27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Hydra roste

Neuvěřitelné! Za dobu působení této vlády vzrostl počet státních zaměstnanců o 31 tisíc lidí. Výdaje na platy státních zaměstnanců narostly o 28 miliard korun. Bylo vytvořeno deset nových státních úřadů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Frys 6.1.2017 18:45

Stát je nesmírně efektivní

pouze ve 2 oblastech - umí skvěle: 1) krást, loupit a vyvlastňovat soukromý majetek, 2) buzerovat a prudit. Nic jiného efektivně neumí. Stát je zločinná organizace mafiánského typu a jakékoli zmenšení jeho moci je velmi žádoucí. Limitně až k nule.

R. Brzák 6.1.2017 20:01

Re: Stát je nesmírně efektivní

Byl bych pro udržení vnější obrany - to je u státu jako služba občanům smysluplné, alespoň do té doby, než zavedeme Švýcarský model. Vše ostatní je lépe nechat v rukou svobodného a odpovědného občana, než libovolného úředníka/politika.

Z. Frys 6.1.2017 23:02

Re: Stát je nesmírně efektivní

ano, souhlasím.

Š. Hašek 6.1.2017 17:16

Přesný seznam.

Souhlas s článkem.

A buďte si jisti, že to jsou /budou všechno voliči novokomunistých eurostran. U nás zejména ČSSD/ANO/KDU. Čest výjimkám. ODS v tom lítá také. V čele ale není.

J. Kyselková 6.1.2017 18:40

Re: Přesný seznam.

ODS mlčí, nebo pípá, nebo neví. Rekonvalescence ? Stanjura, Kubera pana šéfa vzbuďte ! Ať vyskočí na podium a okřikne mediálního skřeta Babiše ! Hodně zmutoval a zblbnul nás.

J. Vavruška 6.1.2017 16:29

Není státní zaměstnanec jako zaměstnanec

Celá řada zaměstnanců státních organizací jako je třeba SÚKL se stala z "normálních" zaměstnanců státními úředníky škrtem pera, respektive podpisem zákona a složením slibu. Nejedná se o reálný nárůst počtu osob.

Kde by se taky vzaly: 31 000 by se muselo někde projevit na snížení nezaměstnanosti, snížení počtu lidí v privátním sektoru, případně obojím. Ani jedno z toho není pozorování, ne v tom rozměru.

Svobodní nějak vyčerpali svou kdysi atraktivní rétoriku a vymýšlejí už jenom ptákoviny, obvykle financované "švýcarskými přáteli" - jednou jsou to "elektronické volby" (s tím mají "vynikající" zkušenosti z USA, a to dosti čerstvé) nebo ilegálně okupované území "Liberland" na pozemku ukradeném Srbsku či snad Chorvatsku.

Jinak nemají nic - nemají program, koncepci, představu o řešení reálných problémů ani zdravě rozumnou členskou základnu (míněno vybavenou zdravým rozumem).

D. Stirský 6.1.2017 15:27

Pan Maleček má pravdu:

Státními zaměstnanci jsou dnes opravdu vedle úředníků také hasiči, zdravotní setry v LDN (ty jsou většinou příspěvkovými organizacemi), učitelé, lékaři, pracovníci muzeí a galerií... A on i nějaký ten úředník je potřeba, opravdu není možné házet všechny do jednoho pytle. Mach je tak trochu populista a rychlý střelec.

M. Prokop 6.1.2017 16:16

Re: Pan Maleček má pravdu:

A vy, pomalý střelče, se domníváte že přibylo hasičů, zdravotních sester, učitelů, lékařů a pracovníků museí a galerií? Takovou hloupost snad nedokážete tvrdit ani vy.

Přibývají nové, v lepším případě zbytečné, v horším škodlivé instituce a následkem služebního zákona před jeho zavedením značně naboptnal počet náměstků na existujících institucích - viz ministerstvo zdravotnictví, dříve 4 náměstci, nyní 10, většina "politických".

D. Stirský 6.1.2017 15:22

Jak už jsem psal,

nebude to zas taková tragédie. Koneckonců, i Mach je úředník placený z veřejných zdrojů. http://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/ucetnictvi-a-ucetnictvi-statu/ucetni-reforma-verejnych-financi-ucetnic/ucetni-vykaznictvi-statu/ucetni-vykazy-za-ceskou-republiku

M. Prokop 6.1.2017 16:17

Re: Jak už jsem psal,

Je to tragédie. Nejenže jsou ty instituce drahé a zbytečné, ony zhusta škodí zvyšováním administrativní buzerace.

J. Kratochvíl 6.1.2017 16:21

Re: Jak už jsem psal,

Jestli jsou instituce drahé nebo neužitečné ukáže čas a voliči to ocení. Nechte na hlavě, neřešte to.

R. Brzák 6.1.2017 16:49

Re: Jak už jsem psal,

Voliči to sice ocení, je ale přirozeností jakýchkoli vlád a úřednického aparátu, že namísto snižování počtu úředníků nabírají nové "kontrolní složky", které mají "zajistit kvalitnější fungování státní správy". Takže jediný, kdo s tím může něco udělat, jste Vy, pane Kratochvíle - na Vás ten Babiš přeci dá, jste jeho volič, tak to přeci funguje ne?

A. Alda 6.1.2017 13:53

Úředníků bude dále přibývat,

protože už zase někdo vymýšlí další zákazy a příkazy (https://zpravy.aktualne.cz/domaci/svetelny-smog-skodi-lidem-i-prirode-vlada-spolu-s-odborniky/r~226aa0f2d34711e6a78c002590604f2e/) a to prostě bude muset někdo odúřadovat. Tedy kontrolovat, sankcionovat, exekvovat pokuty, starat se o personalistiku a mzdové účetnictví těch kontrolorů a rozhodujících a vymáhajících úředníků. A samozřejmě nad všemi těmito úředníky také bude muset být nějaká kontrola, takže zase další úředníci.

Chcete tmu místo světla? Zaplaťte více biřiců.

Chcete světlo místo tmy? Dejte lidem svobodu!

M. Bílý 6.1.2017 12:58

Jak to vypadalo za mého mládí, když mi bylo devět let.

Asi v polovině třicátých let minulého století měl obecní úřad v Horních Počernicích (tehdy obec s asi 3.500 obyvateli západně od Prahy) pokud se pamatuji, pět pracovníků:

1. starosta pan Horáček 2. tajemník pan Krušina 3.. úřednice slečna Karkovská 4. obecní strážník štábní strážmistr Ulvr (jezdil též se sanitkou) a na toho pátého si nevzpomenu ani funkcí ani jménem. Našel by se pamětník, který by mne doplnil, případně opravil?

A. Alda 6.1.2017 13:43

Obecní strážník

nemohl být štábní strážmistr. Leda kdyby byl ve výslužbě a toho strážníka vzal se svolením představeného jako důchodcovský melouch.

Obecní úřad v Horních Počernicích ovšem neměl v roce 1935 takové povinnosti, jako mají obecní úřady obcí srovnatelné velikost dnes. Tehdy totiž nevykonávaly obce téměř žádnou přenesenou působnost ve státní správě, neboť tu vykonávaly okresní úřady a další státní orgány s okresní působností.

M. Bílý 6.1.2017 14:02

Re: Obecní strážník - máte pravdu, pane Aldo (13:43)

Neuvedl jsem, že šstr. Ulvr byl ve výslužbě (psal si šstr. v.v.). A s tím okresním úřadem též. Pokud si vzpomínám byl na dnešní Štefánikově třídě, tam, kde se dnes vchází do Teska a dalších obchodů a měl asi 12 kanceláří..

V. Kotas 6.1.2017 14:05

Re: Obecní strážník

Ale ani ta těch jmenovaných úřadech, nebylo tolik lidí, v poměru k dnešku.

A. Alda 6.1.2017 14:27

Samozřejmě.

Například okresní úřad Plzeň venkov měl v roce 1925 pouhých 17 úředníků i s okresním hejtmanem a v roce 1995 jich měl okresní úřad Plzeň-jih 174 (kolik jich tehdy měl okresní úřad Plzeň-sever, to nevím). Jenomže ono to souvisí s tou mírou svobody občana a množstvím kompetencí (pravomocí a působností) státu. Čím více si stát usurpuje, tím více na to potřebuje úředníků. Čím více zákazů a příkazů a povolení a regulací - tím více musí být úředníků, kteří to budou realizovat.

A také, čím komplikovanější administrativní proces, tím více úředníků na to musí být. Zavedení druhé instance znamená cca ztrojnásobení počtu úředníků. Čím více se mají dodržovat práva občanů, tím více je třeba úředníků (nový správní řád z roku 2004 si vyžádal extrémní nárůst počtu úředníků, protože se teď už žádná věc jednoduše vyřídit nemůže). A ti úředníci se musí školit a na to jsou třeba zase jiní úředníci. A všichni musí být kontrolováni a kontroloři musí být také kontrolováni.

A padlament, místo aby se soustředil na kontrolu exekutivy, se vyžívá v legislativním kutilství a tím v rozhojňování úředníků moci výkonné. Ale co s tím, když lidi zvolí raději lékaře (třeba chirurga, co se mu už třesou ruce, a tak hledá štěstí v politice) než odborníka na veřejnou správu (protože to je podle nich zločinná stará struktura). No nic, postěžoval jsem si a tím to končí. Nic se nezmění, lidi budou dál volit pitomce a ti pitomci budou dál vymýšlet zákazy a příkazy a omezení a regulace a povinnosti...až časem někoho napadne, že kdo nese...r...e tmavohnědě, nesmí na záchod.

V. Kotas 6.1.2017 14:03

Re: Jak to vypadalo za mého mládí, když mi bylo devět let.

Podobné obsazení, bývalo v takových obcích do r. 1968, dá se říci.

A. Alda 6.1.2017 14:29

Nesmysl.

Neuvěřitelný nesmysl.

Sedněte si někdy ke sbírce zákonů a prolistujte si ji.

M. Bílý 6.1.2017 15:01

Re: Nesmysl. // Je to tak jak říkáte, pane Aldo ! (14:29)

Už před rokem 1945 přesídlil Obecní úřad v Horních Počernicích do zabrané vily v dnešní Jívanské ulici kde měl asi deset kanceláří s asi 15 úředníky a pak už to šlo rychle nahoru. Když jsem se o této problematice bavil někdy okolo roku 1998 s tehdejším starostou panem Liškou měl obecní úřad přibližně 200 lidí. Ovšem Horní Počernice se rozrostly o Chvaly a Svéprovice a měly přes 10.000 obyvatel.

V. Mlich 6.1.2017 11:22

S tím úřadem na rušení politické konkurence to nebude

S tím úřadem na rušení politické konkurence to nebude tak žhavé. Ačkoliv měl již týden fungovat, nejenže je ticho po pěšině, ale strany se horečně pídí, kam mají neprodleně nahlásit čísla transparentních účtů a webové adresy k jejich prohlížení, když se nechtějí vystavit sankci pozastavení státních příspěvků.

J. Kratochvíl 6.1.2017 11:21

Otázka není, jestli byrokracie bobtná ano, či ne

ale jestli stát dobře funguje ano či ne. A jestli funguje dobře, tak se potom můžeme starat,jak snižovat náklady a zajistit jeho větší efektivitu. To ale pana Macha vůbec nezajímá a proto je přijatelnější pan Babiš s Agrofertem nebo Sobotka s ČSSD, což se ukázalo za poslední 3 roky.

V. Mlich 6.1.2017 11:31

Stát funguje stále hůř

I přes rostoucí náklady stát obtěžuje obyvatelstvo stále novými nesmyslnými nařízeními a požadovaním dalších a dalších tiskopisů a potvrzení. Každé pívo se musí okamžitě hlásit Babišovi, v rámci boje proti karuselům s DPH se musí hlásit adresy neplátců DPH, jež nakoupili investiční zlato, i když toto jde mimo DPH, vystavují se stvrzenky, které dítě bude první a které druhé, třetí a na konci období pak to samé, ale jak to skutečně bylo, majitelům hospod se kecá do toho, jestli se u nich má nebo nemá kouřit... Bojím se zapnout televizi, každý den z ní vyskočí nějaká jobovka. Včera třeba ukazovali, jak Babiš účelově obešel zákon, aby připravil státní kasu o miliony na dani.

J. Kratochvíl 6.1.2017 11:50

Babiš připravil možná stát o miliony, ale stát funguje lépe

zatím co vaši politici a podnikatelé optimalizují své daně někam na Havajské ostrovy nebo Kypr. Babiš je možná bohatý a "optimalizuje daně", ale ten jeho majetek slouží společnosti tím, že peníze nevyváží, ale v ČR daní a vyrábí tím dává obživu deseti tisícům občanů. Což vás pochopitelně vůbec nezajímá, vaším hrdinou a vzorem je např. Kalousek a jemu podobní neprůhlední zloději.

V. Mlich 6.1.2017 13:49

NIC v tomto státě se nezlepšilo

Základní funkce státu jsou spravedlnost a obrana. Rath byl přistihnut s krabicí od vína plnou miliónu a nejen že ještě nesedí, ale to vypadá, že dostane nějaké odškodné. Daň z kabelek paní Nagyové se nepodařilo vybrat a ti, co na to poslali kukláče jsou furt nepotrestaní. Ohledně obrany Sobotka za našimi zády plánuje příjem tisíců uprchlíků, jediné naše štěstí je, že zatím od nás utíkají, tak se aspoň plánuje odzbrojení obyvatelstva, aby se nemohli bránit, kdyby něco.

Další věc, kterou sice stát nemá dělat, ale jaksi se mlčky přijalo, že ji dělá, je důchodové pojištění. Důchodci dostali pridáno 300 korun, co jsou asi 2%. Mezitím si poslanci zvedli platy cca o 4 tisíce, co je cca 6%, to nám ten stát hezky funguje, co?

Podobně zdravotnictví, školství, dálnice, železnice a jiné, kde si stát taky neoprávněně uzurpuje řízení a všecho to jde do hajzlu. Jediné, co roste, jsou dotace Agrofertu. Pokud je ale pan Kratochvíl přisátý na tomto cecíku, tak není divu, že tleská.

J. Kratochvíl 6.1.2017 16:19

Re: NIC v tomto státě se nezlepšilo

Lžete o Babišovi i o Sobotkovi. Jste zakomplexovaný člověk, protože vaši oblíbenci skončili tam kde skončili na smetišti dějin a vy to nemůžete vydýchat.

A co se týče důchodů zaplať pánbůh za ty 3%, Kalousek nebo Nečas nadali ani to a jak nám rozkrádali stát. A ty dotace Babišovi nezáviďte, chudinko.

M. Prokop 6.1.2017 16:21

Re: NIC v tomto státě se nezlepšilo

Lže-li zde někdo, jste to vy.

J. Kratochvíl 6.1.2017 16:32

Re: NIC v tomto státě se nezlepšilo

Vy jste ten poslední, kdo o tom rozhoduje.

M. Vondráček 6.1.2017 11:45

Re: Otázka není, jestli byrokracie bobtná ano, či ne

Vám ty koblihy musí zatraceně chutnat pane Kratochvíle ...