17.6.2024 | Svátek má Adolf


Diskuse k článku

POLITIKA: Dvojité dno

Dnes je vidět, že nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř. Prvním pravomocně odsouzeným poslancem je Roman Pekárek z ODS, kterého soud uznal vinným z korupce. Jenže Pekárek se poslaneckého mandátu vzdát nehodlá, stejně jako Rath, který však dosud pobývá "jen" ve vazbě. ODS se jej poté, co jí pomohl prohlasovat klíčové normy, jako církevní restituce či penzijní reformu, zřekla a dál už jen roní krokodýlí slzy. Nikdo přitom dosud nevysvětlil, jaké "kvality" Pekárka protlačily až do sněmovny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Manda 29.12.2012 9:13

Re: Tak "šikovný personální tah" se Petru Nečasovi povedl, pane autore ?

vy máte nějaký osobní problém s pasáky ? Ne. Ale vyjadřujete se tak. Čtěte po sobě co píšete!

P. Pavlovský 29.12.2012 8:05

Re: Nepsala jsem nikde o parlamentu, pane Pavlovsky.

Nebuďte tak tajnosnubná a prozraďte už nám proboha, co je to za "stočlennou, nikým nevolenou partu"?

Proč je za zády K. Peake a proč nám vůbec o ní vyprávíte? Je nějak veřejně (politicky) důležitá? Jaké má konsekvence? Kdo jsou její členové?

S. Vaněček Šauerová 29.12.2012 7:21

Nepsala jsem nikde o parlamentu, pane Pavlovsky.

...

P. Pavlovský 29.12.2012 6:41

Ne a ne vám porozumět!

"...se stočlennou nikým nezvolenou partou za zády...." - koho tím, proboha, myslíte? Jaká je v parlamentu či kde "stočlenná nikým nezvolená parta", shromážděná za zády K. Peake?

Zajímavá komparace: epitheton constans "křehká dívenka", jež přidělil matce tří dětí ve své nekonečné galantnosti V. Klaus, docela KONTRASTUJE SE SKUTEČNOSTÍ, že o pouhé dva roky starší Karolinina právnická bezdětná kolegyně  L. Bradáčová, nejenomnže už není "křehkou dívenkou", ale naopak je obávanou, respektovanou a obdivovanou státní zástupkyní.

 To jsou paradoxy!

S. Vaněček Šauerová 29.12.2012 3:33

Tak "šikovný personální tah" se Petru Nečasovi povedl, pane autore ?

Uvidíme, jestli si to bude P.N. myslet, až bude pan Kuba přebírat jeho pozici, což dříve nebo později nastane, tipovala bych spíše, že dříve než později. Posadit si hada rovnou za krk obvykle nebývá příliš bezpečné.

Pokud jde o K. Peake, která tak hezky vybídla ODS k sesazení Nečase (a nakonec napadla i Klause), bude zajímavé sledovat, co všechno jí ještě projde, než se nad ní zavřou politické vody. Nepodceňovat, utrousil před časem, dávno před její aférou s vilou a dávno před aférou s MO, na její adresu Karel Schwarzenberg. Řekla bych, že se vůbec nespletl. Jen jestli Karolínka nepřecenila své síly. Bojovat s premiérem a prezidentem dohromady se stočlennou nikým nezvolenou partou za zády je poměrně dost velká odvaha, odvaha hraničící s blbostí, z prostoduchosti ale asi Karolínku podezírat nelze. Člověka by skoro napadlo, zda za ní nestojí úplně jiní lidé než tak významní a vlivní politici jako Jana Navrátilová či Viktor Paggio ... :-)

Btw., až dosedne za předsednický stolek Martin Kuba a Pavel Blažek zaujme post I. místopředsedy, mohla by se skoro ODS už přejmenovat. Občanskou stranou nebyla nikdy, demokratickou je čím dál tím méně : tak co s tím názvem tedy ? Co takhle SPP, Strana politických pasáků ?

P. Pavlovský 29.12.2012 3:22

Re: Hraje-li si někdo na komentátora, neměla by zaujatá jednostrannost čouhat z jeho textu jako sláma z bot!

"...odstranila prvního náměstka, generála Vlastimila Picka, který má pověst chráněnce Václava Klause".

Neexistuje žádný ústavní důvod, pro který by měl ministr české vlády brát ohledy na to, který úředník je nebo není "protegé" českého presidenta.  Ministři vlády ČR nejsou presidentovými názory nikterak vázání, premiérem počínaje.

Václav Klaus nesčetněkrát kašlal na názory presidenta Havla.  Jiní premiéři či ministři zase nebrali ohledy na názory presidenta V. Klause. Mnohokrát měl V. Klaus - ze zákona neodpovědný - odlišné zahraničněpolitické názory než vláda, jednající se shodě se spojenci v NATO (např. bombardování Srbska). Za takových okolností se ministr  presidentovi ani podřídit NESMÍ.

Konečně samotný institut možného presidentského veta na vládní návrhy zákonů schválené parlamentem, svědčí o tom, že vyčítat ministrovi, že jeho postup není konformní s "chtěním Hradu" je zcela nesmyslné.

Domyšleno do obecných důsledků, premiér by měl hájit nezávislost svých ministrů proti presidentovi a ne naopak! 

P. Pavlovský 29.12.2012 3:07

Hraje-li si někdo na komentátora, měla by zaujatá jednostrannost čouhat z jeho textu jako sláma z bot!

Peake "narazila kvůli personální čistce na klíčových postech v resortu, kterou předem nikomu neavizovala. Před jmenováním se chlubila, že není politik, který vyhazuje odborníky a likviduje po příchodu zaměstnance od náměstků po vrátné, avšak po dosednutí do ministerského křesla spustila písničku o "zcivilnění úřadu" a jako prvního odstranila prvního náměstka, generála Vlastimila Picka, který má pověst chráněnce Václava Klause".

K. Peake si ničím "nechlubila", pouze prohlásila, že nechystá žádný "kobercový nálet". A skutečně: odvolání dvou  úředníků z nejvyššího vedení ministerstva nemůže nestranný pozorovatel označit za "personální čistku"; to nejsou  "Drážďany", není to "likvidace zaměstnanců od náměstků po vrátné"! Máme-li zůstat u metafor z oblasti vojeství, šlo o dvě sofistikované, dobře zacílené střely á la operace "Pouštní bouře". 

Výměna dvou nejbližších ministrových spolupracovníků není žádnou "personální čistkou"; je to zcela standardní postup KAŽDÉHO ČESKÉHO MINISTRA po nástupu do funkce, dokonce postup minimalizovaný. Až dodnes VŠICHNI ČEŠTÍ MINISTŘI udělali při svých nástupech na svá ministerstva daleko větší personální změny. Z toho též vyplývá, že nebyl žádný důvod tyto relativně minimální personální změny komukoli "avizovat" - jiní čerství ministři to také nikdy nedělelali, protože u nás je to prostě standardní, "v kraji obvyklé".

Je zcela nekorektní, nazývat chvályhodné úsilí o zcivilnění úřadu, nahlas pochválené i nebohou obětí opaku V. Parkanovou, "spuštěním písničky". Propuštění úředníci byli ještě před pár měsíci aktivními vojáky a ve slušných demokraciích opravdu není běžné, aby nedávní aktivní vojáci byli úředníky ministerstva obrany. Tím spíš, že gen. Picek byl 13  let členem KSČ, který přísahal věrnost nejenom straně, ale i okupační mocnosti - SSSR. Do KSČ vstoupil v roce Charty 77, několik měsíců poté, co komunistická StB uvyslýchala k smrti profesora Patočku.

Jako generál české armády je spolupodepsán pod korupčním nákupem letadel CASA.

P. Sulc 29.12.2012 1:23

Zda se, ze Cesko je jedna valka ostuda.

Hlavne s temi poslanci v lochu, kteri ale stale berou tucne platy. Nechtelo by to nejaky rychly dodatek k ustave, ktery by tuto absurditu zlikvidoval ? Alespon tak rychle zavedeny, jako prima volba presidenta. ?