3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Drahoš a muslimská imigrace

Ohledně vztahu prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše k problematice imigrace se rozpoutala poměrně ostrá debata, která byla ještě umocněna, když spolek Přátel Miloše Zemana zveřejnil billboardy a inzerci s nápisem: „Stop imigrantům a Drahošovi. Tato země je naše! Volte Zemana!“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vlček 25.1.2018 12:02

Re: Pokud bych prchal před válkou

Vážený pane, vaše vyjádření, že pan Drahoš vypadá, že má páteř, je opravdu úsměvné. A že by byl schopen dělat praktickou politiku, je rovněž hezký obrat, o němž nemám také žádné pochyby. Už vidím tu praktičnost, jak si jezdí pro direktivy do Bruselu, aby nám Brusel nemohl nic vyčítat. Vaši naivitu vám nezávidím.

I. Schlägel 25.1.2018 12:26

Re: Pokud bych prchal před válkou

To já Vám závidím. Vaše vizionářské schopnosti ohledně Drahoše a Vaši zapomnětlivost ohledně Zemana. Každý jsme nějací. Pěkný den.

J. Vlček 25.1.2018 14:00

Re: Pokud bych prchal před válkou

Na to, abych si dokázal představit konání vašeho vyvolence, pana Drahoše, za kterým zároveň vidim ten dav jeho protlačovatelů, v němž se vedle sebe mačkají všichni ti Halíkové, Horáčkové, Kalouskové, a spousty dalších vítečníků, dychtících po funkcich, nemusí být člověk vizionářem, pane Schlagele.

I. Schlägel 25.1.2018 14:38

Re: Pokud bych prchal před válkou

To jistě ne. Ale občas se člověku hodí zapomenout na všechny ty Nejedlé, Tvrdíky, Mynáře, Veleby, Zavadily, Galušky, Hašky, Šloufy blahé paměti, Jie Ťien-mingy a podobné velikány naší doby. To se pak člověk snadno stane sklerotikem, pane Vlčku. Dost se divím, kolik lidí dokáže zapomenout na tuhle první ligu, což mnou zmínění "kluci, co spolu mluví", rozhodně jsou a rozhodně mají čím přispět naší řepkové kotlince.

J. Vlček 25.1.2018 15:41

Re: Pokud bych prchal před válkou

Věřte nebo ne, pane Schlagele, že mně, vámi zmiňovaná čeládka vadí méně, než ta, která necítí žádný problém s přijímáním islámských uprchlíků.

I. Schlägel 25.1.2018 15:57

Re: Pokud bych prchal před válkou

Pravdivost vašeho tvrzení, že všichni Vámi zmínění necítí vůbec žádný problém s přijímáním islámských uprchlíků se limitně blíží nule. Buď si relevantní informace vyhledat nedokážete nebo nechcete. O schopnosti dávat si události do souvislosti se raději nebudu příliš rozvádět, pane Vlčku. Tato schopnost je minimálně o dva levely nad Vámi, ve vší úctě. Přeji Vám příjemné volební dny.

J. Schwarz 25.1.2018 12:21

Re: Pokud bych prchal před válkou

To je možné že kdybyste měl možnost volit mezi Řeckem a Německem, volil byste Německo. Ale kdybyste k tomu tvrdil že prcháte z otřesných poměrů kde vám šlo denně o život nebo z chudoby života o hladu a svrabu v hliněné chýši, kterou jste byl nucen opustit poté co vám vyschla poslední studna, pak budete dost nevěrohodný pokud budete trvat na ubytování v Palace hotelu a na limuzíně s livrejovaným řidičem. Já, pokud bych "prchal" z výše popisovaných poměrů, bych se už v Řecku cítil jako v ráji a putovat do nějakého Německa by mne vůbec nenapadlo. Tohle spíš vypadá že "prchající" byli už doma zvyklí na lepší poměry než panují v tom Řecku.

I. Schlägel 25.1.2018 12:32

Re: Pokud bych prchal před válkou

Samozřejmě, takových je většina. Bohužel. Lidé, utíkající z komunistického lágru rovněž zůstali v první svobodné zemi. Mnozí z nich se vydali dál na cestu. Současní uprchlíci i "uprchlíci" to dělají rovnou, protože mohou.

J. Novotny 25.1.2018 12:58

Re: Pokud bych prchal před válkou

Uprchlíci se chovají logicky. Chyba není na jejich straně.

D. Polanský 25.1.2018 10:45

Drahoš dnes zoufale lavíruje, daleko

férovější by bylo, kdyby přiznal, že podpisem udělal chybu, že se omlouvá všem občanům a slibuje, že pokud bude zvolen prezidente, že bude důsledně bojovat proti migraci do ČR. Ale to o ne, kličkuje, lže a mlží. Tak takového člověka za prezidenta nechci.

Z. Lapil 25.1.2018 10:40

Skrze přílišné zobecnění jste napsal blábol

Aneb opravdu není každý muslim terorista (já za to nemůžu, TAKOVÁ jsou fakta), stejně jako každý Čech není xenofob. Tvrzení, že jsme schopni zvládnout 2600 muslimských imigrantů opravdu není opakem tvrzení "kvóty ne", navíc zdůvodněné tím, že právě skrze kvóty by to u těch necelých tří tisícovek nezůstalo. A falešné brýle jsou stejně pitomý argument, jako falešné zdraví. Což v článku nepíšete a díky za to.

Schválně se všimněte, jak sofistikovaně je třeba kroutit napsané a vyslovené, aby z toho byla vyždímána nepravda. Zeman je jinší chlapík. Peroutka, Hitler a gentleman: soudem uznaná lež. Lukoil vydal oficiální prohlášení, "že nám nedal ani korunu". Takové prohlášení neexistuje. Při minulé kandidatuře (zjednodušuji): budu jmenovat velvyslance podle toho, co mi doporučí premiér, kterému to doporučí ministr zahraničí. Následovala docela slušná doba (zhruba čtvrt roku), kdy nejmenoval žádného z vyslanců navržených K. Schwarzenbergem; jmenovat začal až po výměně vlády za Rusnokovu úřednickou. V té souvislosti si lze nejsnáze vzpomenout na L. Klausovou a její jmenování velvyslankyní na Slovensku.

Opravdu nejsem nikomu schopen slíbit, že zrovna Drahoš změní směřování světa, ale jsem si poměrně dost jist, že k tomu má lepší předpoklady než Zeman, který - řekněme si upřímně - kudy chodí, tudy trousí polopravdy a urážky.

Snad jedině tu virózu bych mu odpustil, stát se může ledacos a jsou věci, o kterých se nemluví, i když všichni vědí (možná mylně, ale o to jistěji), kde je pravda.

J. Vlček 25.1.2018 11:49

Re: Skrze přílišné zobecnění jste napsal blábol

Pane Lapile, snažíte se opravdu srdnatě obhájit neobhajitelné, ale fakta uvedená v článku neokecáte, kdybyste se stavěl na hlavu. Volte si svého Drahoše, dejte se s nim třeba i vyfotit, ale nepřevracejte fakta naruby.

To, že uvádíte i některé pravdy, nemění nic na tom, že většina lidí v této zemi pokládá za největší nebezpečí islamizaci Evropy, a potažmo, pochopitelně i naší země, je prostě neoddiskutovatelné. Mají-li se tedy rozhodovat mezi prezidentem, řekněme s ne zcela vybraným chováním, který dlouhodobě zastává protiislamistický postoj, a mezi případným prezidentem, který v této otázce lavíruje podle zadání těch, co ho do této funkce protlačují, je nasnadě odhadnout, kterého kandidáta si nakonec lidi vyberou. Věřte a věřme, že toho správného.

Z. Lapil 25.1.2018 12:53

Re: Skrze přílišné zobecnění jste napsal blábol

Nelavíruje. Výzva je a zejména v době jejího vzniku byla úplně v pořádku: než uděláte něco nenapravitelného, přibrzděte a přemýšlejte.

A jestli pořád dokola opakovanému prohlášení "veškeré imigrační problémy je nutno řešit MIMO hranice EU" říkáte "lavírování podle zadání těch, co ho do této funkce protlačují", pak by si někdo mohl myslet, že máte problém s vyjadřováním.

Podívejte - já jsem dalek představy, že po zvolení J. Drahoše prezidentem všude zavládne mír a duha se rozklene nad vodami. Vadí mi ale, když je mu vytrháváním vět z kontextu a jejich převracením naruby připisováno něco, co neřekl a říct nechtěl. Řekněte, že je to nesmysl. Řekněte, že mu nevěříte (a nechtějte vědět, co si o vás pomyslím, tohle je slušnej podnik :-)), ale věřte, že vám ani náznakem neupřu právo si to myslet. Neříkejte ale, že někdo napsal něco, co nenapsal. Jednak to není důstojné gramotného člověka a jednak se případná diskuse zasekne u otázky "Co kdo řekl" místo aby se řešilo, co je třeba dělat.

Jen tak cvičně: co s imigranty? Opravdu vám přijde tak špatný přístup uvedený na https://www.jiridrahos.cz/caste-otazky/problem-s-utecenci/?

Například: "Skutečným uprchlíkům by Evropa měla poskytnout dočasnou humanitární pomoc, ale pokud možno za svými vnějšími hranicemi, tedy co nejblíže k jejich domovům. Ekonomičtí migranti by měli být vraceni co nejrychleji zpět, ideálně by neměli být do EU vůbec vpuštěni."

J. Vlček 25.1.2018 13:39

Re: Skrze přílišné zobecnění jste napsal blábol

Milý pane Lapile, to co říká pan Drahoš teď neni vůbec relevantní. Podstatné je to, co říkal, než se chtěl stát prezidentem. To, jaký zaujimal postoj k imigrantům, jak se v té době vyvyšoval nad ostatní lidi, jak se stavěl do pozice elity národa a jako takový káral ostatní, a vinil je z xenofobie atd.atd., to každý soudný člověk vyčte právě z té výzvy, o které pojednává článek pana autora.

Že teď říká něco zcela jiného je jasné. Na to, co má říkat teď má, pane Lapile, celý štáb funkcechtivych lidí kolem sebe, kteří mu moudře radí co má říkat, aby neztratil důvěru lidí. Ale pravda je taková, že on tu důvěru lidí nikdy neměl. Tu má pouze od těch, kteří od něho očekávají funkce a funkcičky, a dále pak od takových, jako jste vy, kteří vidí jako bonus v tom, že je nový a připadá vám zajímavé co říká. Mně a věřím, že nejen mně, to zajímavé nepřipadá.

J. Novotny 25.1.2018 12:49

Re: Skrze přílišné zobecnění jste napsal blábol

Aby člověk něco změnil, musí se se svým názorem prosadit, musí prosadit zájmy země, kterou reprezentuje. A to Drahoš objektivně mezi smečkou politiků nedokáže.

Z. Lapil 25.1.2018 12:58

Re: Skrze přílišné zobecnění jste napsal blábol

Obávám se, že to nedokáže nikdo. Drahoš případně bude mít ten bonus, že bude nový, a někomu možná přijde zajímavé, co říká.

Zemanova vize rozmístění uprchlíků na pustých řeckých ostrovech je poněkud nedomyšlená; možná už ji opustil, kampaň nevede, takže nevím. Přinejmenším je to - na rozdíl od Drahošova řešení - jejich převzetí do péče uvnitř nejen EU, ale dokonce schengenského "bezhraničního" prostoru.

J. Novotny 25.1.2018 13:13

Re: Skrze přílišné zobecnění jste napsal blábol

Drahoš nedal ani polomrtvého Zemana.

Z. Lapil 25.1.2018 13:31

Re: Skrze přílišné zobecnění jste napsal blábol

Drahoš spíš nedal rozvášněné publikum. Teď na to koukám, i když je pravda, že v čase 0:1:16 se toho zatím moc nestalo :-).

Uvidíme večer a definitivně uvidíme v sobotu. Přeju nám všem šťastnou ruku.

F. Houžňák 25.1.2018 17:16

Drahoš nenabízí žádné řešení, jenom opakuje

bruselskoberlínské prázdné kecy, kterým ani jejich hlasatelé nevěří. On samozřejmě taky (nejspíš) ne, ale co by člověk pro takové koryto neudělal, že ano.

Z. Lapil 25.1.2018 18:09

Re: Drahoš nenabízí žádné řešení, jenom opakuje

Počkejte - Brusel sem, Drahoš tam, jak chcete k muslimské imigraci přistupovat jinak, než že ji vytěsníte za hranice? Tady je nechceme ani jeden, že byste chtěl hranice obestavěl plotem s automatickou palbou, to se mi nezdá a principiálně jiné střednědobé řešení mě nenapadá.

Dlouhodobě bychom se asi museli bavit o tom, jak zarazit růst populace a zároveň jak zařídit, aby se sami uživili, protože Malthus sice netrefil časový horizont, ale o nekonečném růstu na konečném povrchu zeměkoule se nemusíme vzájemně poučovat.

F. Houžňák 25.1.2018 17:09

Obávám se, že oproti minulosti silně ztrácíte glanc,

řežete si jednu ostudu za druhou. Jedna z vlastností fanatických obhajovatelů čehokoli je jejich intelektuální nepoctivost, a obávám se, že jste jí momentálně propadl. Třeba vás to potom zase přejde a doufám, že se za to budete stydět. Stává se to i jinak normálním lidem, nejste sám, ale je to poměrně smutný pohled. Sofistikovaně kroutíte napsané a vyslovené, stejně jako Drahoš. Taky jsem netušil, že váš favorit má tak něžné pozadí, že ho z konceptu vyvede i pro něj údajně nepohodlné křeslo, které staršímu nemocnému Zemanovi nijak nevadilo. Že se nestydí, takhle blbě se vymlouvat jako desetiletý. A tohleto chce dělat presidenta.

Z. Lapil 25.1.2018 17:54

Re: Obávám se, že oproti minulosti silně ztrácíte glanc,

Je to možný, rozčilujou mě :-).

Teď jsem dokoukal tu úterní Primu. Hraje toho rozšafného staříka Zeman dobře, to se mu musí nechat. A ještě se u toho stačí dobře bavit. Jeho citace výzvy vědců byla naprosto luxusní - byla natolik přesná, že se lze odkázat na neškodné úpravy, a přitom původní " Všem, kdo v Evropě hledají útočiště, by mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení" zaměnila za "Do Evropy mají přijít lidé tak, aby jim byla zajištěna svoboda a důstojnost". Obojí citováno přesně.

Drahoš měl hodně problém s tím, že čekal, až bude moct mluvit, takže vlastně nevím (nikdo neví), co by řekl. Upřímně - asi by ho Zeman stejně převálcoval. Klasický problém podobných formátů - obava, že po dvou minutách se divák začne nudit a je třeba změnit téma.

Koukal jsem i na ta křesla. Buď se v něm mohl člověk rozvalit jako páprda (Zeman v něm pololežel), nebo sedět jako žáček školáček "všichni si dejte ruce za záda". Spát se v něm mohlo docela dobře, ale diskutovat... No, jak se říká, podmínky byly pro oba stejné.

Stejně jsem dodnes nepochopil, jak je možné, že Klausovi byla a je vyčítána arogance a Zemanovi nikoliv.

F. Houžňák 25.1.2018 17:11

Obávám se, že oproti minulosti silně ztrácíte glanc

a řežete si jednu ostudu za druhou. Jedna z vlastností fanatických obhajovatelů čehokoli je jejich intelektuální nepoctivost, a obávám se, že jste jí momentálně propadl. Třeba vás to potom zase přejde a doufám, že se za to budete stydět. Stává se to i jinak normálním lidem, nejste sám, ale je to poměrně smutný pohled. Sofistikovaně kroutíte napsané a vyslovené, stejně jako Drahoš. Taky jsem netušil, že váš favorit má tak něžné pozadí, že ho z konceptu vyvede i pro něj údajně nepohodlné křeslo, které staršímu nemocnému Zemanovi nijak nevadilo. Že se nestydí, takhle blbě se vymlouvat jako desetiletý. A tohleto chce dělat presidenta.

B. Rameš 25.1.2018 10:35

Trochu moc

fontu "bold".

F. Houžňák 25.1.2018 10:30

Němci právě teď prohlásili, že končí diskusi

o kvótách asylantů/imigrantů a na násilné rozdělování připrchlíků nebudou dál tlačit (není divu, ani Německo tyhle kvóty, ke kterým chce nutit jiné, nesplnilo. Ani Francie je nesplnila). Chtějí se místo toho - počínaje tímto weekendem v Bulharsku - koncentrovat na vynucení společných, centrálních pravidel pro příjem připrchlíků (rozuměj: bude to určovat Brusel, Paříž a Berlín, kolik kam půjde) a "společné podmínky příjmu" - rozuměj to, že budou připrchlíci všude dostávat stejně, ať v Německu, Švédsku, na Slovensku nebo v Bulharsku. Nahlas se samozřejmě neříká, že to má být tolik, jako teď v tom Německu a Švédsku. To říkají pouze profesionální ochránci připrchlíků a neomezené imigrace, jako jsou Zelení a německá SPD.

J. Novotny 25.1.2018 12:51

Re: Němci právě teď prohlásili, že končí diskusi

Nová pravidla na rozdíl od kvót už nebudou mít strop

P. Chládek 25.1.2018 10:24

Na základě podobného rozboru lze snadno dokazat, že Petřík je vůl a EUPortal páchnoucí stoka...

J. Vlček 25.1.2018 12:16

Re:

Ten podobný, nebo snad jste chtěl říci podrobný? rozbor jste analyzoval samozřejmě vy sám, že pane Chládku.

Bez toho, abyste vy sám ze sebe nedělal vola, jak ostatně činíte dnes a denně, snadno nám jistě předložíte důkaz o vašem tvrzení.

P. Lenc 25.1.2018 10:14

Dík

za článek.

M. Valenta 25.1.2018 10:07

Pořád dokola.

Drahoš se k migraci vyjadřuje jasně a to negativně a jestli je zde oproti dřívějším vyjádřením nějaká změna tak použiju slova Zemanova: "jen idiot ne.....".

Ale spíš mi pane Petříku vysvětlete těch 1300 Afgánců a Syřanů co si je Orban, Zemanův kámoš, tajně dovezl domů.