4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Hledá se program pro českou pravici

Krize ODS je nejviditelnější projev krize české pravice, ale nikoliv její podstata. Tu lze vyjádřit otázkou, čím se vlastně liší od levice? A když nás spontánně nic zásadního nenapadne, tak se můžeme ptát, k čemu pravici vlastně potřebujeme. Jde-li o zdůvodnění existence politické strany, tak změna ve vedení nepomůže.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 27.6.2013 16:35

Re: Realistická strana

Nejde o poslední století, ale o posledních cca 25 let.

Mimochodem, kde si myslíte, že jsem se narodil já? Za ty roky jsem se naučil nevěřit jásavým slibům do budoucna a hlavně snahám stavět budoucnost na nepodložených přáních bez ohledu na přírodní zákony.

O. Kadlec 27.6.2013 16:25

Re: Realistická strana

Mně nikdo nic takového nesliboval. Pokles PODÍLU na světovém HDP je nutný, protože před 100 lety skoro všechno světové HDP bylo v Evropských a severoamerických statistikách. Dnes je světové bohatství úplně jinak rozloženo. To chce ale porozumět tomu co je to procento. HDP EU je nějakých 16 000 Mld. USD, což není vůbec málo, ale protože HDP nových ekonomik roste, podíl se zmenšuje. Zajímavější je, že HDI je dost přes 0,9, patrně nikde není vyšší.

Víte - já jsem se narodil v socialistickém Československu, takže potíže a konflikty považuji za normální stav, zatímco poplašné zprávy, že se brzy všechno podělá, jsou mi k smíchu. Výchova.

L. Severa 27.6.2013 16:04

Re: Řekněme, že to je pravda.

"Tož vzhůru, pravičáci všech zemí EU, spojte se."  Výzva málo platná, když si podráží navzájem nohy, jak to vidíme i u nás. Bohužel levice, vlastně vyšlá z Marxe, má ten internacionalismus pod kůží, takže s Bruselem na věčné časy bude hlásat až do úmoru.

J. Vyhnalík 27.6.2013 16:03

Re: Realistická strana

Pokud by v EU měla převahu pravice, nepřijímala by nesmyslné zákony typu podpory OZE, které táhnou zadluženou evropskou ekonomiku ještě rychleji ke dnu. Pravice by byla také opatrnější, pokud jde o zavádění jednotné měny a nejspíš bychom se spokojili s jakousi rozšířenou EMU, která by usnadňovala mezinárodní obchod, ale jednotlivé státy by si ponechaly národní měny. Pokud by docházelo ke sjednocování měny, bylo by to nejspíš mnohem pomalejší.

K. Pavlik 27.6.2013 15:55

Re: Realistická strana

To je samozrejme  katastrofa. No ale jak by to teprve mohlo dopadnout kdyby v Bruselu vladla napriklad ODS? Zasadni rozdil mezi levici a pravici je podle mne tento: V pravici jsou vzasade chytrejsi lide takze umi rozkradat mnohem lepe nez levice ktera to spis zblbne.

Toz tak.

J. Vyhnalík 27.6.2013 15:44

Re: Realistická strana

OK. Co říkáte na Lisabonskou strategii, která slibovala, že EU se do roku 2010 stane nejdynamičtěji se rozvíjejícím regionem světa? Co říkáte na pokles podílu na světovém HDP z 24 % na 11 %? Co říkáte na to, že pokud jde o tempo zadlužování, téměř žádný z členů eurozóny není schopen plnit "závazná" Maastrichtská kritéria? A jako třešnička na dortíku, co říkáte na to, že všemocná EK nemá po dlouhé roky schválený audit hospodaření?

O. Kadlec 27.6.2013 15:32

Re: Realistická strana

Taky jsem se přepsal: Má býti o lidech pravicových vašeho typu.

O. Kadlec 27.6.2013 15:30

Re: Realistická strana

Kolapsem umí vyhrožovat každý a jednou zkolabuje všechno, logicky se tedy kolaps všeho musí blížit. Týká se to i EU bez socialismu jako se socialismem. Tedy - prázdné žvanění.

Právě o lidech jako jsem ty jsem napsal svůj příspěvek o české pravici, jejíž jedinou nadějí je kolaps demokracie.

J. Vyhnalík 27.6.2013 15:26

Re: Realistická strana

Poslední věta má být:

Kolaps sovětského socialismu byl selankou, v porovnání s blížícím se kolapsem EU socialismu.

J. Vyhnalík 27.6.2013 15:25

Re: Realistická strana

V první větě jsem napsal, že je tento název již BOHUŽEL obsazený. Chápete?

Omlouvám se analogii, ta vždy svádí, méně chápavé, nebo méně ochotné chápat, k odvádění diskuse od tématu. Problémem je, že nic lepšího než demokracie nemáme a nejspíš ani nikdo snadno nevymyslí, ale zároveň to vede k tomu, že si slepé uličky musíme poctivě vyšlapat až na konec a zažít si nevyhnutelný kolaps systému založeného na sice líbivých, ale nerealistických předpokladech. Kolaps sovětského socialismu byl selankou s blížícím se kolapsem EU socialismu.

O. Kadlec 27.6.2013 15:12

Re: Realistická strana

Promiňte ale to je blbost, pane Vyhnalík. Mámení. Kde je jaký realismus! Masaryk volil celý život levici. Chápete?

Pravičák pravicový negóme co to demokracie je. Myslí si že rozum velí zapřahat vůz za koně, a to je pravicové, zatímco levice dělá všechno naopak...kde se ale pak ta levice bere? Jak to, že první konstruktér, který "zapřáhl vůz před koně" jak s despektem pravil "pravicový" Ferrari, Ferrari a všechny ostatní okamžitě porazil a získal titul mistra světa a pohár konstruktérů? To mu dali zblblí voliči kteří potřebují celý život na to aby zjistili jak se zapřahá?!

J. Vyhnalík 27.6.2013 15:04

Realistická strana

Bohužel je tento název již "obsazený" Masarykem, Herbenem a dalšími. Na druhou stranu Petrem Robejškem zmíněný realismus je IMHO esencí moderního pravicového myšlení.

Několikrát jsem se pokoušel formulovat jak chápu rozdíl mezi pravicí a levicí a vždy jsem skončil u symboliky vozu a koně. Pravicové je vycházet z reality a přírodních zákonů (i ekonomických) a nesnažit se je popírat, ale naopak využít jejich znalosti k tomu, aby věci fungovaly co nejlépe. Levičáci všech barev vycházejí naopak z nějakého ideálního "spravedlivého" cílového stavu a snaží se společnost a přírodní zákony ohýbat tak, aby se k vysněnému ideálu přiblížili. Výsledkem jsou obrovské náklady a pokles společenské efektivity. Přírodní zákony si nakonec najdou svoji cestu a nerealistické plány se zhroutí, jenže další jedna, nebo více generací utratí své životy budováním vzdušných zámků a následným odstraňováním chyb. Levice zapřahá vůz před koně. Slibuje lidem nerealistické ideály a v honbě za nimi neváhá spustit spirálu zadlužování, kterou neumí zastavit.

J. Vyhnalík 27.6.2013 14:47

Re: Chybí strana pro střední třídu,

Lidovci se snaží trefit do nerozhodného středu co nejvíce nalevo tak, aby nalevo od nich zůstali jen ČSSD a KSČM.

Snaží se tak oslovit voliče pro které jsou ČSSD a KSČM z jakýchkoliv důvodů nepřijatelné, ale zároveň se vyhýbají jakýmkoliv pravicovým prohlášením. To jenom ukazuje, že jde o "gumovou" stranu lovící voliče kde se dá.

O. Kadlec 27.6.2013 14:24

Složitý problém.

Pravičák pravicový je v českém prostředí zároveň protievropský. To je jediná srozumitelná idea, a pravici kolem tohoto praporu brzy svolá pan Zahradil. Už to nebude dlouho trvat. Tím zároveň zabije jakoukoli budoucí možnost existence demokratické pravicové vlády, pravice případně přijde k moci jedině v případě, že demokracie nějak padne. Chmurná to vize.

Mám ještě jednu, ale ta nevypadá tak reálně: Přijde nová generace přirozeně liberálních voličů, která dá politikům najevo, že Česká republika je jim malá. A také že pravicové smýšlení nezáleží ve snaze zbořit evropský welfare state v představě, že tím doženeme Čínu, ani nezáleží ve strašení před přistěhovalci, a dokonce ani ne ve zbrojení proti státu a jeho zakázkám - jak je dnes mezi pravičáky pravicovými v módě. Voličům možná jednou dojde, že pravicová politika Evropy spočívá v síle, svobodě, a otevřenosti do celého světa, protože tím toto kdysi periferní pobřeží Atlantiku vyrostlo, a tím se taky udrží. Nemohu říci, že bychom na toto neměli politiky. Český národ na to nemá dost voličů. Ti, kteří jsou proevropští, volí spíš nalevo.

J. Boleslav 27.6.2013 14:01

P. Robejška si čtu rád

obávám se ale, že navrhovaný program moc voličů nenadchne. Ti dají spíš na nějaká jednoduchá, líbivá hesla a slogany. Že jsou nesplnitelné? To většinou lidu nevadí. Lid chce být klamán různými prodavači dešťů.

R. Langer 27.6.2013 13:13

Re: Slovíčka

Co, vy nevíte jakým slovíčkem to označit? Tak já vám to řeknu - je to absolutní LEVICOVÁ DRZOST, diktovat někomu, za kolik má koho zaměstnávat, či za kolik se má kdo nechat zaměstnat... Není to zase tak těžké rozeznat, že? :-P

R. Langer 27.6.2013 13:07

Re: pravice = málo státu

Jistě pane Šejno, a čeho myslíte, že je to důsledek? Ano, naprosto zběsilé LEVICOVÉ politiky!

R. Langer 27.6.2013 13:05

Re: to je legrační...

To máte na mysli kterou stranu? Já o žádné pravicové straně nic nevím.

R. Langer 27.6.2013 13:04

Re: ODS - návrat ke kořenům?

No tak když ODS s EU nic neudělá, tak holt nic neudělá. Tak to holt udělá někdo za ni. Alespoň doufám. :-(

R. Langer 27.6.2013 12:57

Re: Řekněme, že to je pravda.

Vhodné doplnění!

D. Polanský 27.6.2013 12:18

No jo, devadesátá léta to bylo nádhera,

rabovat, krást, poslat ke dnu, a to vše pod hesly pravicovosti. Teď je to spíš o drobné trpělivé práci, ale takového pravičáka neznám, co by tohle uměl. Tím netvrdím, že někde v Horní a Dolní Lhotě takový se nenajde. Ale v Praze určitě ne. Tam hoši hlásají pravicovost za státní peníz. Hubou pravičák, ale ruka je ortodoxně levicová.

V. Mlich 27.6.2013 11:42

Slovíčka

Pravice, levice, liberalismus, konzervativismus atd jsou jen slovíčka, za které si každý dosadí, co mu vyhovuje. Když někdo třeba prosazuje zákaz pracovat lidem, co si neumí vydělat aspoň 8 a půl tisíce, jakým slovíčkem to označíte? Nejde o slova, jde o činy.

V. Bok 27.6.2013 11:42

No, progaram už

asi nenajde. Majetek rozkraden, tedy ztunelován, pardon privatizován, rozpočet už hlídá policie tak jí zbývá jen odchod na haciendy. Pár pěšáků ovšem musí obětovat. Probíhá losování. A zkoušet politiku podle Robejška, to nejde. Dá to moc práce a žádný zisky. A kdo by je sponzoroval, že.

Prostě konec. A socani jsou taky rozpačití. Ani drobky ze stolu nezbyly. Tak proč žít?

V. Mlich 27.6.2013 11:34

Správně! Pryč z Brusele, zpátky do Evropy!

K tomu není co dodat.

V. Mlich 27.6.2013 11:32

Z extrému do extrému

Soustředit se na drobné zlepšení současného stavu je sice dobré, ale NESMÍ se při tom zapomínat ani na cílový stav, něco jako načrtnul nedávno Mach ve své fantazii "coby kdyby". To je to světlo v dálce, za kterým se otáčíme, a podle nějž poznáme, které okamžité zdánlivé zlepšení by bylo ve skutečnosti krokem do tmy.

S. Ševeček 27.6.2013 11:23

Von Hayek

a jeho následovníci - je řešení.

J. Matuška 27.6.2013 11:19

Re: Řekněme, že to je pravda.

Číst články Petra Robejška je vždycky podnětné. Stejně tak se mi moc líbí Váš komentář, pane Švrčku. A dovolím si trochu doplnit Vaše bojové heslo: Do toho, pravičáci všech zemí EU, spojte se pod vedením Václava Klause. Doufám, že VK veškerou svou energii bude věnovat "zastřešení" seskupení, po volbách do EP v květnu 2014. ODS ať zachraňují mladší, navíc pár let v opozici jí jedině prospějí. Obrana suverenity je důležitější, než půtky partají o výši daní aj. To si nakonec můžeme v čase podle potřeby a nálad voličů měnit. Jestliže ale bude pokračovat prohlubování integrace Unie, budeme pouze tancovat tak, jak se "demokraticky" dohodne Brusel, Berlín, Paříž. A budem držet hubu a krok...

Petr Robejšek by neměl zůstat mimo politiku...

Z. Švrček 27.6.2013 10:12

Řekněme, že to je pravda.

A já bych to podepsal. Do puntíku. Máme ale jeden problém. Jsme součástí EU a tak by se s touto přeměnou dnešních takypravicových stran v novou, lákavější a neokoukanou pravici  muselo začít jaksi celoevropsky, ba celosvětově. Vždyť si proboha uvědomme, že levicově, inženýrsky, radikálně a revolučně se dnes chová většina v EU dominujících stran a tudíž celá EU je dnes taková, jak pan Ropbejšek popisuje. My jsme dnes tohoto součástí!

I kdyby se u nás našla toková strana, které by se podařilo znovu definovat a oživit konzervativní přístup k vládnutí, získat poté takovou většinu, aby se nemuseli mesaliančně spojovat v dvoj, troj a vícekoalice se stranami, které se pravicí jen nazývají, či jen používají jako mimikri pravicovou rétoriku, neměla by ještě zdaleka vyhráno. Všechno tohle rychlé rozhodování, nedomyšlené vládní kroky, nekonečné a přečasté opravování vlastních chyb, naskakování na různě módní vlny a řešení nepodstatného - to je přece denodenní praxe EU jako takové.

 EU je na tom dnes dokonce postavena. Má (rozuměj její dnešní nezpochybnitelní vládcové) vizi a cíl a vůbec se nezamýšlí nad tím, zda občanům tyto vize, cíl a cesta k nim se všemi těmi chybami, excesy a revolučními řešeními voní, či nikoliv. A jakmile se najde nějaký osvícený politik, který to vše zpochybňuje, varuje a označuje za nedomyšlené, nedej bože škodlivé, je okamžitě trestán, osočován, zadupáván do země - viz Klaus a další. Mráz dnes přichází z Brusele a je-li dnes místo, kde by se měly odehrávat panem Robejškem naznačené změny, je to celá EU, její špičky nevyjímaje. Druhým řešením je jedině výstup z EU. To ale naše vlastní levice nepřipustí a po dnešním krachu pravice to není ani na pořadu dne. Pravici nezbývá, než po právě probíhajícím pádu na dno pracovat na renesanci pravice a ve světle toho, jak bude vládnout levice, svoji pravdu obhajovat a dotáhnout to zpět k obnovení důvěry v účelnost konzervatívního přístupu ke správě věcí veřejných. Tož vzhůru, pravičáci všech zemí EU, spojte se.

Z. Švrček 27.6.2013 9:51

Re: to je legrační...

Hlavně, že levicová strana zůstane vždy čistá a svěží, neboť zloději v ní nevládnou ani z dálky ... I vy jeden šibale.

J. Plíva 27.6.2013 9:15

Stabilita je dobré heslo

Lidé chtějí stabilní prostředí. Chtějí mít stabilní to, co nemohou sami ovlivnit. Což znamená, že zároveň chtějí mít svobodu měnit, co je v jejich moci. Když volají po změně, chtějí vyměnit současné politiky. Někteří ale chtějí i změny prostředí, tedy aby jim politikové zařídili jiná pravidla - to co není v jejich osobní moci. Ale to může znamenat nestabilitu pro ostatní.Politika je ráj nestability. Stabilitu si přejí spokojení, změnu prostředí si přejí nespokojení. Věru nevím, jak (teoreticky) z toho.