26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Existuje ještě justiční mafie?

Je málo věcí, které by ohrožovaly bezpečnost státu více, než kdyby byť i jenom malá část policie, státních zástupců a soudců pracovala na objednávku vlivných a mocných. Právo a právní vědomí společnosti jsou vždy jenom pragmatickou dohodou mírumilovné většiny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 24.1.2014 15:05

Zbytečná otázka

Soudcovská mafie se přece spolu s panem Ištvanem vrátila k moci a úspěšně likviduje své bývalé, zákonnost (např. v aféře Čunek) obhajující protivníky nejenom v justici a na státních zastupitelstvích, ale i v politice!

Málokdo je pro nestranný výklad "spravedlnosti" i politiky tak naprosto nekompetentní jako pan Urban.

Jakou zárukou práva a spravedlnosti může být paní JUDr. Válková, která se nechá koupit pochybným, státem dotovaným masmediálním oligarchou jehož vstup do politiky je nepřijatelným porušením ústavou požadované osobní (majetkové) nezávislosti politiků na jimi prosazované státní politice!

J. Sládeček 22.1.2014 21:12

No zkrátka demokracie, odporný, zkurumpovaný,

mafiánský systém, nic víc, nic míň.

K. Janyška 22.1.2014 18:38

Jste pošuk,

autore... Dzp.

V. Vlach 22.1.2014 19:01

Re: Jste pošuk,

?

J. Schwarz 22.1.2014 15:27

Vy se divíte?

co je vlastně tak zvláštního na postupech policistů a státních zástupců? Já myslím že nic - přesně tohle od nich čekám. Stát - to je ten pravý organizovaný zločin? Mafie, Camorra, kolumbijský drogový kartel? Slabý čaj proti ctihodným státním institucím a jejich zaměstnancům!

J. Vintr 22.1.2014 13:11

Bez kontroly

se každá moc zvrhne ve svévoli. Vytvoření účinné kontroly moci je dlouhodobý proces, který mimo jiné vyžaduje i vůli těch, kteří jsou zrovna u moci, nechat se kontrolovat (což souvisí především s morálkou). Naše "demokracie", která vyrostla na zelené louce ze zcela amorálního totalitního režimu, nemá zrovna podmínky na vybudování mechanizmů kontroly moci. Takže to asi bude jen horší a horší ...

M. Prokop 22.1.2014 15:00

Re: Bez kontroly

Nemá podmínky?

Jediná podmínka je zájem lidí o dění a nátlak zodpovědných občanů na všechny "zastupiče".

J. Vintr 22.1.2014 15:16

Re: Bez kontroly

A jak ten "nátlak" chcete realizovat? Platný volební zákon prakticky dokonale odosobňuje kandidáty a ponechává jejich výběr (a tím prakticky i zvolení) na vedení stran. V politice hrají rozhodující roli peníze, které může strana utratit za svou propagaci, takže se výrazně zužuje možnost, že by tam pronikl někdo nový, za kým nestojí velké peníze (u stávajících parlamentních stran jsou to navíc naše peníze, které si mohou prakticky bez omezení hrabat z erární kasy). Nějaké formy občanských protestů jako třeba demonstrace, můžou být těm nahoře jen pro smích - stačí jen počkat a lidé toho nechají sami. A kdyby nenechali, mají na to policejní mlátičky (řekl bych, že si jich chovají mnohem víc, než jich měli bolševici). Navíc je velmi nepravděpodobné, že by se lidé dali ve větším množství dohromady. Efekt žáby, vařené v pomalu ohřívané vodě, platí spolehlivě i na lidi ...

K. Januška 22.1.2014 10:21

Soudí soudy podle zákona?

Případ skupiny Tluchoř.

V právním státě platí presumpce neviny pro každého občana (nejenom pro poslance). Aby mohl být občan zbaven tohoto práva, k tomu je nezbytně nutné, aby se dopustil trestného činu, nebo takového činu, který trestný čin dokládá (vražda, loupež, 7 milionů v krabici). Žádného takového činu se nikdo ze zadržené skupiny občanů nedopustil. Přesto byli brutálním způsobem zadrženi a uvrženi do vazby. Soudci Nejvyššího soudu rozhodli, že bývalé poslance nelze stíhat a ostatní obviněné nechali ve vazbě. Na vahách spravedlnosti měli „možnost vykonání trestného činu“ a „zbavení základního práva svobody pohybu bezúhonných občanů“. Soudci ignorovali základní postulát právního státu: „občan může činit vše, co není zákonem zakázáno“. Bez existence trestného skutku, ponechali zadržené ve vazbě. Stíhání občanů, kteří nebyli poslanci, stále probíhá. Patrně podle (právního) názoru, že se mohli dopustit trestného činu. Trestného činu dopustil stát tím, že ponechal obviněné ve vazbě. Soudci Nejvyššího soudu ignorovali Listinu práv a obviněné ponechali ve vazbě. Samozřejmě tuto Listinu ignorovali i státní zástupci, protože žádný trestný čin nepředcházel (skutková podstata).

P. Götze 22.1.2014 12:46

Re: Soudí soudy podle zákona?

Jenze podle tohodle byste do vazby nemohl dat ani Ratha. To byste musel chytit zlodeje ve vysklene vyloze u vypacene kasy s penezi v ruce. A i tehdy byste mohl premejslet, ze to jeste neni duvod na uvaleni vazby, protoze co kdyz je ten clovek jenom mentalne nesvepravny. Takhle uvazovat je velky luxus, ktery si zadna solecnost nemuze dovolit.

V. Vlach 22.1.2014 19:05

Re: Soudí soudy podle zákona?

tyhle případy, kdy je morálka na štíru a právo je šikovně napsané, se řeší pouze "poturecku"!

H. Gene 22.1.2014 9:42

K čemu dospěl?

Ať to nemusím číst...

I. Schlägel 22.1.2014 5:55

Ano,

balkánské poměry v naší justici stále přetrvávají. Možná jsou jenom trochu naředěné.

V. Vlach 22.1.2014 22:02

Re: Ano,

jo naředěné absencí jakékoli Víry!