26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

POLITIKA: Holky pro všechno

Pro Jana Fischera to musel být zvláštní okamžik. Stál ve slavnostním obleku na Hradě, kam se přál tolik dostat. Jenže nebyl v roli prezidenta, ale v pozici místopředsedy vlády a ministra financí týmu Jiřího Rusnoka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Váňa 24.7.2013 7:44

Domnívám se,

že mnohem důležitější než odbornost je na post ministra manažerská schopnost.

Vždyť nám to neuvěřitelným způsobem předvedl p. Fejk v pražské ZOO.

Když nastupoval, jeho nepřátelé tvrdili, že je odborně nemožný. Dokonce koloval vtip, že když mu řekli, že jsou špatné okapy, běžel se dívat na střechu (pomíjím, že pražská ZOO okapy nechová, resp. tehdy stoprocentně nechovala). A přece za ním zůstala úžasná záležitost v podobě velice moderní populárně vzdělávací instituce.

Naopak se ukazuje, že na škodu kvality ministra bývá přílišná loajalita k politické straně, ze které vzešel.

J. Dona 24.7.2013 7:44

Re: Zastaralá informace

K. Peake : Rusnokova vláda od nás důvěru nedostane, ale když bude vládnout bez důvěry nebude to žádná tragedie.

P. Čech 24.7.2013 7:22

Re: Miloš Zeman blufuje!

Možná se ještě budeme divit. Prezident sice řekl, že pokud vláda pana Rusnoka nedostane důvěru, dostane šanci pravice, neřekl však již kdo z pravice. Nemusí to být nutně paní Němcová, může to být pan Schwarzenberg nebo dokonce i pan Cibulka. Ten je také předsedou pravicové strany. A nebo to může být Karolina Peake. Kdo ví? Časově však každopádně již teď dosáhl toho, čeho chtěl. Bude zde vláda v demisi a to až do termínu řádných voleb. Všechno je to vinou špatně napsané ústavy, ovšem nikoliv ve smyslu pravomocí prezidenta. Ve smyslu existence článku 5, tedy ústavní mocí politických stran nad mocí zákonodárnou, výkonnou i soudní.

P. Čech 24.7.2013 7:13

Re: Zastaralá informace

Ten Mlsna, to je taky politický dáreček. Stačí si vzpomenout, jak přeneseně vystupoval proti zásadám právního státu, když obhajoval Nečasovy "ústavní zvyklosti", které byly v rozporu s textem ústavy.

P. Čech 24.7.2013 7:11

Co tím chce autor říci?

Že část ministrů nemá se svým oborem žádné zkušenosti? A kdypak je měla? Žádná vláda od roku 1993, vzešlá z diktátu politických stran neměla ministry, kteří by svému oboru jakž takž rozuměli. Na takovouto kritiku politici - zástupci politických stran odpovídali, že ministři nemusí být odborníky, že mají politickou odpovědnost (rozumějte žádnou odpovědnost směrem k občanům, nějakou odpovědnost pouze směrem ke svým stranám).Pokud nebude možno (ústava v tom brání) odvolat ministra pod tlakem voličů  či jiného politika (poslance) během mandátu, pokud budou vlády handlovány pod diktátem politických stran, potud to v naší zemi půjde od desíti k pěti. Vláda je moc výkonná a jako taková má být zcela nezávislá na moci zákonodárné. Moc zákonodárná je volena, zatímco vláda je jmenována. Jmenována prezidentem, který je volen a to dokonce největším počtem voličů ze všech volených mocí.Když se politici tak vehementně dovolávají stále voličů, potom by vláda měla být postavena nad parlament a kontrolována pouze prezidentem. Jedná se totiž navzdory hloupému žvanění politiků o činnost opravdu odbornou, kdy nějaké iluzorní stranické zájmy by měly jít zcela stranou. Ono totiž docela stačí, dělají-li politici škodu ve sněmovně (viz kvalita schvalovaných zákonů), nemusejí ji dělat ještě ve vládě. Zatím však politici - zstupci politických stran a nikoliv občanů dělají škodu všude, tedy nejen v moci zákonodárné, ale i výkonné a soudní. Prostě typicky český, specifický a tradiční, kocourkovský systém.

P. Pavlovský 24.7.2013 0:16

Zastaralá informace

 "Benešová rovněž zkouší přemluvit ministra Petra Mlsnu ze strany LIDEM, aby se stal jejím náměstkem. Mlsna na to předběžně kývl. Tento krok může pomoci zajistit důvěru v dolní komoře."

K. Peake dnes na kamery jasně prohlásila, že LIDEM bude hlasovat proti důvěře.

P. Pavlovský 24.7.2013 0:10

Miloš Zeman blufuje!

Pokud vláda Jiřího Rusnoka nezíská důvěru v poslanecké sněmovně, prezident Miloš Zeman se prý při hledání nového premiéra přikloní spíše k Miroslavě Němcové než k Bohuslavu Sobotkovi.

IMHO Miloš Zeman blufuje!

Údajně chce vidět 101 podpisů (mimoústavní praxe, zavedená V. Klausem), pak prý dostane šanci sestavit vládu pravice – podle kancléře Vratislava Mynáře.

Je to dost průhledná provokace, vyděračský trik, který má vystrašit ČSSD a vybavit jí argumentem, proč hlasovat jednotně pro Rusnoka.

Žádnou Němcovou po vyslovení nedůvěry Zeman samozřejmě nejmenuje – jmenuje znovu někoho svého, možná zase Rusnoka.