26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Suchoř 2.9.2009 17:49

Re: Akademie věd je politikum už ze své podstaty - Souchořovi

marně hledám něco, v čem bych s Vámi nesouhlasil. Ale přece jen, nemohu strávit bez zažívacích obtíží to, že by se mělo dávat rovnítko mezi tunelováním státního rozpočtu obecně prospěšnými (byť i méně významnými) projekty a například, církvemi a absolutně nesmyslným dobrodružstvím v Afghánistánu. To už bych raději viděl vzkvétat Vaše vědecké kutilství.

Karla 2.9.2009 17:12

Re: Akademie věd je politikum už ze své podstaty - Souchořovi

Ale nic si nepletu, jen mi připadalo, že tolik hloupých tady není, aby se  to muselo pořád rozepisovat, ostatně, kdybyste dokázal číst souvislý text s pochopením, rozlišování druhů výzkumu atd. v tomto případě / viz diskuse k článku/ není pro smysl mého příspěvku důležité.. Není to totiž důležité ani pro smysl pokusu odčerpání financí z rozpočtu pro vědu a výzkum ve prospěch soukromých aktivit - bláboly o drahotě, neefektivitě a nepotřebnosti základního výzkumu mohou působit jen na velmi laickou veřejnost, čili  jde také  o povzbuzování řevnivosti ve vědecké obci k zastření smyslu celého problému..Článek, k němuž zde diskutujeme, situaci postihuje přece dost srozumitelně. Zdá se vám nepravdivý? Prosím, vyjádřete se k věci.

Rozpočet min. průmyslu a obchodu je nesrovnatelně vyšší, než dlouhodobě podhodnocené min. školství, a i neúčelně vynaložené peníze se tam pohybují v objemu řádově vyšším. Zde by se měly najít zdroje pro státní podporu vývoje a inovací, pro soutěž o kvalitní projekty. Tak, jak to nyní na Radě vlády a ministerstvu průmyslu vykoumali, peníze odebrané AV ČR, dnes využívané také na vzdělávání mladých vědců, budou promrhány ve jménu jakéhosi "vědeckého kutilství" v soukromém sektoru, přes nové a nové agentury,v jejichž blízkosti již ambiciozní skupiny na odčerpání státních dotací pro své "projekty" založily firmy.  Nabízí se otázka, nakolik je takové hospodaření s veřejnými prostředky efektivní a pro koho je rentabilní. Pro budoucnost ČR, konkurenční výhodu dalších generací, pro občany? 

Prosím, polemizujte. Neargumentovat a shodit ženský příspěvek  jako "emotivní", to je sice osvědčená finta, ale jen mezi "yntelygenty".

L 1.9.2009 14:14

Re: I Vy delate omyly

Tak jsem si precetl, jak ho Komunisticka strana poslala v 80. letech na Harvardovu univerzitu. Hehehe. Tak to je jeden z tech prominentnich husakovskych vedcu. Proc neradil uz tenkrat za Husaka a proc vypousti ty svoje zvasty ted?

L 1.9.2009 14:09

Re: I Vy delate omyly

Ja mam na mysli toho, co psal v LN, ze nekdo si da patentovat nejakou hloupost a ma vic bodu nez jiny. At si taky vymysli par hlouposti a uvidi, co mu na tom patentovem uradu reknou. Muze si tam podat tech patentu treba 10, za jeden se plati minimalne 600 korun. Penize se nevraceji. Hehehe.

L 1.9.2009 14:01

Jak s nimi zatocit

Vzorem nam muze byt National Science Foundation (NSF) v USA. Tam maji oddeleni, ktere se zabyva podvody ve vede. Vim to, protoze jeden muj znamy me vypravel, jak tam nekoho napraskal. NSF provede setreni a kdyz se nekdo dopusti podvodu, nedostane  uz grant. A, jak vime, tim vypadne z kola ven. Neco se s tim udelat proste da.

Tak ten muj znamy na nejake te univerzite v USA zjistil, ze tam nejaky profesor pracuje jen na castecny uvazek a vetsinu casu travi ve sve vlastni firme. Jenze na zadosti o granty psal, ze pracuje na plny uvazek na univerzite. Kdyz pak dostal ten grant, tak penizky presly na jeho firmu. Tak nejak. Jenze tento typ lidi nezustane jen u jednoho podfuku a stalo se, ze se nejak dostal do konfliktu i s tim mym znamym. To nemel delat, protoze ne vsichni lide si nechaji vsechno libit. Tudiz ten muj znamy si zaplatil pravnika, aby to mel pekne sepsane a podepsane, a praskl to.

L 1.9.2009 13:47

To Vam vykladal kdo?

To vykladaji na Akademii? To vykladaji ti, co delaji tu vedu na chalupe? Proto jim mame platit, aby se flakali na chalupe?

L 1.9.2009 13:45

Pochod padlých revolucionářů

Si radsi najdete ten Pochod padlych revolucionaru na internetu a poslechnete si to. Pak uvidite, ze je to spickova zabava. Pak terpve budete vedet, o cem se mluvi. Je to opravdu spica.

L 1.9.2009 10:27

Jako za prvni republiky

Komunisti chodili do prvomajoveho pruvodu a meli kolem krku vence klobas a drzeli transparent s napisem "chceme chleba."

Suchoř 1.9.2009 9:47

stát má podporovat Akademii ale i využívat a spravovat její výsledky

namísto dotování tmářství a mocechtivých církevních aktivit a taktéž zbytečných válečných dobrodružství je stát povinen podporovat vědu a výzkum v rozsahu odpovídajícím síle našeho hospodářství. Je však povinen plně využívat a spravovat aplikované výsledky tohoto základního výzkumu.

Dnešní situace je taková, že stát jen platí, ale nazpět do pokladny nedostává z Akademie ani z výzkumu na školách nic. Výzkumníci a jejich pracoviště pokládají pak vynálezy a objevy za své (až osobní) duševní vlastnictví, nakládají s nimi dle libovůle a stát ostrouhá.

Ve statutu Akademie neexistuje žádná povinnost vůči státu, dotace školám na výzkum jsou taktéž poskytované beze smluv jen jako dary. Taková podpora vědy a výzkumu, kdy putují výsledky dokonce do jiných zemí,  je pak skutečně jen mrháním peněz a podporováním konkurence.

Suchoř 1.9.2009 9:24

Re: Akademie věd je politikum už ze své podstaty odjakživa,

zde si někdo plete základní výzkum s aplikovaným, s vývojem a ještě s technologickou inovací. Takto se dopracovává ke zmatečným a ještě i emotivním úvahám

Karla 1.9.2009 2:35

Akademie věd je politikum už ze své podstaty odjakživa,

neboť je institucí státní.

O finance z rozpočtu / státní kasy naplňované výběrem daní/ se nepřetahují politici, ale soukromé průmyslové subjekty,kterým je budoucnost vzdělání a vědy v ČR naprosto ukradená. Jde jen o okamžité zisky, zejména podnikavců, kteří se nemohou uplatnit na poli výzkumu právě nikde jinde, než na poli "inovací". A protože ani  na tomto poli nejsou schopni nebo ochotni financovat sami své rozvojové podnikatelské aktivity,(ani za posledních 20 let, přes vydatné zisky, nepřivedli své firmy ke konkurenceschopnosti, pokud je teprve nedávno účelově nezaložili - varianta č.2),má jim vytrvalý zdroj budoucích soukromých příjmů zajišťovat nárokový, mandatorní výdaj ze státního penězovodu. Politikum v tomto případě nejsou volební kampaně, ale další pokus o prachsprosté tunelování veřejných financí podporované vládou, ustanovivší Radu pro výzkum a vývoj právě ze zastánců průmyslové lobby, naprosto proti smyslu spravování věcí veřejných. Ukázkový příklad pokusu o parazitování na úkor budoucnosti nejmladších generací/ casu je málo a voda stoupá/, jehož odsuzování mají současní politici formálně, pro media, plné huby.

Kromě titulku lze s článkem naprosto souhlasit. Do boje o Akademii věd vstoupila přičiněním vlády už dávno neodpovědnost, svévole a korupce. Jinou "politiku" u nás ministerstva snad ani neznají.

Suchoř 1.9.2009 1:41

Re: podporujme vědu a nikoliv církevní tmářství a válečná dobrodružství

ještě dodávám, že výše jmenovaná poplašná duchařská dogmata církví nemají nic společného s Bohem Stvořitelem, s jehož jménem své podnikání a honbu za mocí a majetky, církve zločinně spojují

Suchoř 1.9.2009 1:30

podporujme vědu a nikoliv církevní tmářství a válečná dobrodružství

církev provozuje masivní médiální tmářské působení na děti a na mládež o své duchařině, onom světě, spasitelství nebo o věčných mukách, zatracení a o podobných v podstatě poplašných dogmatech a výmyslech. Na takové vymývání mozků a dokonce i na pošlapávání základních lidských práv o svobodné volbě náboženské víry a to již u batolat (darebáckými a ještě placenými obřady křtů), poskytuje stát rozsáhlé prostředky prostřednictvím ministerstva kultury. Ačkoliv církevní a sektářská podnikání nemají s kulturou nic společného a mnohé tyto prostředky navíc, mizejí ve Vatikánu a v podvratné činnosti někde na Kubě a v Čečensku.

Žádný kněz neodzpívá nebožtíka, nepomaže naposledy těžce nemocného, neoddá snoubence, nepokřtí batole ani neodslouží zádušní mši, méně než za tisícikorunu. Toto rozsáhlé odvěké podnikání s tak zvanými svátostmi spolu s různými takzvanými milodary, přináší církvím příjmy obrovských finančních prostředků, ze kterých v rozporu se zákonem neodvádějí daně z příjmu.

Především je nutno zajistit to, aby církve zprůhlednily všechny své příjmy a to zpětně za deset let a aby z nich odváděly daně stejně jako z každého jiného druhu podnikání či poradenství, léčitelství a podobně. Žádný zákon církvím neuděluje výjimky a tak jsou povinné odvést do státního rozpočtu daně i zpětně od doby promlčení. Podle skromného odhadu může daň z příjmu jen od katolické církve činit více než 10 miliard Kč ročně. 

Druhým zdrojem prostředků pro podporu Akademie věd, školství, vědy a výzkumu může být zrušení našeho podílu na válečném dobrodružství na Balkáně, v Iráku a v Afghánistánu. Alespoň po dobu krize a útlumu našeho průmyslového potenciálu, ke kterému dochází.

Obě tato opatření ulehčí naší společnosti od zbytečně a dokonce škodlivě vynakládaných rozsáhlých prostředků a pomohou znásobit naše síly tam, kde je to účelné a nutné.

Anežka Šídová 31.8.2009 23:48

Re: Omyl...,

náš pan předseda a budoucí dlouholetý premíér našu vlast miluje a velmi pro nˇu pracuje. Je to politik z lidu...

Anežka Šídová 31.8.2009 23:47

pan předseda Paroubek vědu podporuje

On sám je v podstatě vědec"je totiž velice vzdělaný a inteligentní a cítí, co mysy potřebují. Proto ho mám tak ráda a budu ho volit::

Jindra 31.8.2009 23:22

Kdyz vedou je i vyzkum

vyznamu prechodniku ve vete rozvite.....

Trochu vyvetrat mezi "akademiky" nezaskodi a "vedu" ponekud umravnit.

tmoravec 31.8.2009 22:16

Re: Zda naše země bude montovnou neurčuje množství peněz v AV

2 IH

No ono to ale prave tak je. Rozpocet AV je cca z 60 % tvoren dotaci a zbytek tvori vlastni zdroje - domaci a zahranicni granty, licence, tisk casopisu, zakazky atd. U nekterych ustavu tvori vlastni zdroje vice jak dve tretiny financi. Problem je, ze bez prime institucionalni dotace (a soucasne zmeny grantovych pravidel) neni mozne se o ty ostatni zdroje uchazet, protoze by Vam spadnul barak na hlavu.

Zen 31.8.2009 19:54

Re: Stane se z vědy politikum?

"... v roce 2006 byl prumerny plat vysokoskolaka 74 tisic potun mesicne."

Racite myslet korun? Ceskych? V CR?

Lzete, jak kdyz tiskne!

Glosator 31.8.2009 19:39

Re: odchod na pracak za Pochodu padlych revolucionaru

Glosator 31.8.2009 19:31

Tyto věci spolu NESOUVISÍ

Vláda mohla sebrat peníze komukoliv jinému, než  Akademii. Akorát si ti blbečkové myslí, že tímto způsobem to snáze zdůvodní (ani bych se nedivil, kdyby jim to národ sežral, bohužel).

MZ 31.8.2009 18:54

Re: L vystudoval vědu věd ve VUMLu a Pochod padlých revolucionářů byla jeho diplomní práce.

;-DR^!!!!

Vlad 31.8.2009 18:24

Re: Pro všechny lidi i vlády :

Tak to by mne zajímalo. Nemyslíte výrobu financovanou úvěrem, kdy se zisk skoro odvádí lichvářské bance, není na zvětšení výroby příští rok (bez dalšího úvěru) a čím větší zisk banky mají, tím větší je rozvoj?

Vlad 31.8.2009 18:21

Re: Zda naše země bude montovnou neurčuje množství peněz v AV

Podobné vrcholně manažerské návody plné hraběcích rad vycházely už v časopise Československá armáda. :-)

Harry 31.8.2009 16:01

Re: Teď to půjde raz dva

Protože Holý, Wichterle,  Hejrovský.... ale i Darwin, Mendel stavěli na výsledcích a metodách těch ostatních zbytečných pavědců z Akademie i univerzit atd. Bez nich by asi nesklidili ty Nobelovky a patenty. Ani Newton se nevynořil z čista jasna sám. Většina výsledků základního výzkumu se prostě zabuduje do základů na kterých občas někdo uspěje s něčím velkým. Přečtěte si něco z historie vědy, kdysi vycházely sešitky "Přemožitelé času", moc zajímavé čtení.

Harry 31.8.2009 15:54

Re: odchod na pracak za Pochodu padlych revolucionaru

Protože lepší je naše licence prodávat.

Harry 31.8.2009 15:52

Re: odchod na pracak za Pochodu padlych revolucionaru

Pardon  na stole samozrejme. PS: Šestý proč v plesnivé Petriho misce bakterie nerostou. Sedmý šlo by počítat jen s nulou a jedničkou.....

Klara 31.8.2009 15:51

Re: Pro všechny lidi i vlády :

umis tou pravou neco jineho nez heilovat?!!

janoryna 31.8.2009 15:50

Re: Stane se z vědy politikum?

a až Vás vyhodí, kolik je podpora ? co vlastně umíte ? nejste náhodou MBA (mladý, "chytrý, arogantní) ? 

Klara 31.8.2009 15:49

Re: odchod na pracak za Pochodu padlych revolucionaru

... za to ty umis tou pravou rukou jenom heilovat,ze?!!

janoryna 31.8.2009 15:47

Re: Stane se z vědy politikum? omyl klarinko

ty přístroje se totiž musí nejdříve vymyslet, pak se dají koupit. galileo si dalkohled musel udělat sám, koperník ho neměl kde koupit atd. i ten edison si musel všechno kolem žárovek udělat sám. stejně jako  wichterle.