26.5.2024 | Svátek má Filip


Diskuse k článku

POLITIKA: Ekonomice by volby spíše pomohly

Tuhle vládu měl držet pohromadě její reformní program. Jestli ji nyní něco udrží pohromadě, jako že nejspíše ano, reformy to určitě nebudou. Spíš zcela přízemní předvolební kalkulace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 6.4.2012 12:37

Obávám se,

že volby tady už nepomohou vůbec ničemu, maximálně tak někomu... :-P

J. Kočí 6.4.2012 9:01

S článkem souhlas

ale co ten nadpis? Z čeho autor vyvozuje, že by volby pomohly, jsem nepochopil. Mě z toho ční, že by volby vlastně všechno zabrzdily. Levice program nemá, jenom hesla. Dodržovat pakt fiskální bezpečnosti a přitom socialisticky rozhazovat prostě nejde. Levice připravená na volby není a asi ještě dlouho nebude. Souhlasím, že Nečasova vláda už něco udělala. Zrušit automatické navyšování mandatorních výdajů - tak to si u socialistů, kteří je  zavedli jako největší bombu, prostě neumím představit. Bylo by přiznání krachu jejich politiky.

Nesouhlasím ale, že by levice nepomohla. Miloš Zeman udělal hodně práce a rozhodně konjukturu nastartoval on. (Prodej bank, zavedení hypoték, navýšení příjmů atd.) V tom byl výrazně úspěšnější než VK. Ale Špidla a hlavně Sobotka, to byli tragédové a jenom nás zadlužili. Představa, že by se dostal k moci ekonomický diletant Sobotka mi nahání hrůzu.

J. Boleslav 6.4.2012 15:02

Re: S článkem souhlas

Konjunkturu možná nastartoval, ale pouze za cenu růstu spotřeby a zadlužování. Ty peníze se prostě prožraly. Prodej bank za jeho éry nebyl taky až tak velký odvaz, stačí vzpomenout na IPB.

J. Kanioková 6.4.2012 2:02

Máte naprostou pravdu

a obávám se, že na tom vyrostou další Holešovské výzvy s lídry, kteří se nezakecaj, a už vidím i rozvášněného Zavadila v čele odborářských Chudobných, ProAlt a pod... Takže se máme letos na co těšit.. může to být klidně do nekonečna. Jen se bude neustále zvyšovat frekvence, protože ekonomická inflační krize bude stavy státních rozpočtů podrážet. Jsme ve stavu, kdy už dlouho nefunguje volný trh. Myslím, že prapůvodní problém téhle krize je změna principu vzniku peněz, že se z nich staly jen virtuální papírky, ničím nepodložené a snadno množené.

Jsme ve stavu, ze kterého neutečeme tím, že začneme splácet dluhy, protože celá dnešní ekonomika stojí na neustálém zvyšování objemu dluhů. A problém je, že málokdo ví, jak to s těmi penězi je. Když se zeptáte obyčejného člověka, jakými dvěmi způsoby dnes vznikají peníze, tak neví vůbec nic o multiplikačním efektu a jen někteří ví, že už nejsou peníze kryté zlatem.

Kdy to přestane praskat ve švech? Na to neumí odpovědět nikdo. I když bruselská věrchuška hýří úsměvy a "smělými myšlenkami". Směr je jasný, větší sociální problémy a konflikty, ve volbách se bude dařit populistům všech směrů. Naštvaná společnost. Zvětšující se vliv státu, umělé udržování trhu netrhu. Krachující firmy, uřvanější odbory, které si pletou svou vyjednávací roli ke kolektivním smlouvám s politickou funkcí a mocí. Dokud lidi neopustí víra v jejich nehynoucí právo, aby se o ně stát postaral po všech stránkách, a že všichni podnikatelé jsou zloději, budeme poraženi všichni...

"Rozkol v eurozóně na spadnutí?" Že finanční svět není v klidu, o tom není třeba pochybovat, jinak by bankéři houfně neopouštěli svá místa ve vrcholovém vedení největších světových bank. V klidu není ani eurozóna, o Řecku a situaci v něm, se mluví prakticky nepřetržitě. Jaké jsou kroky bankéřů, hlavně německých?

- http://bit.ly/HjZoPC

J. Boleslav 6.4.2012 14:57

Re: Máte naprostou pravdu

Paní Kanioková, jaké vidíte východisko?

T. Pansky 6.4.2012 1:16

Levice udela pouze jedno - zvysi dane ... tim podrizne ...

... schopnost ekonomiky rust. Zatim ve sve historii CSSD neukazala nic, co by ceske ekonomice vyrazne pomohlo - tady odmitam techniku levicovych vlad, ktere si pujcuji od budoucich generaci pomoci vydavani obligaci jako o zivot. Tim docasne naleji do ekonomiky vice penez, coz se projevi zvysenim zamestnanosti a rustu, ale zaplatit to budou muset vlady pristi (Recko je pouze jednim z mala pripadu). Nanestesti, soucasna ceska vlada nema ve svem cele cloveka schopneho vysvelit, kam jdeme. top0625top@live.com

J. Blažek 6.4.2012 5:14

Re: Levice udela pouze jedno - zvysi dane ... tim podrizne ...

Věštíte mylně a neříkáte pravdu: Co udělala tato pravicová vláda pro růst ekonomiky? Nic, úplné nic! Co udělala tato vláda dobrého pro občany? Nic, úplné nic! Jen zvyšuje daně a různé poplatky a to zejména obyčejným lidem. Není schopna se poučit u zavedených světových ekonomik. Ve vyspělých státech je progresivní zdanění příjmů, u těch nejvyšších příjmů je to přes 40% - a funguje to. Proč by to tak nemohlo být u nás, když to jinde jde? I v Německu jsou například ve zdravotnictví poplatky a platby, ale s mnohem výraznějším sociálním aspektem - proč by to tak nemohlo být u nás? ...... A ještě jednu "maličkost" - v období vlád ČSSD česká ekonomika rostla a to není náhoda. Tehdejší vlády byly schopné dát investiční pobídky a vznikly například automobilky v Kolíně a Nošovicích. Tehdy se tomu různí pravicoví vrtichvostové vysmívali a s despektem hovořili o "montovnách". Dnes můžeme být rádi, že ty montovny máme.

M. Řepa 6.4.2012 7:20

Re: Levice udela pouze jedno - zvysi dane ... tim podrizne ...

Dovolte mi s vámi polemizovat.

1. Růst ekonomiky nezajišťuje  vláda, ale ten, kdo něco produkuje. Vláda to může o pár desetin zlešit nebo zhoršit. Vláda ovlivňuje pouze efektivitu utrácení vybraných daní.

2. Když zavedete 40% daň, ztratí se z Česka prakticky všichni daňoví poplatníci, kteří by ji mohli zaplatit. Nemají totiž jako v jiných státech pocit, že  jejich daně budou správně využity.

3. Mechanické aplikování něměckých metod v našich podmínkách je pitomost. Navíc většina západních zemí se potýká s recesí a jednou z příčin jsou zkostnatělá pravidla, která fungovala na konci minulého století, ale nebudou fungovat nyní.

P. Lenc 6.4.2012 8:20

Re: Levice udela pouze jedno - zvysi dane ... tim podrizne ...

Pane Řepo,s panem Blažkem nemá cenu diskutovat,to je jako diskutovat se Zavadilem.

M. Řepa 6.4.2012 8:13

Re: Levice udela pouze jedno - zvysi dane ... tim podrizne ...

A ještě jedna připomínka. Ty investiční pobídky pro zahraniční investory je pěkné svinstvo.  Mohu vám vyjmenovat několik firem, které zavřely fabriku v okamžiku, kdy český stát přestal dotovat jejich podnikání.  Aktuálně firma Jeyes. A naráz máte několik stovek nezaměstnaných. A kdo je vinen , levičáci, které napakovaly investora dotacemi nebo pravičáci, kteří je zarazily ať z principu nebo že došly prachy v rozpočtu.

R. Langer 6.4.2012 12:14

Re: Levice udela pouze jedno - zvysi dane ... tim podrizne ...

Otázkou je, kolik jsou ty nejvyšší příjmy. Já bych řekl, že to jsou určitě i ty vaše... :-P

J. Boleslav 6.4.2012 14:56

Re: Levice udela pouze jedno - zvysi dane ... tim podrizne ...

Ano, za vlád ČSSD byl hospodářský růst. Jenže ten je v našich podmínkách z převážné části generován růstem ve světě, hlavně v Německu. A na ten mají zdejší vlády vliv asi jako na loňský sníh. Určitá část růstu, hlavně za Zemana, byla vytvořena růstem spotřeby za cenu zadlužování. Ty peníze se prostě prožraly. Dále, o kolik byl v období tohoto růstu snížen rozpočtový deficit?