3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Fikaný pretendent Dienstbier ml.

První kolo skončilo. Dal jsem si osobně závazek, že nebudu volby komentovat, protože když vyjí stovky šakalů, je jeden hlas navíc zbytečný. Ale nedá mi, abych se nezamyslel nad jedním výsledkem, který považuji za signifikantní. Pan Martin Weis na stránkách LN napsal, že komunisté fikaně nepostavili vlastního kandidáta. No... postavili-nepostavili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 15.1.2013 13:07

Re: Vnitřní hlas velí ,

Hlavním argumentem pro Schwarzenberga je v mém případě to, že mne stále dokáže překvapovat novými myšlenkami, i když občas musíme chvíli počkat, než je vysloví. Zeman mluví rozhodně plynněji, ovšem nových myšlenek se od něho těžko dočkáme, často odpovídá podle pravidla: Ptejte se mne na co chcete, já Vám odpovím to, na co mám připravenou odpověď.

U Zemana dokáži předem přesně odhadnout, co řekne a kterým ze svých stále opakovaných bonmotů nás svým rozvleklým způsobem oblaží. U Schwarzenberga na jeho odpovědi, čekám rád a málokdy bývám zklamán, byť s ním zdaleka ne vždy souhlasím.

M. Pernický 15.1.2013 15:51

Re: Vnitřní hlas velí ,

 Pane Vyhnalík,kdyby oba dva protagonistena funkci prezidenta žvatlalí rychlostí amerického kulometu tj. 3000 slov za minutu tak ze svými pravomocemi uřídí jen to co můžou. Divím se Vám,že se nechate ovlivnit řeči politiků.Sám jistě víte,kolik lidi,nebo tušítekdo se živí na hodnocení jakýchkoliv mouder z politikových úst plynoucích.politologové komentátoří,analiticí mluvčí,prognosticí,různí mudrlanti pozvaní do medii a zatím  ti co nejsou vidět usměrnují naše životy,kumulují,přerozdělují,převádějí,tunelují a  hlavně zajištují podmínky,jak se jím nedostat na kobylku.

J. Vyhnalík 15.1.2013 16:28

Re: Vnitřní hlas velí ,

Já přece nepíšu o sobě, ale o průměrném voliči. Pokud ho politik v systému přímé volby (který jsem si já osobně také nepřál), nedokáže oslovit, nemá šanci na vítězství.

A. Novák 15.1.2013 6:35

jestli komunistické hlasy v prvním kole

dostal Dienstbier, kdo tedy volil Zemana? :o)

M. Frank 15.1.2013 9:19

Re: jestli komunistické hlasy v prvním kole

no sosani!

J. Boleslav 15.1.2013 10:54

Re: jestli komunistické hlasy v prvním kole

Bylo to část tak a část tak. Dohromady měli cca 40%, to přece odpovídá. A je taky vidět, že obě partaje už začínají být téměř k nerozeznání. To je největší memento.

Z. Jaromír 15.1.2013 6:10

Napsal jste to

pěkně, jen bych podotkl, že zrovna jen lidé s pevnou výchovou a jasnou hierarchií uvnitř si mohou dovolit nějaké ty řekněme bohémské úlety, aniž tím ztratí na úctyhodnosti, nedostupné pro jiné. Odtud ta jejich přitažlivost jak pro některé staré, tak i pro mnohé mladé.

Ze všech ohlasů na výsledky prvního kola mě nejvíc zaujalo podivení expremiéra Vl. Špidly nad tím, co ti lidé na tom aristokratovi mají...

P. Pavlovský 15.1.2013 6:41

Re: Napsal jste to

Ano, také jsem si myslíval, že Špidla Zdroje jsou, je slušný, jakkoli trochu hloupý člověl

A on je to zatím bolševik s "jasným třídním vědomím". Parvenu.

J. Vyhnalík 15.1.2013 11:00

Re: Napsal jste to

V době, kdy Vladimír Špidla ve vrcholové politice začínal jsem se shodou okolností setkal s několika lidmi, kteří ho znali z jeho působení ještě v Jindřichově Hradci. Všichni se shodli na tom, že je to echt levičák. Jeho vystupování to ukazuje, on svým levicovým názorům opravdu věří. A rozhodně není hloupý, jenom je natvrdo zasazený ve svém levicovém paradigmatu. On je takový silně věřící levicový apoštol pravé socialistické víry.

P. Pavlovský 15.1.2013 12:14

Re: Napsal jste to

Je to stejně ubohé, jako kdyby někdo řekl že neví, co mají lidé na té herečce Fischerové, poloviční židovi Fischerovi, synovi  původně stalinisty -komunisty Dienstbierovi, potetovaném muzikantovi Franzovi atd.

V USA by napsali, že to "není politicky korektní" a Špidla by byl doživotně politicky odkceaný.

L. Šarina 15.1.2013 10:27

Re: Napsal jste to

To co schází Špidlovi "stařecký rozumový šarm a glanc",který se v levicových stran nenosí.

P. Pavlovský 15.1.2013 2:48

"V politice mnoho viditelně nevykonal"

Nemáte tak docela pravdu. Chování J. Dienstbiera ml. jako volební lídra ČSSD v posledních pražských volbách bylo příkladné, charakterní a statečné.

Vývoj mu také dal za pravdu, velká koalice i šéfové pražské ODS i ČSSD padli.

Ž. Halabudová 15.1.2013 6:50

Re: "V politice mnoho viditelně nevykonal"

Ty už nevíš, co bys slintal, viď? Jestli je mladej slouha příkladný,charakterní a statečný, tak to JÁ, jsem panna orleánská nepolíbená.Už se vzbuď a vyndej ruku z nočníku.

V. Kusý 15.1.2013 9:06

Re: "V politice mnoho viditelně nevykonal"

Á, princezna Žanda von Kanal se nám vzbudila.A tykačka á la, jsme všichni odboráři? Tváří v tvář výchově a slovníku téhle,no, dejme tomu "ženy", se mi obrací kufr.

J. Vyhnalík 15.1.2013 1:20

Ano, ano, šmarjá to snad ne

Pokud jde o Dienstbierovu levicovost nelze než souhlasit, ale není to tak úplně levicovost našich komunistů, spíš komunistů západních, tedy trockistů, maoistů a levicových zelených.

Ovšem překvapilo mne opakování klišé o tom, že Klaus nedokázal zprivatizovat banky. V poslední době se s tím setkávám stále častěji. Překvapuje mne o to u lidí, kteří na vlastní kůži zažili přechod od reálného socialismu. Komunisté už v 50. letech znárodnili firemní kapitál a socialistické národní podniky byly tedy v roce 1989 fakticky plně v rukou bank. Kdyby polistopadové vlády privatizovaly banky, tak by už další privatizace byla bezpředmětná, protože noví vlastníci bank by si vyzobali prosperující rozinky, ty by prodali a zbytek by nechali zkrachovat. Malou ukázku nám předvedla Nomura s IPB a to bylo už v situaci, kdy většina podniků byla privatizována. Je jasné, že banky musely přijít na řadu až na konec. I Klaus by je privatizoval zhruba ve stejné době, jak to učinil Zeman. Na druhou stranu není Zemanovou vinou, že banky před privatizací musela jeho vláda sanovat cca 600 miliardami Kč.

To byla de facto cena za transformaci ekonomiky. Banky odepisovaly nedobytné úvěry za podniky, které transformaci nepřežily. Někdo připisuje ty ztráty na vrub Klausovi, někdo Zemanovi, ale když se nad tím zamyslíme, byla to nezbytná cena za zhroucení RVHP a restrukturalizaci ekonomiky ČR.

Podobně hlavním cílem opoziční smlouvy nebyla dělba moci mezi ODS a ČSSD, ale změna volebního systému tak, aby se nestabilní koaliční vlády založené na hlasech 1-5 poslanců staly minulostí. Paradoxně tím, že menší strany a president Havel tento bod opoziční smlouvy zablokovali, dosáhli toho, že spolupráce ODS a ČSSD přežila opoziční smlouvu. Pokud by se podařilo prosadit většinový volební systém, dalo by se čekat, že by si ODS s ČSSD konkurovaly natolik, že by spolupráce mezi nimi padla i na krajské a místní úrovni.

P. Lenc 15.1.2013 8:43

Re: Ano, ano, šmarjá to snad ne

Přesné, není co dodat.

J. Jirát 15.1.2013 9:50

Re: Ano, ano, šmarjá to snad ne

Odkládání privatizace bank ze strany ODS byla hrubá chyba motivovaná výhodami, které jí přinášelo politické ovládání bank. Tady je třeba hledat příčiny bídného hospodaření bank, daného především klientelistickým poslytováním úvěrů, typicky příznivcům a sponzorům vládních politických stran - např. privatizace Bohemia Crystalex Trading a Porcela. V nejhorším případě to dopadlo pádem banky IPB - který pak musela Zemanova vláda obtížně řešit, v jiných případech vše vyřešila privatizace bank se zárukou státui za mizerné úvěry. Vámi uváděný příklad Nomury je scestný Od privatizace jsou banky zdravé a úspěšné, v rámci Evropy vysoce nadprůměrné.

J. Vyhnalík 15.1.2013 10:28

Re: Ano, ano, šmarjá to snad ne

Četl jste, co jsem napsal?

Banky fakticky vlastnily republiku, přes banky socialistický stát ekonomiku financoval. Privatizací bank by stát jejich novým vlastníkům fakticky odevzdal všechny podniky. Tak jako Nomura vyvedla z IPB majoritu v Plzeňském pivovaru, tak by noví vlastníci rozprodali vše, co by mohli a zbytek by nechali osudu. Stát by tak fakticky privatizaci celé ekonomiky svěřil do rukou nových (zahraničních) vlastníků českých bank. To bylo nejen politicky neprůchodné, ale hlavně by to znamenalo pro ekonomiku obrovský šok. Masivní nezaměstnanost a politickou nestabilitu.

Máte pravdu v tom, že v nákladech za transformaci ekonomiky se promítly i některé kauzy na hraně, nebo za hranou zákona. Ovšem to nic nemění na tom, že dřívější privatizace bank by vedla k celkově vyšším nákladům pro ekonomiku.

J. Jirát 15.1.2013 10:43

Re: Ano, ano, šmarjá to snad ne

Právě, že jsem četl. Napsal jste nesmysly.

J. Vyhnalík 15.1.2013 10:58

Re: Ano, ano, šmarjá to snad ne

Tak to je argument, před kterým nezbývá než se sklonit!

P. Schuster 15.1.2013 10:29

Re: Ano, ano, šmarjá to snad ne

Privatizace bank proběhla přesně tak, jak jste to popsal.

Tzv. "opoziční smlouva" byla podepsána mezi ODS a ČSSD jednak pro schvalování státního rozpočtu a také pro vytvoření nového volebního systému do sněmovny, jasně řečeno větší bere. Ostatní si řídila ČSSD s koalicí sama. Zemanova vláda začínala z dluhem 228,4 mld. Kč a končila s dluhem 395,9 mld. Kč. Další socialistická vláda za 4 roky bez "opoziční smlouvy" zvýšila dluh, a to v době konjunktury na neuvěřitelných 805 mld Kč.

Další argument o klientelizmu díky "opoziční smlouvě", je také lichý. Grunt českého (a nejen českého) klientelizmu nikdy nezačíná seshora (mafie zásadně vznikají zezdola). Klientelizmus začal zdola v v městských zastupitelstvích, okresních (tehdy ještě byly) a krajských zastupitelstvích, což nyní vychází jasně na povrch

J. Vyhnalík 15.1.2013 10:57

Re: Ano, ano, šmarjá to snad ne

Ano součástí opoziční smlouvy bylo i rámcové vymezení pro ODS přípustného zadlužování. ČSSD sice tento rámec zpravidla překračovala, ale zhruba se ho držela, až ne poslední rok vlády, kdy jí se schvalováním rozpočtu pomohli komunisté.

Další částí byla i dohoda o obsazování klíčových pozic v parlamentu a kontrolních orgánech podniků se státní účastí. Podobné smlouvy ovšem následně uzavíraly reprezentace obou stran i na krajských a místních úrovních. Klientelistické tlaky se objevují ve všech stranách, které mají reálný podíl na moci a začínají zpravidla zdola. V tomto směru opoziční smlouva, či spíše její místní varianty umožnily propojení klientelistů z obou stran. Jak jsem napsal výše, kdyby došlo ke změně volebního systému, jak bylo plánováno, posílilo by to politickou konkurenci mezi oběma stranami a to by klientelistickou spolupráci postupně eliminovalo. Naopak by se hon na korupčníky druhé strany stal jedním z důležitých argumentů v boji o voličské hlasy. Samy strany by se pak těchto lidí musely zbavit ze sebezáchovných důvodů.

Poměrný volební systém naopak se svými, neustále se přeskupujícími se koalicemi a zákulisními dohodami je pro klientelismus a lobbyisty rájem. Bojovníkům proti opoziční smlouvě se tedy podařilo zabránit tomu pozitivnímu, co smlouva přinášela a tím fakticky posílit a prodloužit trvání všech se smlouvou spojených negativ.

V. Venc 15.1.2013 11:34

Re: Ano, ano, šmarjá to snad ne

Ad Vyhnalík

Naprostý souhlas s Vaším názorem! Jiní plácají nesmysly a nehodlají se jich vzdát.

J. Kanioková 15.1.2013 17:39

přidávám se, a nejen u tohoto tématu...

Š. Hašek 15.1.2013 19:18

Re: přidávám se, a nejen u tohoto tématu...

Vážený pane Vyhnalíku,

jest to marný, marný, marný.

Pište dále.

Vidím to asi jako Vy a nemám trpělivost furt bušit do počitadla.

V. Plocek 15.1.2013 1:08

POLITIKA: Fikaný pretendent Dienstbier ml.

Pane Vlku, tak jste se vyzvracel a doufám, že je Vám nyní lépe. Zkrátka a dobře nemáte rád p. Havla a Klauze, ani  Diensbier Vám není slušný člověk. Máte zkrátka problém. Naštěstí je to problém Váš, který si musíte vyřešit. Ale ten hnůj, který jste nanesl na papír, to již není jenom Váš problém. Příště prosím alespoň jednu konkrétní myšlenku.  Články ve psu čtu proto, abych se následně zamyslel nad jinými názory. U vašeho článku jsem v polovici přemýšlel o ukončení četby. Zdravím.

J. Kulišek 15.1.2013 2:54

Re: POLITIKA: Fikaný pretendent Dienstbier ml.

Clovek, ,ktery se uchazi o pomoc komunisteicke strany, vylozene leze komunistum do zadku a slibuje jim ze se zasadi o jejich ucasti na vlade, je podle vas slusny clovek. Skutecne mate s panem Vlkem odlisne nazory.

M. Pernický 15.1.2013 16:07

Re: POLITIKA: Fikaný pretendent Dienstbier ml.

 Kdo myslíte ,že řídí  tuto zem. Myšlením komuniste,ale předně egoiste ,kteří se vtom umí orientovat a kašlou na Ústavu,zákony,směrnice,pravidla ,smlouvy.

J. Šimonová 15.1.2013 0:17

Četlo se to dobře

Souhlasím se vším, akorát ne s tím, že bude sranda, i když ... Češi se smějí všemu, i tragédii.