13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

POLITIKA: Důchodová reforma jako podvod století

Důchodová reforma bývala kdysi velkým tématem. Pak načas nějak vysublimovalo. A náhle se opět vrací. Mluví o něm vláda. A nedávno o něm mluvil i guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 23.4.2018 12:51

Re: Intenzivní doškolování ekonomů, nebo jejich vyhubení?

Jak tak koukám, byli čeští ekonomové velmi prozíraví.

I. Schlägel 23.4.2018 11:56

Re: Neupírám socialistům

Souhlasím. Zejména s posledním odstavcem.

J. Holíček 23.4.2018 11:19

Re: Šichtařová tenduje k jednoduchým řešením.

Hartla ilustrovaného Bornem jste četl? Já ano, takže už tam jsem se dozvěděl to, co mě doporučujete a nemusím na to být promovaný ekonom. Ostatně v tomto smyslu jsem návrh učinil, asi jste si nevšiml.

Takže Děkuji Za Pozornost.

M. Prokop 23.4.2018 11:14

Re: Garantovaný příjem

Zřejmě není sama:

https://www.google.cz/search?rlz=1C1AVNG_enCZ645CZ645&ei=q6PdWo2mBoHdwQLY4ofwCg&q=garantovan%C3%BD+%28minim%C3%A1ln%C3%AD%29+p%C5%99%C3%ADjem&oq=garantovan%C3%BD+%28minim%C3%A1ln%C3%AD%29+p%C5%99%C3%ADjem&gs_l=psy-ab.3...24317.24317.0.27073.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.0.0....0.y0-v4ZoQm_Q

Mimo to, ať tak či onak, nemůže to fungovat.

M. Pivoda 23.4.2018 11:12

Intenzivní doškolování ekonomů, nebo jejich vyhubení?

"Autorka je ředitelka společnosti Next Finance s.r.o." a vyjadřuje se k budoucí robotice.

Já mám v září 1988 písemně zdokumentovánu první českou práci na využití umělé inteligence v ekonomice (OLS expert for entrepreneurial strategies). A za tuto činnost, jsem byl českými ekonomy vyhozen z Vysokého učení technického v Brně.

Tolik úvodem.

Čekají nás budoucí radikální systémové změny. Bez nich se nedá implementovat myšlenka minimálního nepodmíněného příjmu ani budoucích důchodů. Potřebujeme více systémových inženýrů, nikoliv politologů a ekonomů.

M. Prokop 23.4.2018 11:12

Re: Víc dětí nic neřeší.

To vaše řešení je s jistotou zneužitelné.

V. Lunák 23.4.2018 11:10

Garantovaný příjem

Autorka plete pojmy garantovaný (minimální) příjem a nepodmíněný (též základní) příjem. To, o čem píše, je to druhé, ne to první.

Z. Frys 23.4.2018 10:31

Neupírám socialistům

jejich právo na vymýšlení sociálních konstrukcí, na jejich propagaci, obhajobu a na jejich zkoušení na sobě samých na své vlastní riziko. Upírám jim ale jejich právo na vnucování těchto projektů prostřednictvím zákona – mocí – a na to, aby nás nutili platit jim na ně prostřednictvím daní. — Frédéric Bastiat

A přesně toto platí i na povinný státní důchodový systém, který je násilný a nemorální, bez možnosti opt-outu. Jediná možnost jak tento systém učinit morálním je zrušit násilí, tedy učinit ho dobrovolným. Pak si každý může vybrat, jestli se do něj dobrovolně zapojí či nikoliv. Za prostudování jistě stojí holandský důchodový systém (1/3 státní průběžný, 2/3 soukromý fondový) nebo chilský (100% fondový, nepovinný).

Jinak tzv. sociální stát je nejničivější zbraň hromadného ničení. Nejenže ničí rodiny, ničí i přirozené sociální vazby ve společnosti, vede k degeneraci populace, je hlavním motorem migrační krize a v konečném důsledku vede k idiokracii.

M. Valenta 23.4.2018 10:18

Re: Víc dětí nic neřeší.

Vaše řešení je krátkodobě. Říká se tomu vytloukání klínu klínem. Moje, už pozvolna probíhá, i když zatím přes odpor většiny vlád. A na chytání voličů jsou zde pochopitelně jiní machři.

P. Lenc 23.4.2018 9:51

Článek dobrý,

jenom nereflektuje, že spousta lidské činnosti se roboty v dohledné době roboty nahradit nedá.Například stavebnictví a další.Problém ovšem je, že manuální práce je něco, co se v dnešní společnosti nejen u nás považuje za něco "ošklivého".Máme tisíce v podstatě nezaměstnatelných absolventů různých sociálních oborů, ale nemáme řemeslníky, zedníky atd.Zato máme věrozvěsty, kteří tvrdí, že pokud nemáš přinejmenším maturitu jsi naprostý blbec bez možnosti "uplatnění".

M. Prokop 23.4.2018 9:48

Re: Šichtařová tenduje k jednoduchým řešením.

Vy asi nebudete ekonom, ani ekonom amatér, že?

Nejde o prosté spoření, peníze je nutno investovat. Otázka je do čeho, protože zisk je úměrný riziku.

M. Prokop 23.4.2018 9:47

Re: Důchodový systém je vcelku na lidi dost hodný

Peníze na důchody v dnešní výši prostě stačit nebudou (velmi jednoduchá matematika), s tím Kalousek ani vy nic nenadělá.

M. Prokop 23.4.2018 9:45

Re: Víc dětí nic neřeší.

Ale řeší ...

Pozdější odchod do důchodu není u některých profesí vůbec možný.

"Opuštění mantry neustálého růstu" znamená česky, že se naše děti nebo i my ve stáří budeme mít materiálně hůře, což je asi ten váš "skromnější život". Na to moc voličů nenachytáte.

P. Lenc 23.4.2018 9:41

Re: Slovo reforma je zaklínadlem neznalců. Vyřvávání slova

U Janyšky je to problém.Jeho "teorie spontánního řádu" byla v okamžiku, kdy se tomuto "osvícenci" zjevila natolik těžká,že mu způsobila trvalé poškození mozku.On není blbec, je pouze trvale postižený.

K. Janyška 23.4.2018 9:39

Re: Slovo reforma je zaklínadlem neznalců. Vyřvávání slova

Nemohu o jiném. To je skutečná podstata čehokoliv v lidském světě. Vy jste vážně ještě nepochopili po těch letech ? Dzp.

M. Pesat 23.4.2018 9:29

CR/stat uz davno mel mit retezec hyper-super marketu

CR/stat uz davno mel mit retezec hyper-super marketu, kde by si zakaznici/obcane sporili na duchod svou spotrebou.Kazdy pracujici soudruh/ka by mel zakaznickou/chip/ kartu a pri kazdem nakupu by se mu nejake procento z celkove castky pripsalo na jeho duchodvy ucet.Pochopitelne by se to netykalo pobiracu davek/nezamestnatelnych. Pokud uvazime cca 40 let pracovniho procesu tak by se za tu dobu timto zpusobem dala nasetrit slusna castka. Penize v tomto duchodovem fondu by soucasne slouzily jako kapital toho hyper-super retezce na nakup zbozi/investice. Cigarety a alkohol by zrejmne bylo potreba vyclenit do zvlastni kapitoly s nizsim procentualnim ohodnocenim z duvodu skodlivosti. Osobne si myslim, ze by slo o nejmene bolestnou duchodovou reformu a predpokladam ze ucinnou, protoze spotreba je prirozenou socastni nasich zivotu, viz. DPH/spotrebni dane.

Cest :-)

P. Hlosta 23.4.2018 9:24

Re: Víc dětí nic neřeší.

Když začnou pracovat i rukama, tak zajímavější určitě bude. Možná ale z té práce rukama se jim dostaví nějaká ta nemoc a uspíší stárnutí, což řeší problém také, protože přeci smrt státu uleví. Těžko předpokládat, že těžce fyzicky pracující, navíc se špatnou životosprávou, se dožije požehnaného věku. Zpravidla končí život záhy po nástupu do starobního důchodu, pokud ne dříve. Neustálý růst s tím nemá co do činění.

P. Hlosta 23.4.2018 9:20

Re: Slovo reforma je zaklínadlem neznalců. Vyřvávání slova

Krom SŘLI vy nemelete o ničem jiném. Takže když nedokážete popsat nutné změny, jak na ně, jste roven těch, o kterých tvrdíte, že jsou hlupáci. Měl byste vážit komu nadáváte do blbců, když sám jste stejný!

P. Hlosta 23.4.2018 9:18

Re: Jenže kam s jistotou si musí každý spořit sám,

Tato filozofie se začíná nevyplácet právě na důchodový věk. Znám i takové, co rozfrcali milion dědictví, střecha domu padá na hlavu a v důchodovém věku se dověděli, že důchod prostě nebude, že chybí odpracované roky a že jich není málo, pro práci už nedokáží dojít, že je nikdo nechce zaměstnat. Užili si a dnes naříkají. Podle mě by klidně mohli i pojít hlady. Na žebrání nemají náležitou pokoru a tak čekají, že stát přeci jen pro ně vymyslí nějaký zázrak. Nevymyslí a i jejich děcka se na ně vys.rou!

K. Janyška 23.4.2018 9:10

Slovo reforma je zaklínadlem neznalců. Vyřvávání slova

reforma žádným reformováním a reformou není. Když slyším, že musíme reformovat EU a nikdo neřekně jak, neboť věci prostě nerozumí, vždyť nezná teorii spontánního řádu řádu lidského světa v Evropě a jeho důsledky, je mi na blití z těch hlupáků.

A reforma důchodová musí vycházet ze stejného vědění. Pak teprve může být účinná a efektivní. Kdo se nevyzná v tom, že děj teče v čase je jen hloupý, jako miliardy jiných. Pro mne je to miliard... Dzp.

M. Valenta 23.4.2018 9:07

Víc dětí nic neřeší.

V totálně přelidněném světě více dětí v rodině nic neřeší. Řešením je pozdější odchod do důchodu, důchodového připojištění a hlavně opuštění mantry neustálého růstu. Kromě toho a ať chceme nebo ne, naše děti čeká skromnější a možná i zajímavější život.

P. Hlosta 23.4.2018 9:06

Důchodový systém je vcelku na lidi dost hodný

Já uposlechl výzvy doby a stal se spořičem na důchodový věk. Založil jsem si spoření v kapitálovém fondu a dočkal se kýženého výsledku ... 387Kč zisku nad vkladené peníze, což není ani valorizace vkladu, kterou jsem samozřejmě nedostal.

Směšné je v našich podmínkách se snažit pečlivým ukládáním peněz do spořitelen a pojišťoven si spořit na důchod! Ta snaha by musela plnit účel jedině v prostředí, kde je poctivost vůči klientům nějak zaručena. V současnosti u nás není nijak!

Snaživí by mohli jistit své stáří jedině cennými papíry a ty jsou nejen drahé, ale namnoze podléhají spekulacím, takže by na stará kolena onen snaživec mohl zaplakat nad bídou. A proto pravdu dí autorka, že dosavadní snahy o reformy Byly nedostatečné a celkově špatně připravené. Proto byly a jsou nesmyslem!

Podívat se pravdě do očí se nechce těm, co urvali ze života největší kus a teď na stará kolena se musí notně uskrovnit, případně žijí v bídě. Jsou i staří doktoři, co byli násilně převedení na soukromé ordinace a dnes mají důchod kolem nejspodnější hranice, ač jejich příjmy bývaly dost vysoké. Podobně je to s drobnými živnostníky a nenechme si nakecat, že poctivě přiznávali k daním, ač jistě i tak to který zkusil a pak pohořel a vybodl se na to tzv. podnikání. Který v tom vydrže dodnes, ten musí u práce i zemřít, protože důchod bude mizérie. O sockách, líných pracovat, dlouhodobě nezaměstnatelných pro jejich neochotu chodit do práce a beroucích zároveň všemožné odpory státu(dobrotiveček stát, že?!), nemá smysl se ani rozepisovat.

Takže jednoznačně - náš důchodový systém je vcelku dobrák na lidi a realisticky vzato, když z něj nebude zase Kalousek a podobní škrtat, pak bude dostatečný pro staré a nemohoucí, valorizace je podmínkou! Jen sviňský zloděj mohl stopnout valorizaci důchodů na šest let! Prase!

J. Holíček 23.4.2018 9:05

Šichtařová tenduje k jednoduchým řešením.

Průběžný systém je ideální řešení, protože je smlouvou občanů o tom, že princip, který je tady a teď, bude i po desetiletích stejný v nových relacích.

Systémy postavené na spoření jsou právě v principu vadné, prože stokoruna dnes odložená na stáří se za pár desítel let stane dvacetikorunou, a to v tom lepším případě.

Tak zvaný druhý pilíř byl tudíž naprostý nesmysl, na jaký může přijít akorát známý asociál Kalousek, kterého dráždil objem peněz vybraných na důchody a proto je chtěl odčerpat ve prospěch toho "druhého," v němž by se ovšem rychle znehodnotily.

Ten, kdo může by tak měl šetřit tím, že peníze bude vkládat do pozemků a nemovitostí, aby je mohl k stáru prodat za nové ceny. Ten kdo na to nemá, ten se prostě musí spolehnout na ten průběžný. :-)))

M. Moravcová 23.4.2018 8:56

Re: splatné

důchodci snad mají zakázáno pracovat? Kde to žijete?

M. Prokop 23.4.2018 8:55

Re: Kajo

Spoření má různou formu, nemovitosti, polnosti, není třeba jen využívat penzijní fondy.

M. Prokop 23.4.2018 8:53

Zlatá slova!

Bohužel, politici, kteří voličům toto přiznají, velkého úspěchu nedojdou. Podle toho to taky vypadá.

J. Kulheim 23.4.2018 7:27

Sociální stát rozbil tradiční rodinu,

Rodina byla od nepaměti základní sociální jednotkou, která se starala o své děti i staré rodče. Sociální stát sliboval, že se o lidi postará od kolébky do hrobu. Ukazuje se, že to není trvale možné. S manželkou jsme si na věk, kdy už peníze nebudeme vydělávat a budeme je pouze spotřebovávat, nějaké poníze našetřili. Ale jsou spoluobčané, kteří žijí "z ruky do huby" a nemají šetřit z čeho. Stát jim sebere tolik peněž, že sotva vyjdou. Socialisté jsou "rozežraní" a dělají dluhy i v letech kdy ekonomika prosperuje. Potom je splácí inflací. Pokud bych začal spořit v 35-ti letech tak mi rozpočtu inflace sníží kupní sílu peněz o 60%. Atd.

Na jednoho důchodce v současnosti ve výrobní sféře pracuje 1.7 platícího pojistné. Dnešní mladí odvedou 3-5 x víc peněz než ze systému dostanou. Počet důchodců roste a počet poplatníků se snižuje. Lidé se dožívají v průměru vyššího věku, ale střední délka života ve zdraví od roku 1962 je přibližně stejná, kolem 61 let. Atd.

Jsem důchodce, ale nedovedu si představit jak bych žil, kdybych měl příjem jenom důchod. Zpotřební koš důchodce je jiný než z kterého se inflace vypočítává. Takže se důchodců týká podstatně víc.

Sociální stát zničil rodinu a dlouhodobě nedokáže ji nedokáže nahradit. Průběžný systém financování důchodů a zdravotního systému je neúnosný. Pěkně se o šetření mluví lidem, kteří žijí z peněz lidí, kteří na šetření nemají přijem. Atd

V. Kotas 23.4.2018 5:30

Re: Neziskovky, vzrůstající počty úředníků všeho druhu

Ano, peněz na důchody by bylo a to především pro ty, kteří pracovali. Jen by se nesměly přímo vyhazovat na všelijaké nesmysly, experimenty, pofiderní zaměstnání a mnohé " invalidní " důchodce + ty, co v životě nepracovali.

K. Pavlik 23.4.2018 3:26

Kajo

Moje mama rikavala: Kajo pamatuj si ze duchodove pripojisteni je jen lepsi slovo pro neuveritelnou zlodejnu.

Ziji jinde a jinak nez moje mama ale v noci mne stale strasi slova: Kajo pamatuj ze .....

P. Dvořák 23.4.2018 2:07

Jenže kam s jistotou si musí každý spořit sám,

aby jednou nezaplakal mnohem víc než ten, který vůbec nespořil, protože oběma zbude stejně? Což znamená vůbec nic.

Jenže ten který nespořil, si ty peníze během života aspoň nějak užil.