18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLITIKA: Doba post-faktová?

Domnívám se, že v roce 2016 se objevily dva nové výrazy: doba post-pravdová a doba post-faktová. Alespoň si nepamatuji, že bych je kdy dříve slyšel. Realita, kterou se tyto výrazy snaží vyjádřit, je ovšem s námi již delší dobu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Boublíková 1.12.2016 5:36

Spokojila bych se s méněm (?)

Nemusí mi ti humsoc intoši rozumět, stačilo by mi, kdyby neříkali, co si mám správně myslet a nesnažili se mě prevychovat.

J. Jurax 1.12.2016 18:49

Re: Spokojila bych se s méněm (?)

S kým čím s méněm - první pád bych tedy viděl jako méňo. To méňo podle vzoru město.

A ovšem souhlas.

J. Pospíšil 1.12.2016 1:36

Tak už napište,

citlivě a srozumitelně, jak to bylo s těmi uprchlíky, co jste jim pomohli a vlastně nepomohli, co byli a vlastně nebyli odtud, co jako byli a co sem ve skutečnost asi ani nechtěli. Byli potřební nebo bohatí, byli vybráni jako ubozí, co jim jde o život nebo si místo zaplatili. Jako skromní křesťani tedy nepůsobili.

Bruselské výtvory jsou popsány způsobem, jakým ti v Bruselu opravdu myslí, nedají se napsat jednoduše a srozumitelně. Jednoduše a srozumitelně se dá jen napsat, jak to dopadne a k čemu tyto výmysly jsou. Projekt Galileo, lisabonská strategie, agentura Frontex a j.

P. Dvořák 1.12.2016 3:50

Re: Tak už napište,

I vy jste se do toho trošku zamotal. Proč to psát "citlivě a srozumitelně", když to jde napsat pravdivě a lidé už tomu jistě porozumí.

Řeknu to jinak. Lidé tomu rozumí už teď, ale pochopitelně nevěří tomu a mate je, když se jim to podává "citlivě", což je blízké pojmu "korektně". To je podobné, jako když jsem se setkal se situací, kdy dospělí lidé hovořili o tom, že jejich stará "maminka zmizí". Marně vysvětluji, že maminka jistě nezmizí, ale že jako všichni, vždy a na celém světě prostě umře. Vůbec si nejsem jist, že mě uvěřili a možná mně ani nepochopili.

No hlavně když zmizí citlivě.

D. Drápal 1.12.2016 6:54

Re: Tak už napište,

Vážený pane Pospíšile, proč píšete v minulém čase? Desítky těch uprchlíků tady jsou, jedna rodina bydlí přímo v mém domě. A představte si, mezi Iráčany najdete lidi skromné i neskromné, poctivé i nepoctivé. Zrovna tak jako mezi Čechy. Ale mohu Vás ujistit, že nikdo si žádné místo nezaplatil. Možná po čase o celé akci napíšu knihu. Hodně jsem se toho dověděl - o sobě, o svých spolupracovnících, o Češích, o Iráčanech... Jenže se to nedá shrnout do jednoho slova - dobře nebo špatně.

J. Schwarz 1.12.2016 7:55

Re: Tak už napište,

Zajímavý způsob výběru když po roce nerozeznáte kdo opravdu pomoc potřebuje a jde mu o život od lidí kteří si jen vyrazí na výlet. Z těch, co jste přivezli jich docela dost zdrhlo do Německa nebo se vrátilo "na smrt" do rodné země.

D. Drápal 1.12.2016 8:58

Re: Tak už napište,

Vážený pane Schwarzi, ujišťuji Vás, že po roce to rozeznáme.

A představte si, že asi osm procent Severokorejců, kteří s nasazením života ze Severní Koreje utekli, se tam vrátí, přestože vědí, že je čeká mnohaletý žalář. Přesadit se do jiné kultury není nic snadného.

A jistě, situace se změnila. Když jsme s projektem začali, byl Islámský stát hodinu cesty od "našich" uprchlíků. Teď Islámský stát v podstatě končí, pokud jde o ovládání souvislého území.

Já chápu, že existují lidé, s nimiž ani nehne, když jsou někde vražděni nebo vyháněni lidé. Zkuste pochopit, že existují lidé, kterým to jedno není.

Ale můj článek byl na poněkud odlišné téma.

I. Pujman 1.12.2016 9:23

Re: Tak už napište,

No, mně stačilo, když jste se v článku pasoval do společnosti těch, kteří jsou povoláni a dokonce povinni ty ostatní nevzdělané a neinformované své spoluobčany, co je přehlasovali, naučit chápat Vaši pravdu, jedinou a správnou. Aby pak určitě hlasovali podle Vašich doporučení, hlavně Vás....

P. Švejnoch 1.12.2016 9:31

Re: Tak už napište,

Tak, tak... Dokonce jsem měl na tenhle moment v článku už i rozepsaný příspěvek do diskuze.

Ale pak jsem si uvědomil, že ode mne, nevzdělance a zpátečníka, by byla troufalost polemizovat s takovým osvícencem (a navíc humanistou, toť se ví), jako je autor článku.

J. Jurax 1.12.2016 18:55

Re: Tak už napište,

No, to už se tak přihází u věřících ve všeliké bohy, že se cítí být povoláni a dokonce povinni ty ostatní nevzdělané a neinformované, ba blbé své spoluobčany přivést na cestu pravou. A když to jinak nepůjde, tak i přinucením, neboť ono dosud neprohlédli, bloudí a nevědí, co je pro ně dobré. A platí to včetně bohů marxleninských.

Z. Lapil 1.12.2016 14:50

Re: Tak už napište,

Mně to připadá jasné: byla jim nabídnuta pomoc, oni ji přijali, ale některým to pak nebylo recht, tak šli o dům dál.

J. Jurax 1.12.2016 18:59

Re: Tak už napište,

No, já nevím, když jsem v TV viděl ty dobře živené, vybavené a oblečené uprchlíky před smrtí, násilím a bídou, co jen tak tak holý život zachránili ...