálí" (=poslanecké restaurace s laciným chlastem), nemají ani páru o čem se má hlasovat, a před lavicemi pochoduje "dirigent", zřejmě předseda či představitel poslaneckého klubu, který "určí" jak "svědomitě" mají právě hlůasovat. A jak to tam vypadá, když tam televizní kamery nejsou, nechci domyslet. Stačí případ "takyposlance" Kotta (Poslanec Kott alkoholik roku, http://strach.cz/?p=59), který byl tak ožralý, že se ani neudržel na nohou. Ale mandát asi vykonával dobře, když je tam (po protialkoholní léčbě ;-€) pořád.