4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Doučování pro klimatické záškoláky (5)

Studentští aktivisté v čele s Grétou Thunbergovou to říkají jasně: jejich cílem je působit na politiky, aby se konečně začalo něco dělat. Do jaké míry jsou však tito aktivisté reálnou hrozbou demokratickému systému a svobodě?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Anděl 29.8.2019 7:25

Re: Násilí?

A jinak: v této sérii příspěvků nesoudím ekologické aktivisty pro jejich ekologickou aktivitu. Vůbec, vážně.

Pokud vůbec, soudím jen (ale spíš chci jen opravit) toho, kdo se domnívá, že jeho aktivita je prosta všeho násilí.

Násilí je, zdá se, nevyhnutelná součást vesmíru a vzdát se ho lze nejlépe vzdáním se všech přání a tužeb. A k tomu je dobré mít pro sebe srozumitelný důvod, nikoliv třeba jen sympatie k východním duchovním směrům.

P. Rada 29.8.2019 8:04

Re: Násilí?

"Násilí" spíš vnímám jako lidmi použitý pojem pro projeve energie a tedy i života. Život se však snaží n"násilí" minimalizovat a projevuje tuto snahu poklesem entropie. lidé konzumního věku entropii zvyšují extrémě nebezpečně i sobě samým. Např oceány tak tonou v odpadcích, atmosfra planety je sysena 100x větším množstvím uhlíku o dalších nerecyklovatelných externalitách a sloučeninách co se na planetě nikdy nevyskytovali nemluvě.

J. Anděl 29.8.2019 8:33

S vaší definicí násilí souhlasím zcela, dobrá definice. Včetně toho, že život má tendenci snižovat násilí snižováním entropie a že absence ohledů na přirozené zákony světa (včetně lidského) entropii v souhrnu zvyšuje.

Konkrétní závěry o množství uhlíku atd. nerozporuji ani nemohu potvrdit, této role se záměrně s ohledem na své vzdělání, znalosti a zájmy vzdávám.

Zajímám se o formy komunikace, psychologii, manipulaci či přesvědčování, vztah se svědomím a tak. Každý máme své téma.

R. Langer 29.8.2019 10:14

Re:

Ano, jednou z hlavních forem komunikace Zeleného bolševika jsou LŽI. To je na něm to zajímavé z pohledu komunikace, psychologie, manipulace či přesvědčování a jeho vztahem se svědomím. ;-)

R. Tichý 29.8.2019 7:42

Bohuzel vetsina prirodnich zakonu je zcela mimo vedeni zelenych.

P. Rada 29.8.2019 7:57

Re:

Zkuste to doložit a porovnat s jinak barevnými stranami.

R. Tichý 29.8.2019 12:34

Co treba "papir namoceny do vody se rozpusti"?

https://www.denik.cz/ze_sveta/mcdonalds-ma-problem-s-brcky-z-papiru-na-rozdil-od-plastovych-nejdou-recyklovat-20190806.html

P. Golich 29.8.2019 7:56

Zákony přírodních věd jsou pouhým nedokonalým modelem, aproximaci omezené části reality vymyšlené člověkem, ale s realitou nemusí mít nic společného.

P. Rada 29.8.2019 7:58

Re:

Uvedte nějaký.

J. Hruška 29.8.2019 8:21

Re:.... Zákony přírody či přírodní zákony?

Jediné - "zákony", aspoň dlouhodobě neměnné jsou matematické teorémy. Každé jiné jsou jen historicky podmíněné, postupně zdoknalované, jiné vyvrácené nebo naopak dokázané. I v tzv. právní teorii a praxi.

J. Hruška 29.8.2019 8:26

Axiomy, konstanty, pokusy, důkazy, morálka, desatero.

Tenhle seznam bych prosil také vzít v úvahu.

P. Golich 29.8.2019 17:53

Všechny

R. Langer 29.8.2019 10:16

Re:

No, já vím, že byste si je chtěli nejraději odhlasovat, ale takhle to bohužel nefunguje... :-D

M. Prokop 29.8.2019 8:35

Re: Násilí?

Přírodní zákony jsou POUZE ty, kde si příroda vynutí jejich plnění. Přírodní cestou.

Všechno ostatní jsou zákony lidské, v nejlepším případě lidská interpretace domnělých zákonů přírody. Pochopitelně zatížená možností omylu a hlavně, zneužití k zvýšení osobní moci, osobnímu obohacení, obvykle kombinace obého.

R. Langer 29.8.2019 10:57

Re: Násilí?

Ano.

P. Lenc 29.8.2019 8:55

Re: Násilí

Tak jste v podstatě popsal pane Anděli zelený fašismus.A ano, domokracie má své zákonné mantinely, který se mohou měnit volbou většiny, což je úskalím demokracie.Viz Hitler, Gottwald.Problém i té dnešní demokracie je stále stejný, demokracie mimo svobodné volby nemá žádné obranné mechanismy před fašizující skupinou, které se podaří ovlivnit myšlení většiny volících občanů. A dnes těchto skupin máme víc, nejen "ekologické" fanatiky, říkáme jim neomarxisté, mix nacistů a komunistů.

J. Anděl 29.8.2019 11:03

Re: Násilí

Potenciálním obranným mechanismem je to, že mluvit do toho mohou všichni, nejen ty zmiňované skupiny.

Výsledek není zaručen. Jenomže tím se právě liší (mj.) demokracie od totality, že výsledek není zaručen.

Nenapadá mě lepší, funkční, ověřený systém. Můžeme testnout nějaké neověřené (bez záruky), zůstat u stávajícího, nebo se nějaká skupina či jedinec zmocní takové míry moci, že si systém upraví dle vlastních představ.

M. Valenta 29.8.2019 9:06

Re: Násilí

A nějaké drastičtější příklady toho násilí by nebyly Andílku?

J. Anděl 29.8.2019 9:20

Re: Násilí

Už jsem toho dneska napsal víc než dost, teď je to na vás, Valentýnku :-).

M. Valenta 29.8.2019 9:24

Re: Násilí

Děkuji za odpověď, která ovšem milovníky drasťáků asi moc nepotěší. Hezký den.

J. Anděl 29.8.2019 9:29

Re: Násilí

Pro systémové násilí v demokracii se těžko hledají vysloveně drastické příklady, tedy mně. Někomu by však třeba připadalo drastické třeba i smazání příspěvku na Facebooku.

S výjimkou potlačování... řekněme porušování zákona (včetně třeba nepovolených hudebních akcí) se toho však od systému u nás nedočkáme.

Z mého pohledu to je fajn.

I. Mertl 29.8.2019 9:35

Re: Násilí

Hrome, Vy jste se rozjel, pane Anděli! A co takhle nějaký závěr, doporučení: 1., 2., ..., nejlépe, hůře, nejhůře. Takhle je to jen povrchně akademické, i když dlouhé povídání, co moc nestojí a k ničemu nezavazuje, výsledek nočního přemítání. Co z něj vyplývá? Přijmout nějakou formu diktatury (která se tu ostatně jakoby pod hladinou vytváří) a všechno půjde samo sebou? Nebo konečně přijmeme západní kulturní tradici i s jejími chybami? Nebo zatracený klimaalarmisti, homosexuálové a elity? Hrome, kdy se my vzdělanci zase dokážeme vyjadřovat k věci, když ani Zálomův blábol nám neřekne fuj? Sorry za Vaše marné snažení.

J. Anděl 29.8.2019 9:38

Re: Násilí

Mě to baví :)

J. Anděl 29.8.2019 9:45

Re: Násilí

A co mě baví? Pozorovat, co my děláme a vyjadřovat, jak to vidím, zvažovat, jaké jsou možnosti. Nikoliv psát, co my dělat máme.

Osobně se západní kulturní tradicí i s jejími chybami nemám problém, notabene když zmíněné myšlenkové experimenty považuji sice za hezké, ale teď a tady (bez nějakého toho násilí) nerealizovatelné.

Můžu ale za sebe napsat výzvu: budiž každý zodpovědný k sobě a ostatním, jak nejlépe dokážeš, ať máš čisté svědomí a umíráš v míru. Lepší?

J. Anděl 29.8.2019 9:47

Re: Násilí

Poslední připomínka: v totalitě věci nejdou "samo sebou".

I. Mertl 29.8.2019 10:35

Re: Násilí

Ale ano, alespoň z hlediska establishmentu. A o ten jde.

Ale když Vás to baví a nevadí Vám, že je to de facto proti ničemu a

bez závěrů tak nějak na nic, zvláště ve světě, kde se každý proti všem ostatním hrubě vymezuje. Možná věnovat tomu větší péči a publikovat jako blok. Zdar Vaší vytrvalosti.

J. Anděl 29.8.2019 10:37

Re: Násilí

Děkuji. NP je zatím dostatečný a má bez mé velké námahy dost čtenářů. Snažím se své ságy omezovat alespoň na dny, když už ne na rozsah příspěvků, když to na mě přijde.

To, co píšete o tom, že z hlediska establishmentu to jde samo sebou, mě zajímá, protože tomu nerozumím. Jste ochoten to trochu víc vysvětlit? Díky.