3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jenda 8.11.2007 12:12

Re: Re: Re: Dovoz zemního plynu z Ruska a opatrná diskuse o jádru?

Louce jsou zakazany, zvysuji obsah CO2 v atmosfere.

Stachanov 8.11.2007 8:52

Jelenovy zblitky čtu pravidelně, za účelem protáhnutí střev

před odchodem na onu místnost. Šaratice hadra ;-D(Y)

Stredocech 8.11.2007 8:41

Autor nesmyslně kličkuje a vedle rozumných názorů tady je schopen

opět vyrukovat s přepočtem enrgetické náročnosti na HDP.

Přitom známý příklad s českým a německým pekařem, kteří v peci téhož typu upečou se stejnou spotřebou elektřiny stejný chleba ale Němec ho prodá za 1 Euro, kdežto Čech za 14 korun a Čech má tudíž energetickou náročnost na jednu korunu dvojnásobnou by měl být SNAD sruzumitelný i jemu.

Rakousko i Německo spotřebovávají na HLAVU VÍCE elektřiny než Česko a totéž platí o všech zemích původní "patnáctky" kromě Itálie.

ëmp 8.11.2007 8:46

Re: Autor nesmyslně kličkuje a vedle rozumných názorů tady je schopen

středočechu, již jsem pochopil ty "zelené úspory energií" .. Pokud vše zdraží na úroveň Němec, dosáhne se papírového zefektivnění výroby a dosáhne úspor energie na jednotku HDP.  :-P 

portwyn 8.11.2007 15:23

Re: Re: Autor nesmyslně kličkuje a vedle rozumných názorů tady je schopen

A kuaaa...tohle by nemusela být ironie. :-(:-(:-(

Bubik 8.11.2007 11:08

Re: Autor nesmyslně kličkuje a vedle rozumných názorů tady je schopen

ale to je jednoduchá pomoc.

Zdražíme nařízením vlády chleba na čtyřnásobek. Stejný chleba Němec prodá za 1 Euro, kdežto Čech za 56 korun a Čech bude mít  tudíž energetickou náročnost na jednu korunu poloviční.

A je to, pravili Pat a Mat. A pan Jelínek.....:-P

ëmp 8.11.2007 8:25

Pane Jelínku,

k úsporám vztaženým na HDP. -  Klasická zelená demagogie. Uveďte prosím příklad, v jaké oblasti (například jaký konkrétní výrobek) vyrábíme tak nehospodárně.

další poznámka: výroba čehokoli poškozuje přírodu. Zastavme vývoz aut, piva a skla neboť s nimi vyvážíme i naše ZP.

a "promyšlený dovoz zemního plynu" jsem vůbec nepochopil

cb 8.11.2007 8:34

Re: Pane Jelínku,

Putin si to promysli.

Haui1 8.11.2007 8:08

Mne spíš dorazil

"promyšlený dovoz zemního plynu" z Ruska. Se Sovětským svazem na věčné časy, oni se čéesaďáci nezmění.

Honza42 8.11.2007 8:26

Re: Mne spíš dorazil

Ano, toto slovní spojení mně nahnalo husí kůži. Je to slovník zasloužilých normalizátorů z let sedmdesátých. Přesně vím co se za ním skrývá.  

0are2 8.11.2007 8:36

Re: Re: Mne spíš dorazil

na Jelínka nereagujte,nechte ho psát co chce

Honza42 8.11.2007 8:00

Úspory?

Je třeba si uvědomit, že úspor se dá dosáhnout pouze zvyšováním ceny. Všechno ostatní jsou krindy pindy. Takže kdo volá po úsporách ve spotřebě elektřiny volá po jejím zásadním zdražení. Jiné řešení nikdy nefungovalo a fungovat nebude. Takže kolik chcete platit za kWh? 5Kč? nebo jste více zelení a chcete platit 15 Kč/kWh? O tom to celé je.

Je to klasický sociálnědemokratickozelenokomunistický podvod, hlásat dostupné a levné zboží pro každého, když se s ním bude šetřit.

SelskyRozum 8.11.2007 19:28

Re: Úspory?

Svata pravdaR^

Enik 8.11.2007 7:51

Vážený pane Jelínku!

Ve Vašem článku mě velmi zaujalo všeobecně známé tvrzení, že energetická náročnost naší ekonomiky je přibližně dvojnásobná proti ostatním zemím evropské patnáctky. Mě by ovšem docela zajímalo, jak je tento údaj vypočítaný. Máte snad na mysli, že na vyprodukování HDP v hodnotě 1euro potřebujeme dvakrát více elektrické energie než jiné země na vyprodukování stejné hodnoty? Pokud je tomu totiž opravdu tak, pak je ale energetická náročnost naší ekonomiky daná kurzem koruny proti euru!!! Rozhodně ne tím, že by kdekoliv jinde na světě bylo možné ohřát jeden litr vody o jeden stupeň celsia za použití polovičního množství energenie v porovnání s ohřevem téhož množství vody v podmínkách ČR!!!

 Technologická vyspělost naší ekonomiky je na velmi dobré úrovni. Svědčí o tom i konkurenceschopnost našich výrobků v zahraničí. Představa, že jsme schopni vyprodukovat stejný HDP za použití polovičního množství energie, to je naprosto idiotská představa člověka, který nerozumí ani energetice, ani ekonomice, a už vůbec ne fyzice. Můžete si ovšem své přirození omývat vodou o teplotě 15st C namísto 30st C. Možná to bude mít pozitivní vliv na Vaši psychiku a inteligenci. Přitom určitě ušetříte 50% energie, a dosáhnete tak na parametry obvyklé v EU, a pomůžete boji proti globálnímu oteplování!!! 

JJ 8.11.2007 15:24

Re: Vážený pane Jelínku!

To, kolik dana zeme potrebuje elektriny na jednotku HDP je naprosto standardni ukazatel. Akorat se zesmesnujete.

ëmp 8.11.2007 15:31

Re: Re: Vážený pane Jelínku!

standardní ukazatel ano, ale jde o to k čemu... a co z něj má plynout. Pokud jej někdo vyloží jako "energetická náročnost průmyslu" je to zhovadilost.

vita 8.11.2007 16:16

Re: Re: Vážený pane Jelínku!

Je to ekonomický ukazatel - vypovídá o tom, jak draho je příslušná ekonomika (sektor ekonomiky, fabrika, dílna) schopná prodat výrobek na který spotřebovala X jednotek energie.

Nevypovídá nic o energetické náročnosti jako celku a už vůbec by se tomuto parametru měli vyhýbat ekologové. Relevantní je spotřeba energií na obyvatele. A tam nijak rozhazovační nejsmě.

Ašek 8.11.2007 7:38

H..........

Premiér Topolánek jasně řekl,budoucnost je jádro.Energetika se musí do několika málo let řešit.Jelene zase polopravdy,klasický příklad bolševického tipu kecala o ničem.Rv

Ales 8.11.2007 7:34

Není nad slunce

Při čtení tohoto článku mi je jako elektrotechnikovi velmi špatně, skoro zvracím. Postupně ztrácím morální zábrany. Mám pocit, že se blíží můj čas pustit se do něčeho Nového, co tu ještě nebylo. Nějaké Nové Nezvyklé Perpetum Mobile by to chtělo, hlavně aby PRACHY za to byly. Lidi jako autor mit to sežerou i s navijákem. Už vím co to bude a řeknu to, heč.

Koupím halu s pořádným vn přívodem jako sro1. Vedle haly postavím menší solární elnu s pořádným vn přívodem jako sro2. Propojím kabelem, mezi dám pomocný transformátor, aby enegie tekla správným směrem a ráno zapnu vypínač. Sro1 bude odebírat od 1 distribuční spol. kWh za 2-3Kč. Sro2 bude přes den dodávat 2 distrib. spol. dotovanou "solární" energii za 12,50. Já shrábnu rozdíl a než se na to přijde budu na Bahamách. Tomu  říkám pořádný energetický mix.

hroch 8.11.2007 7:39

Re: Není nad slunce

jen musíte hlídat, když přestane svítit........:-P

cb 8.11.2007 9:06

Re: Re: Není nad slunce

Dnesni fotovoltika je ucinna, funguje i ve tme. ;-D

ëmp 8.11.2007 9:09

Re: Re: Re: Není nad slunce

ahaa, už vím, co to znamená "noční proud" ;-D

Jarda 8.11.2007 9:37

Re: Není nad slunce

No ono se to dá použít i na větrníky.. Někdy se točí, i když nefouká.

Jenda 8.11.2007 12:15

Re: Re: Není nad slunce

To je pravda. Sice ma clovek nejake ztraty na to roztaceni, ale zas to vypada, ze se neco deje.

Ivan 8.11.2007 13:12

Re: Není nad slunce

A to je taky to, o co Bursíkovi jde. Je přece placen za to, aby se v ČR mohl realizovat ohromný kšeft s repasovanými německými větrníky a a by se mohla popisovaná "výroba" čisté energie provozovat ve velkém. Proto ho taky tak zkušeně vedou jeho loutkovodiči ze zahraničí.  ODS se ale bude držet vlády jako klíště, ať to uškodí ČR sebevíce.

No... 8.11.2007 7:25

Blátivý blábol blábolícího Jelena

Kverulantní a nemyslící zelené mít ve vládě, to je v pravě danajský dar.Teď se s nimi trápí ODS, ráda by se s nimi trápila ČSSD (většina, že....v parlamentu pak prosadíme jakoukoli pí..vinu) a přitom všichni ví, že bez jaderné energetiky skončíme a to velmi rychle. Jenže kšeft je kšeft,ať už se strachem z imaginárního oteplování nad normální hodnotu (ve skutečnosti Greenland ještě není zpět na svém zeleném jméně a ještě o pár stupňů se oteplit musí, aby tu bylo všude normálně teplo), nebo s takzvaným plýtváním energií. Spotřeba elektřiny jednoho obyvatele německa je dvojnásobná, než čecha. Totéž rakušáci. A přitom jsme PRÝ nejvíc energeticky nároční ! Jelen, do pr...ele málo střelen opět opisuje ze špatných poznámek svých EU regulovčíků . Jako vždy. Je buď k smíchu, nebo k pláči, občas obojí .Mimochodem-potrefená husa se ozvala:Kateřina jaujau, vychc..ná, vypočítavá, všeho schopná v zájmu poslaneckého platu řekla, Čunek lže . Zrovna od ní to vyjádření nemá chybu !

hroch 8.11.2007 7:37

Re: Blátivý blábol blábolícího Jelena

podívejte se na poslední průzkum: to už mají socani a komouši ústavní většinu - to už je lepší se handrkovat se zelenými ..... oni taky pochopí......

Frank Wood 8.11.2007 6:10

k energetické účinnosti ...

Pane Jelínku, zkuste se zamyslet nad tímto svým (spíše opsaným) výrokem: "Česká ekonomika navíc na každou vyrobenou korunu hrubého domácího produktu spotřebuje zhruba dvakrát tolik energie". Až bude chléb stát 40-60 Kč, neboli bude mít cenu srovnatelnou se západní Evropou, klesne naše spotřeba energie na "vyrobenou korunu hrubého domácího produktu (chleba)" na polovinu, a to bez jakýchkoliv technických opatření ke zvýšení energetické účinnosti. Nejsem i ale jist, zda tento již nastoupený vývoj k "energetické účinnosti" (fakticky ke větším maržím výrobců a obchodníků) bude přijímán se všeobecným jásotem ...

Pavel 8.11.2007 7:37

Re: k energetické účinnosti ...

A navíc je třeba si uvšědomit, že ta západní země energii nešetří, ony jen její spotřebu přesouvají jinam. Pokud si třeba automobilka nechá doma jen konstrukci, která spotřebuje energii jen na svícení v kanceláří, a montáž a výrobu plechů přenese k nám nebo ještě dál, a přitom si návrh auta ocení na nezenedbatelnou část nákladů, to se to pak vykazuje spotřeba energie na produkci HDP. Kdyby si Němci měli všechno železo, co spotřebuje Daimler a VW, vyrábět doma, lisovat plechy a montovat, mají spotřebu energie na jednotku HDP tak desetkrát vyšší než my.

Honza42 8.11.2007 7:53

Re: Re: k energetické účinnosti ...

R^ Přesně tak, jenže blbcovi to nevysvětlíte. Navíc na vysoké energetické náročnosti nevidím nic špatného, když za to dostanete zaplaceno. Představte si mezní situaci, kdy naše republika nebude vyrábět nic jiného než elektřinu na vývoz, pochopitelně z jádra. Zcela čisté životní prostředí, kamionů třetina, ........ a energetická náročnost někde v nekonečnu. Prostě sledovat parametr energetické náročnosti je pitomost od prvopočátku.