5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Doba post-faktová?

Domnívám se, že v roce 2016 se objevily dva nové výrazy: doba post-pravdová a doba post-faktová. Alespoň si nepamatuji, že bych je kdy dříve slyšel. Realita, kterou se tyto výrazy snaží vyjádřit, je ovšem s námi již delší dobu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Frauknecht 1.12.2016 8:14

Re: Je to nuda.

Dneska se ani "nepoperem" :-).

M. Šejna 1.12.2016 8:02

pane Frauknechte

popsal jste to celkem trefně. Jenže musíte se na to dívat "pravdo-láskově dialekticky". :-D

Tento pravdoláskový pohled Vám pomůže pochopit rozdíly mezi chováním "hodných" a "zlých". A tak zatímco modla pravdoláskařů Havel hulil a chlastal, tak jeho hulení a chlastání bylo důkazem jeho lidskosti a lásky. Naproti tomu Zeman hulí a chlastá proto, že to je hulvát a hospodské prase. To je ta dialektika pohledu.

A takto je to se vším. Rusové bombardují agresivně Aleppo, zatímco my jsme bombardovali s láskou a humanitárně Bělehrad. My jsme byli prostě lepší, zatímco Rusové byli hajzlové.

My jsme pravdo-láskově a humanisticky odebrali Srbům Kosovo, zatímco Rusové lživě a agresivně ukradli Ukrajincům Krym.

A takto je to se vším a průměrný obyvatel Česka, EU a Ameriky už má těchto úhlů pohledu plné zuby, a dává to pravdo-láskařům najevo volbou těch "špatných" a na ty "dobré" už nemá žaludek.

R. Tichý 1.12.2016 8:00

Ano.

J. Schwarz 1.12.2016 7:55

Re: Tak už napište,

Zajímavý způsob výběru když po roce nerozeznáte kdo opravdu pomoc potřebuje a jde mu o život od lidí kteří si jen vyrazí na výlet. Z těch, co jste přivezli jich docela dost zdrhlo do Německa nebo se vrátilo "na smrt" do rodné země.

J. Schwarz 1.12.2016 7:50

Nemáte docala

pravdu, Dane Drápale! Dlouho před sociálními sítěmi zahájila "dobu postpravdivou" média hlavního proudu, která už léta vydává vlastní Goebbelsovskou propagandu za objektivní údajně "ověřené" informace, dávno před sociálními sítěmi vsadila na emoce / hlavně dojemné fotky, pamatujete na naaranžovaného Kurdího na turecké pláži / a nepříjemná fakta ignorují a zamlčují. Co se děje na sociálních sítích je jen reakce na stav, kdy oficiální média už žádné věrohodné informace neposkytují a člověk, který nechce sám před sebou vypadat jako blb se musí poohlédnout jinde. A pokud jde o formování "sociálních bublin" . pak ideální ukázkou takové "bubliny" je ta ve které žijí údajně "pokrokoví a vzdělaní mladí lidé". Protože z jiného úhlu pohledu viděno jde o fašizující netolerantní násilnickou a polovzdělanou lůzu, která si plete ideologické poučky, dogmata a propagandu se vzděláním a vědomostmi. jsou to klony íránských Revolučních gard, nacistických Hitlerjugend nebo sovětského komsomolu.

K. Frauknecht 1.12.2016 7:42

S článkem nemohu souhlasit!

Je to lež.

Info na netu je neověřené? Ano. Info v médiích je ověřené? Ne. Velmi často je podobně lživé jako na netu.

Zeman a Trump vyhráli protože lhali? Ano, možná. Kníže a Killary prohráli protože mluvili pravdu? Zcela jistě ne.

D. Polanský 1.12.2016 7:39

K svobodě patří i dezinformace,

jelikož ty nás nutí více se zamyslet a ne jenom pasívně přebírat předkládaná "fakta" či různá doporučení k tomu, jak se máme chovat, koho milovat, koho nenávidět.

D. Drápal 1.12.2016 6:54

Re: Tak už napište,

Vážený pane Pospíšile, proč píšete v minulém čase? Desítky těch uprchlíků tady jsou, jedna rodina bydlí přímo v mém domě. A představte si, mezi Iráčany najdete lidi skromné i neskromné, poctivé i nepoctivé. Zrovna tak jako mezi Čechy. Ale mohu Vás ujistit, že nikdo si žádné místo nezaplatil. Možná po čase o celé akci napíšu knihu. Hodně jsem se toho dověděl - o sobě, o svých spolupracovnících, o Češích, o Iráčanech... Jenže se to nedá shrnout do jednoho slova - dobře nebo špatně.

J. Fridrich 1.12.2016 6:49

Ano, ode zdi ke zdi.. Dříve, po staletí, byly

Ano, ode zdi ke zdi.. Dříve, po staletí, byly menšiny utiskovány - a to ( pokud ovšem nebyly agresívní a nebezpečné pro tehdejší společnost ) nebylo jistě v pořádku.

Nyní upadl západní svět ( pod taktovkou levičáckých-multi-kulti šílených experimentátorů ) do opačného extrému - menšiny jakéhokoliv typu jsou nekriticky UPŘEDNOSTŇOVÁNY.. To je patrné i v justici - zločinec je chráněn více než poškozený. Toto není v pořádku a musí se změnit k vyváženému stavu. Euro-Atlantická, křest'anská civilizace ( je "tvořivá" ) je zcela neslučitelná s Arabskou-muslimskou NECIVILIZACÍ.. To ale není nic nového, naši předci to věděli po celá staletí - nynější vůdci EU to neví a otevřeli protiprávně dveře naší krásné Evropy těm nepřátelským, barbarským hordám z Asie a Afriky..

Ještě že svět nebude POTRESTÁN dvěma šílenými ženami.. Jedna již nyní ničí naši krásnou Evropu, druhá by zničila krásnou a zatím ještě silnou Ameriku a celý svět.. Co je proboha ultrapravicového a xenofobního na tom, že tito lidé chtějí žít ve svých vlastních zemích po svém, tak jak žili celé generace jejich předků před tím šíleným multi-kulti experimentem, který zničí celou Evropu ? Pozvali je protiprávně bez dokumentů oni ? Pozvala je bez souhlasu Němců a Evropanů Makrela-Šílená - a nyní je ona a zcela nekompetentní vedení EU vnucuje všem suveréním zemím Evropy.

P. Boublíková 1.12.2016 5:36

Spokojila bych se s méněm (?)

Nemusí mi ti humsoc intoši rozumět, stačilo by mi, kdyby neříkali, co si mám správně myslet a nesnažili se mě prevychovat.

P. Dvořák 1.12.2016 3:50

Re: Tak už napište,

I vy jste se do toho trošku zamotal. Proč to psát "citlivě a srozumitelně", když to jde napsat pravdivě a lidé už tomu jistě porozumí.

Řeknu to jinak. Lidé tomu rozumí už teď, ale pochopitelně nevěří tomu a mate je, když se jim to podává "citlivě", což je blízké pojmu "korektně". To je podobné, jako když jsem se setkal se situací, kdy dospělí lidé hovořili o tom, že jejich stará "maminka zmizí". Marně vysvětluji, že maminka jistě nezmizí, ale že jako všichni, vždy a na celém světě prostě umře. Vůbec si nejsem jist, že mě uvěřili a možná mně ani nepochopili.

No hlavně když zmizí citlivě.

J. Pospíšil 1.12.2016 1:36

Tak už napište,

citlivě a srozumitelně, jak to bylo s těmi uprchlíky, co jste jim pomohli a vlastně nepomohli, co byli a vlastně nebyli odtud, co jako byli a co sem ve skutečnost asi ani nechtěli. Byli potřební nebo bohatí, byli vybráni jako ubozí, co jim jde o život nebo si místo zaplatili. Jako skromní křesťani tedy nepůsobili.

Bruselské výtvory jsou popsány způsobem, jakým ti v Bruselu opravdu myslí, nedají se napsat jednoduše a srozumitelně. Jednoduše a srozumitelně se dá jen napsat, jak to dopadne a k čemu tyto výmysly jsou. Projekt Galileo, lisabonská strategie, agentura Frontex a j.