28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Důchodová reforma jako podvod století

Důchodová reforma bývala kdysi velkým tématem. Pak načas nějak vysublimovalo. A náhle se opět vrací. Mluví o něm vláda. A nedávno o něm mluvil i guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Valenta 23.4.2018 14:50

Re: Když jsem před 38 lety nastoupil do prvního stálého

Generále, měl jste v mládí jako já pláchnout před bolševikem za kopečky a dnes jste nemusel řešit podobné nedůstojné peripetie a to chcete ještě pryč z EU, jedné z mála oblastí světa, kde to ještě jakž takž funguje.

M. Moravcová 23.4.2018 15:01

Re: Když jsem před 38 lety nastoupil do prvního stálého

když jste zdrhnul, tak do toho nemáte co kecat

M. Valenta 23.4.2018 15:39

Re: Když jsem před 38 lety nastoupil do prvního stálého

Ale jděte.

P. Vaňura 23.4.2018 15:40

Doba, kdy EU fungovala se závratnou rychlostí chýlí

ke konci! Záchrany se lze dočkat jen od nacionalistických stran, pokud ovšem už není pozdě!

P. Khail 23.4.2018 17:10

Re: Doba, kdy EU fungovala se závratnou rychlostí chýlí

Tenhle nesmysl uznávalo mnoho Němců už za Hitlera, k jakému blahobytu došli si jistě dokážete zjistit sám :-)

A. Alda 23.4.2018 16:16

Nemohl jsem pláchnout.

Měl jsem nemocného tatínka, o kterého jsem musel pečovat. A když zemřel, měl jsem už manželku a prvního ze synů. Prostě jsem odejít nemohl.

P. Grigar 23.4.2018 20:24

Re: Nemohl jsem pláchnout.

.. tohle chápu, před podobným dilematem jsem stál taky, příbuzní v Rakousku i jinde by mi se startem pomohli, ale měl jsem taky jasno, jak by to odnesli všichni z rodiny, kteří by zůstali doma. Obavy jsem měl jenom z toho, co budu říkat dětem, až se budou ptát a lhát jsem jim nechtěl, mě taky doma nelhali a následky se dostavily vždy a naprosto spolehlivě. Byli jsme připravení se naoko rozvést, manželka s dcerou na návštěvu k sestře(bez zpáteční jízdenky..) a já potom nějak po vlastních. Naštěstí tohle vyřešil dva roky po narození dcery "sametový listopad".. ale to bylo asi tak všechno, o zbytek se musí každý postarat sám.

Š. Hašek 23.4.2018 13:29

Každý stejnou částku,

každý dostane potom stejnou měsíční rentu. Aby nežebral na Karlově mostě v Praze.

Dále dle iniciativy občanů.

Výjimky možné (ani královna matematika není všezahrnující).

Socané by ale ječeli, bankovní domy moderního typu taky. Já mám někdy bujnou fantazii, protože jsem hodně dlouho hospodařil s kapesným a otcova peněženka nebyla "socialistická".

J. Jurax 23.4.2018 14:53

Budiž.

Každý bude povinně platit 40 let ekvivalent dnešních pěti tisíc - nezávisle na výši aktuálního příjmu - čímž si naspoří na dvacet let důchodu o ekvivalentu dnešních deseti tisíc - tedy prakticky doživotně. A stát to bude garantovat, protože soukromý subjekt by toho nemusel být schopen.

Pro jednoduchost pomíjím inflaci a úrok.

A kdo by chtěl víc, ať se stará soukromě.

Ovšem bylo by třeba zajistit současné průběžné důchody současným důchodcům na dobu nejmíň dvaceti let a cca čtyřicet let současný systém pomalu utlumovat.

P. Vaňura 23.4.2018 15:38

Pokud někdo dostane něco zadarmo, pak někdo jiný

nedostal za svou práci zaplaceno (c) Ronald Reagan.

Kdo nepacuje ať nejí, nebydlí a jeho potomstvo ať pojde hladem! (pokud teda není opravdu nemocný a pracovat opravdu NEMŮŽE, ne že nechce!)

P. Vaňura 23.4.2018 15:34

V systému, kde má každý stejně se každý bude snažit

pracovat CO NEJMÉNĚ a pokud možno vůbec. Takže byste musel zavést ROBOTU či OTROCTVÍ!

Toto ostatně věděl i takový Marx...

M. Pivoda 23.4.2018 11:12

Intenzivní doškolování ekonomů, nebo jejich vyhubení?

"Autorka je ředitelka společnosti Next Finance s.r.o." a vyjadřuje se k budoucí robotice.

Já mám v září 1988 písemně zdokumentovánu první českou práci na využití umělé inteligence v ekonomice (OLS expert for entrepreneurial strategies). A za tuto činnost, jsem byl českými ekonomy vyhozen z Vysokého učení technického v Brně.

Tolik úvodem.

Čekají nás budoucí radikální systémové změny. Bez nich se nedá implementovat myšlenka minimálního nepodmíněného příjmu ani budoucích důchodů. Potřebujeme více systémových inženýrů, nikoliv politologů a ekonomů.

M. Prokop 23.4.2018 12:51

Re: Intenzivní doškolování ekonomů, nebo jejich vyhubení?

Jak tak koukám, byli čeští ekonomové velmi prozíraví.

V. Lunák 23.4.2018 11:10

Garantovaný příjem

Autorka plete pojmy garantovaný (minimální) příjem a nepodmíněný (též základní) příjem. To, o čem píše, je to druhé, ne to první.

M. Prokop 23.4.2018 11:14

Re: Garantovaný příjem

Zřejmě není sama:

https://www.google.cz/search?rlz=1C1AVNG_enCZ645CZ645&ei=q6PdWo2mBoHdwQLY4ofwCg&q=garantovan%C3%BD+%28minim%C3%A1ln%C3%AD%29+p%C5%99%C3%ADjem&oq=garantovan%C3%BD+%28minim%C3%A1ln%C3%AD%29+p%C5%99%C3%ADjem&gs_l=psy-ab.3...24317.24317.0.27073.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.0.0....0.y0-v4ZoQm_Q

Mimo to, ať tak či onak, nemůže to fungovat.

V. Lunák 23.4.2018 13:33

Re: Garantovaný příjem

Rovněž považuji myšlenku nepodmíněného příjmu za nesmyslnou. Garantovaný příjem je naopak v řadě ekonomik dávno uplatňován (jsou to však transfery ve většině případů vázané na účast na trhu práce).

Z. Frys 23.4.2018 10:31

Neupírám socialistům

jejich právo na vymýšlení sociálních konstrukcí, na jejich propagaci, obhajobu a na jejich zkoušení na sobě samých na své vlastní riziko. Upírám jim ale jejich právo na vnucování těchto projektů prostřednictvím zákona – mocí – a na to, aby nás nutili platit jim na ně prostřednictvím daní. — Frédéric Bastiat

A přesně toto platí i na povinný státní důchodový systém, který je násilný a nemorální, bez možnosti opt-outu. Jediná možnost jak tento systém učinit morálním je zrušit násilí, tedy učinit ho dobrovolným. Pak si každý může vybrat, jestli se do něj dobrovolně zapojí či nikoliv. Za prostudování jistě stojí holandský důchodový systém (1/3 státní průběžný, 2/3 soukromý fondový) nebo chilský (100% fondový, nepovinný).

Jinak tzv. sociální stát je nejničivější zbraň hromadného ničení. Nejenže ničí rodiny, ničí i přirozené sociální vazby ve společnosti, vede k degeneraci populace, je hlavním motorem migrační krize a v konečném důsledku vede k idiokracii.

I. Schlägel 23.4.2018 11:56

Re: Neupírám socialistům

Souhlasím. Zejména s posledním odstavcem.

J. Jurax 23.4.2018 13:45

Vaše úvaha o opt-outu má jednu vadu - neřeší, co se současnými důchodci, neboť náš důchodový systém je průběžný.

Ti, kdož stávající systém táhnou, tedy ti nadprůměrně vydělávající a tudíž i nadprůměrně do systému platící (a jím na důchodech drsně okrádaní) - zejména zaměstnanci nemající nyní žádnou možnost se systému vyhnout - by byli bloudi, kdyby se ho nadále zúčastňovali. A systém se sesypal, protože by neměl z čeho platit.

Z. Frys 23.4.2018 15:54

Re:

Tím jste poukázal na fakt, že důchodový systém je v podstatě založen na Ponziho schématu. Ale jsem ochoten oželet ty cca 4 mil. Kč, které na mě stát násilím vytloukl za posledních zhruba 40 let nedobrovolného důchodového "pojištění" a důchodový systém zrušit ihned a bez náhrady. A nejsem sám:

http://dfens-cz.com/proc-je-zapotrebi-zrusit-starobni-duchody-hned-a-bez-nahrady/

Nechci toho moc. Pouze svobodu postarat se sám o sebe. BTW, na stáří jsem se důkladně připravil - vlastní bydlení, úspory, akcie (4,5% průměrný roční výnos), nemovitosti, spousty peněz jsem rozpůjčoval (bezúročně) svým dobře vychovaným dětem. Vypadá to, že budu docela spokojený rentiér, i bez státní almužny...

J. Kratochvíl 23.4.2018 17:49

Jste nebezpečný extrémista

průběžný důchodový systém zde funguje již po desetiletí ke všeobecné spokojenosti většiny občanů a tím dokázal svou nadčasovou použitelnost i pro další generace. Ti kdo s ním nesouhlasí jako např. vy nebo autorka článku předkládají nesmyslné návrhy, které tady byly právě před průběžným důchodovým systémem v historických dobách.

Důležitá je zde funkčnost silného demokratického státu a s tím máte vy problémy toto uznat. Starat se sám o sebe můžete v tom vám žádný demokratický stát nebrání, tak tu furt nemelte.

J. Jurax 23.4.2018 19:34

Re:

Ale jistě. Mimochodem blahopřeji.

Jenže lidé v současnosti v důchodu již jsoucí i kdyby se na stáří odpovědně připravovali, jen zcela výjimečně mají tolik, že by se zcela obešli bez státního důchodu.

A dlužno říci, že mnozí se z rozličných důvodů (nejen neodpovědnost, ale taky nevysoký příjem potažmo málo nesoucí profese, mnoho dětí ku výchově nebo že jsou tzv. starodůchodci patnáct dvacet let v důchodě a tak dál a podobně) na důchod moc nepřipravovali. Ale počítali s ním, neboť do systému celý svůj produktivní život poctivě platili a očekávali, že za pojistné dostanou plnění. Byla to svého druhu smlouva se státem - a pacta sunt servanta.

Jinak s Vámi celkem souhlasím - neberte mi moje peníze a nebudete se muset o mne starat.

Nicméně případná změna podmínek důchodového zabezpečení musí být pozvolná, protože systém má obrovskou setrvačnost. V podstatě by to muselo být cca 40 let, aby ti, kdož teď zahajují svou pracovní kariéru, mohli svou strategii přizpůsobit novým podmínkám a ti, kdo už v systému nějakou dobu platí, nebyli nezaslouženě biti a navíc aby ti, kdož už v důchodu jsou, dostávali svůj důchod podle nezměněných pravidel. To poslední mimochodem znamená, že cca 40 let by bylo třeba, aby buď každý stále platil průběžně zmenšující se procento ze svého příjmu na stávající důchodce a na kompenzaci těm, které změna systému zastihla během pracovní kariéry, přestože sám by už nedostal nic nebo důchod adekvátně snížený podle doby, po kterou setrval ve stávajícím systému - nebo by se to muselo zaplácnout z daní, kde by ty peníze buď pak chyběly nebo by se musely zvýšit daně. Ono je to prašť jako udeř - furt by náklady museli nést ti, kdož pracují a platí daně.

Z. Frys 23.4.2018 21:34

Re:

Souhlas - přesně takový systém změny důchodového systému (na cca 30-40let) jsem navrhoval zkraje 90. let. Jenže - máme rok 2018 a jaxi furt nic... A jen upřesním - žádnou smlouvu se státem nemáme. Já tedy určitě ne, a hledal jsem ji všude :-) . To si jen na nás etatisti vymysleli takovou habaďůru.

J. Jurax 23.4.2018 20:06

K tomu Vašemu odkazu

a) - Budiž. Ono je to ovšem pojištění. Může se stát, že fakt si nedokážete za čtyřicet let aktivní kariéry získat tolik, abyste dalších dvacet let z toho vydržel. Takže byste se stejně nějak pojistil - akorát možná ne u státu s jeho průběžným systémem.

b) - Ale někteří lidé opravdu jsou hloupí a/nebo nezodpovědní, bez státu by všechny své příjmy „projedli“ a na stáří by zůstali „na suchu“. A protože jsme humánní společnost, i o ty hloupé a nezodpovědné bychom se starali za prachy těch chytrých a zodpovědných.

c) Protože starý člověk si již nemůže vydělávat a neměl by z čeho žít - jenže on by, nezabezpečiv se nějak, opravdu neměl z čeho žít. A jeden ze způsobů onoho zabezpečení je nějaký typ důchodového pojištění. U nás je to vynucené státní, ale kdyby jej nebylo, stejně by se každý, kdo není blbec či vychcanec viz b) nějak pojistil; pravda, měl by širší výběr než jen prosté pojištění. Mimochodem argument "Spousta důchodců má výrazně větší majetek, než ti, kteří na jejich penzi vydělávají" je mimořádně pitomý, až bolševický - oni si platili pojištění (jež arciť v průběžném systému šlo hned na tehdejší důchody) a teď dostávají povinné plnění; jejich případný majetek s tím nesouvisí.

d) Protože ne každý má hodné děti, které se o něj postarají. Ale on opravdu ne každý má takové děti, a ty děti mohou být sice hodňoučké, ale když se svými dětmi žijí z ruky do huby, na stařičké rodiče jim moc, případně nic nezbývá. Případně někdo nemá děti, a to i bez vlastního zavinění.

e) Celý život jsem pracoval a PLATIL SI DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ do státního povinného systému a teď na stáří mi stát nic nedá - odmítne pojistné plnění? Z toho byla celkem oprávněně revoluce, již by se zúčastnil každý, kdo pracuje déle jak měsíc (protože i ten má nebo bude mít rodiče v důchodě), natož ti, kdož pracují a platí už desetiletí. V našich krajích by byla na místě tradiční defenestrace na kopí a sudlice na§raných davů dole - nebylo-li by sudlic, stačila by tvrdá dlažba, domy jsou dnes vyšší ... :-)

Z. Frys 23.4.2018 21:36

Re: K tomu Vašemu odkazu

a) Vědom si toho, že by dětem bylo beze mě opravdu zle, pořídil jsem si hned počátkem 90. let životní pojištění (soukromé), na, tehdy poměrně vysokou čásoku 1.2 milionu, aby děti měly případně prostředky ke studiu, kdyby se mi něco stalo. Samozřejmě, že jsem prodělal, na pojistce bez plnění se vždycky prodělá. Ale toho prodělku nelituju.

b) Proč si myslíte, že máme nějakou povinnost starat se o hloupé/nezodpovědné? Já tedy žádnou takovou povinnost necítím a nemám.

c) Důchodové pojištění - nemám nic proti tomu, když stát nějaké nabídne, třebas i ve formě průběžného systému. Ale jen pokud bude nepovinný! Jinak to lze samozřejmě řešit komerčními pojistkami, spořením, investicemi do zlata či stříbra (mám i investiční stříbro v portfoliu jako poslední pojistku), do kryptoměn, do umění, do rumu či do kvalitní moravské slivovice, možností diverzifikace je téměř nekonečně.

d) Na děti nespoléhat, není to evolučně přirozené. Pochybuji, že v přírodě se najdou mláďata, pečující o své staré rodiče. Svým dětem jsem to zakázal.

e) Celý život platíte do průběžného a nakonec spláčete nad důchodem? To se snadno může stát. Typicky jakmile dojdou plátci. http://www.svobodny-svet.cz/3582/prosim-jeden-statni-starobni-duchod-uz-dosly-pane.html

Z. Frys 23.4.2018 21:38

Re: K tomu Vašemu odkazu

Jsem klasický liberál, libertarián, obhájce ryzího laisses-faire kapitalismu, založeném na individuální svobodě, odpovědnosti a neporušitelnosti soukromého majetku. Z duše nenávidím jakoukoliv formu násilí a donucení. V nuceném odvodu důchodové daně vidím otrokářství, nebo přinejmenším nevolnictví. A jakoukoliv verzi socialismu považuji hnusný zločinný systém. Ostatně můj radikální odpor proti socialismu mě stál v r. 1985 místo vědeckého pracovníka...

P. Grigar 23.4.2018 23:17

Re: K tomu Vašemu odkazu

..děkuji pánům Frysovi a Juraxovi, velmi zajímavá diskuse.

Bohužel pro mě z ní vylpynulo, že minimálně naše věková kategorie je takříkajíc " ne vlastní vinou v řiti..".

P. Lenc 23.4.2018 9:51

Článek dobrý,

jenom nereflektuje, že spousta lidské činnosti se roboty v dohledné době roboty nahradit nedá.Například stavebnictví a další.Problém ovšem je, že manuální práce je něco, co se v dnešní společnosti nejen u nás považuje za něco "ošklivého".Máme tisíce v podstatě nezaměstnatelných absolventů různých sociálních oborů, ale nemáme řemeslníky, zedníky atd.Zato máme věrozvěsty, kteří tvrdí, že pokud nemáš přinejmenším maturitu jsi naprostý blbec bez možnosti "uplatnění".

M. Pesat 23.4.2018 9:29

CR/stat uz davno mel mit retezec hyper-super marketu

CR/stat uz davno mel mit retezec hyper-super marketu, kde by si zakaznici/obcane sporili na duchod svou spotrebou.Kazdy pracujici soudruh/ka by mel zakaznickou/chip/ kartu a pri kazdem nakupu by se mu nejake procento z celkove castky pripsalo na jeho duchodvy ucet.Pochopitelne by se to netykalo pobiracu davek/nezamestnatelnych. Pokud uvazime cca 40 let pracovniho procesu tak by se za tu dobu timto zpusobem dala nasetrit slusna castka. Penize v tomto duchodovem fondu by soucasne slouzily jako kapital toho hyper-super retezce na nakup zbozi/investice. Cigarety a alkohol by zrejmne bylo potreba vyclenit do zvlastni kapitoly s nizsim procentualnim ohodnocenim z duvodu skodlivosti. Osobne si myslim, ze by slo o nejmene bolestnou duchodovou reformu a predpokladam ze ucinnou, protoze spotreba je prirozenou socastni nasich zivotu, viz. DPH/spotrebni dane.

Cest :-)

K. Janyška 23.4.2018 9:10

Slovo reforma je zaklínadlem neznalců. Vyřvávání slova

reforma žádným reformováním a reformou není. Když slyším, že musíme reformovat EU a nikdo neřekně jak, neboť věci prostě nerozumí, vždyť nezná teorii spontánního řádu řádu lidského světa v Evropě a jeho důsledky, je mi na blití z těch hlupáků.

A reforma důchodová musí vycházet ze stejného vědění. Pak teprve může být účinná a efektivní. Kdo se nevyzná v tom, že děj teče v čase je jen hloupý, jako miliardy jiných. Pro mne je to miliard... Dzp.