4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Karla 1.9.2009 2:35

Akademie věd je politikum už ze své podstaty odjakživa,

neboť je institucí státní.

O finance z rozpočtu / státní kasy naplňované výběrem daní/ se nepřetahují politici, ale soukromé průmyslové subjekty,kterým je budoucnost vzdělání a vědy v ČR naprosto ukradená. Jde jen o okamžité zisky, zejména podnikavců, kteří se nemohou uplatnit na poli výzkumu právě nikde jinde, než na poli "inovací". A protože ani  na tomto poli nejsou schopni nebo ochotni financovat sami své rozvojové podnikatelské aktivity,(ani za posledních 20 let, přes vydatné zisky, nepřivedli své firmy ke konkurenceschopnosti, pokud je teprve nedávno účelově nezaložili - varianta č.2),má jim vytrvalý zdroj budoucích soukromých příjmů zajišťovat nárokový, mandatorní výdaj ze státního penězovodu. Politikum v tomto případě nejsou volební kampaně, ale další pokus o prachsprosté tunelování veřejných financí podporované vládou, ustanovivší Radu pro výzkum a vývoj právě ze zastánců průmyslové lobby, naprosto proti smyslu spravování věcí veřejných. Ukázkový příklad pokusu o parazitování na úkor budoucnosti nejmladších generací/ casu je málo a voda stoupá/, jehož odsuzování mají současní politici formálně, pro media, plné huby.

Kromě titulku lze s článkem naprosto souhlasit. Do boje o Akademii věd vstoupila přičiněním vlády už dávno neodpovědnost, svévole a korupce. Jinou "politiku" u nás ministerstva snad ani neznají.

Suchoř 1.9.2009 9:24

Re: Akademie věd je politikum už ze své podstaty odjakživa,

zde si někdo plete základní výzkum s aplikovaným, s vývojem a ještě s technologickou inovací. Takto se dopracovává ke zmatečným a ještě i emotivním úvahám

Karla 2.9.2009 17:12

Re: Akademie věd je politikum už ze své podstaty - Souchořovi

Ale nic si nepletu, jen mi připadalo, že tolik hloupých tady není, aby se  to muselo pořád rozepisovat, ostatně, kdybyste dokázal číst souvislý text s pochopením, rozlišování druhů výzkumu atd. v tomto případě / viz diskuse k článku/ není pro smysl mého příspěvku důležité.. Není to totiž důležité ani pro smysl pokusu odčerpání financí z rozpočtu pro vědu a výzkum ve prospěch soukromých aktivit - bláboly o drahotě, neefektivitě a nepotřebnosti základního výzkumu mohou působit jen na velmi laickou veřejnost, čili  jde také  o povzbuzování řevnivosti ve vědecké obci k zastření smyslu celého problému..Článek, k němuž zde diskutujeme, situaci postihuje přece dost srozumitelně. Zdá se vám nepravdivý? Prosím, vyjádřete se k věci.

Rozpočet min. průmyslu a obchodu je nesrovnatelně vyšší, než dlouhodobě podhodnocené min. školství, a i neúčelně vynaložené peníze se tam pohybují v objemu řádově vyšším. Zde by se měly najít zdroje pro státní podporu vývoje a inovací, pro soutěž o kvalitní projekty. Tak, jak to nyní na Radě vlády a ministerstvu průmyslu vykoumali, peníze odebrané AV ČR, dnes využívané také na vzdělávání mladých vědců, budou promrhány ve jménu jakéhosi "vědeckého kutilství" v soukromém sektoru, přes nové a nové agentury,v jejichž blízkosti již ambiciozní skupiny na odčerpání státních dotací pro své "projekty" založily firmy.  Nabízí se otázka, nakolik je takové hospodaření s veřejnými prostředky efektivní a pro koho je rentabilní. Pro budoucnost ČR, konkurenční výhodu dalších generací, pro občany? 

Prosím, polemizujte. Neargumentovat a shodit ženský příspěvek  jako "emotivní", to je sice osvědčená finta, ale jen mezi "yntelygenty".

Suchoř 2.9.2009 17:49

Re: Akademie věd je politikum už ze své podstaty - Souchořovi

marně hledám něco, v čem bych s Vámi nesouhlasil. Ale přece jen, nemohu strávit bez zažívacích obtíží to, že by se mělo dávat rovnítko mezi tunelováním státního rozpočtu obecně prospěšnými (byť i méně významnými) projekty a například, církvemi a absolutně nesmyslným dobrodružstvím v Afghánistánu. To už bych raději viděl vzkvétat Vaše vědecké kutilství.