7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Dnešní sociální politika státu je úchylná

Jak je všeobecně známo, ministryně práce a sociálních věcí Maláčová (ČSSD) připravuje se svými podřízenými z ministerstva tzv. prorodinný balíček, kde řeší rodičovský příspěvek, dětské skupiny, částečné úvazky a zálohované výživné až za miliardy korun.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 12.4.2019 17:56

Re: -----

Ale jděte, brepto. Nedostatek kapitálu, nejen v bankách, způsobila 50tiletá vláda socialistů, z toho 40 komunistů. To, co po komouších zůstalo, nebyl kapitál, ale zastaralé továrny, infrastruktura, zkažení lidé a bezcenné papírky.

Klaus a Kočárník to dle svého nejlepšího vědomí a svědomí napravovali, celkem úspěšně. Devalvace žádná nebyla. Byl stanoven kurz, který za bolševíka vůbec neexistoval, stanoven celkem správně.

Frakční bankovnictví se mi nelíbí, ale podvod bych mu zrovna neříkal (zvlášť ve srovnání s podvody komoušů).

M. Prokop 12.4.2019 17:50

Re: Sociální stát

Nezdá. Je.

J. Plíva 12.4.2019 17:29

Re: Sociální stát

"Odečteme-li...."

F. Navrátil 12.4.2019 17:05

Re:

Omlouvá vás jen to, že neznáte situaci na ministerstvu práce a sociálních věcí. Nezaměstnanost poklesla na třetinu a výdaje na řešení nezaměstnanosti spolu s počtem zaměstnanců stouply na dvojnásobek. Parazitické neziskovky se za Valachové zmocnily vlády i na ministerstvu školství. Výsledkem je inkluze, byrokratizace a rozvrat vzdělávacího systému od základních škol až po školy vysoké. Tam se rozplemenily do neskutečné velikosti fakulty sociální věd. Technické obory postrádají studenty, protože mnohem jednodušší je vystudovat obor, ve kterém se vyžaduje jen mlácení pantem. Absolventi nejsou nic jiného než sociální fachidioti, kteří jsou zaměstnavatelní je v parazitických neziskovkách, veřejnoprávních médiích nebo ve státní správě.

F. Navrátil 12.4.2019 16:58

Re: Svazácká levice a zbabělá pravice

1. Jestliže někdo odmítne nabídku práce od úřadu práce, protože na sociálních dávkách dostává několikanásobně více, než může nekvalifikovanou prací vydělat.

2. Parazitická neziskovka neprovádí společensky potřebnou činnost charitativní činnost, ale funguje jako vysavač na peníze, aniž by prováděla evaluaci. Klasikou jsou tzv. začleňovací neziskovky, které nikoho nezačleňují, pouze nafukují existující problémy, aby dostaly větší dotace. Žádná neziskovka by neměla dostávat prníze ze státního rozpočtu. Charity, hospice, pečovatelské domy a pod. dostávají peníze ze zdravotního a sociálního pojištění. Ostatní neziskovky by měli fungovat za peníze soukromých dárců nebo obcí.

3. Do mandatorních výdajů jsou dnes zahrnovány výdaje, které by měly být mimo státní rozpočet. Jedná se o peníze vybrané ze sociálního pojištění, pojištění nezaměstnanosti a důchodového pojištění. Tak by bylo zabráněno tomu, aby si zludračení politici platili popularitu penězi, které jim nepatří!

V. Liptovský 12.4.2019 16:41

Re: A čo keď je to inak?

Ale, veď som to ani nepredpokladal... V podstate Vás chápem, rozumiem aj Vášmu názoru. V podstate som to až tak rigídne nemyslel. Svet nie je len taký, alebo onaký, nie je jednoznačný... Inak by neprežil. Samozrejme, ani ja nemám len jednoznačne zlé skúsenosti, mám aj dobré, ale napriek tomu ma se..., pardon, štve, že aj toto sa deje. A to v takom obrovskom meradle, na najvyšších postoch... No, myslím si, že keby sme sa stretli na opekačke pri ohni, mali by sme si o čom pohovoriť... želám Vám všetko dobré...

O. Uživatel 12.4.2019 16:25

Uživatel požádal o vymazání
Z. Lapil 12.4.2019 16:17

Re: Svazácká levice a zbabělá pravice

Ad 1: Jak de iure definujete člověka, který nepracuje, ačkoliv by mohl? Připomínám, že i kdyby byla zrušena minimální mzda, existuje (právě jsem si ji vymyslel) něco jako minimální funkční mzda aneb existují i práce (čistění bot?) ocenitelné takovou částkou, že umřete hlady, i kdybyste - moje oblíbená formulace je "den má 24 hodin a kromě těch můžeš dělat i v noci".

Ad 2: Jak de iure definujete parazitickou neziskovku. I ta nejparazitičtější operuje pomocí ubohým, a to zakázat nejspíš nechcete. A ruku na srdce - že jste si představoval, když jste to psal, něco jako "pomoci ubohým ano, nesmí to však být muslimové". Berte to jako důkaz sporem, nechci vás nějak znectít :-).

Jsem ale schopen uvažovat o zrušení neziskovek jako právní kategorie nebo aspoň jejich ponechání osudu přinejmenším ohledně státních příspěvků. Parazitické neziskovky - ať už si s tím právníci poradí jakkoliv - nemám o nic raději, než vy.

Ve skutečnosti to ale není moc podstatné. Je-li státní rozpočet nějakých 1400 miliard (r. 2018) a z toho se 3/4 "rozdají" ze zákona, aniž by s tím vláda mohla něco dělat (mandatorní výdaje), je 10 miliard od státu a dalších 6 miliard od krajů a obcí (r. 2015 - viz odkaz) dost prkotina.

https://www.finance.cz/497479-neziskovky-a-stat/

V. Loula 12.4.2019 16:17

Fajn, takže

podle toho článku by zaměstnci Skody Mladá Boleslav a lékaři měli po jednom hlasu, ostatní zaměstnanci včetně učitelů tak půl hlasu, důchodci pochopitelně žádný hlas, a Bakala, Kožený a Krejčíř by měli po tisici hlasech. Jenom nevím, jak by to fungovalo u lidí jako kmotr Novák z Chomutova. Před zavřením do basy by měl 500 hlasů, v base by neměl žádný hlas, a jak jej pustili po přímluvě těch motorkářů by měl zase 500 hlasů (nebo kolik vlastně).

V. Liptovský 12.4.2019 16:15

Re: A čo keď je to inak?

Držím vám palce, aby vám to vydržalo... Ale - za to nemusíme byť nepriatelia (-:

O. Uživatel 12.4.2019 16:11

Uživatel požádal o vymazání
V. Liptovský 12.4.2019 16:05

Re: A čo keď je to inak?

A...? Ono to je vždy tak - istá časť má z danej situácie prospech, tá iná škodu... Príklad z histórie - za tzv. Slovenského štátu si arizátori židovských majetkov pochvaľovali, aký je štát spravodlivý... Po vojne tzv. národní správcovia sa triasli od šťastia, akí sú úspešní... A neskôr sa len čudovali... Za tzv. socializmu bola tiež skupina, ktorá z toho prosperovala (je paradoxom, že často to boli tí istí, ktorí prosperovali aj v predchádzajúcich dvoch príkladoch)... No, je to aj o morálke... Ale vy hovoríte, že o vlastných schopnostiach... Z istého pohľadu asi áno, ale to je mimo morálnych zásad.

J. Kanioková 12.4.2019 15:59

Kecáte, p. Prokop má pravdu

O. Uživatel 12.4.2019 15:57

Uživatel požádal o vymazání
J. Kanioková 12.4.2019 15:56

Ano

V. Liptovský 12.4.2019 15:56

Re: A čo keď je to inak?

A nie je to aj o morálke každého z nás? Či hľadím len na seba, alebo sa zaujímam aj o to, čo sa deje okolo mňa? O moje schopnosti sa nestrachujte, ani o dôveru vo vlastné schopnosti. Ak si myslíte, že to, čo sa deje v spoločnosti, sa vás netýka a ste spokojný, niet čo dodať... Zabudnime na priateľov, príbuzných, známych, susedov... Spýtajte sa však ich, aké majú pocity...

J. Kanioková 12.4.2019 15:53

A myslíte, že jsme finančně zajistili vše, co bylo třeba?

Co infrastruktura a další potřebná zafinancování státu ?

V. Kún 12.4.2019 15:53

Re: Přerozdělovací stát nutně PŘESTANE ČASEM FUNGOVAT

Já ani vy ty jejich vesnice a často i hlavní města nebombardujeme, od toho máme generály, NATO a politiky, které tato bombardování navrhují, plánují, schvalují a zdůvodňují. Nechápavým to pak přetlumočí televize a naivní média.

Z. Lapil 12.4.2019 15:53

Re: zásluhy o stát

Z tohoto hlediska se mi líbí velmi přímočará Heinleinova představa (Hvězdná pěchota; dost podrobně to rozebírá v knížce tuším Cizinec v cizí zemi): člověka opravňuje ke spolurozhodování "služba pro stát". On tomu sice říká "v armádě", přičemž armáda zajišťuje kde co, takže děvčata - nemají-li vyslovený zájem - se učit střílet nemusí, ale podstata mi přijde jasná. Tuším ani není povinné sloužit v mládí, i v takové armádě člověk získá skvělé zkušenosti, tak proč čekat.

Ondřej Neff (Měsíc mého života? A teď si přestávám být jist i autorem...) zase celé sociální dávky převrátil naruby: člověk má od narození právo na bezplatnou zdravotní péči a snad i na leccos jiného. Ty peníze si může vybrat dopředu, čím je mladší, tím dostane víc, ale pak má smůlu. Svět je to dost drsný.

O. Uživatel 12.4.2019 15:47

Uživatel požádal o vymazání
V. Petr 12.4.2019 15:45

Nevím, proč bych měl někomu bombardovat vesnici

Já říkám jenom "do Evropy nikoho nepustit!" ALE nikdy nepřipustím, že bych měl někoho pustit do Evropy jen proto, aby je nebylo nutno na hranicích postřílet. Invazi bránit i za cenu totální války!

Z. Koutecký 12.4.2019 15:45

Sociální stát

Tak si to upřesněme třeba na příkladu roku 2018. Odečteme-li ze sociálních dávek důchody, dávky související s plozením a výchovou dětí, dávky pro nemocné a invalidy a náklady na politiku nezaměstnanosti, s vyjímkou podpor v nezaměstnanosti lidem registrovaným na úřadech práce, bylo na sociální podpory vynaloženo v roce 2018 celkem 20,6 mld.Kč, což je 1,5% výdajů státního rozpočtu v roce 2018. Zdá se vám to nějak moc socialistické?

J. Kanioková 12.4.2019 15:42

Ha, ha, ha, ha, to jste fakt tak naivní ???

"Hospodaření původně komunistických bank a celého státu (ČSSR) bylo tehdy totiž vyrovnané,"

V. Liptovský 12.4.2019 15:37

Re: A čo keď je to inak?

Tak ste výnimkou... Chodíte s bielou palicou? Alebo vaše okolie je obmedzené na váš dom, či dielničku na vidieku... No, kto nechce vidieť, nevidí... Alebo ste jedným z nich, takže akákoľvek zmienka je neprijateľná?

Z. Lapil 12.4.2019 15:35

Re: Co s tím?

Problém je v tom, jak poznat nemajetného. Tuším nějakej Babiš onehdy přepsal majetek na milostivou paní.

S nemocnými a jinak nemohoucnými nápodobně.

Velmi schůdná mi přijde představa nějaké postupně snižované dávky (není to můj nápad). Nechť je minimální nutný příjem 1000,- fufníků. Kdo nevydělává vůbec, dostane je. Kdo vydělá stovku, dostane ne dorovnání do tisíce, ale 990,-: člověk má důvod pracovat. Za pětistovku výdělku řekněme 800,- a ještě za 1000,- vydělaných fufníků pětistovku. Stále musí platit, že čím víc člověk pracuje, tím víc větší má celkový příjem. A dejme tomu na dvou tisícovkách výdělku dávky končí.

Změny budiž co možná plynulé a okamžité. V době, kdy i ten nejprimitivnější účetní program spočte zálohu na skokově definovanou daň z každé měsíční výplaty, by neměl být problém spočítat dávku závislou na výplatě lineárně.

V. Kún 12.4.2019 15:34

Re: -----

Ten nedostatek kapitálu v českých bankách způsobili jejich čeští privatizéři, kteří je vzápětí vykradli a poslali do konkurzu. Hospodaření původně komunistických bank a celého státu (ČSSR) bylo tehdy totiž vyrovnané, to až za Klause a Kočárníka vznikly dluhy a rozpočty se dostaly do bilionových ztrát. Navíc díky úmyslné devalvaci české koruny právě těmito pány se banky a vůbec všechno, co za něco stálo, dostalo do cizích rukou doslova za hubičku. - A zmiňované frakční bankovnictví? Nic než podvod, Ovšem právě podvodům se v Česku dobře daří. Západ se ho navíc zuby nehty drží.

O. Uživatel 12.4.2019 15:27

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 12.4.2019 15:26

Uživatel požádal o vymazání
V. Liptovský 12.4.2019 15:22

Re: A čo keď je to inak?

To je aj vaše okolie... Ja si žijem spokojne - mám dobrých synov aj vnukov, Nesťažujem si... Zobuďte sa a rozhliadnite okolo seba.

O. Uživatel 12.4.2019 15:17

Uživatel požádal o vymazání