17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Důchodci, seďte doma!

Pokud si před krajskými volbami Martha Issová a Jiří Mádl nebo nějací jiní trapní frajeři opět vzpomenou, že by mohli nabádat mladé lidi, aby přemluvili dědka a bábu k hlasování ve prospěch pravice, možná se dovědí, že to nejde.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Nováček 12.12.2011 20:40

Důchodci seďte doma

Je to přesně tak, jak autor píše.  Tupost současné výkonné moci je nekonečná.

M. Bílý 12.12.2011 22:41

Že je tupost, nejenom současné, ale i kterékoliv jiné výkonné moci u nás nekonečná je evidentní, ale nevím proč bych měl kvůli tomu sedět doma.

P. Zelenka 12.12.2011 20:12

A co mezigenerační solidarita?

     Mezigenerační solidarita je v ČR vnímána pouze ve prospěch důchodců, ale ona musí být dle potřeby i opačná. Důchodci lpějící pouze na té první jsou sami proti sobě a dle mého je to i sobecké.

     Většina důchodů je 10.000 Kč čistého, většina důchodců nesplácí již žádné hypotéky, nešetří si na důchod, nespoří či nesplácí školné, nemá velké výdaje.

     Mladý člověk sežene-li vůbec práci má obdobně, ale hrubého a musí si platit bydlení (buď nemalá hypotéka či nemalé komerční nájemné), měl by si nemalou částkou spořit na důchod neboť při demografické křivce a době dožití je předpoklad, že od státu žádný nedostane, měl by si nemalou částkou platit školné a zplodí-li děti, budoucí přispěvatele do důchodového systému, musí dle odborníků za jejich život počítat s náklady 1dítě=2.000.000Kč.

     Přeji všem důchodcům dlouhý život, zasloužený odpočinek, ale přeji si také, aby mladým nebyla ubírána budoucnost na úkor přítomnosti a aby se zprofanované moto Rodina je základ státu opět stalo základním kamenem našeho soužití neb solidarita mládí, střední generace a důchodců v rodině je nejúčinější.

     Evropa potažmo ČR je na tom špatně a bude hůř, uskromnit se musíme všichni - i důchodci. Nebude-li mít stát peníze, první kdo to pocítí budou státní zaměstnanci a důchodci.

J. Malá 12.12.2011 18:36

Důchodci v krajním případě mohou sedět doma,

ale co ti, kteří za zdražené jízdné musí jezdit např.do práce, do školy, klékaři, na nákup?A to na mnoha místech opět zrušili vlaky.Komunisti vybudovali tratě a ČSD jezdily do každé Hor ní Dolní, hradil to stát, nikdo se nedohadoval s obcemi. JAk to, že na to bylo? Dnes z jednoho státního podniku jsou 3 se třemi gen.řediteli, kteří pobírají půl milionu měsíčně, 15 náměstků má jen o málo méně, žádný z podniků neprosperuje, ale platy a odměny se stále berou..Takže je třeba šetřit a to na těch , kteří se nemohou bránit.

M. Hoblík 12.12.2011 15:03

Ten pán, co si nechá říkat ministr financí

je tlučhuba. Není to dávno, kdy mi poslal účet na splácení státního dluhu, přesahující nějakých sto tisíc korun, příští jeho psaníčko bude za víc! Jeho zásluhou. Tlučhuba, vzešlý ze strany zlatohubých lhářů, přeběhnuvší do strany nesplněných přání. Jak dlouho nás ještě budou podobní kouzelníci tahat za nohu? Do té doby, dokud nezačneme mluvit o současnosti a budoucnosti a přestaneme se vymlouvat na doby minulé. Do té doby, kdy takovým kouzelníkům nevezmeme čarodějné hůlčičky a nedáme jim jimi za uši.

I. Hil 12.12.2011 14:44

Trapný autor by zřejmě

rozdal poslední co má....

J. Ptáček 12.12.2011 13:25

Rušit slevu důchodcům na je nesmysl

Rušit slevu důchodcům na drahách je samozřejmě nesmysl. Pět milionů ušetří ministerstvo financí, ale dráhy dále prodělají. Sleva byla totiž špatně nastavena, ministerstvo nemělo drahám nic doplácet, sleva měla být v režii samotných drah. Jezdím často vlakem a tak vím, že kromě vlaků téměř prázdných a hodně přecpaných (před Vánoci, Velikonoci) je většina vlaků obsazených řekněme z poloviny. Normální cestující budou tudíž jezdit stále ve stejném počtu, kdežto důchodců pojede podstatně méně. A jelikož vypravení vlaku z principu má téměř stejné náklady ať je prázdný nebo plný, důchodci ve vlaku navíc za poloviční cenu jsou pro dráhy čistým ziskem. Úředníci státních drah to těžko pochopí, ale soukromý dopravce Jančura hned moudře reagoval, že on slevy pro důchodce zachová (což ostatně dělá i u žlutých busů) !!!

L. Písařík 12.12.2011 13:40

Re: Rušit slevu důchodcům na je nesmysl

Pane Ptáčku, vaše matematika je "výběrová". Proč neodečítat všechny? Pak by dráha zjistila, že prodělá tak jako tak. A výsledek by byl zrušený vlak. Na vlak teď doplácí kraj a tím dává stejně všem, kteří jedou ve vlaku. Není to spravedlivé?

J. Ptáček 12.12.2011 14:59

Re: Rušit slevu důchodcům na je nesmysl

Není tak docela výběrová. Obyčejný cestující pojede tak jako tak za určitým cílem. Důchodce spíše hledá nejlevnější možnost - třeba i bus, starší auto nebo cestu vůbec zruší. Na rozdíl od zaměstnaného cestujícího má méně peněz a více času. Takže si nejsou tak zcela rovni. Jen tak mimochodem i aerolinky doobsazují místa v letadle značně levnějšími letenkami (např. ČSA má Click4sky apod.).

J. Chládek 12.12.2011 12:24

Zeměžluč

Já zase na rozdíl od autora doufám, že se ty deformace co provádí se státním rozpočtem a to tunelování státních peněz,  projeví hlavně na volebním výsledku výsledku ODS a TOP a obě zlodějské bandy politických recyklátů a modrých zlodějů půjdou do politické prdxxele(promiňte tu autocenzuru jinak by to nepustili). Kdo však nastoupí místo nich nevím. Na rozdíl od jednoho příspěvku si myslím, že kdyby volby vyhráli komunisti, byli by tím nemile zaskočeni a pokud by došla k této metě ČSSD, tak je to jen výměna triček na darebácích stejného druhu. Slepá ulička.

J. Šimek 12.12.2011 11:42

Jemelík je etalon demagoga.

Momentálně máme v ČR cca 2 500 000 důchodců. Při úspoře 5 000 000 ročně je to 2 Kč na každého. Autor neváhá ve své demagogii napsat, že tato sleva "jim usnadňovala přežívat trvalý nedostatek peněz".

Až takovou úroveň oblbování a ohlupování jsem tedy od pana Jemelíka nečekal.

F. Matousek 12.12.2011 12:46

vase chatrná logika

ze 2,5 Mio duchodcu vyuzívalo výhodu slev jenom urcité procento, to dá rozum. A tem se zivotní standart opravdu citelne zhorsí. Navíc ti ostatní co sice nikam nejedou budou taky nadávat a cítit se ochuzení, známe to!

Takze pan autor má naprostopu pravdu, ze zrusení výhod pro duchodce, nejenom ze nekterým zpusobí trvalý nrdostatek, ale navíc získává leicovejm populistum volice! A to je jeste horsí.

M. Bílý 12.12.2011 12:48

Re na pana Šimka (11:42) Pozn.: Nadpis jsem vymyzal, aby si někdo nemyslel, že s ním souhlasím (jsem slušně vychován).

K Vašim výpočtům, pane Šimku. Já za dopravu k lékařům a za dětmi, či vnoučaty neutratím ani ty 2 Kč (děti mám dvě, vnoučata čtyři a doktorů navštěvuji asi tak šest, ale ne moc často).Jsem totiž (jak už jsem tu několikrát napsal) dítě štěstěny a mám je většinou "za rohem". Možná, že je nás víc takových, i když podle naříkavých a nenávistných přispěvků zde na NP asi ne tak moc.

I. stihelova 12.12.2011 13:07

Re: Jemelík je etalon demagoga.

Jsem trochu ujeta na cisla, takze tech 5 ml se mi zda nejak malo. K vuli 2 korunam na kazdeho z 2,5 mln duchodcu by se asi Kalousek nenamahal.

J. Kadeřábek 12.12.2011 13:20

Re: Jemelík je etalon demagoga.

Na obranu pana Jemelíka uvádím, že tato idiotská informace proběhla našimi médii (asi převzatá od ČTK) a on ji  jen interpretuje.

V. Chrastina 12.12.2011 13:29

Re: J. Šimek zapomíná

Pan J. Šimek sice počítal, ale neuvědomil si, že pokud má pravdu a je u nás dva a půl milionu důchodců, že to jsou voliči, naštvaní voliči. Když uvážíme, že z deseti milonů obyvatel ČR je nejméně tři milony nedospělých, kteří ještě nemají volební právo, pak pravicově myslícím voličům, k nimž podle všeho pan J.Šimek patří, zbývá k potrvzení svého status Q pouhých tři a půl milionu voličů. Uvážíme-li, že ne všichni po vašich "úsporných" opatřeních budou ochotni ve volbách svěřit do vašich nenechavých rukou státní rozpočet, počítejte znovu, jaké máte po příštích volbách šance prosadit v obou komorách parlamentu svou. O hlavě státu, která pochází z vaší party, ani nemluvě, protože až si hradního pána bude lid volit sám, jsem přesvědčen, že ztratíte i tuhle poslední berličku své krátkozraké politiky.    

O. Zuckerová 12.12.2011 11:10

To ještě není to nejhorší.

Položka, kterou dá důchodce za to, aby se dostal lokálkou k doktorovi, není zas tak velká. Je to nepříjemné, ale nezničí ho to. Horší je to s málo komentovaným, o to ale skandálnějším zrušením pohřebného. Co má dělat důchodce, který žil na důchodu už léta (tudíž nejen nemohl šetřit, ale spotřeboval i rezervy), když mu zemře blízká osoba? - Vzpomínám si na ty idiotské komentáře v novinách, že "nemáme pietu", protože pohřbíváme bez obřadu... Ano, milý důchodče, vypůjč si 40.000 na "obřad" (abys nakrmil pohřebnickou lobby a sám v následujících týdnech umřel hlady...) Nedávno byl chudák, co neměl na pohřeb babičky, odsouzen ke 30tisícové pokutě za to, že ji pohřbil na zahradě. On ji ale pohřbil takhle právě proto, že těch 30.000 neměl!!! To ovšem páni soudci se svými tučnými příjmy nejsou schopni pochopit. No, měl to udělat tak, jak to brzy bude dělat víc lidí: nechat ji trochu ztuhnout, opřít venku o popelnici a nechat odvézt s komunálním odpadem. Nic jiného totiž důchodci pro tento stát neznamenají.

P. Boublíková 12.12.2011 12:36

Re: To ještě není to nejhorší.

Pohřebné bylo pokud vím 5000 Kč, takže jak by pomohlo, když podle vás stojí pohřeb 40.000 Kč? Takže těch 35.000 Kč důchodce má nebo nemá? Jestliže ano, tak má i na pokutu 30.000 Kč... Chtělo by to trochu logiky do vašich vývodů.

Podle mého názoru šlo o nejstupidnější sociální dávku. umřít musí všichni. Jaký smysl má dávat nějakou sociální dávku všem?

No a obecně považuji za velmi trapné jakékoliv skuhrání důchodců na nízké důchody, odebírání sociálních dávek, slev a všeho možného - asi 10 % české populace se důchodu vůbec nedožije.

F. Matousek 12.12.2011 12:58

Re: To ještě není to nejhorší.

pohreb je urcite k mání za méne nez 40. tisíc. Mozná stojí ta nejlevnejsí varianta pohrbu opravdu jen 5 az deset tisíc.

Vy si ale asi  vubec neumíte predstavit, ze na to nekdo nemá ? Z tohoto pohledu zijete zcela mimo realitu.

P. Boublíková 12.12.2011 13:18

Re: To ještě není to nejhorší.

Umím si to představit. V tom případě se pohřebné mělo dávat těm, kteří na pohřeb nemají (nebo spíš neměli), a ne "na přilepšenou" všem. Tak to dopadá se "sociálními dáívkami" pro všechny - nakonec nejsou pro nikoho.

I když zrovna já na nějakých obřadech nebazíruju a co se jednou stane s mou bezduchou tělesnou schránkou po smrti je mně docela šumák(klidně kočkám do krmení, jestli jim bude chutnat :-)  ).

V. Chrastina 12.12.2011 13:46

Re: To je skvělý nápad

Ano, paní P. Boublíková, tady je nevyužitá rezerva. Proč nás pohřbívat, je to plýtvání. Zaveďme jinou možnost pohřbu, místo spálení nebo zakopání do hrobu využijme toho, co z nás po smrti ještě zbývá, těch pár desítek kilogramů potenciálního krmiva pro kočky nebo psy, případně ryby v rybnících, anobo zvěř v ZOO... Zkrátka, být vámi, paní Boublíková, podal bych vladě návrh na legislativní novelizaci týkající se pohřbů. Věřím, že byste u současné vlády, která si nic nezadá se sociálními hyenami, snadno uspěla.

F. Matousek 12.12.2011 13:53

Re: To ještě není to nejhorší.

Kocky bývají docela vybíravé. Jednou jsem jim koupil nejaké kocicí maso, ( v nabídce, asi jsem chtel usetrit ), a ani se toho nedotkly.

Ale jesli jste prorostlá, dají si ríct.

J. Malá 12.12.2011 16:45

Re: To ještě není to nejhorší.

Paní Boublíková, pohřebné právě proto, aby tu zmrzlou babičku nemuseli stavět ke kontejneru.Ještě před několika lety těch 5tisíc stačilo na zpopelnění bez obřadu.Nevím, kam zdražování všeho postoupilo dnes.Ale nemají li lidé ani na to prosté zpopelnění,nebudou se ke svému zesnulému hlásit a stejně to pak zůstává na státu- zpopelnit a uložit do společného hrobu. Takže se tím zrušením pohřebného nic neušetřilo.

P. Fiala 12.12.2011 10:25

Lidé, důchodci, národy, lid, občané

""Prý tím stát ušetří asi pět milionů korun ročně. Je-li tato informace ČTK pravdivá, pak jde o opatření mimořádně hloupé."" Dle mne, je to záměrné opatření.

K opatřením vlády a hlavně k poslancům v horní i dolní sněmovně, lze říci, že se totálně "odstřihli" od běžného života lidí. Proč si to myslím?

Neslyšel jsem, žádného poslance za posledních 15 roků vyprávět příběh, jak přijel na návštěvu do nějaké nízkopříjmové rodiny někde na vesnici či okrajového panelového sídliště a  co se dověděl, či kolik dostal facek za zákony, které poschvaloval.

K. Janyška 12.12.2011 8:32

Důchodci si u nás žijí velmi dobře. Snížil bych jim v případě potřeby a velké krize důchody o 5 - 10 %.... Dzp.

F. Nágl 12.12.2011 8:35

Re: Důchodci si u nás žijí velmi dobře. Snížil bych jim v případě potřeby a velké krize důchody o 5 - 10 %.... Dzp.

Jasně , a " ušetřené " peníze bych dal těm nepřizpůsobivým. Nepatříte náhodou mezi ně ?

V. Kusý 12.12.2011 8:49

Re: Důchodci si u nás žijí velmi dobře. Snížil bych jim v případě potřeby a velké krize důchody o 5 - 10 %.... Dzp.

Ti, kteří se umí živit bezpracně ze státního cecíčku, jsou právě přizpůsobiví až běda.Jinak, Janyšku snad ani nemá cenu komentovat.Kromě toho je důkazem, že i poměrně inteligentní člověk může být blbec.

F. Matousek 12.12.2011 13:47

inteligence není meritelná

inteligence se nedá spolehlive zmerit a posoudit. I tzv. IQ testy jsou zavádející a nepresné.

Zmerit se dá pouze vzdelání, ale ze zkusenosti se ví, ze i velmi vzdelalní lidé, jsou mnohdy velcí blbci.

Ale jeden z prvních príznaku, jak inteligenci prokázat, existuje! To v prípade, ze si uvedomíte a zároven i pripustíte, ze jste vlastne nemehlo, hlupák, a taky blbej. Protoze správnej blb si tohle nikdy nepripustí.

J. Hejna 12.12.2011 8:59

Re: Důchodci si u nás žijí velmi dobře. Snížil bych jim v případě potřeby a velké krize důchody o 5 - 10 %.... Dzp.

Jestli máte potřebu, tak si odskočte.

Nedělejte to tady.

K. Filek 12.12.2011 9:42

Re: Důchodci si u nás žijí velmi dobře. Snížil bych jim v případě potřeby a velké krize důchody o 5 - 10 %.... Dzp.

Janyško já myslel,že jste inteligent,ale vy jste blbec.