3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jura Jurax 8.11.2007 12:33

Re: Re: Chápal bych, kdybyste napsal

A což v Severním moři, jmenovitě pak Norsko?

cb 8.11.2007 14:31

Re: Re: Re: Chápal bych, kdybyste napsal

Problem dostat ho do Evropy, protoze Rusko s Nemeckem se preventivne dohodly na plynovodu pres Balt a podmorske plynovody se nesmeji krizit.

vita 8.11.2007 16:10

Re: Re: Re: Re: Chápal bych, kdybyste napsal

Ale zase blbost - norský plyn normálně proudí do německých a holandských terminálů a odtud vedou plynovody po Německu a do zbytku Evropy.

Problémem je cena a to, že norské zásoby jsou podstatně menší než ruské.

Proč asi tak nadnárodní a čistě kapitalistické podniky jako RWE nebo E.ON nakupují ruský plyn a dokonce budují ten "ďábelský plynovod" North Stream? Protože jde o peníze. A proč dohadují s Ruskem dodávky do r. 2O35? Protože tyhle dodávky Rusko může zaručit. Ne tak Norové...

vita 8.11.2007 16:11

Re: Re: Re: Re: Chápal bych, kdybyste napsal

Ostatně, jak by plynovod z Vyborgu do Greifswaldu mohl vadit plynovodům z Norska do Evropy?

cb 8.11.2007 18:05

Re: Re: Re: Re: Re: Chápal bych, kdybyste napsal

Kvuli nemu padnul projekt na plynovod z Norska do Polska.

vita 9.11.2007 10:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Chápal bych, kdybyste napsal

Pro Gotta, tak ať táhnou ten plynovod přes Německo - kapacit tam je dost, rozšířit se dají...

To jako podmořský plynovod z Norska do Polska je košer a z Ruska do Německa fuj? Ten North Stream se aspoň už staví, ostatní projekty jsou zatím ve stavu keců. Včetně slavného Nabucca, který spoléhal na turkménský plyn - ale Turkméni radši využívají ruskou existující infrastrukturu a koketují s Čínou. Takže Nabucco bude asi muset vést do Íránu...

North Stream bude pokračovat z Greeifswaldu přes Německo, křižovat německou část "polského" Jamalu a napojí se na naši soustavu. Jsou projetky ta spojku z Hory Svaté Kateřiny na Rozvadov - takže taky onic nepřijdem. Akorát Ukrajina, Bělorusko a (bohužel) Polsko přijdou o vydírací potenciál. A to je dobře.

Bubik 8.11.2007 11:03

Jo jo , tak nám pán z ČSSD think tanku sděluje, že

"Česká ekonomika navíc na každou vyrobenou korunu hrubého domácího produktu spotřebuje zhruba dvakrát tolik energie, co státy staré evropské patnáctky"

To je ovšem jednoduchá pomoc - stačí z republiky vytěsnit obě v posledních 8 letech vlády ČSSD lákané automobilky, vymést Mittal, co sem přišel za vlád ČSSD a znárodnit fabriky prodané za vlád ČSSD Orlenu. A bude to. Jejich současní subdodavatelé už půjdou sami.

A pan bude moci pan Jelínek konečně psát, že česká ekonomika na každou vyrobenou korunu hrubého domácího produktu nespotřebuje víc energie, než Togo, Čad nebo Zimbabve.

Ladislav N. :-))) 8.11.2007 14:55

Re: Jo jo , tak nám pán z ČSSD think tanku sděluje, že

A nebo třeba změnit kurz dolaru ke koruně. Není to tak dávno, co se Paroubek chlubil, jak za vlády socanů prudce rostly důchody v přepočtu z koruny na dolar. Že kurz dolaru klesl téměř na polovinu (aniž by na něj socani měli jakýkoli vliv), takticky zamlčel...;-P

www racek 8.11.2007 11:00

hmm, na zelený bych se moc nespoléhal

kráčí k zániku .... :-P

radek 8.11.2007 10:35

Jednoduché řešení

Řešení energetické náročnosti podle vzoru EU je přece jednoduché.

Např. ve zmiňovaném odvětví pečení chleba stačí stanovit kvóty výroby tak, aby všechny pekárny směly produkovat pouze čtvrtinu dněšní výroby chleba a současně zakázat dovoz z okolních zemí. Tím cena chleba vyskočí na čtyřnásobek a odvětví pečení chleba čtyřikrát sníží svoji energetickou náročnost. Staneme se nejzelenější ze všech zelených. To, že se lidi budou prát o každou kůrku, protože chleba bude nedostatek, je pouze nepodstatná maličkost.

Navíc by to chtělo ještě zavést chlebovou policii s právem vstupu do všech domácností, aby pochytala ty darebáky, kteří se dopustí trestného činu nedovolené domácí výroby chleba.

Zelení všech zemí, jděte do ...

honzak 8.11.2007 11:27

Re: Jednoduché řešení

já bych jen upravil ten závěr na "

Zelení soudruzi všech zemí, jděte do ..."

Jenda 8.11.2007 12:06

Re: Re: Jednoduché řešení

To je zbytecne.

Ivan 8.11.2007 13:15

Re: Re: Jednoduché řešení

Je úsměvné, jak fandové modrých ptáků řadí zelené ke komunistům nebo sociálním demokratům a zapomínají na to, že je to Topolánek, kdo je s nimi v koalici.

Jenda 8.11.2007 23:39

Re: Re: Re: Jednoduché řešení

Vzhledem k tomu, ze jina moznost byla pouze nechat vladnout ciste jenom soudruhy, tak mu nic moc jineho nezbyvalo. Holt co tam humanitni zdelanosti postizeni vzdychaci nad kytickami navolili ...

Jura Jurax 8.11.2007 12:40

Re: Jednoduché řešení

No ale nemůžete popřít, že snaha tu je - oklikou přes podporu biopaliv se zdraží obilí a tudíž i chleba jen to fikne. Čím to, že kam Zelení šlápnou, tam vnikne akorát exkrement, ovšem ryze ekologický? Omlouvám se za to cizí slovo, z lidového, hojně užívaného a všem srozumitelného výrazu pro totéž by místní staropanenský cenzor dostal kopřivku.

A mimochodem, Brusel jim pomáhá - třeba podpora fofrníků z peněz daňových poplatníků by bez moudra dštěného na nás z Brusele nebyla ... i když od našich zákonodárců lze čekat jakoukoliv hovadinu, a ani se nemusí čekat dlouho ;-€(Y)

Frank Wood 8.11.2007 19:40

Re: Re: Jednoduché řešení

Dovoluji si Vás poopravit: Ta podpora fofrníků není z daní, ale přímo z plateb za elektřinu, kterou Vám fofrníkáři dodají podle své úvahy (resp. až zafouká). Někteří "chytřejší" (Petr Pávek) si, pravda, na ty státní dotace k tomu dosáhnou taky.

Milaz 8.11.2007 10:24

jádro?

Mohu uklidnit zelené - ČEZ nechce rozvíjet jadernou energetiku. Dle mne to vyplývá z toho, že ubírá na platech řídícím specialistům na jaderných elektrárnách a nedávno dokonce organizovali manažeři propouštění obsluh. Moc by mne zajímalo, kdo by dělal co dva roky státní zkoušku, chodil na směny a bral míň jak dvojnásobek průměrné mzdy.

viz: www.dukovany.cz

Honza42 8.11.2007 11:13

Re: jádro?

Co to je méně než dvojnásobek? 30.000 Kč? Gratuluji Vám. Patříte přibližně k 20% nejlépe placených lidí ve společnosti. Zkuste ty peníze vydělat jinde.

Milaz 8.11.2007 11:27

Re: Re: jádro?

v současnosti cca 41000kč. Nemáte k čemu gratulovat. Co dva roky skládat státnice a psychotesty není med. Je nás málo - pokud  si myslíte, že 40k kč je dost, tak pojďte do Dukovan. Psychotesty za poslední rok udělali dva ze sta. Jestli je uděláte a máte technické VŠ vzdělání jste vítán! 

Jenda 8.11.2007 12:09

Re: Re: jádro?

30000? To ma programator bez praxe, pokud ne vic. S vicemene nulovou zodpovednosti a bez pravidelnych zkousek.

Jura Jurax 8.11.2007 12:42

Re: Re: Re: jádro?

Jak kde ... obvykle ovšem tak polovinu, pokud ovšem nedělá v Praze ...

Fafa 8.11.2007 21:42

Juro,

no jaderny inzenyr by zrejme treba v Britanii dokazal vydelat 1,000 liber mesicne, ze? A asi ani ne tak diky jaderne fyzice jako diky vseobecnemu IQ, ktere zrejme bude mit.

honzak 8.11.2007 10:21

zvonku to vyzerá, že

pan jelínek bude ministrem energetiky v budoucí vládě čssd.....

Jak něco takového může dostávat peníze za takové kydy????

ok 8.11.2007 9:36

teplotní mapy

Doporučuji sledovat meteorologické teplotní mapy Evropy v průběhu zimy - zjistíte, že Čechy jsou teplotně jakýmsi výběžkem Ruska, v Čechách je dlouhodobě pod nulou, zatímco už na Rýně je nad nulou, a v Británii je ve stejné době +10 stupňů, v jižním Švédsku je často tepleji než v Čechách díky moři - kdo vlastní nějakou nemovitost, ví, jak zásadní je to rozdíl - v obastech dlouhodobě pod nulou se musí nemovitosti temperovat, jinak se v průběhu několika let "rozsypou" a znehodnotí. Spočítal někdy někdo, jak velká "komparativní nevýhoda" je to pro nás?Tu evropskou teplotní mapu sleduju už několik let, dokonce mě v té souvislosti napadá, že staří Slované možná měli "komparativní výhodu" v tom, že uměli žít v mrazu, na rozdíl od ostatních Evropanů. Rozšíření Slovanů přesně odpovídá oblasti s dlouhodobými mrazy. Třeba přijeli na saních ;-) ? Tisíce Slovanů svištících na saních tažených koníky osidlovat Evropu - to je docela pěkná představa, ne ;-) ?

Antonín Hrbek 8.11.2007 9:13

Dlouho jsem přemýšlel na výrokem že

žádný učený z nebe nespadl, ale blbci padají pořád. Pane Jelínku - plácejte sociálnědemokraticky v politice, ale nepleťte se do věcí, kterým nerozumíte.

Ukazatel "energetické náročnosti" ve tvaru spotřeba energie v GJ/HDP v Kč je bastard, protože míchá naturální spotřebu s peněžním vyjádřením.  Pokud by jste se o tuto problematiku skutečně zajímal, tak byste přišel na to, že naše výrobky (například ocel, automobily, chleba atd) vyrábíme se spotřebou energie zcela srovnatelnou s vyspělými západními zeměmi. Jak již bylo řečeno, objektivnějším ukazatelem je spotřeba energie na jednoho obyvatele a tam zaujímáme vzhledem k naší životní úrovni docela slušné místo.

Pokud doporučujete ekologickou daňovou reformu směřující k reálnému zdražení úplně "fšeho" tak deformujete dalším zásahem již tak různými dotacemi a úlevami zdeformovaný trh a přivodíte řadě obyvatel nepřekonatelné problémy. Piodobně je tomu i korupčním obchodováním s emisemi. Proč já, jako obyvatel topící uhlím, mám platit ekologickou daň ale nedostávám emisní povolenky, abych mohl s nimi kšeftovat? Co je to zase za nesmysl nějaké granty na zateplování a na snižování spotřeby energie? Buď se mi zateplování vyplatí a pak ho provedu, nebo je pro mne neekonomické a pak nemám důvod proč bych jej dělat. A paní Buzková je takový expert na jadernou energetiku asi tak jako vy.

Úvahy od "politologa" o tom, že vláda může padnout, kdežto poslanecká sněmovna je rozpustitelná těžko jsou k smíchu. Pokud se nezmění poslanecká sněmovna bude i padlá vláda nahrazena prakticky stejnou. A račte si přečíst čl. 35 Ústavy o tom, kdy může být poslanecká sněmovna rozuštěna. Nakonec co jsou řádné čtyři roky trvání poslanecké sněmovny s desítkami let trvání elektráren.

Doporučuji Vám, abyste tímto způsobem nadále "radil" čelným politikům ČSSD. Snad jim pak preference poklesnou.

cb 8.11.2007 9:19

Re: Dlouho jsem přemýšlel na výrokem že

"Pani" Buzkova se k jaderne energetice nikdy  nevyjadrila, "pani" Buzkova vzdycky rikala, ze to ma rozhodnout referendum. Nikdy z ni nikdo nevypacil jeji nazor.  Zeman mel pravdu, kdyz o ni mluvil.

www racek 8.11.2007 11:10

Re: Dlouho jsem přemýšlel na výrokem že

jé, to bylo hezký, hrbek ... s jedním dodatkem. buzková se mnohokrát presentovala jako neochvějná protivnice jádra. no a další dodatek k zateplování ... chudý venkovan si zateplit nikdy nemůže. nemá na to. takže bude topit čím to půjde za spotřeby vyšší než by mohl ... takže, jak říkal soudruh jakeš " my musíme stimulovat ty národní výbory, co maj stavět ..." :-D

a s tím měřením hdp na jednotku energie jste mě potěšil. já jsem se to snažil i prosadit za totáče do různých zpráv a rozborů, no ale už tenkrát jsem byl ukřičen. ani dnes s tezí, že vyrobímě jedno auto stejně efektivně jako jiní stejně neuspějete ...:-D

Jirka 8.11.2007 9:09

Dovoz zemního plynu z Ruska a opatrná diskuse o jádru?

Při vší úctě - Bursíkovic bláboly o výstavbě paroplynových elektráren netřeba komentovat. Kdo ví něco o ekonomické náročnosti obdobných hraček, ví své. Navíc připoutávat se stále více k ruskému medvědovi? A ještě drobnost - spalováním plynu vznikají skleníkové plyny, že.

Jádrov Česku spolehlivě umíme, jako jedni z mála máme nejen technické know-how a surovinu, ale navíc v Temelíne již vybudovanou infrastrukturu pro další dva bloky. Takže diskutivat mohou pouze neznalí ignoranti. Odborníci by měli sdělit zeleným vrtulkářům - CHCETE EKOLOGICKOU ENERGII? TA DEMONSTRUJTE ZA DOSTAVBU TEMELÍNA!

Malý Aston 8.11.2007 9:12

Re: Dovoz zemního plynu z Ruska a opatrná diskuse o jádru?

Pokud bude o naší energetické budoucnosti rozhodovat kdejaký podplacený poslanec,nebo připosranec nemající svůj mozek ale jen mozek nějakého dočasného předsedy té nebo oné politické strany budeme časem svítit loučemi nebo se intenzivně učit rusky.:-D

ok 8.11.2007 9:40

Re: Re: Dovoz zemního plynu z Ruska a opatrná diskuse o jádru?

nebo budeme svítit loučemi, a ještě k tomu se budeme učit rusky ;-€