1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

POLITIKA: Duhové koalice

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jindřich 6.11.2006 18:23

Jednotné fronty

Každý, kdo za komunistického režimu dostal povinné školení z dějin "mezinárodního dělnického hnutí"  (MDH)  si snad vzpomene, že utváření "jednotných", "lidových", "národních" a čertví jakých ještě front, vždy patřilo k základním komunistickým taktikám přim získávání moci. Když se zadařilo, rychle se v těchto strukturách opevnili a začali zvolna likvidovat své dosavadní spojence. Ruští "leví" eseři nebo španělští POUM by mohli vyprávět, jaké je spojenctví s komunisty, kdyby to přežili. Milada Horáková či Bohumil Laušman jakbysmet. Máme snad jediný důvod věřit tomu, že se komunisté změnili?

Chris Kelvin 6.11.2006 13:57

Sice ne se vším....

... v článku souhlasím (některé logické konstrukce lze poskládat i jinak), ale velmi souhlasím s radou nic si nezačínat s extremisty. A hned od začátku je pěkně držet na uzdě, ať to stojí co to stojí.

Jakub Vosáhlo 6.11.2006 12:11

Re: Nezlobte se, ale Vase historicka arguementace je zcestna

Ten článek není o Rusích a Němcích, ale o SdP a KSČ, dvou extremistických stranách se sousední velmocí za zadkem. Popularita Němců a Rusů mezi veřejností nepochybně byla diametrálně rozdílná, ale posilování pozic fašisticky orientovaných stran v polovině 30. let je historickým faktem. Poté za druhé republiky se ukázalo, že je tu dost horlivých fašistů a je velkou zásluhou čs. vlády, že je dokázala až do Mnichova takřka úplně eliminovat. Po roce 1945 naopak politická reprezentace nejenže projevům extremismu nezamezovala, ale svým způsobem ho i podporovala.  To je hlavní rozdíl mezi oběma vládami, na který jsem upozornil. Pokud jde o chování Hodžovy vlády bezprostředně před Mnichovem, tak tam už podle mě byla hlavní motivací jednoznačně snaha se vyhnout válce a neopomínal bych ani vliv prezidenta Beneše, který v těchto událostech hrál velmi významnou roli.  KSČM s KSČ nesrovnávám, s Henleinovci jen proto, abych ukázal, že ani oni nebyli považováni (v roce 1935) za naprosté extremisty.

Beckovo Polsko mělo ve třicátých letech vztah víceméně analogický k našemu vztahu k SSSR (Neurathova diplomacie měla Polsko jako hlavního středoevropského spojence proti SSSR), postupem času se tento vztah dále prohluboval a v konečné fázi ho podle mě bylo možné označit za vazalský.  Nejde zdaleka jen o události kolem Mnichova.  Opomíjet tuto etapu polsko- německých vztahů jen kvůli následnému hrdinstí Poláků války je totéž jako opomíjet kvůli nespornému hrdinství sovětských vojáků Pakt Ribentrop- Molotov. Maďarsko a Jugoslávie se jistě občas snažily vymanit z Hitlerova vlivu, ale nikdy se jim to příliš nedařilo. Těch pár ústupků, co si prosadili, odmítám považovat za projev suverenity.  

L'ego 6.11.2006 11:28

Nezlobte se, ale Vase historicka arguementace je zcestna

Porovnavat tradicne (az do roku 68) popularnich slovanksych bratru Rusu s prijmanim Henleina, kdyz prave proti Nemcum se cesky nacionalismus  nejmene od Jungamanna vymezoval nelze. Povalecna situace byla zcela mimoradna a porvnovat tehdejsi KSC s dnesni je uplne blahove - geopoliticka situace byla v te dobe  opravdu rozhodujici. Uplne stejne je hovorit  o soucasne KSCM paralelne s Heinleinovci.

Vrchol vseho je rict, ze se Polsko bez boje stalo Hitlerovym vazalem. To ze Polsko profitovalo z pomnichovskych udalosti neznamena, ze by bylo vazalem A. Hitlera, s  nimz se ostatne zahy ocitlo ve valce (narozdil od nas, hrdinnych Cechu). Podobne to plati i pro Madarsko, ktere bylo za Hortyho vsim, jen ne Hitlerovou loutkou. A navrch dodat, ze naopak Hodzova vlada vzdorovala Hitlerovi - zrejme proto zcela neustavni cestou prijala Hitlerovi pozadvky, nacez sama odstoupila.

I-Worm 6.11.2006 10:30

Viděl už Zeman duhu

ve které byla bílá?

Štváč 6.11.2006 10:22

Re: Re: jistě ne

Jistě, i při vaší ironii, víte kterou koalici mám na mysli. Už jste o ní někdy slyšel ? A máte na ní názor ? Raději ne, že. Mohl byste se dotknout nekomunisty Klause. Jenom ne probůh antikomunisty, to by vám neodpustil.

Malý Aston 6.11.2006 10:12

Re: jistě ne

Ale já se domnívám,že nemáte pravdu.Když soudruh Paroubek v úterý přinese na Hrad smlouvu o koalici ČSSD+KSČM+ Zelení nebo KDU,tak pan prezident jistě z radostí pověří soudruha Paroubka premiérem. Jednak bude mít pokoj,jednak si tím zajistí příští zvolení.Budou pro něho hlasovat socani a komouši a KDU nebo Zelení a jistě i ODS.Takže socani do práce,máte na to ještě jeden den. Bude to demokratické a my to přijmeme,nemějte žádný strach.:-D

Štváč 6.11.2006 9:54

jistě ne

To se samozřejmě nevyplatí nikdy. Dává to jen možnosti politického vydírání s následující korupcí všech. Jednou ty mně, příště já tobě. A toto si přeje Klaus. Proč mu to s velkým řevem "neomlátí" novináři o hubu ? Čeho se bojí ?