15.6.2024 | Svátek má Vít


Diskuse k článku

POLITIKA: Finanční Hlava XXII

Zdá se, alespoň sociálním demokratům to tak připadá, že strach ze státních dluhů je pryč. Teď jsou v módě oživování ekonomiky a strach z recese. A také představy, jak se lze z recese "proinvestovat", jak pravil náš pan prezident. A tak ČSSD hodila přes palubu i návrh finanční ústavy připravený na Kalouskově ministerstvu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kolman 13.6.2013 22:21

Re: Posledni odstavec je podstatny

On takový přechod na Euro může pane Langere být docela dobrou (pro stát) variantou "měnové reformy". Záleží jenom na kursu převodu Kč na Euro. Vlk se nažere a koza..........zůstane celá???

J. Chaloupka 13.6.2013 16:16

Paroubek má pravdu, státní dluhy se nesplácí a to tak dlouho,

že té zemi už nechce nikdo půjčit a pak zbankrotuje. Kdo se chce poučit, tak docela pěkný státní bankrot je popsán tuším ve 4. díle F.L. Věka. Byl to rakouský státní bankrot po napoleonských válkách. (Nedávno ve stejné situaci byla Argentina).l Když stát vyhlásí bankrot, tak věřitelé, zejména držitelé státních dluhopisů, o ty své "investice" přijdou, protože stát jim nic nezaplatí. Pokud musí platit něco cizím, tak rozprodá, co má (a náš stát toho má ještě dost), případně sebere úspory svých občanů (naposled se to stalo na Kypru) a možná udělá měnu. Bohužel Evropa se snaží dluhy jednotlivých států dát na jednu hromadu s tím, že za ně ručí i ty státy, které si ještě půjčit mohou. Jediný rozdíl vzhledem k Rakousku je, že zbankrotuje celá Evropa a zřejmě pak bude úplně nová měna nebo měny, protože jednotlivé státy si asi vytvoří měny svoje. Budeme rádi, když to nebude po válce, která zatím řešila všechny krize.

P. Lenc 13.6.2013 15:34

Re: nikoli, svazáku Langere

No konečně jste napsal také něco pravdivého.

E. Pavel 13.6.2013 15:26

Re: Pořád stejně .....

Jen k vnukovi: znám spoustu studentů, kteří se na střední a vysoké škole přivydělávali v IT oboru, ať "bastlením" nebo programováním za nízké ceny. Nynčko titíž brečí, že mají marže naprd, protože jim (současní) studenti ku*ví ceny, zatímco oni musí narozdíl od nich platit nájmy, ten počítač si koupit, etc. :-/

K. Pavlik 13.6.2013 13:37

Re: Jsou lidé, kteří nemají strach z dluhů

Neznate toto: Kdyz dluzim milion mam starosti ja, kdyz dluzim 50 milionu tak ma starosti banka.

I. Schlägel 13.6.2013 13:18

Re: pane Vondráčku

Je čas někam kandidovat, pane Šejno. Jenom doufám, že až Vás někam lidi zvolej, nebudete na ministerstvu financí.

F. Eliáš 13.6.2013 13:08

Jsou lidé, kteří nemají strach z dluhů

Jsou to duševně velmi omezení tvorové

M. Šejna 13.6.2013 13:00

nikoli, svazáku Langere

za všechno přece mohou Zeman, Špidla, Sobotka a Paroubek

M. Šejna 13.6.2013 12:59

pane Vondráčku

já bych to napsal jinak:

to, že socani dokázali Klausovu hospodářskou krizi z let 1996 až 1998 přměnit na 7% růst Vás nechává chladným. A to, že tento růst dokázali současní pravičáci znovu přeměnit na recesi, Vás nejspíš nechává teplým.

Vy jste klasickým příkladem pravicového svazáka, co bude furt tvrdit, že za vlády socanů ekonomika roste navzdory vládě, zatímco za vlády pravice ekonomika klesá také navzdory vládě.

Z toho ale plyne, že v Česku se ekonomika už 20 let vyvíjí navzdory vládám. No a protože u nás ekonomika roste jen za socanů (i když navzdory), tak je lepší volit socany. Radši ať rosteme navzdory, než abychom navzdory klesali.

R. Langer 13.6.2013 11:46

Re: Posledni odstavec je podstatny

Ani moc ne, ale obávám se, že nakonec bude muset dojít i k té měnové reformě... :-(

R. Langer 13.6.2013 11:45

Re: pane Blažku

Ale jistě. A hlavně za to může Klaus, že? :-D

R. Langer 13.6.2013 11:43

Re: soudruh Páral

To si už nepamatuje... :-D

M. Vondráček 13.6.2013 9:09

Re: soudruh Páral

To že socani vládli v době 7% růstu HDP a přesto udělali Vámi zmíněnou sekeru Vás nechává chladným ??

M. Šejna 13.6.2013 8:55

pane Blažku

tohle modrým komsomolcům stejně nevysvětlíte. Ono jim uniklo, že za socanů rostl dluh rychlostí 76 mld. ročně, zatímco za té jejich pravicové a rozpočtově zodpovědné vlády je to 133 mld. ročně.

M. Šejna 13.6.2013 8:52

soudruh Páral

soudruh Páral, bývalý redaktor Rudého Práva, nemá rád socany. Po sametu si rychle chce napravit kádrový posudek a proto se rozhodl milovat pravicové vlády. Jen mu uniklo, že socani vládli 8 let a vytvořili státní dluh 603 mld. Kč. Páralem milovaní pravičáci zvýšili za pouhých 6 let od roku 2007 do roku 2012 státní dluh o 800 mld. Pokud to přepočteme na roční průměr, tak rozhazovační socani nás zadlužovali částkou 76 mld. ročně, zatímco šetřiví a rozpočtově zodpovědní pravičáci částkou 133 mld. ročně.

J. Blažek 13.6.2013 8:51

Re: Pořád stejně .....

1) Soudruhu Rečku, asi sis nepovšimnul, že jsem psal výše o ekonomickém růstu  za vládě Miloše Zemana.

2) A proč si myslíš, že nebyl dliuh v 90. létech. Protože se probendily příjmy z privatizace.

3) Za krátkých vlád Grosse a Paroubka již tak velký ekonomický růst nebyl.

4) A nejvíc roste dluh až nyní!

P. Lenc 13.6.2013 8:41

Re: Čím hůře, tím lépe - to by si socialisté

Bohužel nevadí a vadit nebude, dokud bude co dát do natažené ruky.A po nás potopa.

J. Urban 13.6.2013 8:28

Čím hůře, tím lépe - to by si socialisté

měli napsat na svou firmu. Aspoň by v tom byla trocha upřímnosti. Nebo že by je pak lidi přece jen nevolili? Když jim nevadí srba, doležel, gross, palas, rat - že by mohla vadit pravda?

J. Fohler 13.6.2013 8:21

Politická žumpa

Je úplně jedno,jestli slibuje levice,či pravice,důležité je,z čeho bude své záměry platit a s jakým ekonomickým dopadem.Sobotka byl ministr financí ( pochybuji,že je ekonom ) a v té době slušné hospodářské výsledky prošustroval,neznámo kde ( alespoň já jsem si nevšiml ).

Bohužel voliči v ČR jsou schopni uvěřit slibům o zlepšení sociální situace v ČR,ale nejsou schopni pochopit,že je to na dluh....

A. Reček 13.6.2013 7:58

Re: Pořád stejně .....

Proč tedy s.Blažku za premiérování Grosse a Paroubka se dluh nesplácel, když probíhal ekonomický růst? Jistě víte kdo byl tehdy ministrem financí.

J. Blažek 13.6.2013 7:37

Re: Pořád stejně .....

Já v článku žádná seriózní ekonomická čísla nevidím, jen podezřívání a osočování levice z nekalostí, které se nestaly. Tak píše pan Páral pořád. .... A jen tak pro zajímavost: V roce 1998 nastoupila vláda Miloše Zemana a dokázala po hlubokém poklesu za vlády Václava Klause přivést zemi k ekonomickému růstu.

I. Schlägel 13.6.2013 7:19

Re: Pořád stejně .....

Máte pravdu. Každé seriozní ekonomické číslo z úst odborníka na ekonomiku zavání třídní nenávistí proti levici, protože ta levicová ekonomická čísla z úst levicových politiků jsou fantasmagorie. Že jim v tomto často sekundují (hlavně před volbami) politici "pravicoví" na věci nic nemění. A Vy spěte dál.

A. Richter 13.6.2013 7:16

Re: Pořád stejně .....

Máte recht, pane Blažku.

Jako můj vnuk. Když měl 4 roky, chtěl, abych mu něco koupil v Globusu. Já mu vysvětloval, že na to nemáme. Zamyslel se a pak prohlásil: "Tak jim to ukradem".

Naštěstí nyní, v 15,5, je již finančně nezávislý. Bastlí s kamarádem PC-čka a prodávájí za ceny o 1/3 nižší než "značkové" firmy.

.... *8-D

J. Blažek 13.6.2013 4:31

Pořád stejně .....

.... demagogie, lž a třídní nenávist vůči levici, to je jediné, co z autora pana Párala může vypadnout!

J. Bruner 13.6.2013 2:07

zadlužit se není problém

problém nastává, když není schopnost splácet. Dnešní dluh je realizovaný budoucí zisk a ziskem státu jsou daně a poplatky, pak nezbývá nic jiného než buď snížit výdaje nebo zvýšit daně. Nebo nalézt rovnovážný stav, kdy plátce daně bude vidět s dlouhodobou perspektivou, co za své daně dostává a že je to smysluplné. Pak bude platit daně pokorně. Tuto vizi však zatím žádný politik nedal. Proč, protože to sám neví, jsou voleni lidé, kteří jsou dobří (rozuměj protřelí) straníci. Řešením je volit stále nové poslance, ať již z nových stran nebo alespoň nové tváře starých stran. Starého psa totiž novým kouskům naučit nelze.

K. Pavlik 13.6.2013 0:29

Posledni odstavec je podstatny

Takze pokud Cesko nebude v eurozóně, nemusíme dodržovat žádná zvláštní rozpočtová pravidla a tady si muzeme vybrat koho a kdy okrademe. Argentine se povedlo okrast prevazne banky a pak zacala inflace- to se asi nepodari. Takze zbyvaji na okradeni drobni stradalove - menova reforma je prilis drasticka a nepopularni. Zbyva stara dobra inflace a to je mnohokrat osvedcena a dobre fungujici metoda- nebo se mylim?