26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Energetická koncepce není jen na jedno volební období

V posledních dnech se naše veskrze rozhádaná vládní koalice začala hádat i o naší energetické koncepci, mimo jiné i o dostavbě Temelína. Musím říct, že v tomto sporu plně a bezvýhradně podporuji koncepci českého premiéra proti zcela krátkozraké účetnické koncepci ministra financí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 31.5.2013 12:13

Mimo téma - zapomněl jste na roztržku v létech 1933-39,

kdy nadstandardní  plusové vztahy s Německem navazovaly západní demokracie.

J. Vyhnalík 31.5.2013 13:11

Re: Tohle

O kolik v Německu vzrostly ceny elektřiny? A už se ten růst zastavil, nebo rostou stále dál? Kdy si myslíte, že to začne i relativně bohatým Němcům vadit podobně, jako to vadilo chudým Bulharům?

O energetické koncepci rozhodují politici, kteří chtějí být zvoleni. V Německu dostanou více hlasů, když se od jádra distancují, než když ho podpoří. Dostanou víc hlasů když se budou ohánět nutností boje s CO2 a podporou OZE. Účet je vysoký a to se teprve s účtováním začalo. To, co Německo dnes dělá na poli energetiky je z dlouhodobého hlediska sebevražda.

V. Kraus 31.5.2013 8:58

Re: Tohle

Ono to vyspělé Německo propadlo v první polovině 19.století nacistické ideologii a strhlo celou Evropu do válečné katastrofy. Nedávno to vyspělé Německo propadlo zelené ideologii a hrozí nebezpečí, že se řítíme do energetické katastrofy.

Asi je to německý národní rys, že z času na čas propadnou nějakému kolektivnímu šílenství a strhnou sebe i své okolí do katastrofy.

J. Barto 31.5.2013 10:09

Re: Tohle

Jak to, že jste vynechal Sudeťáky ? Takový nedostatek, v jinak "silné" argumentaci !!

T. Blecha 31.5.2013 10:26

Re: Tohle

Ti přece patří pod ty nacisty.

J. Barto 31.5.2013 10:40

Re: Tohle

Vy musíte ovšem být kovaný komunista, nebo jste snad nebyl občanem ČSSR, kde vedoucí úlohu měla kom.strana ?

T. Blecha 31.5.2013 10:51

Re: Tohle

Bylo mi 7 když komáři padli a jsem zapřísáhlý odpůrce radikálních levicových ideologií ať už nacionálních tak i internacionálních. Co to s tím má společného?

R. Gramblička 31.5.2013 10:55

Re: Tohle

ehm, trochu si pletete století 19. a 20.

V. Kraus 31.5.2013 12:54

Re: Tohle

Sorry, já nejsem nejmladší a za ta léta jsem si nějak zafixoval, že minulé století bylo 19.

P. Vaňura 31.5.2013 9:40

Jádro lze opravdu nahradit

DOVÁŽENÝMI fosilními palivy, pokud na to dotyčný stát má peníze. Tím se ovšem z celého programu "boje proti globálnímu oteplování" a "podpory OZE" stává naprostý Kocourkov, protože spalováním fosilních paliv vzniká "zlý" CO2.

Pokud jde o Německo, na jeho příkladě lze osvětlit pojem "omezená racionalita." Je to národ, který dal světu dvě vražedné totalitní ideologie, komunismus a nacismus a teď zase zavádí ekologismus, který z části, ve spojení s komunismem, už aplikoval Pol Pot v Kambodži. Uvědomte si, že zrušení měst nemá s komunismem nic společného, to je program zelených, u nás s těmi fantasmagoriemi přišel před 20 lety Jan Keller, Stalin dělal pravý opak, počet dělníků, pracujících v PRŮMYSLU se zvyšoval.

Přední čeští politici 19 století (František Palacký za Staročechy a Karel Havlíček Borovský za Mladočechy) dokázali odmítnout komunismus jako naprostý nesmysl už v 19 století.

Soudruh Marx byl na Čechy (Palackého a Riegera, Havlíčka neznal) proto tak naštvaný, že uvedl Čechy jako příklad národa, proti ktrerému bude muset být uplatněn "revoluční teror."

V. Novák 31.5.2013 12:27

Marx byl namíchnut na Čechy, protože nabourali

Frankfurtský sněm, sjednocení Německa a základy směřování k demokracii. On se pral za odstranění feudálních přežitků, které přežily i Napoleona a uvažoval v pijmech tříd - a Češi troubili na nacionální notu a dovolávali se "starých" (tedy feudálních) pořádků stavovské monarchie.

Komunistické myšlenky zpátečníci Palacký s Riegrem samozřejmě vůbec nechápali, protože žili minulostí. Havlíček kritizoval i napojení Prahy na železnici - že ji to připoutá k Vídni. Z představy že ke světu, by se nejspíš potečkoval.

M. Bezouška 31.5.2013 11:40

Re: Tohle

na vaši otázku ohledně Německa existuje jednoznačná odpověď: ano, je opravdu tak naivní a nepředvídavé (ostatně to není v dějinách, i těch celkem nedávných, poprvé), dokonce  je, je-li to vůbec  možné, ještě naivnější a nepředvídavější. S ekonomickou úspěšností to nemá celkem nic společného, spíše s německou tendencí uvěřit nejrůznějším, i úplně zcestným, ideologiím, zejména jsou-li prezentovány patřičnými autoritami.

O OZE (on už samotný název je dokonale konfúzní - co je na Slunci obnovitelného?) už bylo napsáno tolik, že asi nemá smysl něco přidávat, leda snad - energetika, přesněji elektroenergetika, postavená z větší části nebo zcela na OZE není ani hypoteticky schopna běžného  provozu, takže jsou zcela nezbytná, řekněme, klasická zařízení. A náhrada jaderných zdrojů jinými, na fosilní paliva, je přece zjevně v rozporu s ideologií, kvůli které se to všechno vlastně dělá. Větší bláznivinu si snad ani nelze vymyslet.

J. Mrázek 31.5.2013 12:01

Jste.

Pár dnů s rozsypanou sítí a blackouty donutí sousedy k zamyšlení...nedejbože týden....po dvaceti dnech bez elektřiny začíná nevratná demontáž společnosti, došly potraviny, voda, nic nefunguje, nic nekoupíte, jde o holé přežití i za cenu vyvraždění sousedů se špajskou plnou kompotů....

V. Novák 31.5.2013 12:18

Ano.

A dokonce to ví, tedy němečtí odborníci to vědí a aby aspoň částečně napravili ono šílené rozhodnutí, staví jako vzteklí uhelné elektrárny a udržují v neefektivním provozu (neefektivním jen na německém netrhu elektřinou) plynové elektrárny.

A počítají v budoucnu se závislostí Německa na dovozu elektické energie v množství 20-30% německé spotřeby.

Takže odpověď zní ano. Bohužel...

V. Hajková 31.5.2013 7:36

Díky za skvělý článek

A. Bocek 31.5.2013 7:34

Možná by stačilo zařadit jadernou elektrárnu do obnovitelných zdrojů.

Jaderní energie pochází ze štěpné jaderné reakce, stejně tak jako vítr, voda, FV, biomasa pocházejí od jaderné fůzní reakce Slunce. Direktiva EU 20 na 20 bude splněna, i ta pošetilá Falbrova 45 % bude k dosažení. Bez dotací se spolu s Francií staneme NEJ v celé Evropě. A hlavně v bezvětrné a podmračené střední Evropě budeme mít stabilní zdroj pro průmysl a obyvatelstvo nepomrzne !

J. Milota 31.5.2013 7:37

Re: Možná by stačilo zařadit jadernou elektrárnu do obnovitelných zdrojů.

Pane Bocku, geniální nápad. To zařazení jádra do obnovitelných zdrojů je pravdivé.

V. Vovák 31.5.2013 8:36

Re: Možná by stačilo zařadit jadernou elektrárnu do obnovitelných zdrojů.

Pánové obávám se, že to neprojde. Z ochránců přírody málokdo ovládá fyziku natolik, aby pochopil práci na páce, takže jaderná fyzika pro ně patří do říše kouzel a magie. A jak jistě víte, magie je dobrá a zlá. Takže fůzní reakce patří do dobré magie ekologických Gandalfů a štěpná jaderná reakce patří do té Sarumanovy zlé magie. Podobně jako CO2 vzniklý spalováním ruského plynu je hodný a CO2 vzniklý spalováním uhlí je zlý. Ekologismus je věc víry a nikoli přírody

E. Sevrát 31.5.2013 7:34

Re: Naprosto souhlasím

Taktéž zcela souhlasím.