2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Ondrejkovič 11.11.2010 9:57

Re: Co je to rovnost?

Podle všeho už toto nějakým způsobem funguje v zemích, které rozhodně nelze označit za "divoký východ" a obvykle jsou dávány za vzor demokracie západního typu a "knowledge society" - tedy Švýcarsko a Finsko. Nejlepší asi bude podívat se, jak to funguje TAM - co říkáte?

J. Schwarz 11.11.2010 9:49

Re: Co je to rovnost?

Takže já, miliardář bez "zdanitelných příjmů", mohu jezdit ve svém Ferrari po dálnicích 280 km/h bez rizika postihu? Skvělá zpráva! Dík!

J. Schwarz 11.11.2010 9:47

Oni to bohatí

mají o hodně těžší už teď. Bohatí, ne vlivní s kamarády ve státních strukturách. To je potom jiná. Když někoho srazí na přechodu opilý soudce nebo kamarád státního zástupce, pak policii nenapadne udělat odběr krve, výsledek dechové zkoušky se "ztratí", čin je mírněji kvalifikován, "omylem" se prošvihnou lhůty a čin je promlčen. Zatímco když se něco podobného stane "bohatému" rozmázne to okamžitě bulvár a televize, dotyčný je předem označován za vraha, obviňován z požití drog... v neposlední řadě se na něho vrhnou advokáti příbuzných oběti do desátého kolena, všichni pláčí do kamer jakou "citovou újmu" utrpěli a "pachatele" žalují o miliony. Nic takového nehrozí opilému rómovi, který někoho srazí ve svém nepojištěném mercedesu s kradenou naftou v nádrži. Takový dostane spíš Nobelovu cenu než by někomu něco kdy zaplatil.

K. Janyška 11.11.2010 9:09

Kajan

Pokuta musí bolet všechny stejně, jinak nemá žádný smyl ! Proto také soudy dávají bohatým lidem větší a nemajetným nižší pokuty ! A to podle soukromého práva ! Dzp.

D. Ondrejkovič 11.11.2010 9:00

Re: Co je to rovnost?

Pokud nevykazuje žádný příjem, nevykazuje velmi pravděpodobně ani žádný majetek. Těžko tedy po něm bude možno vymáhat zaplacení čehokoli - natož pokuty - a to zřejmě ani tehdy, pokud by privatizace státní moci pokročila natolik, že by i tyto pokuty mohli vymáhat soukromí rozhodci ve spolupráci se soukromými exekutory nebržděni dosud nutným souhlasem soudu s výkonem rozhodčího nálezu. Na okraj - přímo v principu kalkulovat s tím, že je možno takto obcházet zákony ("nepoctivec nevykazuje žádný majetek" jako východisko pro další úvahy) mi přijde přinejmenším v rozporu s dobrými mravy - dělá to z takovéhoto přístupu v podstatě trpěný standard. Chápu, že řešení nemusí být tak jednoduché (v tuto chvíli jde o princip - ne o detaily), ale dalo by se dále kombinovat (což takhle např. 1% z obvyklé ceny předmětného vozu na trhu?). Nesdílím představu "nadutého podnikatele ve velkém autě", ale 5000,- Kč pro náměstka ČEZu a 5000,- Kč pro zaměstnance s platem pod úrovní mediánu mi opravdu nepřijde jako rovný postih.

P. Joch 11.11.2010 8:48

Re: Co je to rovnost?

Představa nadutého "podnikatele" ve velkém autě, který si dělá co

chce, je v obecném lidu natolik zažraná, že s ní okamžitě kdekdo začne

mávat. Co k tomu dodat? Takový nepoctivec obvykle ve svém daňovém přiznání

žádný příjem nevykazuje, takže 10% z nuly bude zase jen jedna velká

NULA. To chcete zavést? A co když navíc ještě bere dávky? Tak to mu za přestupek policie bude doplácet?

D. Ondrejkovič 11.11.2010 8:25

Co je to rovnost?

Uložení pokuty ve výši 10% měsíčního příjmu je nerovné? V čem je těch 10% u chudého jiných než těch 10% u bohatého? Není někde v ústavě napsáno něco o rovnosti před zákonem :-) ? Navíc ukládající orgán (policista nebo úřad) vůbec nezkoumá jak je na tom dotyčný s příjmy - jen napíše blok na 10% a kopii pošle (elektronicky a automaticky) příslušnému finančnímu úřadu 24 hodin vězení nebo veřejně prospěšných prací vypadá sice na první pohled jako dobrý nápad, ale rozhodně se nejedná o ROVNÝ postih - jak pane poradče správně píšete - čas bohatých a zaměstnaných je mnohem dražší a jejich 24 hodinové uvěznění je tedy pro ně mnohem větším postihem než pro běžného zaměstnance. Děkuji za možnost vyjádření jiného názoru!

O. Kliment 11.11.2010 8:05

Pocit

Stejne se mi zda, ze se tady resi az dusledky. Pokuty resime, ale ze se jedna o porusovani zakona? Vzdyt to se prece nesmi. Stejne tak napriklad skolstvi. Maturitou ukoncuje dnes vetsina lidi svoje vzdelani - o ni se doctete kde co. Ale na spatne financovani a problemy s vyukou se jenom nadava, hodne se toho napise a nezda se, ze by se melo neco dit. Stejne tak cekame, az nam doktori odejdou? Az se pozabiji par nacku a cikanu? Chybi mi politika, ktera by mela koncept. Politika, ktera by s duvtipem dokazala predchazet problemum.

K. Janyška 11.11.2010 7:43

Kajan

Pokuta musí bolet stejně, jinak není pokutou a zrušmě ji !

Navrhuji místo pokut úklid na ulicích nebo, nedá se nic dělat, její výši opravdu udělovat podle majetku ! Jako u soudu ! Co je pro bohatého 1 000 Kč ?! Dzp.

P. Kylchap 11.11.2010 7:30

Pane autore,

když se zaklínáte neokomunismem, tak vězte, že diferencované pokuty používají státy, kde žádný komunismus nebyl.

P.S. Dnes píšete pro blbetschky?

B. Michal 11.11.2010 6:55

Stejné tresty ano

pokud to bude 25 na zadek na náměstí, tak potom ano, to bolí každého stejně.

Pokud je to finanční postih, tak rozdíly v příjmech (a tím i citlivost na výši pokuty) jsou mnohonásobně vyšší, než citlivost pozadí.

M. Gavlák 11.11.2010 6:36

problem spociva v tom,

ze ono trestani ma vest ke zvyseni bezpecnosti na silnicich. Jestlize se u nas deje to, ze si nekteri zbohatlicti blbecci delaji, co chteji, chraneni vysi sveho konta, s pocitem, ze jsou stredem vesmiru, protoze si mohou koupit cokoli, vcetne toho ourednika, co jejich prestupek projednava, pak je ta vyse sankce podle majetku dobra. Ma-li byt stejny ucinek trestu, je rozdil, zda 1500 kc zaplati clovek s prijmem 10000 nebo 200000. Ve Francii, kde ziju, me nejdriv prekvapovalo, jak slusne mistni jezdi, nez jsem zjistil, ze za to muze nestranna a neuplatitelna policie a taky sankce podle majetku. Vzpomenete si urcite na fotbalistu Barose, jak se ritil po dalnici kolem Lyonu pres 200 km/h. Jaka byla pokuta? Zabavili mu auto za 10 milionu. V takove situaci se kazdy borecek rychle nauci respektovat zakony...

M. Kopřiva 11.11.2010 2:20

Váš nápad, autore,.....

...že by mohli vykonávat nějakou komunální službu je poutavý, rád bych viděl nějakého správce dozorčí rady zametat náměstí za denního světla, byť jen jeden den. Jistě by tito ale dostali přležitost si trest odpykat třeba na radnici jako "poradci". 

Pokud se týče pokuty finanční, proč neocenit způsobené ohrožení poměrnou PROGRESIVNÍ pokutou v řadě geometrické ? Pochybuji, že řidič ve Favoritu by na silnici překonal dovolenou rychlost i při nejvyšší snaze o tolik, jako gauner za volantem drahé značky, který na něj zezadu najíždí a pokud ano, pak mu nalepit tuto pokutu rovněž. Ona taková pokuta 10000Kč za rychlost 200km/h, nebo 15000Kč za vytlačování z proudu by měla i therapeutický účinek, zvláště, kdyby trouba k rozumu nedošel hned napoprve.