5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Hledáte někoho?

Po vhodných prezidentských kandidátech je u nás nyní ohromná sháňka. Názory na to, jakými kvalitami by se měl budoucí pán na Hradě vyznačovat, se značně liší, v jednom však panuje dojemná shoda: ať už je takový, nebo makový, měl by to být především charismatik, silná vůdcovská osobnost, doma milovaná a v cizině respektovaná, schopná vést národ navzdory protivenstvím do lepší budoucnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
G. Zahradníček 29.8.2012 23:08

Ty už jsi toho nakecal.

:))

J. Urban 29.8.2012 21:59

Že nebude pro strach, Vám mohu zaručit

už teď. S tou srandou si ovšem nejsem ani zdaleka jistý...

M. Procházka 29.8.2012 17:49

Charisma presidenta

Pane Fištejn,přes všechny vaše připomínky jsou teměř všichni kandidáti směšné figurky a šašci,kteří ani nepochopí,že jsou k smíchu,bohužel ale i k pláči.Což platí i o těch,kdo je navrhli.To všechno jenom díky troubům,kteří rozhodli o veřejné volbě presidenta.

F. Eliáš 29.8.2012 13:09

Další důvod,

aby byl prezident vylosován ze všech schopných občanů. Jedině losování je demokratické. Našim mafiánům jsou naši voliči směšní. Vždy dáme hlas těm, které si mafiáni vodí na špagátku

P. Čech 29.8.2012 14:31

Re: Další důvod,

My jim hlas nedáváme, hlas jim dává poměrný volební systém. proto také přeneseně tvrdím, že naši poslanci nejsou zvoleni voliči, ale volebním systémem.

M. Pivoda 29.8.2012 12:52

Charisma přes modlitbu?

Možná, že se prezidentské charisma dá zvýšit i veřejně prezentovanou modlitbou. Představuji si, jak Vladimír Dlouhý (který coby komunista studoval za socialismu na katolické univerzitě v belgické Lovani), bude na politické tribuně odříkávat: Andělíčku můj strážníčku, opatruj mi mou dušičku!

F. Svoboda 29.8.2012 11:51

Nutná podmínka vlastností presidenta i ostatních politiků.

Každý z úspěšných kandidátů by měl žít v řádné harmonické rodině, ve které dodržuje své závazky. Jedině takový kandidát má předpoklady, že dodrží sliby a závazky svým voličům.

Pro voliče by mělo být odpuzující, že kandidát střídá manželské druhy či milenky nebo dokonce žije v mnohoženství  ! ! !

P. Čech 29.8.2012 14:38

Re: Nutná podmínka vlastností presidenta i ostatních politiků.

Úspěšný kandidát může být jen jeden. Nicméně prezident by měl mít jiné vlastnosti, než které píšete. K úspešnému řízení státu je zcela jedno, kolik milenek dotyčný má. Po soukromém životě kandidátů voličům nic není. To, co píšete je obvyklé zejména v prudérní americké společnosti, kde je povýšeno pokrytectví nad realitou života.

M. Pivoda 29.8.2012 11:28

Nejsme jako oni! - Vzpomínáte na rok 1989?

Dnešní čeští uchazeči o prezidentskou funkci jsou určitě jiní, než ti dřívější. Charismatický Václav Havel se koncem roku 1989 zaštíťoval právním státem, a právě proto při svém zvolení přísahal věrnost Československé socialistické republice. V době přísahy asi jjiž tušil, že to s tím socialismem nebude u nás natrvalo.

Někteří dnešní necharismatičtí kandidáti ale vůbec nezmíní stále platný zákon 198/1993 Sb. (který podepsal Václav Havel), podle kterého jsou pro prezidentskou funkci nutně diskvalifikováni (viz níže) - pokud tedy u nás existuje právní stát. Je mi líto, ale dle platného zákona jsou to stále "vědomí členové zločinecké organizace". Zákon 198/1993 Sb, Hlavní článek v české Wikipedii, říká:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1kon_o_protipr%C3%A1vnosti_komunistick%C3%A9ho_re%C5%BEimu_a_o_odporu_proti_n%C4%9Bmu

… Parlament konstatuje, že Komunistická strana Československa, její vedení i členové jsou odpovědni za způsob vlády v naší zemi v letech 1948 – 1989 … … Komunistická strana Československa byla organizací zločinnou a zavrženíhodnou … Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. srpna 1993. - Je třeba tento zákon změnit nebo stačí zvýšit charisma prezidentských uchazečů?

F. Svoboda 29.8.2012 11:52

Re: Nejsme jako oni! - Vzpomínáte na rok 1989?

výborný odkaz, proto komunista Fišer by neměl být pro demokratického občana volitelný.

P. Čech 29.8.2012 14:41

Re: Nejsme jako oni! - Vzpomínáte na rok 1989?

Nejen Fischer, ale žádný "bývalý" komunista.

P. Pavlovský 29.8.2012 8:53

Je to trochu složitější, jsou republiky presidentské

(USA, Rusko, Polsko, Ukrajina, Bělorusko) a republiky "parlamentní" (Střední Evropa, Itálie, Izrael), ke kterým lze přiřadit i konstituční monarchie). Francie je něco mezi.

Charismatičtí prezidenti se v parlamentním systému někdy docela hodí - Masaryk, Havel, De Gaule, podobně jako charismatičtí králové a královny.

Charismatický byl I Reagan -. God Bles Him. Jinak bych ale v čele USA viděl raději seriózního republikána než charismatického levičáka Obamu. Charismatický byl prý i Pétain.

Charismatičtí jsou ale téměř vesměs diktátoři, od Lenina přes Hitlera, Stalina, Pol Pota, Mao-tse-tunga, Kim-Ir-Sena, Tita, Salazara, Tisa, Castra, Franka, Katdáfího a vůbec arabské "presidenty", o Achma...džáda.. v Iránu nemluvě.

J. Kanioková 29.8.2012 9:54

No, že by byl Frank charismatický... to se mi nezdá z toho, co jsem četla...

P. Pavlovský 29.8.2012 11:27

Re: No, že by byl Frank charismatický... to se mi nezdá z toho, co jsem četla...

Myslel jsem španělského diktátora jmenem caudillo Franco, nikoli sudetského K.H.Fraknka, natož opravdu charismatické Henleina či Goebelse. A zapomněl jsem  na charismatika všech CHARISMATIKŮ: duce Mussolini!

J. Kanioková 29.8.2012 14:52

Já taky myslela španělského Franca, ale jaksi jsem nechtě přebrala to Vaše slovo :)))

a já na něj četla dost solidní posudky... no, ve skutečnosti hlavně jak dokázal ukočírovat tu tehdejší situaci tam..

P. Pavlovský 29.8.2012 16:34

Re: Já taky myslela španělského Franca, ale jaksi jsem nechtě přebrala to Vaše slovo :)))

Komouše sice ukočíroval všechna čest, ale zároveň nejenomže zavedl fundamentsalisticky katolickou, de iure sice neutrální, ale de facto prohitlerovskou diktaturu (Hitler mu ovšem v obč. válce také pomohl), ale tuto diktaturu plných 40 let provozoval, tedy i v době, kdy všude v Západní Evropě kvetla demokracie. Do Španělska se ani nemohla vrátit jeho hlava - král.

Pro srovnání. Augusto Pinichet srovnal bolševiky, ale pak udělal demokratické referendum, demokraticky je těsně prohrál a demokraticky odešel. To jsme v roce 1948 potřebovali a ne generála Svobodu, který sice v tu dobu nebyl v KSČ, ale s vysokou pravděpodobností byl agentem StB.

Ovšem pořád bych byl býval strávil nejlepší léta svého života v diktatuře Francově raději, než v té komunistické. Když jsem se na brigádě v Anglii v létě 1967 setkal se španělskými studenty a vylíčil jim poměry u nás, zhrozili se. Např. něco jako výjezdní doložky neznali, jezdili si kdy chtěli a kam chtěli.

J. Kanioková 29.8.2012 20:27

Pinocheta taky hodnotím dobře

T. Kočí 29.8.2012 8:50

Hledáte někoho?

Stále nejsem spokojen, není z čeho vybírat.A co vy pane Fištejne?Vás bych volil bez váhání.

J. Kanioková 29.8.2012 9:55

Já bych ráda Robejška...

R. Langer 29.8.2012 11:21

Re: Já bych ráda Robejška...

Jejda, na chvililinku jsem si ho spletl s Roučkem a k smrti jsem se vyděsil... :-)

P. Čech 29.8.2012 8:39

Ono je to trošku jinak.

Všechno pramení ze situace, kdy prezident republiky nemá podle ústavy potřebné pravomoci a to takové, aby se mohl úspěšně účastnit řízení státu. Naše ústava prezidenta degraduje na pouhého kladeče věnců a spolupodepisovače norem. Cesty z toho ven jsou jen dvě. Buď budou prezidentské pravomoci zvýšeny a nebo musí být nahrazeny onou charismatikou prezidenta. Jak je známo, charismatickým byl bezesporu T.G. Masaryk. Traduje se skutečnost, že stačilo, aby Masaryk nepozval na nějaké jednání nějakého politika a to stačilo k tomu, aby dotyčný druhý den ráno podal demisi. Za Masarykem stála slovy i činy naprostá většina občanů. Za Masarykem, nikoliv za funkcí prezidenta, jak je tomu dnes. V době, kdy si všelijaké spolky, zejména však politické strany, beztrestně dovolují porušovat ústavu a diktovat prezidentovi co smí a co nesmí, je naopak osoba charismatická nutností. Je to také důsledkem impotentnosti Ústavního soudu, který , místo aby porušování ústavy sám vyhledával a odsuzoval, hraje mrtvého brouka a porušování nejvyššího zákona země trpně přihlíží a čeká na nějaké podněty, které ovšem jaksi nemají odkud přicházet.

P. Čech 29.8.2012 14:43

Re: Ono je to trošku jinak.

Viz zákon o soudech a soudcích, který vylučuje, aby se občan obracel na Ústavní soud přímo.

S. Sedlák 29.8.2012 6:03

Snad by to ale nemělo být jediné kritérium

Nemusí mít charisma, ale měl by mít myšlenku, chcete-li vizi. Pokud možno ne každou chvíli jinou. Takže pokud to měla být podpora jmenovce rakouského prezidenta, tak za mě určitě ne. To by byla volba v duchu zákonů profesora Parkinsona. Zvolí se ten, kdo má nejméně odpůrců - a to je neschopné dřevo.

P. Čech 29.8.2012 9:33

Re: Snad by to ale nemělo být jediné kritérium

Mít myšlenku, vizi, u nás nestačí. Nemá-li prezident charisma, žádnou vizi v našem systému nemá naději prosadit. Zatím vždy, až na jednu výjimku (Masaryk) byl kašpárkem, loutkou politických stran, které vždy tahaly za provázky jeho činů. Je to totiž důsledkem toho, co tvrdím stále. Nejvyšší mocí v našem nynějším státě není moc občanů ani moc zákonodárná, výkonná a soudní, ale pouze moc politickýchj stran, vyplývající z ústavy a zejména jejího článku 5. Prezidentský systém by byl zapotřebí jako sůl. Když už k ničemu jinému, potom dozajista k tomu, aby prosadil změnu ve smyslu odstranění moci politických stran a nastolení cesty k demokracii.

J. Kanioková 29.8.2012 1:22

Charisma je dobré pro politika a jeho stranu,

ale volič potřebuje politika schopného a poctivého, i když to bychom asi chtěli moc.

Já žádného charismatického politika nepotřebuji. Dostatečně si vystačím třeba i se sucharem, jen když nepoužívá křivárny, nehysterčí, nehádá se o pitomosti a HLAVNĚ nedělá dluhy. Hlavně by měl umět předvídat a myslet i jednat realisticky.

Jen ne žádné vizionáře ! Natož eurhujery !

P. Sulc 29.8.2012 2:51

Re: Charisma je dobré pro politika a jeho stranu,

Nu, byl jeden velice charismaticky politik, zeny z nej byly vedle, div z nich nepadaly kalhotky jak jej milovaly. To byl milovany "Vudce".Pocitam ze za par let, kdyz znacne ubyvalo otcu i synu, je to nadseni preslo, i ty kalhotky uz drzely na miste.