1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

POLITIKA: Havel se zasloužil o svobodu...

Zákonodárci se mýlí často. Není se proto co divit, že se zmýlili i tehdy, když přijímali zákon o zásluhách Václava Havla. Ponechme stranou, zda je to moudré, když politici nahrazují historiky a přijímají podobné deklaratorní zákony.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 20.12.2012 2:27

Re: V. Klaus provedl největší zprznění demokracie v dějinách ČR

Mohl byste tedy naznačit, jak byste si Vy představoval řešení tehdejšího povolebního patu?

Nejvíce hlasů získala ČSSD, ale na vládu ji to nestačilo. Druhá byla ODS. KDU a US se mohly spojit s kteroukoliv z těchto stran a vytvořit vládu. US ovšem odmítala ČSSD i ODS.

Přijde mi to, jakoby někdo při mariáši vytýkal hráči, který neměl v ruce ani jednu sedmu, proč nehrál dvě sedmy.

ODS slíbila podporu ČSSD za pevně stanovených podmínek a aby bylo jasné jakých, tak je sepsali do smlouvy o podmíněné podpoře vlády. Základní podmínky byly dvě, omezené zadlužování a změna volebního zákona. Bohužel byly spojeným úsilím menších stran a Václava Havla znehodnoceny. Ke změně volebního systému nedošlo a proto máme dodnes kompromisní a neakceschopné koaliční vlády postavené na hlasech přeběhlíků užívajících si svou úlohu jazýčku na vahách. ČSSD nakonec s podporou KSČM a lidovců i beztrestně přešvihla rozpočty. Jediným smutným výsledkem pak bylo propojení korupčníků z ODS z korupčníky z ČSSD. Díky lži a nenávisti tak byl zmařen jediný vážný pokus opravit zfušovanou ústavu ušitou na míru parlamentnímu politikaření.

P. Pujman 20.12.2012 2:23

Re: V. Klaus provedl největší zprznění demokracie v dějinách ČR

opoziční smlouva byla jen potvrzením, že bolševická mafie má situaci pevně pod kontrolou. Bylo to její upevnění. 

P. Pujman 20.12.2012 2:17

Re: Pane Stepanku, obcas si ''''''''cintate pently'''''''',

Nebýt Havla, byl by tu stále Husák. Havel je Bůh, který nám přínesl svobodu a demokracii. Tímto způsobem se to učí děti ve škole. A když začnete o tom, co všechno událostem 17. listopadu předcházelo, tak vás studenti označí za lháře. Havel byl Bůh, který si za parťáky vybral bolševiky Čalfu, Zemana, Klause, Dlouhého, Kočárníka, Dybu ad.

P. Pavlovský 20.12.2012 2:13

Re: V. Klaus provedl největší zprznění demokracie v dějinách ČR

Chdete říct že ta senkruvna opoziřní smlouvy smrďela méně  nebo vonela lépe?

P. Pujman 20.12.2012 2:01

Re: V. Klaus provedl největší zprznění demokracie v dějinách ČR

... vějíř politických stran. Zkuste se s ním chvíli ovívat. Padnete mrtvý. Smrad jako z žumpy.  ODS = ČSSD = TOPkalousek = Lidem (šílený název!) = KSČM. Ne, to není vějíř, nýbrž odporná hromada nejrůznějších parazitů a tasemnic.

P. Sulc 20.12.2012 1:48

Pane Stepanku, obcas si ''''cintate pently'''',

jinak rteceno , kecate. Havel se zaslouzil o svobodu ?  Jiste? To on ''''uzbrojil'''' Sovetsky Svaz tak, ze naokonec zkolaboval ?  To on vedl v Polsku NEKOLIK LET statisicove demonstrace ?  To on tam vedl Solidaritu??  Ten vagon roztlacili Polaci a president Reagan, Havel jen rekl Cechum, ze by mohli zkusit si take naskocit, ale ze by Cesi pod vedenim Havla take tlacili, to ani napad. Ti pozdeji jen stale opakovali ''''svet se nam obdivuje'''' a ''''svet nam Havla zavidi''''.  Ale za to si dobre, velice dobre pamatuji, jak ten pan Havel stale opakoval, ze jako president dovede narod k prvnim svobodnym volbam, a pak slus, presidentovani povesi na hrebik a bude se opet venovat divadlu. No, nevenoval, ona ta moc chutna lepe nez svickova..

P. Pavlovský 20.12.2012 0:30

V. Klaus provedl největší zprznění demokracie v dějinách ČR

Říká se tomu kázat vodu a pít víno: "Klaus udělal svému kolegovi přednášku o demokratickém systému založeném na soutěži politických stran a za největší úspěch naší země označil nikoli ekonomickou transformaci, nýbrž že se nám podařilo vybudovat klasický pravo-levý vějíř politických stran."

Jestli bylo něco zdánlivě demokratickým, ale zároveň demokracii rušícím projektem, pak to byla "opoziční smlouva". Zatímco tzv. velká koalice, kterou občas evropské demokracie praktikují jako přiznanou krajnost z nezbytí, "opoziční smlouva",  popírající  arogantně samotný princip demokracie ("...demokratickém systému založeném na soutěži politických stran...") byla velikou lží, protože soutěž smluvně rušila.

Lží bezostyšnou, protože svou faleš měla vetknutou přímo ve svém jméně: OPOZIČNÍ SMLOUVA, to je přece něco jako KULATÝ ČTVEREC! JE TO POPŘENÍ OPOZICE, de facto je to zvláštní případ KOALIČNÍ SMLOUVY. Výsledek: zúčastněné dvě velké strany vytvoří něco na způsob Národní fronty neblahé paměti, ve skutečné opozici pak zůstávají pouze ty zbylé malé strany.

To ovšem našim "demokratům, V. Klausovi a M. Zemanovi nestačilo. Aby svou variantu   Národní fronty dokonali, pokusili se obmyslně nacpat do  poměrného volebního systému, zakotvenému v ústavě, tolik většinových prvků, aby byl poměrný pouze de iure, ale nikoli de facto. Tak by po dalších volbách vytlačili natrvalo všechny ostatní strany ze sněmovny.

Jako strážce demokracie se tehdy osvědčil Václav Havel. Proti navržené změně volebního sytému podal stížnost k ústavnímu soudu a uspěl. Je proto jeho zásluhou, že  že tu i dnes máme ten "vějíř politických stran".