20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

POLITIKA: I jiní prezidenti odmítali jmenovat ministry

Miloš Zeman avizoval, že odmítne jmenovat ministrem jednoho z kandidátů, které mu předložil Petr Fiala. Čelí za to vlně kritiky. Není však zdaleka naší první hlavou státu, která tímto způsobem „komplikuje“ premiérovi život.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ptáček 27.11.2021 17:11

Cituji: "A pak taky vztahy s Čínou jako druhým nejdůležitějším hospodářským partnerem pro naši zemi". S Tchaj-wanem máme šestkrát větší obchodní výměnu než s Čínou. Pokud je tedy Čína druhá, kdepak je Německo?

Z. Velínský 27.11.2021 17:08

Paní Lhotská, asi to ani nevnímáte, ale ve své umanutosti přehlížíte podstatné okolnosti. Že jiní prezidenti, když odmítali někoho jmenovat, byli muži v plné síle, a že země za jejich prezidentování fungovala bez problémů, až výborně. Vláda si v jejich době mohla dovolit fungovat několik měsíců bez ministra, a nic hrozného se nestalo. Tady u pana Zemana neplatí ani jedno. Prezident nefunguje, to vidí každý. Země čelí ničivé situaci a každý další den bezvládí způsobuje další miliardové škody. Srovnávání typu "když oni mohli, Zeman také může" je stejné, jako když třeba u zkoušky ve škole hodnotíte žáka, který na všechno odpoví správně a jednou nepřesně, pětkou, úplně stejně, jako flinka, který se na učivo vůbec nepodíval. Chyba jako chyba, vůbec nerozlišujete rozměr chyby. Možná jste dříve byla nad věcí, ale teď už jste se se svou bezpodmínečnou podporou jedné strany a neústupností k druhé straně dostala na úroveň svědků covidových, antiwaxerů, zelených ekologistů a dalších podobně zaslepených skupin.

J. Černý 27.11.2021 17:08

R^

J. Černý 27.11.2021 17:06

Ano lid volil i prezidenta Zemana na rozdíl od Lipavského. V Ústavě není napsáno, že ministry si jmenuje premiér a premiéra, že jmenuje Sněmovna, vy kluku ústavní;-D

J. Černý 27.11.2021 17:03

Jaké vulgarismy, můžete je připomenout a vysvětlit ?

J. Černý 27.11.2021 17:01

R^R^

P. Adámek 27.11.2021 16:39

Líbí se mi formulace "pana doktora Háchu", jako by tím autorka podvědomě (nebo vědomě) chtěla přispět k odstranění křivdy vůči tomuto člověku, který se z našich prezidentů dostal do vůbec nejhorší možné situace.

T. Zlesa 27.11.2021 16:28

Tak Církva, díky za tvoje inteligentní vysvětlivky.:-) Bez toho bych byl neustále na vážkách, co u nás platí. A už to nehul, to naznačuješ skoro denně.

A. Renjascu 27.11.2021 14:04

Vím, vím, žel se jen znormalizovala realita. Je to pochopitelné vzhledem k síle pevninské Číny, ale nemělo to být na úkor oduznani Taiwanu, to mělo být jasně vyjednáno, ale žel pozdě bycha honiti...

V. Církva 27.11.2021 13:55

R^

J. Pankovic 27.11.2021 13:53

...když už uznáváme třeba Kosovo :-P

V. Církva 27.11.2021 13:53

Tak zdá se, že neumíš číst. Jistě, je napsáno, že prezident nemůže volit někoho jiného, ale to teď Zeman nedělá. Že Zeman může někoho nejmenovat je jasné z ústavy "prezident jmenuje ministry, na návrh premiéra". Na tom není co nepochopit, nějaký duch parlamentní demokracie, nebo jiné nesmysly jsou jen manipulace a lži darebáků, co jsou adepty na oblíbenou pražskou zábavu s otevřenými okny.

A, že neumíš chápat psaný text prokazuješ denně.

V. Kučer 27.11.2021 13:50

Autorka chápe že naše obchodní vztahy s Čínou jsou pro nás důležitější než pro Číňany.

J. Pankovic 27.11.2021 13:48

Od založení OSN měla Rada Bezpečnosti 5 stálých členů, kterými byli vítězové 2. světové války : USA, Spojené království Velké Británie, Francii, Sovětský Svaz a Čínskou republiku...

...až do roku 1971 byl zástupcem obou Čín Tajvan...

...teď "zastupuje" Čínskou republiku i Čínskou lidovou republikou komunistická Čína a Tajvan není členem OSN :-P

A. Renjascu 27.11.2021 13:42

Proč ne my? Taiwan uznává 15 zemi, tak proč se k nim nepřidat, třeba to spustí lavinu.

V. Církva 27.11.2021 13:38

Holt co je dovoleno pánovi (Masaryk, Havel) není dovoleno volovi.

To bylo hýkání že Zeman nezvolil Pocheho. Minulé volby vyzněli proti papalášům - ANO, SPD, Piráti a proti vítačům - propad ČSSD přes 10 procent pro SPD. A Poche byl papalášská šedá eminence a probruselský vítač.

A to je hýkání když cht2j9 Lipavsk0ho, přitom nejsme v ČR až tak antisemitisicky naladěni a ultralevice propadla, včetně Pirátů s 4 křesly.

Jinými slovy v tomto je Zeman evidentně demokratická pojistka. nemusí se někomu líbit jeho vulgarismy, jak vypadá, nebo, že fandí Rusku a Číně, ale volil jsem Zemana právě proti papalášům, vítačům a progresivistům. Takže jako volič Zemana (sice ve druhém kole) jsem spokojen, Zeman u (ne)jmenování ministrů plní mou vůli.

No a že soudy a (ústavní) soudci jsou aktivisté a ne nestranní úředníci, je jistota. Je něco shnilého v této neodvolatelné nezávislé elitě, bohužel nezávislé i na spravedlnosti a závislé mainstreamové ideologii!

A. Renjascu 27.11.2021 13:35

Co je nejednoznačného na větách premiér navrhuje, čili nemůže navrhnout nikdo jiný a prezident jmenuje, čili nemůže jmenovat nikdo jiný. Prezident nemůže jmenovat kohokoliv, ale jen navrženého a premiér nemůže prosadit do vlády nikoho jiného než jmenovaného. Jde o typické vyvažování moci, aby premier nemohl svévolně navrhnout "koně" či mentálního kámoše a prezident, aby nemohl vnucovat premiérovi do vlády někoho koho tam nechce. Normální věc, která zde je již od první republiky a využívala ji většina prezidentů. Ohýbání ústavy jen kvůli personálnímu obsazení úřadu prezidenta či jiného úřadu je jednou z příčin bordelu a rozdělení v ČR.

T. Zlesa 27.11.2021 13:26

Vzhledem k tomu, že jsme parlamentní demokracie, tak moc lidu patří voleným poslancům v parlamentech. Ústavu tvořili v tomto smyslu. Vykládat ty nejednoznačné věty z ústavy v nějakém jiném kontextu je omyl. Jiného, než navrženého, jmenovat nemůže. Může jen přátelsky, a dnes už i nepřátelsky, o kandidátech pokecat... Že ho nechají, je jiná věc. Od toho tam je, aby jmenoval, koho tam volení zástupci chtějí. Že by tam ústavodárci nechali něco z cířaských práv panovníka si snad nemyslí ani Zeman.

J. Červený 27.11.2021 12:59

Těmi šunty se dají nazvat levné cetky, které Češi po milionech kupují na Alliexpresu. Ale uniká vám, že dle odborníkům Čína už má v technologiích desetiletý náskok. A Green deal budou v EU uskutečňovat pomocí čínských solárních a větrných technologií, protože se jinde na světě nevyrábějí.

I. Schlägel 27.11.2021 12:11

Uznat oficiálně rozhodně. Kdo by s tím měl začít? Mimochodem, každá podpora, i verbální, se počítá. Tudíž i Vystrčilova. Navíc Tcha-wan je naším významnějším obchodním partnerem než Čína.

A. Renjascu 27.11.2021 11:52

Psal jsem to níže, ale i to jsem již uváděl. Každopádně oficiálně uznat Taiwan.

I. Schlägel 27.11.2021 10:52

Váš výklad je úsměvný. Stabilizace společnosti na čínský způsob je Zemanův výrok. Že Vystrčil svým postojem Zemanovi oponuje je logické. Že Tchai-wan čekají díky čínským bolševikům "zajímavé časy" je jisté. Čím méně Vystrčilů, tím hůře pro "vzbouřenou čínskou kolonii". Bez ohledu na velikost země, která Tchai-wan hájí a podporuje. I když často pouze verbálně. Jak byste si podporu Tchai-wanu představoval Vy? Podporu realizovanou třeba Českou republikou a podporu realizovanou třeba USA.

A. Renjascu 27.11.2021 10:42

Obávám se, že Vystrčil to nechápe taktéž (viz níže) a celá akce byla jen natruc Zemanovi bez jakéhokoliv efektu pro Taiwan či ČR. Zeman zase chápe, že když se celý západ objímá s čínskými soudruhy, tak to čůráním proti větru jedna desetimilionová země nevyřeší a že je možná lepší přestat dělat stafáž zemím, které nás používají jako beranidlo k utišení vlastního špatného svědomí a přitom za našimi zády domlouvají s čínskými soudruhy mnohamiliardové kšefty.

I. Schlägel 27.11.2021 10:29

Tak třeba Vystrčil to vcelku chápe. Nechápe to Zeman. Oba jsou ze Západu. Chápe to i Trump. Tím "celým západem" bych si nebyl tak jist.

I. Schlägel 27.11.2021 10:20

V tom případě to vypadá, že autorka je jedna ruka s bruselskými soudruhy.;-D

R. Langer 27.11.2021 9:57

Hlavně že je správně chápou bruselští soudruzi, a jsou s nimi jedna ruka. ;-D

A. Renjascu 27.11.2021 9:52

On to nechápe celý západ a proto tak rudne a přebírá praktiky čínských soudruhů, cenzura, sledování, vyhazování z práce, vyhazování ze škol, sociální kredity, šikana obyvatel...

A. Renjascu 27.11.2021 9:48

Myslím, že žádné jiné PC ani mobily jíne než čínské nejsou (určitě ne západní, tam už se žádné nevyrábí), možná tak ještě Samsung. Pokud jde o kvalitu, tak samozřejmě záleží na tom co a u koho si objednáte, zda iPhone a nebo Sonor, zda levnou verzi či dražší. S ostatním více méně souhlasím. Trend se mi nelíbí, ale ten začal již dávno, když EU rezignovala na lidská práva v Číně a dala přednost kšeftum kvůli krátkodobým ziskům firem a aby mohla prezentovat zvýšení životní úrovně. Pak se přidaly i USA a už to bylo v pytli. A poté co západ prodal Číňanům i Volvo, tak se naučili dělat i auta. Taiwancovo gesto bylo samozřejmě naprostý nesmysl, který byl jen na truc Zemanovi bez reálného efektu. Jsem dlouhodobým zastáncem samostatnosti a nezávislosti Taiwanu, ale k tomu šaškovani Vystrčila nepomůže a spíše je kontraproduktivní, protože potvrzuje pozici Taiwanu jako "podřadné" země. Význam má pouze oficiální uznání Taiwanu jako samostatné země a přesvědčování našich partnerů v EU, aby učinili totéž. Zatím však vše nasvědčuje tomu, že tito partneři budují s Čínou, ale i s Ruskem mnohem těsnější vztahy než ČR, jejich výhrady jsou v drtivé většině jen verbální a nás používají pouze pro zakrytí špatného svědomí. Výsledkem je výrazně horší obchodní bilance a nákup dražšího zboží bez odpovídajícího efektu.

M. Valenta 27.11.2021 9:47

Autorka evidentně nechápe co jsou čínští soudruzi zač a čeho jsou schopni.

V. Církva 27.11.2021 9:18

Ano, samozřejmě mám na mysli veškeré počítače a čínské mobily které nic nevydrží (hlavně ale součástky do automobilů což je katastrofa úplná) v limitě výkon/cena je 0 .. Jasně kvalita je už v lecčems obstojná (ne vždy, know how je know how ale to už upadá i v Evropě). Čínské výrobky jsou ale drahé především tím, že k této ceně musíme PŘIDAT i podporu v nezaměstnanosti pracovních úřadů, nebo placení politických neziskovek kam se pak ti co mají v Evropě vyrábět a vyvíjet přesunují. Což jste jinými slovy napsal také.

Takže, celkem s vámi souhlasím, ale my opravdu z čínské spolupráce nemáme nic dobrého.

"S Čínou obchodují žel všichni a kdo má lepší vztahy, tak ten jí lepší koláč." Souhlasím a je to dost podstatné. Krátkodobě skutečně kupujeme drahé čínské výrobky přes západní prostředníky. Ale i pro ně je to dlouhodobě nevýhodné. Třeba tím, že si zničili know-how. My ale v Číně firmy prakticky nemáme. Dobré vztahy s Čínou nepotřebujeme, tato servilnost jen zadlužuje a ludaří svět.

(P.S. Vietnamská trička a botasky jsou z Vietnamu :-), možná to vypadá divně, ale když je na botech vyrobeno v Rumunsku nebo Číně, beru ty rumunské a ve vietnamu vyrobené audio jsem koupil i proto že ne v Číně)