13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

POLITIKA: Důchodová reforma jako podvod století

Důchodová reforma bývala kdysi velkým tématem. Pak načas nějak vysublimovalo. A náhle se opět vrací. Mluví o něm vláda. A nedávno o něm mluvil i guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kratochvíl 23.4.2018 17:49

Jste nebezpečný extrémista

průběžný důchodový systém zde funguje již po desetiletí ke všeobecné spokojenosti většiny občanů a tím dokázal svou nadčasovou použitelnost i pro další generace. Ti kdo s ním nesouhlasí jako např. vy nebo autorka článku předkládají nesmyslné návrhy, které tady byly právě před průběžným důchodovým systémem v historických dobách.

Důležitá je zde funkčnost silného demokratického státu a s tím máte vy problémy toto uznat. Starat se sám o sebe můžete v tom vám žádný demokratický stát nebrání, tak tu furt nemelte.

P. Khail 23.4.2018 17:10

Re: Doba, kdy EU fungovala se závratnou rychlostí chýlí

Tenhle nesmysl uznávalo mnoho Němců už za Hitlera, k jakému blahobytu došli si jistě dokážete zjistit sám :-)

A. Hrbek 23.4.2018 17:08

autorka zatím neví

že Finsko od experimentu ustoupilo.

A. Hrbek 23.4.2018 17:05

Re: Jedna z posledních

Bylo a je dosud slušnou investicí fyzické zlato. Dá se sice investovat i do vybraných uměleckých předmětů, ale to je spíše doménou úzké vrstvy skutečných odborníků.

Jak ukázala zkušenost, tak prakticky na všech fondech si mastí kapsy především jejich vlastníci.

O zhodnocování úspor v bankách je lépe nemluvit.

A. Alda 23.4.2018 16:16

Nemohl jsem pláchnout.

Měl jsem nemocného tatínka, o kterého jsem musel pečovat. A když zemřel, měl jsem už manželku a prvního ze synů. Prostě jsem odejít nemohl.

Z. Frys 23.4.2018 15:54

Re:

Tím jste poukázal na fakt, že důchodový systém je v podstatě založen na Ponziho schématu. Ale jsem ochoten oželet ty cca 4 mil. Kč, které na mě stát násilím vytloukl za posledních zhruba 40 let nedobrovolného důchodového "pojištění" a důchodový systém zrušit ihned a bez náhrady. A nejsem sám:

http://dfens-cz.com/proc-je-zapotrebi-zrusit-starobni-duchody-hned-a-bez-nahrady/

Nechci toho moc. Pouze svobodu postarat se sám o sebe. BTW, na stáří jsem se důkladně připravil - vlastní bydlení, úspory, akcie (4,5% průměrný roční výnos), nemovitosti, spousty peněz jsem rozpůjčoval (bezúročně) svým dobře vychovaným dětem. Vypadá to, že budu docela spokojený rentiér, i bez státní almužny...

P. Vaňura 23.4.2018 15:50

U nás není zajištěna ani prostá reprodukce

obyvatelstva. Primitivy z třetího světa sem nepleťte, protože ti na naše důchodu nikdy pracovat nebudou, akorát nám je přijdou UKRÁST!

A se skromností jděte do WC!

P. Khail 23.4.2018 15:43

Re: Kajo

Spoření a vlastnictví jsou různé věci.

P. Vaňura 23.4.2018 15:42

K tomu ovšem potřebujete ještě kulomet na ochranu

před těmi, kteří vše utratili a vodíkovou bombu na ochranu před státem. Jinak do vašeho bytu nastěhují "potřebnější" přemnožené migranty, jako jsme toho svědky v Itálii!

P. Vaňura 23.4.2018 15:40

Doba, kdy EU fungovala se závratnou rychlostí chýlí

ke konci! Záchrany se lze dočkat jen od nacionalistických stran, pokud ovšem už není pozdě!

P. Khail 23.4.2018 15:40

Re: splatné

V Austrálii.

M. Valenta 23.4.2018 15:39

Re: Když jsem před 38 lety nastoupil do prvního stálého

Ale jděte.

P. Khail 23.4.2018 15:39

Jedna z posledních

autorčiných vět - kdo si nebude spořit zapláče. Já se znalostí věci dodávám - kdo si bude spořit zapláče též a ještě si bude nadávat jaký byl truhlík, že neutrácel. Pro ty kdo zapomněli, roční inflace v letech 1990 až 1993 byla v procentech 9 - 56 - 11 a 21. Autorka bude zřejmě naháněčkou nějakého penzijního fondu. Jediné co může pomoci ke zlepšení životní úrovně ve stáří je vlastní byt a nějaký pozemek, na kterém je možno vypěstovat některé vlastní potraviny. Případně ještě nějaká aktivita umožňující finanční příjem. Komu se to nezdá nechť si vzpomene na světové války, měnové reformy a podobné dějinné zvraty a porovná si výnosnost svého penzijního spoření. A nezapomeňte z něj odečíst státní příspěvky.

P. Vaňura 23.4.2018 15:38

Pokud někdo dostane něco zadarmo, pak někdo jiný

nedostal za svou práci zaplaceno (c) Ronald Reagan.

Kdo nepacuje ať nejí, nebydlí a jeho potomstvo ať pojde hladem! (pokud teda není opravdu nemocný a pracovat opravdu NEMŮŽE, ne že nechce!)

P. Vaňura 23.4.2018 15:34

V systému, kde má každý stejně se každý bude snažit

pracovat CO NEJMÉNĚ a pokud možno vůbec. Takže byste musel zavést ROBOTU či OTROCTVÍ!

Toto ostatně věděl i takový Marx...

P. Vaňura 23.4.2018 15:30

Unsere letzte Hoffnung:

M. Moravcová 23.4.2018 15:01

Re: Když jsem před 38 lety nastoupil do prvního stálého

když jste zdrhnul, tak do toho nemáte co kecat

J. Jurax 23.4.2018 14:53

Budiž.

Každý bude povinně platit 40 let ekvivalent dnešních pěti tisíc - nezávisle na výši aktuálního příjmu - čímž si naspoří na dvacet let důchodu o ekvivalentu dnešních deseti tisíc - tedy prakticky doživotně. A stát to bude garantovat, protože soukromý subjekt by toho nemusel být schopen.

Pro jednoduchost pomíjím inflaci a úrok.

A kdo by chtěl víc, ať se stará soukromě.

Ovšem bylo by třeba zajistit současné průběžné důchody současným důchodcům na dobu nejmíň dvaceti let a cca čtyřicet let současný systém pomalu utlumovat.

M. Valenta 23.4.2018 14:50

Re: Když jsem před 38 lety nastoupil do prvního stálého

Generále, měl jste v mládí jako já pláchnout před bolševikem za kopečky a dnes jste nemusel řešit podobné nedůstojné peripetie a to chcete ještě pryč z EU, jedné z mála oblastí světa, kde to ještě jakž takž funguje.

J. Vintr 23.4.2018 14:36

Dopadne to nejspíš jinak

Politici podlehnou nátlaku Bruselu a začnou po desetiletích přijímat "uprchlíky". Stát jim bude podle nařízení Bruselu vyplácet "kapesné' ve výši cca 25000 měsíčně na osobu (a samozřejmě jim vedle toho bude platit stravu a ubytováni). Vzhledem k tomu, že díky slučování rodin se počty příjemců rozrostou na stazisice, bude muset stát řešit, kde na to vezme. Na to konto budou zcela zrušeny státní důchody a lidé budou pracovat až do smrti. Těm, kteří to nebudou zvládat, pomůže mezi tím uzákoněná eutanazie.

K. Janyška 23.4.2018 14:36

Re: Slovo reforma je zaklínadlem neznalců. Vyřvávání slova

Strýcu, vy ste blbé jak troky. Šak to není můj vynález.

To je supervědecký superobjev. Už 25 let mu rozumím. Nikdo z vás dalších tady ani jinde nše. To je smutné. Jste jen takoví miliardi... Dzp.

J. Jurax 23.4.2018 14:34

Ehm ... v průmyslové zemi není spotřeba statků důchodci motorem ekonomiky ... ☺

M. Pivoda 23.4.2018 14:20

Řešení důchodů je v kontrolovaném průběžném systému

Ten "systém" musí být průběžně občany kontrolován a systémovými inženýry technicky aktualizován. V budoucnosti nás čekají velké systémové změny.

Závěr: Důchod i minimální (nepodmíněný) příjem je PODMÍNĚN občanskou aktivitou. Jínak budete okradeni (jako ovce o své rouno).

Jestliže je historie velkou učitelkou, pak toto je její nejdůležitější lekce. A to i navzdory tomu, že dnešní lidé ve vedení státu (prezident i premiér) kdysi přísahali věrnost ideálům sociální rovnosti a spravedlnosti. Nebo právě proto, že přísahali?

J. Novotny 23.4.2018 14:04

Re: Víc dětí nic neřeší.

Více dětí v realitě ČR znamená pomalejší vymírání.

J. Jurax 23.4.2018 13:45

Vaše úvaha o opt-outu má jednu vadu - neřeší, co se současnými důchodci, neboť náš důchodový systém je průběžný.

Ti, kdož stávající systém táhnou, tedy ti nadprůměrně vydělávající a tudíž i nadprůměrně do systému platící (a jím na důchodech drsně okrádaní) - zejména zaměstnanci nemající nyní žádnou možnost se systému vyhnout - by byli bloudi, kdyby se ho nadále zúčastňovali. A systém se sesypal, protože by neměl z čeho platit.

A. Alda 23.4.2018 13:39

Když jsem před 38 lety nastoupil do prvního stálého

zaměstnání, uzavřel jsem tím se státem dohodu. Měl jsem odejít v 60 letech do penze s tím, že její výše mně bude vypočtena z nejlépe placených 5 let z posledních 10 let před odchodem do penze. Do splněných let pojištěný mně měla být započtena celá doba od 18. let, kdy jsem se připravoval studiem řádně na budoucí povolání (tedy bez opakovaných ročníků a nedokončených škol).

Jakkoli tato smlouva nebyla příliš spravedlivá a ani moc slušná, počítal jsem s tím, že ji dodržím já i stát.

Stát ji však nedodržel. V pensi jsem už měl být a přitom nesmím být. A její budoucí výše je mně zcela neznámá a neohadnutelná.

Jakkoli ta smlouva nebyla spravedlivá, přesto ani tuto nespravedlivou a nevyrovnanou smlouvu stát neodržel.

V. Lunák 23.4.2018 13:33

Re: Garantovaný příjem

Rovněž považuji myšlenku nepodmíněného příjmu za nesmyslnou. Garantovaný příjem je naopak v řadě ekonomik dávno uplatňován (jsou to však transfery ve většině případů vázané na účast na trhu práce).

Š. Hašek 23.4.2018 13:29

Každý stejnou částku,

každý dostane potom stejnou měsíční rentu. Aby nežebral na Karlově mostě v Praze.

Dále dle iniciativy občanů.

Výjimky možné (ani královna matematika není všezahrnující).

Socané by ale ječeli, bankovní domy moderního typu taky. Já mám někdy bujnou fantazii, protože jsem hodně dlouho hospodařil s kapesným a otcova peněženka nebyla "socialistická".

M. Valenta 23.4.2018 13:16

Re: Víc dětí nic neřeší.

jak píšu, už probíhá.

J. Kavalír 23.4.2018 13:05

Re: Důchodový systém je vcelku na lidi dost hodný

Je to jednoduché. Bebudou peníze na důchody, důchodci (a bude jich stále více) nebudou konzumovat, bude nutné omezit výrobu a propustit část zaměstnanců. Ti nebudou mít peníze, nebudou konzumovat, bude nutné omezit výrobu...

Ale to ekonomovi nevysvětlíte.