9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

POLITIKA: Hřib by měl rezignovat

Banda divokých socialistů zabrala majiteli jeho byt. Což o to - socialisté takové věci rádi dělávají. Pozoruhodnější jsou však reakce médií a politiků. Ukazuje se tím hrozivý posun pryč od principů právního státu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 19.2.2020 15:41

No jo ... Češi se za knížete Václava zbavovali volů odesláním do Němec, Moravani se dnes zbavují hřibů odesláním do Prahy.

Jako Moravan to vítám ... :-)

J. Jurax 19.2.2020 15:35

Takže když si ve svém soukromém majetku - bytě ve vícebytovem domě - zařídím neodhlučnené nahrávací studio, hodinový hotel, kovárnu, páchnoucí koželužský provoz, AirBnB s věčně ožralými nájemníky (přijeli se bavit) nebo jej pronajmu desetičlenné nepřizpůsobivé rodině, Vy jako můj soused a taky vlastník bytu mi do toho nemáte co kecat.

Rozumím Vám dobře?

R. Brzák 19.2.2020 15:32

myslím, že nejlépe popsal v současných reáliích nejvhodnější řešení pan E.Pawlica v 11.46...

M. Valenta 19.2.2020 14:25

Asi jsem se nevyjádřil přesně. Roky byl byl klid, pak přišly pronájmy. A nehledejte všude ty vaše bubáky pane Langře.

M. Valenta 19.2.2020 14:22

sousedský hluk nebývá zpravidla ob den

E. Pawlica 19.2.2020 13:56

Máte pravdu, správně je "co nejdřív".

P. Boublíková 19.2.2020 13:53

Zajímavá diskuse.

Nabízí se tento postup: nejprve byt pronajmout dlouhodobě nějakým od pohledu nekonfliktním lidem, nejlépe příbuzným či známým. Po jeho částečném opotřebení buďto studentům nebo přes ubytovací platformu - sousedé si budou v obou případech stěžovat asi tak stejně. Po dalším opotřebení byt pronajmout nepřizpůsobivým - sousedi ani neceknou, byli by za rasisty. Dodrbaný byt pak zrekonstruovat a může se jet nanovo :-)

I. Polák 19.2.2020 13:41

Nevím, esli by vám takovouto pirátskou párty tolerovali v hotelu. Nu a když

vlastník bytu osobně bude pořádat megapárty, tak jaký je v tom rozdíl

vzhledem k sousedům. Ten hluk bude sousedský?

Ale hlavně: Airbnb není anonymní. Zákazníci jsou vyzýváni k hodnocení bytů a pronajímatelů a jistě i pronajímatelé mohou dát uživateli "flastr". Když jsme byli s Airbnb v Benátkách a naše vnoučata se při ubytovávání trochu zvukově projevavala, následovalo okamžitě upozornění, že nesmíme obtěžovat sousedy. Nu a neobtěžoavali jsme :-)

J. Pavel 19.2.2020 13:35

Vaše slovní spojení: "čím jak nejdřív" mě fascinuje, setkávám se s ním poprvé. Já běžně užívám:"co nejdřív".

I. Polák 19.2.2020 13:32

Nevím, esli by vám takovouto pirátskou párty tolerovali v hotelu. Ovšem pravda je taková, že docela nedávno, když byly zmrazené nájmy a nájemníci s regulovaným nájemným vesele pronajímali své nově zakoupené byty za nájemné tržní, tak to vlastně nikoho nezajímalo. Nu a když vlastník bytu osobně bude pořádat megapárty, tak jaký je v tom rozdíl vzhledem k sousedům. Ten hluk bude sousedský?

Ano s Airbnb jsme cestovali opravdu skvěle. První bylo upozornění, že nesmíme obtěžovat sousedy. Nu a neobtěžoavali jsme :-)

J. Pavel 19.2.2020 13:30

Pane Loucký, jste si jistý tím co píšete? Určitě se při registraci všichni ubytovaní řádně zapsali a zaplatili? Nebo byl ubytován jen zlomek a zbytek přišel na happening a tudíž nepovoleně? Je to přece ta samá situace, jako ubytování v hotelu, nebo hostelu. Je jasně definováno kolik osob a čas. Při příjezdu se toto kontroluje a v řádu ubytovacího zařízení je jasně uvedeno, zda jsou, nebo nejsou povoleny návštěvy cizích osob, zde neubytovaných.

J. Skála 19.2.2020 13:23

Autore, také patříte k těm, co pokládají slova NAJMOUT a PRONAJMOUT za synonyma?

"Pronajmout si" je nesmysl!

P. Zinga 19.2.2020 13:13

Ano, původně dobré myšlenky se chopoli Amíci. Profit ze všeho!

Ne, byt je od slova bydlení! Ale v Praze je tomu asi jinak.

A jestli má pravdu pan Loucký pode mnbo, tak je autor mimoň.

V USA to takto, jako v Praze, nefunguje, tam mají spolumajitelé větší práva.

K. Loucký 19.2.2020 12:45

Článek stojí na tom, že "aktivisté" byt protiprávně obsadili. Podle dostupných zpráv si jej ale řádně pronajali přes AirBnB. (Proč by to také měli dělat jinak, svoji věc by tím jen poškodili a s legálním postupem nejsou spojeny žádné významné náklady.)

Pak jsou ale všechny další vývody chybné.

B. Rameš 19.2.2020 12:35

AirBnB je typický parazitický systém a jako takový vyhovuje parazitům a škodí hostitelům. Ostatně soudím, že byt je od slova bydlet a nemá sloužit komerčním účelům. Když si v bytě uděláte kovárnu, je to taky OK?

V. Šedivý 19.2.2020 12:32

Čtěte znovu. Srovnávám dvoje "nekorektní" jednání.

1. Jednorázové použití pronajatého bytu k aktivistické exhibici.

2. Systematické používání bytu k podnikání - krátkodobým pronájmům.

A stále mi z toho nevychází Hřibova šaškárna jako něco horšího.

V. Šedivý 19.2.2020 12:28

A jak byl majitel omezen tím, že mu tam Hřib za doprovodu dalších aktivistických netáhel exhiboval?

E. Pawlica 19.2.2020 11:55

Do rukou mají řešení problémů vzít ti, koho se problémy dotýkají (možností zákony nabízí dostatek)a nepovolávat na pomoc ulici. Příslušné orgány problémy lidí samy od sebe řešit nebudou, pokud není žalobce. Tehdy není ani soudce, že. Každý se má o svůj zadek starat především sám a nečekat, že mu bez vlastního přičinění začnou pečení holubi sami lítat do huby.

E. Pawlica 19.2.2020 11:50

Když už to zabralo jednou v únoru 1948 ...

E. Pawlica 19.2.2020 11:48

V tom případě měla policie býti přivolána.

E. Pawlica 19.2.2020 11:46

V tom případě fundované společenství vlastníků s dobře sestavenými stanovami je schopno s takovým majitelem udělat krátký proces, jenž může v krajním případě skončit i u soudu a vyvlastněním nemovitosti (či vyvlastnění se podobajícím procesem) - vše po právu.

Pokud společenství vlastníků má bezzubé stanovy, pak přijmout takové stanovy, které na excesy (nejen B2B platforem) bude pamatovat a postupovat ad výše.

A pokud SVJ nefunguje, jak má, pak svou energii místo kvičení do médií nasměrovat k tomu, aby SVJ začalo fungovat tak, jak má (podpora ostatních vlastníků by se v tom případě nepochybně dá předpokládat).

A pokud jsou nespokojení vlastníci v takové situaci, jako v předchozím případě, ale v menšině (podpora ostatních vlastníků absentuje), pak nezbývá, než svou jednotku prodat a prásknout do bot, takové SVJ je odsouzeno k záhubě.

V každém případě platí, že ŘEŠENÍM JE NENECHÁVAT VĚCI VE STAVU NEUSPOKOJIVÉM a myslet si, že časem si to sedne, čili lidově řečeno nechat to vyhnít, ale NEBÝT PASIVNÍ A SVOU AKTIVITU NASMĚROVAT K ŘEŠENÍ PROBLÉMU, NIKOLIV KE POKŘIKU, ŽE JE COSI ŠPATNĚ.

A. Forman 19.2.2020 11:33

Jak kteří, závist je hrozná tetka....

R. Langer 19.2.2020 11:33

"...sobecký, nenávistný a podrazácký zvratek", tím myslíte doufám tu provokační levičáckou párty, že?

R. Langer 19.2.2020 11:30

Já v tom ale žádnou podobnost nevidím. Zvláštní, co?

A. Forman 19.2.2020 11:30

Jo tááááák... takže dávat prašulky a tím je vše ok ? A jakpak je ti skvělí sousedi zdaní, co ?

A na tu žalobu za snížení hodnoty bytu bych byl moc zvědavý.....

Na dušení se závistí lék není....

R. Langer 19.2.2020 11:29

Tak já nevím, jestli když někam jedete na dovolenou, tak tam děláte bordel. Já s tím takovou zkušenost nemám, vy ano?

E. Pawlica 19.2.2020 11:29

Přesně tak.

E. Pawlica 19.2.2020 11:29

Pronajímám několik bytů v různých domech s různě fungujícími společenstvími vlastníků. Z inkasovaných nájmů platím řádně daně podle příslušných zákonů. Jako majitel pronajímaných jednotek mám povinnost informovat společenstvo vlastníků o osobě nájemce, což taky činím. Pokud ovšem společenstvo vlastníků, které má dostatečně silné právní možnosti, jak si plnění povinností majitelů jednotek zjednat, na tyto možnosti rezignuje, pak jakékoliv kvičení ohledně nesnází, vzniklých v souvislosti s pronajímáním bytů prostřednictvím B2B platforem je jen pouhým pavlačovým kvičením.

Druhá situace nastane tehdy, je-li je vlastník domu jediná osoba (fyzická nebo právnická) a nějaký byt ve svém domě pronajímá prostřednictvím B2B platformy a tito krátkodobí nájemci působí jiným dlouhodobým nájemcům problémy, pak nezbývá, než si uvědomit, že nejlepší řešení je čím jak nejdřív si najít přijatelné místo k životu, vydržet doběhnutí sjednané doby nájmu a čím jak nejdřív vlastníkovi v předchozím bydlišti dát kvinde. Samozřejmě je přitom nutné brát v potaz, že v budoucím bydlišti už nebudu mít tak výhodné podmínky nebo cenu nájmu. V tom případě se musím rozhodnout, co je pro mne větší zlo – krátkodobí nepříjemní nájemníci v původním bydlišti za nižší nájemné (či výhodnější situování bytu třeba kdesi v centru města), nebo klidnější bydlení možná i vykoupené vyšším nájmem (a mimo centrum) nebo jiným malusem.

V každém případě jde jen o to, nakolik jsem schopen svou svízel řešit a vyřešit já sám, nebo kvičet a ukazovat prstem na jiného, ať můj problém kouká vyřešit za mne on.

R. Langer 19.2.2020 11:28

Asi tak.

E. Chrapek 19.2.2020 11:27

A když ten byt pronajmu dlouhodobě 6-ti studentům nebo desetičlenné romské rodince? To budou sousedi OK?