4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 23.11.2010 19:32

Jistěže odchod většího počtu mladých lékařů je špatně,

ale jen ať jdou, dokážu je pochopit. Jen ať jdou a nevydírají.

Jeden zážitek z včerejšího dne -

rozovor s ošetřujícím lékařem na specializovaném pracovišti jedné nejmenované fakultní nemocnice,který vedl s pacientkou a doprovodem (obě mé příbuzné) během vyšetřování: Nevím,na kdy vás pozvat, 1. prosince dáváme všichni doktoři výpověď a uvidíme, co ministerstvo udělá!  Na dotaz, co očekává, že ministr udělá,bylo sděleno:  Přileze ke křížku a bude škemrat!

V. Novák 23.11.2010 17:02

Drzé je zejména když funkcionář strany,

pro niž byly peníze vždy až na prvním místě a která prosazovala tržní principy bez přívlastků začne mektat o "poslání" a "braní si někoho za rukojmí".

Já vím - máte v tom zdatného předskokana na Hradě.

T. Kočí 23.11.2010 13:53

Drzý Kubek a bezmocný Heger?

Proč doktoři volí takové idioty,jako je Rath a Kubek?Nechápu.Děkujeme odejděte.Všude je chleba o dvou kůrkách,jen ať to naši doktoři zkusí ve světě.

P. Boublíková 23.11.2010 12:14

Průměrný plat lékaře

je údajně 48.000 Kč, ovšem při průměrném úvazku 1,5.

Hippokratova přísaha nepraví nic o tom, že by byl  lékař povinen sloužit stále těm stejným pacientům a že by nesměl své pacienty změnit.

Kromě toho jsem ještě neslyšela nikoho řvát, že interrupce jsou také v rozporu s Hippokratovou přísahou - ačkoliv jsou. Hippokratova přísaha se zkrátka vytahuje, jen když se hodí jako bič na doktory.

T. Vodvářka 23.11.2010 12:18

Re: Průměrný plat lékaře

A navíc, vážená paní Boublíková, je napsáno, že nikomu nepodám smrtící prostředek k ukončení života. Tam je věcí, co již dávno nikomu nic neřeknou. Málokdo navíc podotkne, že Hippokrates nebyl zrovna chudák, jistě dostával drachmy či co tehdy bylo na dřevo.

V. Novák 23.11.2010 13:05

Re: Průměrný plat lékaře

Schválně jsem se na text Hippokratovy přísahy podíval. Pomineme-li kouzelnické zaklínací formule, které s obsahem nemají nic společného, tak více než třetina je věnována tomu, že žák lékařství bude materiálně zabezpečovat svého učitele, naučené uchovávat v tajnosti před nelékaři, předávat bezplatně jen synům učitele a nikomu jinému a vůbec se bude starat o udržení monopolu a penězovodu.

O zákazu interrupcí je jedna věta z toho zbytku a chirurgii se už lékař věnovat nesmí vůbec.

P. Boublíková 23.11.2010 13:30

Re: Průměrný plat lékaře

Není náhodou Hippokratova přísaha protiústavní? :-)))

V. Novák 23.11.2010 17:00

Re: Průměrný plat lékaře

Předeším by se měla nechat tam, kde vznikla a kam taky patří.

Před náš letopočet.

Sponse, kterou přednášejí všichni doktoři (nejen medicíny) a dnes snad i magistři, nemá s Hippokratem nic společného. Pokud si správně vzpomínám, tak jsem "spongeo ac policeor" cosi socialistickému Československu... Vy ostatně nejspíš taky, i když jste nejspíš o pár let mladší.

O. Strýček 23.11.2010 6:51

Doktor je dochtor z pohledu zdravého junáka ...

Nespokojená skupina lékařů by se měla jít poradit s lidmi , kteří mají základní vzdělání jak to dělají , že vycházejí s mnohdy několikrát menším platem .Pro mne je vzhledem k mému dobrému  zdravotnímu stavu důležitější než lékař můj pekař , mlékař , s řezníkem jednám opatrně atd. Ovšem všeho do času . Časem přijde na řadu lékař a nakonec nestávkující hrobař - a ten se nakope za malý peníz -proto dávám přednost kremaci ! Manuálně pracující lid zpravida nestávkuje(nemá na to vzdělání,nebo podporu farizejských postkomunistických odborových centrál propojených na KSČSSD?) . Všechno je trochu jinak, jak řekl moudrý rabín...

V. Novák 23.11.2010 9:42

Jasně! Žaludky máme všicky stejný, tak jakýpak extrabuřty!

Stejně ti dochtoři vyštudovali za dělnický peníze - tak ať si nevyskakujou!

J. Tachovský 23.11.2010 10:33

Re: Jasně! Žaludky máme všicky stejný, tak jakýpak extrabuřty!

No a behem dvou let prace temer zadarmo to delnicke tride vrati.

V. Novák 23.11.2010 10:57

Re: Jasně! Žaludky máme všicky stejný, tak jakýpak extrabuřty!

Třídy jsme zrušili.

P. Boublíková 23.11.2010 12:16

Re: Doktor je dochtor z pohledu zdravého junáka ...

Případně by se mohli jít zeptat bezdomovců, jak to dělají, že nemají ani šušeň a taky žijí.

Výborný nápad.

T. Vodvářka 23.11.2010 5:42

Průměrný plat lékaře je okolo 60 tisíc měsíčně

Pan Bartoň se dopouští dvou chyb, věřím, že neúmyslných. Uvedená cifra je totiž úplně stejné hodnoty, jakou se uvádí už léta výše průměrné mzdy v ČR /která je nyní okolo 24 tisíc měsíčně/. Na tuto částku však dosáhne jen málokdo. U lékařů je - pro informaci pana Bartoně a jiných - nástupní plat v okresní nemocnici asi 15.000,- Kč /slovy patnáct tisíc/. Další peníze si lékař může přivydělat službami, které nejsou ničím jiným, než dalším pracovním poměrem. To - opět pro srovnání - je stejné, jako když pan Bartoň přijde domů ze šichty novináře a začne skládat po večerech na nádraží vagóny. Při určení kolikže to bere se mu pak oba platy sečtou. Je totiž pravidlem, že onen lékař naslouží ještě jednu svou základní pracovní dobu po nocích.

To, že by viníkem stupidního zbourání dříve osvědčené dvoustupňové atestační zkoušky byli starší lékaři, je fantasmagorie. Nebyli to oni, kdo se snažili o zrušení dvou stupňů postgraduálního vzdělávání, naopak za něj plédovali. Ale ta EU... Takže, v roce 2004 byly 2 stupně zrušeny. Zavedení současného systému, kdy lékař, který chce jít pracovat například jako očař, musí absolvovat 2 roky chirurgie a teprve poté začít studovat svůj obor, padá na hlavu MUDr. Julínka a náměstkyně Hellerové. Byli to starší lékaři, kteří velmi intensivně - a bohužel marně - psali petice za zrušení tohoto nesmyslu. Představa, že starší lékař se "bojí" chytrého mládí, patří do hloupých seriálů v ČT. Naopak, je snahou, aby kvalitní primář je okolo sebe vzdělané lidí, na které je spolehnutí.

Jediný souhlas vidím v tom, že ČLK je nyní již regulérní odborovou centrálou, která se nechala vmanévrovat do tenat LOKu. Požadavky lékařů v nemocnicích ohledně jejich mezd prostě na půdu ČLK nepatří. MUDr. Kubek však na víc nemá a on to bohužel ví. Proto se obklopuje nikoli přemýšlivými typy lékařů, snažících se nalézat alternativy, ale kývačí a odborovými předáky, kteří mu nenamydlí schody /konec konců to řekl nepokrytě sám/. Ach jo....

J. Kulheim 23.11.2010 9:03

Re: Průměrný plat lékaře je okolo 60 tisíc měsíčně

To, že státní zaměstnanci a také lékaři požadují vyšší platy je legální. Legální taky je jim říct, že na zvýšení jejich platů nemáme. Zvyšování daní je neúnosné a vypůjčovat na jejich platy nikdo nebude. Pokud chtějí jít za lepším, tak je to pochopitelné a hlavně je to jejich rozhodnutí a toho jim nemá nikdo co mluvit. Můžou jít a nemusí vyhrožovat a vydírat. V Německu budou platy vždycky vyšší než u nás. Výkonnost ekonomiky je na jiné úrovni a nikdy se nesrovná. Obory v kterých je vysoká přidaná hodnota si nechají doma. V plechárnách se moc peněz vydělat nedá.

Platy u mladých lékařů nejsou vysoké. O mladých právníků nejsou taky vysoké. Pracují pod dozorem starších lékařů a jim potřeba věnovat velkou péči, poměrně dlouhou dobu, než jsou z nich plnohodnotní pracovníci. Platy podle potřeb ještě dlouho nebudou. V kterém oboru mají mladí absolventi vysoké platy? Paušální odměňování podle tabulek je problematické. V takovém systému je odměňování nespravedlivé vždycky. Mnozí si zaslouží určitě víc,  mnozí méně

V. Novák 23.11.2010 9:40

Upozornit podle vás znamená vydírat?

Já považuji za slušné upozornit předem a včas na rozhodnutí, které by mohlo někoho zaskočit, případně ohrozit.

Ano - mohli se prostě sebrat a neorganizovaně odejít na dvouměsíční výpovědní lhůtu. Nikdo by jim nemohl vytýkat, že "vydírají"...

Lékařům, aspoň jak je chápu, nejde o srovnání platů na německou úroveň. Lékař je většinou člověk soudný, inteligentní a vzdělaný. Ten chápe, že vyšší platová úroveň znamená také vyšší úroveň výdajů na bydlení a podobné základní potřeby. Oni žádají - už 20 let - aby poměr mezi jejich platy a průměrným platem odpovídal poměrům v Německu. V nestátních oborech se toho podařilo dosáhnout dávno. Na vyšších managerských postech snad i přesáhnout. Na vyšších politických postech zcela určitě.

A mladí lékaři odcházejí, aby získali další vzdělání, bez něhož jsou sotva půlkou doktora a kterého se u nás nedomohou - protože podfinancované nemocnice o ně nestojí a přetížení zkušení lékaři se na ně vykašlou. Mají svých starostí dost.

Nemluvě o tom, že u nás zdravotní pojišťovny - zbytečné pijavice peněz na zdravotnictví - trestají lékaře, pokud si dovolí léčit lege artis.

J. Kulheim 23.11.2010 10:11

Re: Upozornit podle vás znamená vydírat?

Já považuji za slušné upozornit předem......  Na to není potřeba vyhrožovat demonstrovat nebo vyhrožovat stávkou. Stačí maličkost,  podat výpověď a dohodnout se termínu odchodu. 

... srovnání platů na německou úroveň......  Německo je v Německu. Pokud na to ekonomika nemá a stát si musí si půjčovat, lze těžko předpokládat, že si bude půjčovat na platy např. zdravotníků. A to ještě v období kdy platy ve výrobní sféře, která je zdrojem peněz, se platy snižují.

.....protože podfinancované nemocnice... Některé nomocnice hospodaří dobře jiné hůř. I v rodině můžete utratit jenom tolik peněz, kolik vyděláte. Můžete si půjčit, ale následky to může mít různé. Tak je to v nemocnici nebo ve státě.

Komora se stará o všechno ostatní, jenom ne o další vzděláván těch, kteří ji platí. Lékaři na komoru kašlou, obsadí ji různí dobrodruzi, kterří reprezentují lékařský stav před veřejností. Pobyt na klinice je dobrý přivýdělek . Jsou to jenom lobistické tlaky. Nemocnice nemůže mít zájem o absolventa, který přijde, mnoho toho neumí, rok nebo dva ho učí, potom jde na dvouletý pobyt na kliniku a musí ho platit a po atestaci odejde. To je drahý pracovník.

Musí být změna systému a financování zdravotní péče, sociálního, důchodového a sysžtému vzdělávání. Pokud tomu tak nebude, nebude ani na důchody a možná ani na stávající mzdy.

V. Novák 23.11.2010 10:56

No vidíte - a právě takové tiché dání výpovědi

bez upozornění považuji já za neslušnější než předem upozornit. Jak je to s tím srovnáním platů jsem se vám pokoušel vysvětlit - nechcete si tu pasáž přečíst ještě jednou? Nemocnice podfinancované jsou. Neznám ale podfinancovanou zdravotní pojišťovnu...

No vidíte - a německé nemocnice toho mladého lékaře bez atestace (a co víc - i lékařku!) klidně vezmou, přidělí mu školitele a všeobecně se postarají o to, aby odborně rostl a byl spokojen. Protože spokojený lékař jim neuprchne. Nebude mít proč. Česká nemocnice řízená českým státem - pokud tedy rovnou není určena k vytunelování "lékařem" s vhodným jménem Rubáš - se na něj vyprdne. I co udělá mladý český lékař? Jde tam, kde si ho váží. Zajímavé, že v tom Německu to jde. V Česku, jak se ozve, vystartují ODSáci typu autora a začnou ho utloukat "posláním" a Hipokratovou přísahou - kterou dotyčný zjevně nikdy nečetl.

Změna nutná je. A dojde k ní. Ale vám se moc líbit nebude... A možná ani mně ne. Revoluce nemiluji.

J. Kulheim 23.11.2010 11:35

Re: No vidíte - a právě takové tiché dání výpovědi

Smutné je, že žádné dobré řešení asi neexistuje. Způsob organizace zdravotní péče a financování v USA, Švýcarsku, Německu a p. má svoje problémy. Navíc všechno potřebuje změnu myšlení na straně uživatele, poskytovatele i správy financí. Skočení lobistických tlaků ze strany farmaceutikých firem. Nasrtolení konkurence v léčivech i poskytování péče. . Jinak uvažuje pacient ve Švýcarsku, USA, Švédsku nebo Čech. . To je jinou debatu, proč tomu tak je,

Bez brzd na straně uživatelů péče, poskytovatelů péče a správce finančních prostředků ta nepůjde. Pokud pacient nesáhnu pro hotové peníze, tak bude systém nadužívat. Taky lékaři si musí uvědomit, že když zkrachuje pojišťovna, tak nedostane zaplceno. To je všechno provázané. Dnes na tom nikomu nezáleží. Až se toto usadí, teprve se ukáže jaká a kolik péče je skutečně  požadováno. Dnes to nikdo neví.

Dnes jsou k dispozici peníze. Není potřeba ani děkovat, ani apelovat na něčí povinnost. Je potřeba pokud možno spravedlivě práci ohodnotut.

V. Novák 23.11.2010 13:15

Re: No vidíte - a právě takové tiché dání výpovědi

Jenže právě toto se lékařům slibuje už 20 let. taky sestrám, zdravotníkům vůbec atd.

Proč by měl pacient nadužívat péče? Já se jim vyhýbám co to jde - už proto, že pokaždé mi najdou něco, co mi připomene, že dědkovatím a lepší to už nebude. Netrvám na extrasuperhyperposlednímvýkřiku farmaceutického průmyslu, stačí mi generikum, když pomůže. Ale volbu nechám na lékaři - ON na to studoval 6 let plus další.

Systém zdravotního pojištění ja nastaven úplně zhovadile. Nejdřív se udělá několik "pojišťoven" (výběrčích zdravotní berně), že si budou konkurovat. Když má konkurence první způsobenou mrtvolu (byl to horník z Ostravy), zakáže se konkurence - ale hafo pojištoven zůstane. Konkurovat si nesmějí, tak mohla být jedna. Takhle jenom násobí náklady bez nejmenší výhody. Ale zůstanou.

A aby se někdo začal lékaři a jejich požadavky vůbec zabývat, musí vyjít do ulic (a nechat se seřvat, že si berou pacienty za rukojmí) nebo uspořádat akci "Děkujeme, odcházíme" - a vynadá se jim, že vydírají.

T. Vodvářka 23.11.2010 9:46

Re: Průměrný plat lékaře je okolo 60 tisíc měsíčně

Naprosto s Vámi souhlasím, pane Kulheime. Můj příspěvek byl o tom, že částka uvedená panem Bartoněm jako plat lékaře, je zavádějící a napsal jsem proč. Souhlasím s Vámi, že tabulkové platy jsou reliktem minulosti. Myslím však - na rozdíl od Vás - že masový exodus lékařů - zejména mladých - by tuto zemi poškodil. Nicméně si myslím, že k němu nedojde, protože takovýto počet kupříkladu ani Německo nevsákne.  Navíc se tam uchytí opravdu jen ti nejlepší.

Nespokojenost lékařů však pramení možná i z toho, že se v oboru zdravotnictví uchytili různí parazité, kteří odsávají / za vydatné pomoci politiků/ peníze, které by se daly využít i ke zlepšení mezd bez toho, aby trpěl nemocný / například Krajská zdravotní a předražené nákupy přístrojů /. Nedělejme si iluze, že takovýchto parazitů je málo.

J. Kulheim 23.11.2010 10:19

Re: Průměrný plat lékaře je okolo 60 tisíc měsíčně

Odchod mlaých lékařů by přinejmenším udělal díru ve věkovém rozvrstvení. Určitě by uškodil. K změně systému j financování a organizace péčé musí dojít. Věřím, že budou rozdíly v přímech lepších a méně výkonných pracovníků. Odborný lékař, který ordinuje denně do 16 hodin nemůže mít tolik jako ten, co skončí ve 12 hodin. Také sestra na IP oddělení nemůže mít takový plat jeko sestra kožním. Potom všechny pochopitelně utíkají.

Jinak souhlasím se vším co jste napsal.