5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: EU čelem k lidu?

Po brexitu se nejen v našem, ale i v evropském veřejném prostoru uhnízdila fráze, že by se Evropská unie měla více přiblížit občanům. Ti, kdo ji omílají, však zpravidla nesdělí, co konkrétně mají na mysli.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 29.7.2016 1:00

Další pfilozóf, co fšeckému rozumí

Cituji z článku - "ostatně Evropská komise se údajně chystá podobně přiškrtit fény, varné konvice a topinkovače. Tato zdánlivá maličkost však může mít na celounijní úrovni jistý dopad na úsporu energie, a tudíž přispět k posílení energetické bezpečnosti. Samozřejmě, za podmínky zachování elementární funkčnosti přístrojů, což by ale technicky nemělo znamenat nějakou velkou potíž." - konec citátu.

Aha. Vy jste, autore, elektroinženýr nebo aspoň vyučený elektrikář? Nebo energetik? Máte ponětí, jaké procento spotřeby energie z celkové spotřeby tvoří spotřeba domácností, kam vysavače, fény, topinkovače a varné konvice ve zdrcující míře patří?

Na netu jsem našel - cituji - "PhDr. Josef Mlejnek, PhD. Zabývá se přechody k demokracii; ústavními a volebními systémy; historií, kulturou i politikou střední a východní Evropy." - konec citátu. Takže další pfilozóf, který všemu rozumí a do všeho kecá.

A i v článku kecá jak pfilozóf. Slovutná EU, jež nemá závažnějších problémů k řešení než výkon topinkovačů, má v autorovi vskutku důstojného obránce. Dál cituji perlení autora - "A věděl by lid o problematice energetické náročnosti elektrospotřebičů, kdyby mu ji nepředhazovali domácí, národní politici coby ukázku údajné pomatenosti Bruselu?" - konec citátu. Jistěže věděl, lid si totiž tu elektřinu cáluje ze svého - elektřinu, která díky podobným pitrysům jako je autor dražší o EU nadiktovanou podporu obnovitelných zdrojů.

A nakonec - "Ale jiná než složitá Evropská unie být prostě nemůže, neboť musí nějak sladit zájmy skoro třiceti národních členských států s potřebou funkčnosti i s faktem neexistence nějaké vyhraněné celoevropské identity, srovnatelné s identitou národní." - konec citátu. Ale EU může být jiná než složitá, když se nebude míchat do marginálií a nebude prosazovat zelenorudé krávoviny. A nejlíp může být jiná než složitá, když vůbec nebude - přinejmenším v dnešní podobě.

J. Václavíková 28.7.2016 21:16

Jak se dalo očekávat,

samé hysterické výlevy chytrolínů, co mají pocit, že pozřeli Šalomounovo ...ee a ve fyzice se prokousali nanejvýš k měrné tepelné kapacitě, ovšem účinnost už byla nad jejich síly. Pomiňme ty oblíbené konvice, tam toho moc poztrácet nelze, ale tady byla řeč hlavně o vysavačích. A to už je jiné kafe. Nejen, co se motoru týká, ale hlavní zádrhel bývá v konstrukci sací hubice, takže sací výkon až tak úplně neodráží příkon vysavače. Ovšem tohle už se eurobijcům tak moc nehodí do krámu, takže své rituální tanečky provádějí radši kolem konvic, na které jim nikdo nesahá.

M. Prokop 28.7.2016 22:00

Re: Jak se dalo očekávat,

A chytrolínka to vše vyřeší moudrým bruselním úředníkem ...

Ten ví lépe, jaký vysavač kdo kam potřebuje.

:-P

Dobrou chuť na ten Šalamounův exkrement.

J. Jurax 29.7.2016 1:13

Re: Jak se dalo očekávat,

No, jste známa tím, že jste pro EU, ale přece jen byste neměla EU milovat tak nekriticky. Budou si z Vás dělat srandu ...

EU fakt nemá dnes nic důležitějšího k řešení, takže se séře do vysavačů. A v bruseli pomazaní ouředníci vyřeší sací hubice, které dosud všichni dělali blbě a nikdo netušil, že sací výkon až tak úplně neodráží příkon vysavače ... Radujte se, pastuškové ...

A pfilozóf Mlejnek by měl vědět, zda EU svými zkřivenými pařáty na konvice sahá či nikoliv - píše doslova "Evropská komise se údajně chystá podobně přiškrtit fény, VARNÉ KONVICE a topinkovače."

Ano, EU chce jen naše dobro - a my se o něj necháváme od ní obrat.

P. Podešva 28.7.2016 15:07

Kontrolni otazka

Kolik energie presne se usetri, kdyz budu jeden litr vody ohrivat z 20°C na 100°C vykonem 500W misto 2000W? Dokaze mi na to autor clanku odpovedet?

M. Vondráček 28.7.2016 15:27

Re: Kontrolni otazka

Vypadá to , že autor je schopen uvěřit tvrzení "Jedna loď jede do Ameriky 14 dní , dvě lodi týden "

Patrně absolvent nějaké humanitní VŠ.

P. Podešva 28.7.2016 15:29

Re: Kontrolni otazka

U autora me to netrapi, ale u autoru toho navrhu me to desi.

M. Prokop 28.7.2016 22:03

Re: Kontrolni otazka

Souhlas, ovšem až na to, že všechny lodě plují.

J. David 28.7.2016 16:59

Re: Kontrolni otazka

Když pominu tepelné ztráty v konvici, tak neušetřím nic, jenom to budu mít ohřáté do bodu varu za podstatně delší dobu. Naplňte kolečko písku lopatou, nebo dětskou lopatičkou, fyzikálně stejná práce (naplnit kolečko), ale pak to luzné "t" (čas).

Ohřátí litru vody je práce (fyzikálně).

Práci "W" vykonanou lze také získat ze znalosti časového průběhu "t" dodávaného okamžitého výkonu/příkonu P.

[W=P\,\Delta t].

Nu, a jsme u toho, jací jsou ti EU-regulátoři akademici.

J. David 28.7.2016 17:10

Re: Kontrolni otazka

Omluva, to řecké písmeno delta mi ve vzorci udělalo presentační bordel. Nu, práce je vždy závislá na velikosti příkonu (a účinnosti aparátu - lopata a lopatička, nebo uhelka), výsledná práce je pak rovnovážná ve vztahu daného příkonu a "delta" času. Práce je furt pak stejná, kolečko písku. Ta fyzika je mrška podšitá i v té elektrice. Pěšky, jako za vozem.

P. Podešva 28.7.2016 18:16

Re: Kontrolni otazka

A když nepomineme tepelné Ztřáty? Mám za to, že to bude hoší.

M. Prokop 28.7.2016 22:02

Re: Kontrolni otazka

Autor a eurosoudruzi ne. Těm ovšem nejde o ušetření, ale o moc.

J. Tachovský 28.7.2016 14:13

.

Kdyby eurosoudruzi nechali Kosovo pod kontrolou Srbska, tak ny tu bylo bezpecneji. Ale to asi neni priorota bruselistu.

Š. Hašek 28.7.2016 13:18

Mein Gott!!

Kolego Mlejnku, jakou známku jste měl z fyziky, šestá-sedmá třída?? Nepište už raději o energetické soběstačnosti vzniklé regulací luxovačů v "mnichovských domácnostech".

Pište o nějakých jiných, stěžejnějších eurohodnotách. Kolik piv pijete denně/kam na to chodíte??

J. Jurax 29.7.2016 1:16

Re: Mein Gott!!

Kolega je pfilozófie doktor; fyzika zřejmě nebyla jeho koníčkem, tak se nedivte

J. Tachovský 28.7.2016 11:57

Priskrceni vykonu konvic a vysavacu je nesmysl

Z energetickeho hlediska se neusetri vubec nic. Konvice s polovicnim vykonem bue uvadet do varu litr vody dvojnasobnou dobu. Slabsim vysavacem se bude muset dele smrdlat po koberci.

J. Hanzal 28.7.2016 12:15

Re: Priskrceni vykonu konvic a vysavacu je nesmysl

Jenže, milý pane, to těm blbům v EU nevysvětlíte, poněvadž oni mají tu jedinou pravdu a přes to vlak nejede.

R. Langer 28.7.2016 13:02

Re: Priskrceni vykonu konvic a vysavacu je nesmysl

Samozřejmě ža ta zařízení mají s nižším výkonem nižší účinnost, takže výsledkem bude samozřejmě VYŠŠÍ spotřeba. Například u té rychlovarné konvice to jde velice snadno dokázat.

J. Tachovský 28.7.2016 13:58

Re: Priskrceni vykonu konvic a vysavacu je nesmysl

No to si nejsem tak jisty. Kam by se ta energie ztratila ? I kdyz asi mate pravdu. Kdyz se bude voda varit dele, vic tepla utece pres steny konvice.

J. Jurax 29.7.2016 1:20

Re: Priskrceni vykonu konvic a vysavacu je nesmysl

Ano, tepelné ztráty ... ale nemůžete chtít do pfilozófovi, aby se takovou prkotinou zabýval. Navíc je eurohujer, takže sebeblbější hlas z brusele je pro něj slovo boží, o němž se nediskutuje.

Š. Hašek 28.7.2016 13:13

Re: Priskrceni vykonu konvic a vysavacu je nesmysl

To jest tak, když k nečemu pustíte "špidly a jourovky".

Z. Rychlý 28.7.2016 9:52

Eurohujer.

Zaveďme tedy němčinu jako mateřský jazyk, protože jinak tahle karikatura federace fungovat nemůže.

J. Tachovský 28.7.2016 11:57

Re: Eurohujer.

To pujde dost tezko, protoze vetsina ceskych matek nemecky neumi.

P. Krešňák 28.7.2016 9:46

Včera to byla hovadina...

... a dnes také. Pane Mlejnku je naprosto jasné že vevíte o čem mluvíte. Prosím Vás, víte vůbec jaký je rozdíl mezi výkonem (příkonem) a prací el. energie ve spotřebiči? Evidentně nevíte nic ale zasvěceně to posuzujete. Bože kolik takových jako Vy ještě bude rozhodovat. Běžte už s celou EU do pr...le. Krešňák

J. Hanzal 28.7.2016 11:44

Re: Včera to byla hovadina...

To tedy máte naprostou pravdu, abnormální hovadina. Včera jsem tu kravinu přečet celou, dneska první odstavec a poslední větu a úplně mi to stačilo.

Š. Hašek 28.7.2016 13:23

Re: Včera to byla hovadina...

Bacha, pane Křešňáku, jste si vědom toho, že když si pustíte varnou konvici na plné koule, podkopáváte energetickou soběstačnost EU v souvislostech s náročnými úkoly další pětiletky??? Je to tam asi ve třetím odstavci, Vy vůbec nečtete pozorně!!!

J. Pražák 28.7.2016 8:39

Nejvyšší čas opustit potápějící se Loď bláznů nazývanou EU

EU "řeší" zásadní problémy Evropy, jako křivé banány, silné vysavače "úsporné" žárovky. Tento šílený diktátor, který bez jediného výstřelu získal kontrolu nad 500 miliony obyvatel, vede Evropu do záhuby. Život na dluh, který už nelze splatit, přivodí dříve nebo později bankroty států, přistěhovalecká politika přinese rozvrat tradičních hodnot a jejich nahrazení středověkem.

První "jobovka" bude zveřejněna zítra - zátěžové testy evropských bank.

Z. Rychlý 28.7.2016 10:32

Re: Nejvyšší čas opustit potápějící se Loď bláznů nazývanou EU

Souhlasím s vámi. Ale odzátěžových testů očekáváte moc. Čísílka se nějak ohnou a všechny banky projdou.

Dluhová unie je v principu letadlo - může fungovat velmi dlouho, dokud se nenajde blbec, který si bude chtít vybrat, co do toho mlejnku vložil plus zisky. Toho pak raději ti ostatní přesvědčí, aby pokračoval v té dluhové hře.

Už teď se bankovní sektor pod kuratelou politiků chová podivně. Švýcarské 35leté dluhopisy se záporným úrokem ! A jdou na dračku ! Absurdní chování, které se dá vysvětlit jen tím, že kupující rezignoval na zisk a chce mít jistotu, že za 35 let dostane zpět alespoň cca to, co do toho vložil.

Až to vypukne (možná to nebude hned), bude to pěkné domino a letadlo těžce havaruje. Daňoví poplatníci a střadatelé zapláčou. Politici jen pokrčí rameny, někteří možná řeknou - to jsme nechtěli, my to dělali pro lidi.

M. Marek 28.7.2016 8:05

To je ono

Jsou-li však topinkovače „prkotina“, proč potom tolik vadí, když jejich parametry reguluje nějaká celoevropská instituce? Ono by to národní ministerstvo zvládlo mnohem lépe?

Nenapadlo Vás zeptat se : Je vůbec třeba regulovat parametry topinkovačů?

M. Prokop 28.7.2016 10:42

Re: To je ono

Je vůbec třeba takováhle EU?